já jsem se během covidu za vydatné pomoci piva a skotské vyžral do pěkných rozměrů, bmi jsem měl 32,4. v květnu 2023 jsem se rozhoupal udělat si suchý květen a začít se trochu hejbat. a protože mi dělá problém dělat věci napůl, začal jsem si po pár dnech vše evidovat v aplikaci kalorický tabulky a průměrně jsem přijímal v podstatě tolik, aby mi to pokrylo bazální výdej a k tomu jsem začal cvičit 6x týdně. kardio mě nikdy nebavilo, takže jsem si koupil jednoručky, pak jsem dokoupil lavici. asi po měsíci jsem si ustálil split ruce; záda; prsa a ramena (vše 2x týdně), na začátku každého cvičení jsem dal 3 série břicha a nohou a plank. no a takhle jsem to dělal do prosince, kdy jsem se dostal na cca. 15% tělesného tuku. ze začátku jsem občas míval hlad, ale prostě jsem si řekl, že hlad je dobře, že to je to, co vlastně chci a hrozně mi smrdělo z držky, protože jsem byl často v ketóze. myslel jsem si, že až se dostanu do nějaké neurčeného cíle, že se na to vybodnu, ale ono mě to docela chytlo. v mezičase jsem si ještě koupil krátkou osu a dlouhou osu a držák na ní a menší sbírku různých závaží. od prosince jsem šel do nabírací fáze a začal fest žrát a nabral 8 kilo, v květnu 2024 jsem zase měsíc shazoval a jsem zase na 15% tělesného tuku a teď zase pomaličku nabírám. teď už cvičím většinou obden, někdy ob 2 dny, ale pořád se víceméně držím svého původního splitu :). fotku jsem našel v mobilu jen po zhubnutí z půlky letošního června, doma se ještě podívám po nějaký macatý fotce. baštím různý doplňky, co jsem v průběhu roku pochytal - kreatin, HMB, multivitamíny, magnézium, laktobacily, pre-workout, protein a občas něco dalšího, co se namane, docela dost toho vypiju (průměrně, tak 3,5 litru) a vše si poctivě zapisuju, jak příjem, tak cvičení. řekl bych, že největší pozitivní vliv měly ty kalorické tabulky, to člověku otevře oči. ale vyplňuju je skutečně poctivě.