• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEETOYOTA
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Auris je pro me volba rozumu - auto denni potreby s az na VALVEMATIC jinak nekomplikovanou a lety osvedcenou benzinovou atmosferou.. (turbo nepotrebuju a dyzly v osobakach nesnáším)
    - nezavodim, nelitam denne pres pul republiky, netaham kary nalozeny sterkem na stavbu.
    Nechci po pár letech menit kus motoru jen proto, ze znamej automechanik rikal, ze 0W20 je voda, ktera v lete nemuze fungovat..

toliko muj pohled na věc :-)

PS - Corolla v hybridu v GR verzi samozrejme znacka ideal, le az budu velky, tak CAMRY poslední generace je sen..
    CUKI
    CUKI --- ---
    PSYSBEE: Jo to jsem pochopil. Jen jsem myslel, že je to primárně kvůli ekologii.

To je kvůli tomu horizontálnímu pohybu osy, která ovládá ten zdvih?

Co je tam jinak, že tomu nevadí v létě tak řídkej olej jako jiným motorům? To je ta přesnost tak vysoká?

jinak dík za zajímavé info.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    CUKI: jen pro uplnost - ted se bavime o Toyotim VALVEMATICU, right? A dále ::

Stručně: Valvematic je velmi jemný, rychle reagující systém a 0W-20 je pro něj navržený olej. 5W-40 je výrazně hustší a může zpomalit nebo narušit jeho správnou funkci.

Podrobněji 👇
    ---
    Proč Toyota Valvematic potřebuje 0W-20

Systém Toyota Valvematic:
    plynule mění zdvih sacích ventilů
    používá hydraulicky ovládaný mechanismus s velmi malými tolerancemi
    spoléhá na rychlý tok oleje a přesný tlak

Olej 0W-20:

má nízkou viskozitu → rychle proudí
    okamžitě vytvoří správný tlak i za studena
    umožní rychlé a přesné přestavování ventilů
    snižuje tření, spotřebu paliva a emise
    je přesně to, na co je Valvematic konstrukčně nastaven

Toyota ho doporučuje primárně kvůli konstrukci motoru, ne jen kvůli ekologii.
    ---
    Jak může 5W-40 Valvematicu škodit?

1️⃣ Pomalá reakce systému

5W-40 je:
    výrazně hustší za studena
    pomaleji se dostane do jemných kanálků

➡️ Valvematic může:

reagovat opožděně
    přestavovat zdvih ventilů nepřesně
    ---
    2️⃣ Zvýšené opotřebení

hustší olej vytváří vyšší odpor
    hydraulické části pracují „nasilu“
    dlouhodobě dochází k rychlejšímu opotřebení mechaniky Valvematicu
    ---
    3️⃣ Riziko chyb a poruch

V praxi se při nevhodném oleji může objevit:
    kolísání volnoběhu
    horší studené starty
    cukání při akceleraci
    chybové kódy Valvematic / VVT
    v krajním případě mechanické poškození Valvematic jednotky (velmi drahé)
    ---
    4️⃣ Vyšší spotřeba paliva
    hustší olej = větší ztráty
    ECU často kompenzuje horší chod
    motor ztrácí efektivitu
    ---
    Kdy je 5W-40 vyloženě špatná volba

časté krátké jízdy
    studené starty
    městský provoz
    novější nebo zdravý motor Valvematic
    ---
    Existují výjimky?

Ano, ale jen krátkodobě:
    nouzově (není jiný olej)
    velmi opotřebený motor s vysokou spotřebou oleje
    ➡️ i tehdy je lepší 5W-30 než 5W-40
    ---
    Shrnutí

Olej Vliv na Valvematic

0W-20 ideální, správná funkce, minimální opotřebení
    5W-30 většinou ještě akceptovatelný
    5W-40 zpomaluje systém, zvyšuje opotřebení, riziko poruch
    ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tyjo nepřeháníte to? jako je zima, ale ráno max -15°C
    5W je od -30°C, 0W od -50°C. Kam se to s tím autem chystáte?

Zase 20 mi v létě přijde dosti málo Pod tou kapotou i před startem může být 80°C po zahřátí motoru už se bude trhat film. O kolik se sníží třetí motoru? Místo nějaké klasiky 5W-40?
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    INOX: muj Auris má 135.000, mesto, jednou za týden okresky, +-jednou za mesic dálnice.. nejdal byl na severu Itálie na konci léta, tam i zpátky přes Alpy plně naloženej naši family jel tachometrových 130 kmh a vse OK.. nepozoroval jsem, že by měl nějakej problem..

Tak uvidíme časem, zatim ťukťukťuk šlape jak japonský hodinky.. :-)
    INOX
    INOX --- ---
    K tomu oleji.
    Já do yarise leju specifikaci dle příručky tedy 0W-20 (ten co jsi postoval). Do nedávna naprosto v pohodě, teď to docela začalo baštit olej. Udělám proplach a uvidím.
    Má to asi 145 000Km a jezdí to hlavně město a trasa tak do 12 km takže se to ani moc neprohřeje. Předpokládám tedy, že ztráta oleje je v nedobře fungujících pístních kroužkách.

Co jsem k tomu chtěl napsat je to, že pokud se ti olej neztrácí a při výměně cca 10-15 000 km si to vezme do litru nic bych neřešil a lil tam co udává příručka. Pokud je ztráta větší možná bych zkusil vyměnit za 0w-30. do pětky bych vůbec nechodil. (zimní starty)
    Jestli jezdíš hlavně trasy 100 km + v dálničním tempu možná bych rovnou zvolil ten 0W-30. Ta dvacítka by se mohla zbytečně trápit zvýšenou teplotou. Pokud jezdíš spíš kratší trasy a město, častý start atd. zůstal bych u toho doporučovaného.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    XICZEK: chápu..

Tady je shrnutí od AI :

Pro Toyota Auris Touring Sports 1.6 Valvematic (2018) (motor 1ZR-FAE) je doporučený typ motorového oleje a jeho specifikace důležitý pro dlouhou životnost motoru – hlavně kvůli systému Valvematic a variabilnímu časování ventilů.
    🛠️ Doporučená specifikace oleje
    🔹 Viskozita (SAE):
    ✔️ 0W-20 – nejlepší volba pro běžné provozní podmínky
    (je to nízkoviskózní olej, který zlepšuje úsporu paliva a mazání při nízkých teplotách)
    ✔️ Alternativy, které lze v některých případech použít: 5W-20 nebo 5W-30
    ➡️ Toyota často uvádí 0W-20 jako primární doporučení pro tento motor.
    🔹 Homologace / kvalita:
    ✔️ Splňující API SN nebo novější
    (pro lepší ochranu a kompatibilitu s emisními systémy)
    💡 vyšší specifikace a nízké viskozitní třídy jsou výhodné pro moderní spalovací motory.
    ..
    🧠 Proč 0W-20?

Nízká viskozita zlepšuje mazání při startu za studena
    Snižuje spotřebu paliva
    Lépe chrání moderní ventily a technologie variabilního zdvihu (Valvematic)
    ➡️ Atmosférické motory Toyota, jako ten ve tvém Aurisu, jsou na olej citlivé, takže správná viskozita velmi pomáhá spolehlivosti.

A co 5W30?
    ChatGPT řekl:
    Ano — olej 5W-30 může být použit u tvého motoru Auris 1.6 Valvematic, ale má to pár důležitých „ale“, které je dobré znát 👇
    🛞 1️⃣ Co výrobce udává
    Oficiální technické specifikace pro Toyota Auris 2018 uvádějí, že jako platné viskozity oleje pro benzínové motory (tedy i 1.6 Valvematic) mohou být více různých hodnot, včetně 0W-20, 5W-20, 5W-30, 0W-30 apod. — pokud splňují standardy API (např. SN) a jsou vhodné pro provozní podmínky.
    👉 Z toho vyplývá, že 5W-30 je technicky schválená viskozita pro tenhle motor — nejen 0W-20.
    ⚖️ 2️⃣ Jaký je rozdíl mezi 0W-20 a 5W-30
    🔹 0W-20 0W-200W-20
    0W-20
    ✔️ lepší mazání ihned po startu (nízké teploty)
    ✔️ nižší tření → lepší spotřeba paliva
    ✔️ snížené opotřebení při studeném startu
    ➡️ Toyota to doporučuje jako primární volbu pro moderní atmosférické motory Optimal Drive / Valvematic.
    🔹
    5W-30
    ✔️ o něco „tlustší“ olej při teplotě provozu, což může znamenat:

lepší ochranu při delších jízdách vysokou zátěží
    větší mazací film v horkém motoru
    ✔️ stále bezpečná volba, pokud splňuje správné normy

❗3️⃣ Nevýhody 5W-30 oproti 0W-20:

vyšší spotřeba paliva (tlustší olej = větší tření)
    méně efektivní mazání při startu při velmi nízkých teplotách
    ➤ To je důvod, proč se Toyota a mnoho jiných výrobců moderních aut přiklání k 0W-20.

🧰 3️⃣ Kdy je 5W-30 rozumná volba
    ✅ pokud jezdíš převážně v teplejším klimatu a delší dálniční trasy
    ✅ pokud motor běží dlouho pod vyšší zátěží
    ✅ při delších intervalech výměny (např. 15 000 km)
    ➡️ 5W-30 může dodat o něco větší film oleje při vysokých teplotách a výkonu.
    🧠 Shrnutí pro tvůj Auris 1.6 Valvematic
    ✔️ 0W-20 – nejlepší volba pro běžný provoz (spotřeba, mazání, starty)
    ✔️ 5W-30 – také použitelný olej, pokud splňuje normy a je kvalitní
    ✔️ Nejde o chybu, pokud použiješ 5W-30, ale 👇
    👉 když chceš maximální úsporu paliva a ochranu při studeném startu, drž se spíš 0W-20.
    XICZEK
    XICZEK --- ---
    PSYSBEE: to 1zr-fae je celkem benevolentni viz https://toyota-club.net/files/techdata/ttx/auris_180tse.htm
    ja treba do 2zr-fae z roku 2012 davam 5w30 proste protoze to tam lil predchozi majitel.
    btw novejsi toyoty uz maji ve specifikaci dokonce 0w8, to uz ale samozrejme neni valvematic
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    (Jo jinak výměnu oleje řeším ve spřáteleném servisu, kdy já dodám níže zmíněný olej a olejový filtr BOSCH a oni mi to vymění..)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    K těm olejům :
    - sleduju fb skupinu k mému Aurisu a člověk se nestačí divit a žasnout..

Toyota výslovně pro můj motor zmiňuje jako optimální olej s viskozitou 0W20 a patřičnými speckami. Tj. např tenhle :

- systém VALVEMATIC je prej docela citlivej na správnej olej a obecně do tohohle posledního zástupce toyotích atmosfér prostě patří nízkoviskozní oleje.

.. a co čtvrt roku se tam s železnou pravidelností objevují příspěvky, jestli nějakej QUARTZ, MILLERS OIL se specifikací 5W30! tam můžou nalejt, na což jim obratem někteří jiní aurisáci odpoví, že jestli to má API specku shodnou s Toyotou, tak ať tam klidně lejou i 5W40.. Že oni to tak maj a bez problémů..

No .. já sem asi divnej, ale když mi Toyota řekne - lej tam 0W20, tyhle motory jsou na něj dělaný a hlavně se dá koupit v ČR jen o malinko dráž než nějak TOTAL (já v PEMA autodíly, 5L za 1100,-, měním jednou ročně, pár stovek navíc skutečně nemá smysl řešit), tak nějak nechápu proč tam lejt oleje s vyšší viskozitou 5W20, 5W30 nebo dokonce 5W40
    Ptal sem se na to AI a ta mi řekla, že vyšší viskozita má smysl max. při častým dálničním nasazení nebo jízdě s velkým zatížením.. Což s Aurisem nemá smysl řešit - je to rodinnej kombík na běžný použití; to auto se nejlíp cítí na okreskách (i když dálničních povolených 150 kmh z Budějovic do Tábora umí jet kupodivu pořád celkem v komfortu) a koule na něj nemá moc cenu, to auto nemá na tahání těžkých věcí potřebnej krouťák..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Mě nejde ani tak o cenu (pokud je to pár stovek) ale o ten diskomfort, že s tím někam musím. Na počkání to není takže se musím nějak dostat zpátky a zase tam. Zbytečná cesta a promrhanej čas. Proto říkám pokud to není blízký soused je to oser někam jezdit.

A tedy máme v okolí jiné ceny. Jen olej stál asi trojnásobek (naprosto identický). Takže jsem tam byl jednou a naposled.

Rezerva je min na 80, pokud není plnohodnotná. 50km/h to nemá asi ani trabant. I kdyby to celé bylo po dálnici, tak máš s rezervou pořád cca hodinu k dobru. A nestojíš u dálnice dvě a půl hodiny jako kokot.

Jinak asistenci nezavrhuju, jen bych se na to prostě nechtěl spoléhat, beru to jako bonus ne jako jedinou cestu k nápravě. Když se ti to stane někde mimo civilizaci jsi víš kde.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: stale pisu o 13 let starem aute.
    Cesta byla 300 km, na 170 km defekt. S klasickou rezervou "50 km/h" by mne asi ostatni soferi zabili, takze by mi pomohlo jedine plne nahradni kolo. A to fakt nevim, jestli se vejde. muzu to nekdy vyzkouset, ale to uz mas investici nekolika tisic a srovnavas to s asistencni sluzbou, ktera kryje i jine rizika (treba prasknuti svetlometu).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: Jasne, ze se da odsroubovat. Nicmene ja jezdim do servisu 1x rocne a typek mi dela vsecko podle servisni knihy, konkretne vylestit svetla mi navrhnul pred STK, tak proc ne. Kdybych si menil olej sam usetrim uz jen par stovek a to #serepes .
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: To je ta chyba no :-D
    Podobně jako používat auta, kde musíš před diagnostiku vynulovat počítač, jinak se ti po čase auto zastaví a nerozjede. Myslím, že to byla zrovna zmíněná Škodovka. To je fakt čirý masochismus. Dnešní "vývoj" směrem zpátky fakt nepobírám. Spotřeba se zvětšuje, spolehlivost jde dolu a náročnost údržby strmě nahoru.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: nevozime rezervu. Ani mevim jestki by se nam tam vesla..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: A ten se nedá nějak odšroubovat? Najedeš na chodník, kámen whatever...
    SEJDA:
    Za tu dobu než tam dojede asistenční služba si to kolo vyměníš sám. No stress a netrvá to 2 a půl hodiny ale 5-10minut a nemusíš jezdit s píčou na kapotě :-D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MARASAN: tak to je deluxe sluzba. Nam jenom namasti auto nejakym lakem, ktery potom oplachuju z celniho skla pul roku.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: ja mam ted pod motorem velkej dekl a nemam zvedak, tak uz si nechavam olej menit a v ramci servisu mi i vylestil svetla.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Vlastne nam Toyota servis prinesl i necekanou pomoc. nevim jak to presne funguje, ale za nejake "pravidelne servisni prohlidky" dostane zakaznik Toyota Care = asistencni sluzba s pojistenim nekterych rizik. A tak jsme po letech dostali prvni defekt, ze se roztrhla pneumatika v delce asi 8 cm na boku. Asistencni sluzba zaplatila vsechno, odtah i nahradni auto, abysme mohli pokracovat v ceste, a my jsme si museli zaplatit jenom nove gumy a pneu servis.
    Ta asistencni sluzba byla dobra, kdyz si vezmete ten stres, do ktereho se clovek dostane, kdyz specha na termin. Za 2,5 hodiny jsme byli znova na ceste v levnem smejdu Renaultu.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    SEJDA: prelesteni svetlometu jsem resil zrovna nekdy koncem listopadu - stmiva se brzo, Auris uz z vyroby má místo svetel bludičky a tak každej lux světla navíc se hodí..

Mám svojí oblíbenou autolakovnu, kde dělají i přeleštění světel. Bylo to za litr a světla jsou jako nový..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam