• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    F1GURK4Sport a cvičení - podpořme se navzájem
    JOPS
    JOPS --- ---
    F1GURK4: u tebe obdivuju, ze dokazes bezet tim tempem co bezis, ja proste kolem tech 7:00/km behat neumim.... :D proto to prepalim a pak chodim :)

    CHOSE_: hele, ja si koupil Dynafit Ultra 100 uplne, ale uplne na blind. Byly za super cenu a musim rict, ze jsem cumel, jak mi sedej :) fakt spokojenost a dalsi boty kupuju identicke :)
    ten screen co jsi dal, to je z neceho specializovaneho co? To v domacich podminkach nedas vid :)


    KUBAN88: presne, kilometr je takova ta vzdalenost co ubehnu, ale pak prichazi umrtvovaci a zadychavaci faze. Ja sport mam od malicka, ale atletice jsem se vzdycky vyhybal a rad na to koukam aspon v TV. A ja jedu kolektivni sporty, kde potrebujes spis vybusnost, reflex, okamzity start a nejakou techniku (primarne jedu volejbal, nohejbal)


    JARMIK: hmm, takze krize ctyricatniku jo? :D takze ja to mam 5km-lego-single a jsem happy :D :D :D



    EMAET: tak tempo mame dost podobne :D to by slo :) ale teda tepovku mam o trosicku lepsi :D :D


    KAIAFOX: hrudni pas jasny, ten je super, pokud mas rada cisla, doporucuju, viz screen. Uz jenom z toho screenu je treba i krasne poznat, kde bezim po asfaltu a kde bezim v terenu ci nerovnem povrchu :) a outdoorove ci sportovni hodinky jsou celkem dost odolne, toho se neboj. Ale ja jsem garminista, takze moje Fenix 5x, ktere doufam jeste letos vymenim za Fenix 8 drzi jak zidovska vira. Uz se mi i stalo, ze se mi zakoupeny cinsky pasek roztrhl na kole a hodinky letely v 30km/h na krasne betonove panely a skakaly po nich a nic. Hodil jsem je do kapsy, koupil poradnej reminek a drzi to jak zidovska vira :D

    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    KAIAFOX: Používal jsem od Garminu ten na triatlon. Výhoda byla, že jsem s ním mohl i plavat a údaje se zaznamenaly do interní paměti a pak se synchronizovaly s hodinkami. Joa taky byl vodotěsný:))
    Jinak přesněji měří tep, než optický snímač na hodinkách, a má další metriky (souhrně Dynamika běhu) jako je Doba kontaktu nohy se zemí/Vyvážení levé a pravé nohy, Vertikální oscilace, Kadence, Délka kroku. Některé metriky už umí nejnovější typy Garminů.
    Zde je hezký článek o hruďácích.
    EMAET
    EMAET --- ---
    KAIAFOX: oficiálně odolné určitě nejsou. Na druhou stranu už jsem s nima tolikrát někam narazila / upadly mi na dlaždičky, jsou poškrábáné a místy zprohybane a pořád fumgujou. Považuji je za nejodolnější věc od Applu :D
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JARMIK: Přirovnání běhu a meditace bych nedával úplně do stejné roviny (klid, tep, soustředění a vjemy), ale asi nemám dostatečné cítění. Tobě to funguje? Měl si lepší výsledky?
    Samozřejmě při běhu náročným terénem (např. OCR) se musím maximálně soustředit, ale u (půl)maratonu - představa, že jsem (2)4 hodiny na trati fyzicky i mentálně (tady s teď) a vnímám každý metr je dost, řekněme, děsivá.
    Denně chodím na 1-2hod do gymu (kruhaky, trx, tabata, strečink, kickbox/thaibox) a někdy dokážou být ty dvouminutovky tak dlouhé, že raději přepnu hlavu na příjemnější pocity, než si uvědomovat, jak 'potím krev' :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    F1GURK4: Jo tak na běh to takhle asi stačí. Jsem neběžec - snažím se spíš víc chodit, běhám jenom příležitostně sprinty, když zachraňuju potomky *facepalm*
    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    KAIAFOX: Já taky hodinky nemám, mám v plánu si je koupit, zatím mi stačí na telefonu GPS a hlášení na kterém jsem kilometru. Takže na konci vím, kde jsem běžel, jak dlouho a průměrnou rychlost. Což mi asi stačí. Jsem zvědavý co to se mnou udělá až budu mít taky hromadu informací 😁.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    EMAET: Hodinky nosím normálně taky (i když klasické), ale při cvičení by nedopadly dobře. Předpokládám, že nejsou odobné nárazu. Používáte někdo ty hrudní pásy?
    EMAET
    EMAET --- ---
    KAIAFOX: já třeba ty hodinky nemám primárně vůbec kvůli sportu :) nosím je prostě normálně každý den
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Obdivuju, jak to máte všechno spočítané.. já vím naprostou tužku, kolik jak spálím a jaký mám tep :D. Ať to vymýšlím, jak chci, hodinky mi na rukou překáží :(.
    EMAET
    EMAET --- ---
    CHOSE_: z Apple watch
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    CHOSE_: Běhám taky se sluchátky, protože jak jsem starý, tak je pořád vzácnější najít něco, co mi zvedne náladu, a občas mě při běhu potěší hudba nebo podcast (bohužel zdaleka ne pokaždé).

    Ale mám slabost pro meditaci, na podobné úrovni jako běh. A když jsem si přečetl Běžící Buddha, tak jsem se nechal přesvědčit a jednu sezónu jsem běhal bez sluchátek. Mám z té knihy tento výpisek:

    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    EMAET: Aby ne! S takovými dlouhými nohami:)
    btw: ty stats jsou z Garmin connect?
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JARMIK: S těmi botami naprosto souhlasím. Jednou jsem si koupil trailovky od Craftu a za měsíc si šel pro nové Inov-8. Což potvrzoval i prodejce/běžec se slovy 'Jakmile najdeš model, který si sedne, modli se, aby ho nepřestali vyrábět'.

    A s těmi běhy bez sluchátek - proč?
    Osobně mám raději, když neslyším svůj dech a nepřemýšlím tak o únavě. Rád si tedy vyslechnu jiný názor.
    EMAET
    EMAET --- ---
    Dneska mi to šlo!

    JARMIK
    JARMIK --- ---
    JOPS: Začal jsem běhat po 40. narozeninách , klasické heslo krize čtyřicátníků marathon-motorka-milenka, v mém sociálním provedení půlmarathon-koloběžka-manželka.

    Už běhám dvanáctým rokem, pořád pomalu. Pohledem zpět bych měl ke své kategorii (= naprosté sportovní dno) běžců tyto postřehy:

    - Nelaboruju s botami, koupil jsem si jako první sociální adidas, neměl jsem zranění, kupuju si pořád stejny model (jen každý rok novou generaci).

    - Účastním se jednoho půlmarathonu za rok a něj trénuju podle adaptivního treninkového plánu garmin. Když to mám v kalendáři, tak nevynechám.

    - Ty plány jsou pro mě super, většinou mě dovedou k požadovanému času v závodě. Všechny jsou OK, dle mého nejlepší (ale i nejnáročnější ) ta ženská, má tam intervaly, běhy do kopce atd.

    - Tempo je u mě hlavně funkcí váhy. Když jsem tlustej, tak to žádné množství tréninku neurve.

    - Katastrofální mám celkovou ztuhlost. Když se dokopu k protahování, tak to má větší efekt než nějaké klusání v parku. Jen mě to nebaví a nechci si to přiznat. Protažení má dopad i na běžecky styl.

    - Je dobré udržovat si iluzi, že jsem součástí běžecké komunity, což je dneska lehké: skupiny na stravě, běžecký podcast, chodím na kratší závody RunTour, co mi platí firma. Kdo má rodinu, tak RunTour jsou dobré rodinné eventy.

    - Cíleně chci pěstovat aspoň trochu kulturu kokem běhání. Přečetl jsem nějaké běžecké knihy, to mě těž motivovalo. Cíleně se zajímá Zátopek. Trochu sleduju i aktuální elitní vytrvalce, hlavně české.

    - Dobré je mít období běhání bez sluchátek.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    JOPS: Ja aktivně hraju florbal, fotbal, cely život hrál hokej a nejsem schopny ubehnout druhy kilometr v kuse … první Jo, ale pak ne

    Neumim udělat běžecké tempo
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JOPS: ..a z desítky bude půlmaraton.)

    Jinak jsem taky hobík. S během jsem začal kvůli sedavému zaměstnání. Nikdy jsem neměl trenéra, nechodil do běžecké školy, nikdo mi neradil. Taky ty došlapy dle toho vypadají. *Běhám přes paty a je to znát i na tempu. Mělo by se běhat přes špičky; od prstů, které nepoužívám vůbec.lol
    Dále dělá hodně obuv. Objemovky (např. Hoka) jsou na dálkové asfaltove běhy vhodnější. Ale to mě nebaví a raději mám trail (léta běhám s Inov-8 parkclaw). Běhal jsem OCR (Spartan race a Predator Race), to mě baví moc.

    A s joggingem (indiánský běh), jsem taky začínal. Ono je dobré i při (půl)maratonu na občerstvovacích stanicích přejít do chůze, aby ses s pitím tekutiny nenalokal i vzduchu.

    *heat mapa došlapu + dle Garmin hruďáku poměr doby kontaktu nohy se zemí levá/pravá noha 50,2 / 49,8 %. Při měření v Triexpertu 60 / 40 %. A ty paty :D

    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    JOPS: Teď už běžím celou dobu, ale že začátku jsem to prokládal chůzí. Prostě dát 10 koleček, jedno jestli chůzí nebo během.
    JOPS
    JOPS --- ---
    CHOSE_: Pěkné tempo 😲, zatím můj cíl je pětka, ale už vím, že asi zkusím přejít i na desítku 😬

    A dotaz do placu. Spíše na hobíky 🤣 běžíte celou dobu? Já to prostě prokládám chůzí. A tím je myšleno, že třeba 10-20 metrů jdu svižnějším tempem a přejdu do běhu. Ubehnu pár set metrů, pár metrů jdu a zase běžím. Ono mi přijde, že mi při té chůzi docela tělo zregeneruje a na mém běžeckém průměru ty krátké chůze nemají takový vliv na průměr.

    Je fakt, že jsem se jednou že začátku fakt kousnul a dal jsem 4,5km s tempem 5:50/km,což se přiznám, že jsem docela čuměl 🤣 (ale bylo zataženo, maximálně 25°C a asi ideální moje rozpoložení 🤣 ono teď v těch vedrech to taky není úplně ideální 🤣 a běhám z práce, batoh na zádech. Proč si to dělat jednoduché co... 😀
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JOPS: Dřevák pobavil:) Každý začínal..
    Osobně jsem si před 9 lety slíbil, že do Kristovek zaběhnu Maraton. Na trénink jsem měl 3 roky a Minulý rok jsem běžel svůj 4. Pokud člověk trénuje, lepší se. So keep going.)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam