• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOGTORRRVojenská, válečná a military literatura
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Je to dobrý, doporučuju. Čtivý, minimálně základ je založený na faktech. A první kapitola, což se odehrává v českých zemích je zajímavá.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    YOPIE: Tohle jsem neznal, ale to téma zní velmi atraktivně
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    DOGTORRR: Němá barikáda byla asi taky moje první, nebo alespoň tak si to pamatuju. Následovala klidná západní fronta a pak jsem skočil rovnou do History of second world war od Basila Liddella Harta
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Pokud jde o Davida Irvinga, tak "Rommel Liška pouště" jsem nečetl, ale u jeho "Norimberku" jsem měl docela fyzické pocity na zvracení. Jak pochopím, že němečtí vojáci ve svých pamětech na ledacos zapomenou a přejdou mlčením, tak nechápu, že vzdělaný historik se nechá uhranout zlem.

    Co sy myslíte o https://www.databazeknih.cz/autori/george-robert-elford-11148 Elfordovi? Zajímalo by mě, kolik z toho je pravda a kolik je fikce...
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Co je z alternativní military čtivě napsáno a vůbec ne hloupě, jsou věci od Paula Carella.
    Paul Carell životopis | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/zivotopis/paul-carell-2345

    Byl vedoucí zpravodajského a tiskového oddělení Ministerstva zahraničí Německa v letech 1940-1945, takže doslova nácek, ale z literárního hlediska napsané výborně. Kombinace přehledných hlášení a najednou zazoomuje na "hrdinský čin desátníka Schmidta". Samozřejmě, že je potřeba si zachovávat odstup, ale psal až po válce, takže je spíš německý nacionalista než národní socialista.

    Jak vzpomínáš Skorzenyho, ten je dobrý v částech, kde popisuje u čeho skutečně byl. Ale jeho láska ke sjednocené Evropě je občas až rušivá.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    GIOMIKY: jako - mně se tyhle obrázky líbí, ale prostě na sdílení army-porn/medieval-porn/knight-meme/military-meme/yugo-nostalgia a podobně mám instagram, kde mám nasázený do přátel podobně postižený lidi, který to pak lajkují. přijde mi škoda tim plevelit auditko, když existuje platforma přímo založená na sdílení vizuálů.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Můžete být někdo tak hodný a říct mi, kam to tedy posílat. Děkuji moc za neurčité : "do klubu x", ale link by se hodil.
    Za odměnu posílám makedončana

    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    DRABICZ: obecně: nemyslím teď revisionismus věnující se otázce holokaustu - mysím spíš literaturu věnující se čistě boji armád, frakcí či odboje.

    YOPIE: Od Irwinga jsem četl pouze Lišku Pouště, a nemůžu se dodnes zbavit dojmu, že o adoraci Romella opravdu nešlo, spíš naopak.
    Suvorov - tam jsme četl Specnaz a Všechno bylo jinak a musím říct, že s tím druhým parciálně souhlasím.
    Musím říct, že například Tažení v Rusku od Degrelleho bylo velmi poutavou knihou a protože některé podobné vzpomínky jsem měl zprostředkované od pamětníků, či potomků pamětníků z řad místního obyvatelstva musím dát zapravdu i této knize. Skvěla napsaná a řekl byh i dost objektivní je kniha Mé velitelské operace od Skorzenyho.

    Velmi kontroverzní, ale i "čtivá", je myslím Pravda o lži od Romana "Elmara" Skružného, která ale zase osahuje části dle mého velmi správně reflektující vztahy čechů a němců v rámci předchozích staletí, stojící na pohledu historika Pekaře (samozřejmě ústící v Skružného plápolající nadšení pro NS v 90. letech).

    Tak sem myslel spíš takovýhle věci
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Jestli myslíš Irwinga, tak četl a nesouhlasím. Pokud myslíš Suvorova, tak četl a souhlasím.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    DOGTORRR: Od učebnic prvouky díky tématu hustiského revolučního hnutí k toulkám českou minulostí, následně populárně naučná literatura jako ecyklopedie hradů, mořeplavci světa, přes ně o poliču výše byla kniha Velké bitvy 2. světové války, ale zcela zásadí publikací pro mne byl Den D od brigádního generála Petera Younga. V ten moment dětské oddělení (bylo mi asi 11 let) zůstalo dětským a šel jsem o patro výše do vědecké části a už to jelo. Churhill, Eisenhover, Hubáček, pak se začaly objevovat různé vzpomínky jako Peřina, Fajtl, a s nima přicházely Ospreye. Jsem docela rád, že přešli na digitální průkazky, protože tu papírovou jsem měl brzy zaplněnou :D (dodnes si pamatuji, že byla zelená s červenou osmdesátkou coby číslem čtenáře). Pak ryze literatura faktu, přibývaly katalogy z výstav a paměti.
    OPERAHYPNO: Myslíš něco, jakože holocaust nebyl? Četl jsem Velkou vlasteneckou válku, autora si nepamatuji, ale by to strojový přepis asi o 220 stranách. Vojenské čistky a zábor Polska samozřejmě nebyly, rovnou z ničehož nic Hitler zaútočil. Pár fabulací na téma holocaustu jsem zaregistroval v beletrii, ale v odborné literatuře jsem se s tím nesetkal.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já dostal v desíti letech k Vánocům Pacifik v plamenech od Hubáčka, začátek s politikou mě moc nebavil, ale jak se to dostalo k pearl harboru, tak mě to vtáhlo a do konce roku jsem to měl přečtený. A pak mě zásobil děda, kterej měl slušnou sbírku toho mála, co za socialismu vycházelo o západní frontě a letcích v anglii.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    tak možná bych ještě (opatrně) vznesl další tématickou otázku - tentokrát se specifickým zaměřením (a samozřejmě bez jakéhokoliv náznaku názoru na to celé) - máte zkušenost s čtením literatury reflektující období WW2, která spadá do - řekněme oboru - "kontroverzních textů" či (někdy používané) "revisionismu"?
    WILL
    WILL --- ---
    DOGTORRR: Já jsem po přečtení dobrodružných knížek v knihovně přešel na válečnou literaturu, asi v páté třídě.
    Nejdřív letectvo, hlavně čechy v RAF, ale třeba i Sundejte Hartmanna!, a pak námořnictvo, právě Hubáček a spol.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    DOGTORRR: já si to teda uplně přesně nepamatuju tu posloupnost, ale když odmyslím věci jako "Obrázky z českých dějin a pověstí" tak asi největší vtažení military a podobné literatury byly knihy - Petr Kettner: Tři kontra gestapo a Rambousek: Jenom ne strach! (po letech pak obě k tématu doplněné souhrnou - Novák: Zatím dobrý). Následovalo období témata první republiky, druhé republiky pak jsem skočil po hlavě do WW2, středověku, starověku a vlastně uplně všeho :D
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    Abych posunul téma.
    Jak jste začínali?
    Jelikož jsme byl na základce v 80tých letech, tak u mě to byla zhruba v deseti četba typu Němá barikáda, Tři kroky do tmy a Příběh opravdového člověka ;o). Poté jsem velice rychle přešel na letce na západní frontě - Velký cirkus, Sestřelen, KX-B neodpovídá, Nebeští jezdci ... Následoval Hubáček a pak už se to tak nějak vezlo samo.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERKOTLIK: Na tento klub jsem příliš povrchní.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    GIOMIKY: ano, ale tohle není klub na ty ilustrace ale na celé knihy. Nalinkuj sem link na ten konkrétní Osprey, když už chceš diskutovat křížové výpravy a ne jen jednu stránku.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERKOTLIK: I taková literatura může mít ilustrace.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: "Lev jako heraldické znamení byl mezi Přemyslovci poprvé použit roku 1213, kdy je doložen na pečeti moravského markraběte Vladislava Jindřicha. Jsou náznaky, že již šlo o dvouocasého lva"

    každopádně ty Giomikovi obrázky jsou z Osprey "Knights of Outremer", tahle konkrétní figura je pro bojovníka v sousedství muslimksých států 1285 a tam přemyslovci ani nebyli. Takže souvislost s cz lvem je žádná, krom toho že to je lev.


    GIOMIKY: ne, nemůžeš motat vymyšlený věci a věci co se nepoužívaly s historií a nemůžeš motat druhou světovou válku do vietnamu. Přešti si nejprve ty knihy co ti tu lidé doporučují, at se v tom trochu vyznáš, ted působíš jak robot, co sem náhodně hází obrázky z google. To není potřeba, my tu všichni google umíme používat, navíc zde je to o LITERATUŘE a ne o obrázcích
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERKOTLIK: Shnrňme si to jako dochované druhy poprav, trestů a morálních úrovní. Dovedeš si představit ochranku v supermarketu s mečem a když ukradneš rohlík, tak přijdeš o ruku? Myslím, že by to bylo přenesení morální úrovně středověku do dnešní doby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam