• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    F1GURK4Sport a cvičení - podpořme se navzájem
    EMAET
    EMAET --- ---
    Dneska mi to šlo!

    JARMIK
    JARMIK --- ---
    JOPS: Začal jsem běhat po 40. narozeninách , klasické heslo krize čtyřicátníků marathon-motorka-milenka, v mém sociálním provedení půlmarathon-koloběžka-manželka.

    Už běhám dvanáctým rokem, pořád pomalu. Pohledem zpět bych měl ke své kategorii (= naprosté sportovní dno) běžců tyto postřehy:

    - Nelaboruju s botami, koupil jsem si jako první sociální adidas, neměl jsem zranění, kupuju si pořád stejny model (jen každý rok novou generaci).

    - Účastním se jednoho půlmarathonu za rok a něj trénuju podle adaptivního treninkového plánu garmin. Když to mám v kalendáři, tak nevynechám.

    - Ty plány jsou pro mě super, většinou mě dovedou k požadovanému času v závodě. Všechny jsou OK, dle mého nejlepší (ale i nejnáročnější ) ta ženská, má tam intervaly, běhy do kopce atd.

    - Tempo je u mě hlavně funkcí váhy. Když jsem tlustej, tak to žádné množství tréninku neurve.

    - Katastrofální mám celkovou ztuhlost. Když se dokopu k protahování, tak to má větší efekt než nějaké klusání v parku. Jen mě to nebaví a nechci si to přiznat. Protažení má dopad i na běžecky styl.

    - Je dobré udržovat si iluzi, že jsem součástí běžecké komunity, což je dneska lehké: skupiny na stravě, běžecký podcast, chodím na kratší závody RunTour, co mi platí firma. Kdo má rodinu, tak RunTour jsou dobré rodinné eventy.

    - Cíleně chci pěstovat aspoň trochu kulturu kokem běhání. Přečetl jsem nějaké běžecké knihy, to mě těž motivovalo. Cíleně se zajímá Zátopek. Trochu sleduju i aktuální elitní vytrvalce, hlavně české.

    - Dobré je mít období běhání bez sluchátek.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    JOPS: Ja aktivně hraju florbal, fotbal, cely život hrál hokej a nejsem schopny ubehnout druhy kilometr v kuse … první Jo, ale pak ne

    Neumim udělat běžecké tempo
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JOPS: ..a z desítky bude půlmaraton.)

    Jinak jsem taky hobík. S během jsem začal kvůli sedavému zaměstnání. Nikdy jsem neměl trenéra, nechodil do běžecké školy, nikdo mi neradil. Taky ty došlapy dle toho vypadají. *Běhám přes paty a je to znát i na tempu. Mělo by se běhat přes špičky; od prstů, které nepoužívám vůbec.lol
    Dále dělá hodně obuv. Objemovky (např. Hoka) jsou na dálkové asfaltove běhy vhodnější. Ale to mě nebaví a raději mám trail (léta běhám s Inov-8 parkclaw). Běhal jsem OCR (Spartan race a Predator Race), to mě baví moc.

    A s joggingem (indiánský běh), jsem taky začínal. Ono je dobré i při (půl)maratonu na občerstvovacích stanicích přejít do chůze, aby ses s pitím tekutiny nenalokal i vzduchu.

    *heat mapa došlapu + dle Garmin hruďáku poměr doby kontaktu nohy se zemí levá/pravá noha 50,2 / 49,8 %. Při měření v Triexpertu 60 / 40 %. A ty paty :D

    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    JOPS: Teď už běžím celou dobu, ale že začátku jsem to prokládal chůzí. Prostě dát 10 koleček, jedno jestli chůzí nebo během.
    JOPS
    JOPS --- ---
    CHOSE_: Pěkné tempo 😲, zatím můj cíl je pětka, ale už vím, že asi zkusím přejít i na desítku 😬

    A dotaz do placu. Spíše na hobíky 🤣 běžíte celou dobu? Já to prostě prokládám chůzí. A tím je myšleno, že třeba 10-20 metrů jdu svižnějším tempem a přejdu do běhu. Ubehnu pár set metrů, pár metrů jdu a zase běžím. Ono mi přijde, že mi při té chůzi docela tělo zregeneruje a na mém běžeckém průměru ty krátké chůze nemají takový vliv na průměr.

    Je fakt, že jsem se jednou že začátku fakt kousnul a dal jsem 4,5km s tempem 5:50/km,což se přiznám, že jsem docela čuměl 🤣 (ale bylo zataženo, maximálně 25°C a asi ideální moje rozpoložení 🤣 ono teď v těch vedrech to taky není úplně ideální 🤣 a běhám z práce, batoh na zádech. Proč si to dělat jednoduché co... 😀
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JOPS: Dřevák pobavil:) Každý začínal..
    Osobně jsem si před 9 lety slíbil, že do Kristovek zaběhnu Maraton. Na trénink jsem měl 3 roky a Minulý rok jsem běžel svůj 4. Pokud člověk trénuje, lepší se. So keep going.)

    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    Pro dnešek jen 3km. Nějak jsem byl unavený z práce.

    JOPS
    JOPS --- ---
    KIA: iOS, to mozna bude ono, na Androidu ani na webu to nemam :D


    KUBAN88: presne jak pise KIA, mas osobniho trenera, do toho das, kdy chces bezet zavod, jakou vzdalenost a jakym tempem (ja zatim nic bezet nechci, ale dal jsem nejakej virtualni) a do 22. rijna mam plan. Na zacatek to po tobe chce tusim 5 minutovy beh a pak ti to rekne, jakej ses drevak a prizpusobi ti treninkovy plan.

    A Jeff je takovej trochu pro zacatecniky. Coz proste jsem. Ale uz trochu pritvrzuje a uz to po me v pristim tydnu bude zase chtit bezet pres 1600m, coz uz je drina :D

    vcera na rozbeh jsem dal 1,91km za 12 minut (tech 12 minut je zahrivacich, ale ja to bezim tempem kolem 6:20/km a citim se v pohode, ale pak obcas prechazim do par vterinove chuze a zase bezim...), pak tam byly ty sprinty 30 sec sprint, 30 sec chuze a to 3x a pak 10min vychladnuti (snazim se to bezet) a dohromady mi to dalo ty 4km co jsou postovany nize.

    Takze pristi trenink uz bych mozna tech 5km mohl dat :)

    A pak se vozeru :D
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    KIA: Díky
    KIA
    KIA --- ---
    KUBAN88: Je to Garmin Coach Plan - tenhle konkrétní je s Jeffem na 5km. Mají to v sobě podporované hodinky Garmin. Podle tvých schopnosti ti to dle zvoleného cíle a četnosti nastaví plán. :)
    KIA
    KIA --- ---
    JOPS: Mám to viditelné v Connect iOS appce. Na webu ne :)
    A u toho warmupu jsou u mě totálně mimo, mám tak 10min na 1.2-1.3 km :))) nikdy ten jejich odhad warmupu nedám :D
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    KIA: co to je za program vubec?
    JOPS
    JOPS --- ---
    KIA: hele, kde mas tyhle informace? Ja treba vidim, ze zahrivacku mam 12 minut (viz screen), ale vubec nemam tu doporucenou vzdalenost jako ty. A ty to stihnes dat? Jako koukam na vcerejsek a v tech 12 minutach mam 1,91km :D a prislo mi to docela jako sibenicni :D

    a kadenci to me chce mezi 177-187, coz mi prijde, ze je v tu chvili ze me skoro sprinter :D

    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    KIA: Já dával teď žákům na soustředění tohle - 3 - 5 - 3 kolečka

    KIA
    KIA --- ---
    KUBAN88: Je to třikrát interval 30 vteřin běhu se zadanou kadencí (já mám 160-170) a pak 30 vteřin odpocinku.
    Třicet minut bych nedala ani omylem :)

    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    KIA:
    JOPS:

    to je jako 3 x 30 sekund sprintu nebo jak? nebo 3x 30 minut běh?
    KIA
    KIA --- ---
    JOPS: To se mám na co těšit :D příští týden už mám taky 3*30+3*30 :D

    Jo, takový ten “rest”, kdy já se snažím udržet obsah žaludku tam, kde má byt.. to bude hezkyyý
    JOPS
    JOPS --- ---
    KIA: Včera jsem měl taky kadenci 🤣 3x30 sec s 3x30 sec "pauzou" 🤣

    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    KUBAN88: Já to tak nějak mám celý život, že se usmívám. I když teď nemám dobrý období, tak pohyb, kterému se snažím věnovat každý den, mi pomáhá. Je mi tak nějak líp s tím mým úsměvem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam