• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WEWERKAČtverečkování, Tile hunting
    Cely svet je rozdeleny na ctverecky a tvym ukolem je projet na kole co nejvic ctverecku. Sbiraji se hlavne projete ctverecky a maximalni ctverec vsech projetych ctverecku. To te zavede na mista, ktera bys jinak nikdy nenavstivil.

Klub pro sdileni informaci, vyjizdek a fotek z nich, screenshotu ctverecku. Rady ohledne jetelnosti vybrane trasy.

Pro ucast v hrani je treba evidovat jizdy na Strave a pote si je nacist pres https://www.statshunters.com/
    Registruj se na Strave https://www.strava.com/ a pridej se do klubu "NYX - lidi z internetu". Po nacteni Statshunters jdi do sekce Clubs a uvidis svuj nyx ranking.

Statshunters obcas byva vytizene a zpracovani vyjizdky trva i par hodin. Klidne vyckej, ono je to nafrontovane a postupem se to nacte.
    Prvni nacteni trva dlouho.

Pro planovani pouzivam rozsireni Statshunters.
    Link do Firefoxu https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/statshunters/
    Na mapy.cz se pak zobrazi projete a neprojete ctverecky. Muzete pak planovat svoji vyjizdku a gpx soubor si exportovat do navigace.

Dejte si pozor pri prejezdu rohu u Statshunters.com. Pokud zrovna neni evidovano, ze jedete, tak vam projeti nebude uznane. To je rozdil oproti veloviewer, ktery to (pry) uzna.

Pokud mate problem s neuznanim ctverecku, kliknete na trasu a dejte Update activity precision. To zpresni trasu a muze to tak po prepoctu uznat i puvodne neuznane projeti ctverecku.

Nasledujici popis zkopirovan z https://www.bike-forum.cz/forum/tile-hunting

Co to je?

hra, ve které prozkoumáváte mapu (svět), který je rozdělený do čtverců
    snaha o navštívení co nejvíce čtverců, nejlépe sousedících a vytváření co největšího navštíveného území

Velikost čtverce

získáme ze vzorce: strana čtverce = obvod Země * cos(zeměpisné šířky) / 214 (více zde)
    má rozdílnou velikost na různých místech planety, u pólů úzký obdélník, směrem k rovníku pak stále větší čtverec
    ve střední Evropě je to cca 1,5 km. Na rovníku je to téměř 2,5 km, pokud byste obešli severní nebo jižní pól (stačí metr od něj), získáte hned celých 16 384 čtverců :-)

Jak sbírat čtverce

každý čtverec, kterým jste někdy projeli (prošli, plavali) se počítá jako navštívený. Je jedno jestli ho projedete celý, nebo do něj jen nahlédnete na pár metrů. Osobně preferuji návštěvu alespoň 20–30 metrů, vyhnete se tak problémům s nepřesnosti GPS.

Čtverce, clustery, největší čtverec

čtverec (tile) je libovolné navštívené políčko
    cluster je navštívený čtverec, jehož všechny 4 sousední čtverce (sever, jih východ, západ) jste již také navštívili. Pokud je jich více vedle sebe, postupně se vám zvětšuje území a vzniká tzv. max cluster (více zde)
    největší čtverec (max square) se snažíte vytvořit ze všech navštívených čtverců, které spolu sousedí. (více zde)

Kde vizualizovat svoje jízdy?

veloviewer.com
    statshunters.com
    u obou aplikací je potřeba propojení se Stravou

VeloViewer

zde myšlenka tile huntingu vznikla
    bohužel se jedná o placený nástroj, ve kterém je tile hunting pouze jednou z mnoha statistik, který veloviewer nabízí. Respektive zdarma se dá nahrát pouze 50 aktivit a žádné další.
    preciznější zobrazení informací a vícero statistik
    obsahuje žebříčky a možnost ukázat svůj pokrok celému světu

StatsHunters

jedná se o mladší aplikaci, která nabízí i spoustu dalších výzev k zdolání
    je přístupná zdarma a bez omezení (aspoň prozatím)
    na rozdíl od velovieweru mi přijde že je méně přesná a některé čtverce navštívené na okraji se zde nezobrazují
    má úžasnou „featuru“, která umožní upravit přesnost vašich aktivit, která je okamžitě nahrána zpět do stravy (více zde)
    chybí zde žebříčky a možnost odkázat na svoje úspěchy (těžko říct jestli tohle bude někdy implementováno, ale aplikaci postupně přibývají nové funkce)

Další zdroj informací – rideeverytile.com

pár celosvětových žebříčků o maximálních čtvercích a clusterech (přebírají se z velovieweru)
    národní žebříčky, soutěž o největší čtverec za jedinou jízdu
    celosvětová heatmapa navštívených čtverců
    pár tipů jak sbírat čtverce
    rozbalit záhlaví
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    WEWERKA: jak jsi dokázala začtverečkovat Lánskou oboru?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    FINSON: Nemam vyhranene jestli jedu po smeru nebo proti smeru. Spis jde o to, ze prijezd byva jednoducha cesta. Tady v tehle casti vlastne porad jezdim jen pres Lazne Tousen, Skorkov, Turice, Benatky, Brodce. Pak proste odbocim doleva nebo doprava a doctvereckuju co je treba. Dalsi timhle smerem pres Lysou (po 611 - jede to tam krasne rychle), Milovice a Mcely. Lehke stoupani v lese, je tam moc pekne.

Kdyz jedu na Louny, tak zase jedu nahoru na Nove Straseci. Tam sviti rano slunce za me, nehrozi, ze me nekdo prehlidne a je to rychly. Pak se prejede jeden kopec a je to sesup az dolu do Loun. Coz je to uplne to nejlepsi. Navic u Loun je super cesta okolo Ohre, tam jezdim rada. Vyhledy na hory a Hazmburk, zadne kopce.

Na jihu je to pres Neveklov. Na vychod driv pres Buciny, ale ted jezdim po Kutnohorsky. Je to o dost rychlejsi. No a na JZ a Brdy jedu pres Beroun. Az treba do Brd (Zajecov) je to pres Beroun trosku zajizdka, ale je to jen dlouhe tahle stoupani. Zadne zbytecne kopce.
    Na sever pak Klecanky a pak bud pres Maslovice do Kralup nebo i okolo vody. Pripadne pres Odolenu vodu do Luzce.
    FINSON
    FINSON --- ---
    WEWERKA: Jo jo, tu průrvu mám v plánu taky, úplně stejně mám naklikané i ty parohy v Kadlíně a pak to zakličkování přes Všelisy do Sovínek :-D I když nevím, jestli tys to nejela v opačném směru, většinou co jsem koukal, tak jdeš proti směru hodinových ručiček, já jdu po směru. Jinak díky tomu, že už obecný charakter té oblasti trochu znám díky chalupě (to je vlastně zatím můj jediný unlock, co používám, díky za potvrzení :-) ), tak sjet tam po dešti kdekoliv z asfaltu vím, že je sebevražda :-) Teď bylo sucho až až, tak jsem to tam nestihl, no... aspoň mi tahle zábava ještě chvilku vydrží :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    FINSON: Tady me urcite nekopiruj. Vzala jsem silnicku u Nemyslovic do jedne prurvy. Vsude samy popadany stromy, stopy po lesacich a bahno. Bohuzel se to neda udelat jinak nez tam vjet. Ale je to par let, treba to ted bude dobry. Akorat bych tam nejezdila po desti.

Jojo, dojet tam a pak priste uz tam muzes startovat. Na netu to takhle lidi resi, ale samozrejme puristi tvrdi, ze vzdy z domova :) Unlocknuti zeleznicni stanice mi prijde jako zajimava featura v hrani.

FINSON: To jsem gravel jeste nemela. Pak uz nebyl duvod tam jet podruhe.
    Ale teda tu cestu do Zlosyne si pamatuju dodneska. Udelal mi tam mysku okolo me ridic velkeho nakladaku. Minul me o par cm, musela jsem za caru a auto v protismeru muselo zastavit.

FINSON
    FINSON --- ---
    WEWERKA: LOL, a tady mě pobavilo, jak na tom prvním obrázku na sever z Odolené Vody ses důsledně vyhnula Úžicím, Dřínovu a Újezdci, třem obcím, které jsem dnes při svém čtverečkovacím výpadu projel :-D

Jinak ano, je to tam na silničku, klasicky až na pár naštěstí krátkých úseků, kde bych ale špačkoval i na biku :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    WEWERKA: Čistě ze zvědavosti, můžeš mi přiblížit čtverec 8x8 okolo Bezna? :-)
    (JZ od Mladé Boleslavi)

A ještě se zeptám jako debil: Tím "unlockunutím" se myslí co přesně? Že když tam (třeba na Mělník ;-) ) dojedu od baráku na kole, tak jsem ho "dobyl" příště už můžu na Mělník vlakem a začít na kole odtam?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PULKA: Tam je to vetsina na silnicce. Ale na gravel by mohla byt pekna cesta po cerveny az na Rip. Jeli jsme to pred spoustou let a bylo to pekny. Ale nezarucuju, ze se to ted da jet. To bylo tak 15 let zpet :) Dalsi gravel v oblasti mam az Kokorinsko. Jeste koukam, ze nahore od Citov. Tam jsou polni cesty, panelky a skladiste popylku z elektrarny.

Gravel jsem pak spis pouzila u Loun. Tam je takova sekce policek, kde to nejde projet na silnicce. Spousta poli, Hazmburk a tak. Viz druhy obrazek.

Na tretim pak gravel na Koko.

PULKA
    PULKA --- ---
    WEWERKA: To nad Prahou na sever jsou Kralupy jako vychozi bod? Mas tam neco peknyho gravel friendly? Uz mam unlocknuto, tak muzu obcas i vlakem z Podbaby dojet tam.
    KURE
    KURE --- ---
    WEWERKA: slovy klasika, od Šumavy k Tatrám.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    HELVETE: Na tom nic neni. Proste jen jezdim porad nekde, kde to jeste neznam :)
    Jestli hledas inspiraci na cesty, tak ti muzu zvetsit konkretni region podle toho co chces projet.

HELVETE
    HELVETE --- ---
    WEWERKA: Se svýma asi 15x15 nedokážu pochopit tvoje čtverce😂🎩👑
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tady jedna mrska u Luzne a uz mam 62 x 62.

WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MARASAN: Ohledne CX asi jo. 100% nesouhlasim s tim "Gravel prevody jsou prakticky stejny jako MTB". MTB je uplne jina kategorie. Ten rozdil mezi vzadu 34 a 51 je priserne velky. Slapes jak krecek a ono to porad jede. Kopec nekopec.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WEWERKA: principialne "prave, ze na CX neni ani 1:1, coz je space pro gravel a MTB apod."
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MARASAN: No takze prave ne :) 30 a vzadu 34 na gravelu vs 32 a vzadu 51 na mtb.
    Jako vyjela jsem to bez slapnuti s 3x9, ale to bylo pred 20 lety. Dneska bych to bez zastaveni nedala ani na gravelu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WEWERKA & WEWERKA: prave.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    WEWERKA: Vlastne mozna na gravelu mam vepredu min. 46/30 myslim.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MARASAN: 1x12 s 11-51 nebo 52 a 32/34 vepredu IMHO nelze srovnavat s kompaktem. Jak na gravelu, tak i na endurance silnicce mam 52/36 a vzadu 11-34. Do nejakych 8% jsem s tim v klidu, ale na 1x12 jsem schopna splhat mnohem vic. No a Rip ma tech 20% a mozna i vic na zacatku.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MIKEFINDER: ja mam CX a nejlehci je 36 vpredu, 32 vzadu. Je to Shimano 105 s kompaktama.
    YAZZMAN
    YAZZMAN --- ---
    YAZZMAN: A ted jezdim na silnicce se 105 a obcas se mi po tech gravel prevodech docela styska :D
    YAZZMAN
    YAZZMAN --- ---
    MARASAN: Jako jak ktery... Prodavaji se i levny gravely se silnicnima prevodama (Tiagra, Sora), ty gravel specificky GRX jsou tak nekde mezi. Vylozene MTB prevody by na tom byly zbytecny (ja mel vpredu 46/30 a vzadu 11-36 a toho kasparka jsem vlastne skoro nevyuzival)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam