• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONDRATModerní architektura v Praze, Čr a střední Evropě
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Ja uz nevim, jak bych ti to vic vysvetlil - Jested ma tri integrovane funkce - to je smysl te budovy, OD Jested technicky nevyhovoval. Podle tveho hodnoceni to nejsou dobre stavby, protoze nemaji dobrou tepelnou techniku a neplni svoji funkci, tim si myslim, ze to muzeme uzavrit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Já tam byl. Dokonce v místech kam ty se jen tak nedostaneš. Primární význam je opravdu vysílač. To že je tam hotel a restaurace. Je jen doplňková funkce, jak ten prostor využít. Zde mělo právě smysl prostor zvětšit tak, aby byl dobře včleněn do terénu a zlepšil stabilitu ve větru. Taky tam mohl stát Jakešův prst :-D

Co se týče toho Ještědu dole, tak tam pokud vím nevyhovovalo malé parkoviště a někdo měl s tím místem jiné plány. Kdyby v tom někdo neviděl kšeft, tak by dodnes stál. Ale Liberec je specifické politické prostředí...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Ta stavba ma tri stejne vyznamne integrovane funkce, tak se tam jed ubyovat a uvidis jak je to tepelne stabilni, bude to pak pro tebe spatna stavba, ktera neplni svoji funkci? (mela by ne?)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Ještěd je primárně vysílač, jeho hlavní úlohou je energii vyzářit. :-D
    V zimě je možné jej vytopit a v létě se nepřehřívá. A to podmínky v Praze a na vrcholu Ještědu jsou neporovnatelné.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    K tomu Jestedu si dovolim jednu poznamku - je to skvela stavba, popravu to nejlepsi co tu mame. Ale nema smysl si hrat na to, ze to je jakkoliv citlive (byt je tim casto argumentovano). Je to proste vez “rotacni hyperboloid” na skale na spicce kopce - to prece nemuze byt z podstaty veci citlive, je to velmi silny zasah. Kdyby tam byla jakkoliv nizsi a mensi stavba, tak se o skutecne citlivosti muzeme zacit bavit.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Myslim, ze OD Jested se zboural mimo jine kvuli nevyhovujici vnitrni technice budovy.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Emauzy je socharina, to nevim jestli je uplne reference k tepelne stavilite budov.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Cuki, Jested nema dostatecnou tepelnou stabilitu, celkove nevyhovujici akustiku, je to tedy podle tebe spatna stavba?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MARIHAI: No jasne, klidne i horsi, samozrejme.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: A vlastně i vedlejší Emauzy jsou velmi zajímavý počin.
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    ONDRAT: Aha ja dost sdilel i to nepovedeny :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Ok sám jsi navrhl že tuto zde stavbu nějak rozebereš. Co ti na tom skle přijde tak krásné.

Ale abych neplevelil. Třeba za mě top stavba a výzva je u nás bezesporu Hubáčkův Ještěd. Ta stavba je moderní, ale na rozdíl od Prágera ji velmi citlivě přizpůsobil terénu. Je zde použito mnoho inovativních řešení. I interiér je velmi svébytný.

archiweb.cz - Televizní vysílač a horský hotel Ještěd
    https://www.archiweb.cz/b/televizni-vysilac-a-horsky-hotel-jested?c=show

A když už jsme u toho tak i jeden z prvních obchodních domů Ještěd má (bohužel měl) o architektuře té doby také co říct.

archiweb.cz - Obchodní středisko Ještěd
    https://www.archiweb.cz/b/obchodni-stredisko-jested
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Jsme v auditku, kde se sdili - tak posli co povazujes z te doby za lepsi architekturu, o tom to tady je.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Ok, tak jinak. Pokud vzhled potlačí tak zásadně funkci, tak to minimálně neberu jako hodnotnou ukázku a nepokládám za vhodné glorifikovat autora. Chápu že pro mnohé lidi stačí pouze šokovat.

Myslím že máme mnoho lepší architektury z té doby.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Moderni architektura je architektura modernismu, cili to neni o tom co je a neni pro me.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Jak myslis, ale tady je to o moderni architekture, nikoliv te ktera ji neni a moderní architektura nesplnuje predpoklady, ktere na ni klades.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Takže moderní architektura je pro tebe automaticky nefungující architektura? Podle mě pokud stavím nějakou stavbu má být v prvé řade k užitku, pokud s užitkem nepočítám není to architektura.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Nevim, to bys smahem mohl odepsat celou moderni architekturu (s nejen tu)? To je tvuj zamer, takhle to vidis?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Stavění bylo jiné a vůbec to nehodnotím dnešními měřítky. Ale požadavek na to aby se ta budova dala vytopit a aby se tam v létě dalo přežít byl i tehdy. A to prostě byl velkej faul i na u dobu a na zaostalé Československo.

A jak jsem psal já tam pozitivní hodnoty vidím v k-ci, ta je u obou těchto míst velmi zajímavá a inovativní ale ošklivé to bylo i v 80' Byť mi ty kostky hmotově nijak nevadí a vidí v nich smysl. Vizuál je ale příšernej.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    FOOTFAN: Teď mě napadá jakou asi má tepelnou stabilitu třeba tento dům?

Farnsworth House - Wikipedia
    Farnsworth House - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Farnsworth_House

Je to tedy špatná architektura, když ji dobrou nemá? Samozřejmě, že ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam