• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRIZERKnižní Fantasy koutek
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    GALADAR: Jj, ty řeči o genialitě autora jsou za mě přehnané. Na druhou stranu, pokud už máš druhý a třetí díl, tak bych to zkusil. Já četl něco ze série třikrát, něco dvakrát a posledních pár jen jednou. Třetí díl bývá pro mnohé rozhodující a za mě je asi jeden z nejlepších. Je to poměrně nabušená akce od začátku do konce.

Ano, s "dračákem" máš zcela pravdu, však ze svých herních seancí Erikson také vychází. Worldbuilding a kulisy jsou asi nejpromakanější částí ságy a přesně jak píšeš, některé z dílů mají pár linek fajn, a pár linek horších či nudných.
    Za mě byla nejsilnější jedna linka na pět stránek v sedmém díle...) Prostě příběh a charakterizace je upozaděna, na ukor čtenáře...resp. můžeš si dohledávat souvislosti na Malaz Wiki...ale je to takové lámání přes koleno. Ale to je takové to "jakože tajemno", jakože to není pro každého a jen správně nastavený a erudovaný čtenář může Malazu porozumět. Hovno.

Na druhou stranu některé z postav jsou supr, Šumař, Kruppe, Ben, Iskaral Pust, Rhulad Sengar i ten Karza....jenže vytěžit z nich co nejvíc, znamená pročíst se tunou balastu okolo.

Nové edice jsou minimálně hezké a vkusné, k obsahu se nemůžu vyjadřovat, četl jsem ty starší.

Když vezmu jinak rychle osobní dojmy:

Měsíční zahrady- První čtení nic moc, vůbec jsem netušil kdo, proč a jak. Druhé už bylo lepší, ale pořádnou nosnou linku těžko hledat.

Dům Mrtvých- Přenos na jiný kontinent, jiné postavy, ucelenější příběh. První čtení nic moc, druhé jsem si užil, až na pro mě nelogický konec. Ale jedna z lepších.

Vzpomínky ledu- Přenos do dějiště první knihy, nosná linka. Nonstop brutální akce. (Mnoho čtenářů odkládá) Já si užil první, druhé i třetí čtení.

Dóm řetězů- Opět jiné postavy, část před, během a po druhém dílu tuším. Takové trochu meh, pokaždé.

Půlnoční vlny- Jiná doba, jiný kontinent. Celkově ale zajímavé. Druhé čtení o dost lepší.

Lovci kostí- První čtení jeden velký bordel, na druhé čtení úplně skvělá druhá část.

Vichr smrti- Společně se Vzpomínkami Ledu top série. Parádní postavy, linky, vše ok. Zobákův příběh je nejdojemnější z celé série. (Klidně bych si dal ze serie jen Půlnoční vlny a Vichr smrti a bude to dávat smysl)

Daň pro ohaře- Jsem zase v dějišti prvního dílu...mnoho linek...bordel, ale lépe psaný než první díl.

Prach snů-Nesmysl, bordel, nechytám se.

Chromý bůh-Jsem několik let na začátku.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GALADAR: Čistě ze zvědavosti, co znamená "množství překlepů" v tisícistránkové knížce? (To není trolling, dotaz je vážně míněný, tohle téma je pro mě jako redaktora a překladatele extrémně zajímavé.)
    Jinak jde o vydání stejného překladu po důkladné revizi Honzy Hlávky.
    GALADAR
    GALADAR --- ---
    FRIZER: Díky moc!! Už jsem si myslel, že jsem divnej. Celá moje parta přesně opakuje ty řeči o tom, že se tím prostě "musíš prokousat" a že "ti to začne dávat smysl později" , že "se mi to začne líbit, až to pochopím", nebo "to je poslední fantasy, kterou si přečteš, pak už ti nic stačit nebude" a podobně. Za mě je ta nepřístupnost prostě skill issue autora. Dočetl jsem s velkým sebezapřením Měsíční Zahrady, začal s druhou... bohužel jsem si koupil i další dva díly - vážně přemýšlím, že už to neotevřu. Možná tomu tedy už ani neporozumím.
    Moje lopatka hlíny:

Vychvalovaný svět - za mě wtf, asi power fantasy pro fanoušky Elder Scrolls? Morants - more-ants - ...? Setting je rpg přeplácanina, ("dračák" jsme tomu říkávali) napsaná tak, že je dokonce poznat, které postavy byly hráčské a které NPC...
    Co se týče příběhu, je tam jedna docela hezká a napínavá linka - asi 30-50 stran ze skoro 600. Chápu, že je teď móda psát cihly, ale tohle je dost prostoru i na tři (dokončené a kvalitní) romány.
    Navzdory lásce, kterou od fanoušků dostává detailní návaznost příběhu - jsou tam boty, např. postava pracuje s informacemi, které není nijak vysvětleno, jak získala, nebo není nijak okomentováno, že nějaké úsilí postav (po celou knížku) bylo nakonec k ničemu a podobně.
    Líbí se mi ale, jak autor pracuje se světem, kulturou, místy atd. Ale to prostě není všechno, já bych si v tom vymakaném světě rád taky přečetl nějaký dobrý příběh.

Navíc já jsem si (s důvěrou blbce) koupil tu novou edici v těch černo-zlatých pevných obálkách. Obsahuje množství překlepů a rozeznatelné chyby v překladu (větná skladba, false friends výrazy) - nedoporučuji ke koupi, ale nevím jestli není převzato ze starších vydání.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CYBERKOTLIK: Nic, co by stalo za rec. Minimalne v te pulce co jsem zvladl.

Maximum bylo toto: Vrhnul se na ni. Sigrún se bleskurychle odvalila a on narazil do nočního stolku. Dvěma prudkými údery mu o něj rozbila hlavu.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FRIZER: byly tam nějaké bojové scény?:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRIZER: ja si to uz moc nepamatuju, ale prislo mi to napinavy a desme me zajimalo jak to bude pokracovat. kdyztak dam postrehy az to prectu znova, kdyz mi to ted prislo.

ale jinak souhlasim s tim, ze v postavach jsem se ztracela, a pouzivani pokazde jineho jmena stejnemu cloveku tomu zmateni nepridalo, ale casem sem se naucila v tech jmenech orientovat.

v unorove epose k tomu ma vyjit povidka.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    KRISKA: Klidne vytahni nejake body co te bavilo a co ti prislo fajn. Budu rad, kdyz tu budou ruzne nazory a ohlasy.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRIZER: me se to treba fakt libilo a nemohla sem se od toho odtrhnout... tak se tesim, ze si to prectu znova ve finalni uprave. ale ja nejsu nejakej fantasy znalec
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CASTOR: Dekuji, nebyl jsem si stopro jist. Mel jsem za to, ze neco i Epocha.
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    FRIZER: Jen tě opravím, Červenáka u nás vydává Brokilon a Argo, nikdo jinej. (Předtím to byl Wales, kde pracoval Pilch).
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    Dnes si dáme Rudý bohatýr- Markéta Klobasová

Pokud přivřu obě oči, asi by se dalo řadit pod Dark Fantasy, jak uvádí vydavatel.

Knihu vydala Epocha letos v Lednu a hodnocení zatím nikde žádné, ani recenze.

Rovnou předestírám že mě autorka udolala, odhodila a odplivla. Myslím že za posledních deset let jde asi o třetí knihu kterou odkládám a řadím pod DNF. Zvládl jsme půlku, přes veškerou snahu jsem se nakonec rozhodl že si nebudu dělat násilí. To mám z toho, že chci podpořit naše autory a můj hlavní žánr je Grim Dark, Dark Fantasy.

Pokud někdo znáte redaktorku Kajnarovou, tak by mě upřímně zajímalo jaký byl důvod toto vydat. Jestli jim to opravdu přišlo dobré.

O co jde... autorka se inspirovala Ruskem na počátku 20. století a děj zařadila do období těsně po Bolševické revoluci.
    Dle anotace jde o příběh jednoho muže, který by měl odhalit určitá tajemství....ve výsledku jde o prachsprostý souboj mezi vlkodlaky a čarodějkama (Ježibabama). Ale je to pojmuté tak přiblble....postavy kterých je jak na orloji neustále žvaní, žvaní a žvaní. Akce ani dynamika se nekoná téměř žádná. Ruská jména jsou pouzita příšerně...např. Petr Petroviš Subbotin je v jedné kapitole jako Subbotin, v jiné jako Petrovič a v jiné jako Petr. Je to možná přehnaný příklad, ale takhle to působí. Každá kapitola je dělena na několik podkapitol v jiném místě s jiným osazenstvem....moc jsem netušil kde a s kým se zrovna nacházím.

V knize jsou užívána jakási příšerná citoslovce, abych se po prolistování na konec dozvěděl že...arrrú – ochranný fetiš, grrríthir – šamanův strážce, hrrrúgi – duch-otrok,rrránaj – šaman, rrrmataú – duchovní průvodce.....motherfucker, wtf.

Postavy- Sigrún, zrzavá lovkyne ze Shanghaie....má v Moskvě jakousi kabalu lovců čarodejnic. A nemá je ráda. Georgij má tyfus, ale pořád neumřel...co kdyby se stal vlkodlam aby neumřel ještě víc. Sofia, čarodějka, jde po Sigrún, protože ta zabila jeji tlustou matku čarodejnici...ale nevidí ji přes ocharenné totemy....bude třeba svolat sabat. Kuzma, jakýsi seveřan, má zase jinou kabalu lovců čarodejnic, ti nemají rádi Sigrún. Taky je to pederast a vlkdolak. Pak je tam jakýsi šéf kabaretu...a mnoho Nikittů, Vadimů, Ratmirů, Alexandrů, Palegaj, Dlati atd. což je vlastně stafáž v jednotlivých kabalách. Je to jedno, protože tohle je přesně hloubka a charakteristika kterou jsem za polovinu knihy z postav dostal. Jo, a je tam jedna japonka, gejša, lovkyně čarodějnic.....sice bylo v Moskvě v té době pár desítek japonců, ale ok.

Worldbuilding- Jakási lehká kombinace ruských bylin, severské mytologie a reálných událostí po výstřelu z Aurory. Šamani z Tajgy, vzpomínky na zákopy, vlkodlaci a čarodejnice.

Příběh – Dvě skupiny v Mosvě soupeří o nadvládu a nějak loví čarodejnice. Z nějákého důvodu. Po třetině knihy jsou ze všech z ničeho nic vlkodlaci. Georgij neumřel v nemocnici na tyfus a vydává se do Moskvy stát se vlkodlakem a případně nějakou vlkodlačici, o které se mu zdá ve snech, omrdat. Žádné historie, žádné vysvětlení, žádná hloubka....jak to píšu, tak to je, dál už nevim...

Plusy – Pár fajn věcí z mytologie a bylin, i když nejsou vysvětleny, takže pokud je neznáte, stejně vám nic neřeknou.

Minusy- Stupidní přeskakování sem a tam bez ladu a skladu. Lovkyně čarodejnic která je vlastně vlkodlakem a je hrozně přísná. Desítky postav ze kterých znáte jen jméno....kdyby alespoň některá kulhala, aby se dalo rozlišit kdo je kdo. Worldbuilding a akce se skoro nekoná, hlavně se žvaní.

Chápu že Epoše vyšla slovanská fantasy s Červeňákem a chtějí to zkoušet dále....tohle ale neni správná cesta.

Krása Nesmírná je proti tomuto příběhu veledílem epických rozměrů.

FRIZER
    FRIZER --- ---
    Dnes si ještě udělám malé odskočení od žánru, ale pokud máte rádi comics jako medium, tak tohle chcete číst.

Absolute Martian Manhunter-Deniz Camp, Javier Rodriguez

Žánrově by šlo řadit jako Psychedelic Noir

DC trochu přeoralo svůj vesmír a pojmulo některé postavy a série novým způsobem. Série Martian Manhunter začala vycházet minulý rok a momentálně je venku sedm dílů, kdy prvních šest utváří první příběhový oblouk.

Momentální hodnocení na GR je v průměru 4,5 a skvěle zde funguje premisa, proč je to comics svébytným médiem, protože to co nám autoři předkládají by v jiné formě nefungovalo. Určitě ne tak dobře.

Postavu Martian Manhunter jsem vůbec neznal, občas ale něco v médiu zazáří. Ať jsou to Watchmen, Sandman, Fables aj. Manhuntra klidně zařadím po jejich bok a za posledních pár let jde asi o nejzajímavější comics na který jsem narazil. Originální přiběh, výtvarná stránka která se jen tak nevidí...(inspirace surrealismem a psychedelickým POP Artem) a hravý přístup a layout jednotlivých panelů.

Příběh- Agent FBI měl přijít o život při sebevražedném útoku. Posedne ho ale "vesmírná entita" která ho vyléčí a dá mu schopnosti vidět pocity, strasti, depresivní myšlenky a celkově minulost lidí. Martian Manhunter ale není na zemi v podobě Johna sám. Jiná entita ze vzdálenosti, že je zbytečné o ní mluvit, se snaží lidstvo rozebrat a dohnat k sebezničení. John s Marťanem po "boku", resp. Marťan s Johnovou vizáží se této entitě musí společně postavit. Johna by samozřejmě zajímalo o co jde, ale vysvětlit mu všechny okolnosti je zbytečné....prý by to bylo jako vysvětlovat jadernou fůzi pampelišce.

Manhunter online (Adblock nutný, server 2) https://readcomiconline.li/Comic/Absolute-Martian-Manhunter/Issue-1?id=237841&s=s2

Náhled na první knihu ze série https://www.youtube.com/watch?v=W3xexKFrpIA

Tady nějáké nadšené povídání https://www.youtube.com/watch?v=iUfVY_twc9s

A nějáký ten art

FRIZER
    FRIZER --- ---
    Dnes si dáme Fables- Bill Willingham

Žánrově by šlo řadit jako Dark Fantasy

Prvně vydáno v roce 2002 a celá série čítající 150 dílů hlavní linky byla ukončena 2015, momentální hodnocení na GR je proměnlivé jelikož někdo hodnotí jednotlivé díly, někdo Compendia a někdo sebrané svazky či deluxe edice.

Obecně by se dalo říci že první část série je kolem 4,5 a druhá kolem 4,2. S místní variantou začal Netopejr roku 2008 a minulý rok ji dokoncila Crew. Na databázi má komplet série průměrné hodnocení 86 bodů.

Serie má také pár odboček ať už jde například o 1001 Nights of Snowfall, román Peter & Max či herní odbočku od Telltale Games Wolf among us. Bill stvořil parádní vesmír a rozhodně jde o jeden z klenotů vydavatelství DC/Vertigo.

Taky jsem teď zjistil, což je super a večer se na to vrhnu, že vyšlo roku 2022 k dvacátému výročí série nové dvanáctidílné pokračování. Volume 151-162 pod značkou DC Black Label.

Osobně bych doporučil ke čtení ucelená Compendia která vychází cenově asi nejlépe ale, každému dle jeho chuti.

Myslím že Fables jsou dostatečně známé, ale kdyby někdo o sérii nezavadil tak...bezpočet pohádkových říší bylo napadeno zlem a obyvatelé se musí podvolit. Kdo se nepodvolí, toho čeká smrt, otroctví atp. Některým bytostem se ale povedlo uniknout do naší reality kam "zlo" prozatím nemá přístup a usídlilo se v New Yorku. Zde společně žijí, tráví čas a plánují jak by se dalo zlo porazit.

Postavy- Mnoho a většina si musela zvolit nová povolání aby v nové realitě přežila a nějákým způsobem přispěla komunitě. Bill zahrnul postavy z pohádek bratří Grimmů, z pohádek tisíce a jedné noci, ruských bylin ale i postavy z britských říkanek či novějších děl. Je radost objevovat co si autor na čtenáře přichystal a případně objevovat pozadí těch méně, pro místního čtenáře, známých. Mezi hlavní postavy celé série patří Velký zlý Vlk, Sněhurka, Kráska a zvíře, Sindibád, Boy Blue, Žabí princ, Modrovous, Pinochio, čarodějnice z perníkové chaloupky ale i Baba Jaga. Hodně postav je pojmuto zcela jinak než je znáte a skrze sérii procházejí vývojem a proměnou.

Worldbuilding- Kombinace veškerých pohádek a mýtů na které si vzpomenete plus současný New York. Poměrně jednoduchý nápad, přesto originální a neuvěřitelně obsáhlý.

Příběh – Série je tvořena z jednotlivých příběhových oblouků. Některé jsou slabší a některé úplný top. Slabší nicméně znamená že jsou skvělé i tak. Za zmínku určitě stojí Zvířecí Farma, kdy se dostáváme na farmu kde jsou umístěny pohádkové bytosti které se nedokážou maskovat jako lidi, příběh o Žabím princi který o vše přišel, dělá údržbáře, ale možná ho čeká vykoupení či Arabské Noci kdy se do NY přiřítí nečekaně postavy z pohádek tisíce a jedné noci.

Plusy – Jednoduchý ale neuvěřitelně funkční Wolrbuilding. Postavy které si zamilujete a nebudete se s nimi chtít loučit. Mnoho nečekaných překvapení a rozuzlení. Jde o dospělý příběh. Výtvarná stránka je skvělá a funkční, výtvarná stránka obálek je top. Objevování postav a jejich originálních/reálných příběhů je také skvělé.

Minusy – Občasná nevyváženost či natahování. Jinak asi nic.

Tohle chcete číst.

Odkaz na wiki pro celkový přehled https://en.wikipedia.org/wiki/Fables_(comics)

Přehled jednotlivých vydaných edicí https://www.youtube.com/watch?v=sY1UokrkEFA

Kompletní série na webu (Adblock nutný, server 2) https://readcomiconline.li/Comic/Fables/Issue-1?id=17043&s=s2

Povídání o sérii https://storyandsomnomancy.wordpress.com/2017/09/24/fables-by-bill-willingham-a-series-overview/

Níže pár variant obálek.

CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FRIZER: zalykat ne, to by tu krev musel polykat:) autorka evidentne jeste ranu do nosu nedostala, takze je to pochopitelne. Nicmene je zahadou, proc tihle lide pisi akcni sceny.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    CADDY: Dekuji, ale hodno obdivu to urcite neni...kazdy to ma jinak, treba se to cawem zas zmeni..

CYBERKOTLIK: Diky za upresneni. Ja tedy parkrat do nosu dostal a na capoeire compassem primo ze strany. Krome ohnuti do strany, krev nic. Ale chapu...kazdopadne se ji clovek ale nezalyka, ze by se dusil.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FRIZER: par poznamek k te akcni scene - ona asi myslela proslapnuti kolene zezadu, coz udelat jde (pri prekvapivem utoku zezadu). Ale k tomu se clovek nedostane nejakym "vyhnutim" - znamenalo by to, ze ten utocnik se sekerou chvili jen cekal a nereagoval na pohyb obrance.
    Nicmene kdyz by mu proslap koleno, tak zpusobu jak padne utocnik na zem je vic - jedne z moznosti je, ze na to proslapnuty koleno doklekne, a pak by ho mohl kopnout do zad.
    Dupadni na hlavu a zaklekavani u krku se dela, bez ohledu na tvar:) Nicmene pokud mu chce useknout hlavu, tak na ni stoupat je opravdu nesmysl, nejspis by se sekl do nohy.

Pri uderu do nosu se cloveku casto spusti hodne krve bez ohledu na tu zlomeninu, nos umi krvacet hodne. U nekoho krvaci jen pri letmem dotyku takrka samovolne a pri nejakym tvrdym uderu jeste navic praskne kuze a krvaci zevnitr i z venci.

Celkove ale souhlasim s tim, ze je ta scena pitoma, to je ale u vetsiny cz fantasy mi prijde. Cetl jsem ted Zambocha a to je podobne smesny:)
    CADDY
    CADDY --- ---
    FRIZER: tohle obdivuji, nikdy jsem nechapal, jak nekdo dokaze mit rozectenych vic knizek :) Ja dokud jednu nedoctu, jinou nezacinam :)
    CASTOR
    CASTOR --- ---
    STEVIE: Zaklínač. Krvavé pohraničí Vladimíra Šlechty - nenech se odradit názvem, jsou to dobrodružné knihy, lehce se čtou.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    FRIZER: Take vysel nedavno Redwall, ale jestli bude serie pokracovat, to netusim.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    STEVIE: Kolem deseti let uz jsem zacinal s Pratchettem, Draci oci od Kinga a Wetemaa take supr. Mag od Feista docela ve tride frcel. Pak samozrejme Lone Wolf a vedlejsi Magie...Carodej z ohnove hory atp...myslim ze to vychazi znovu. Norik od Chvatila, kroniky Svetakraje...ted vydava znovu Argo. Carodej zememori by se take dal...

Kustek urcite a pokud nevadi manga, tak One Piece nebo Atelier spicatych klobouku.

A co je genialni, ale hure sehnatelne tak Walter Moers- Rumo, 9 a pul zivota Kapitana modreho medveda aj.

Segre jsem take poridil trilogii Warren XIII, to je take fajn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam