• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARGASAbstinujeme pro lepší život - Řekni alkoholu NE
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    + samo nosím bouchačku, to je taky pádný důvod, proč si nedat :)

Ale o tom nikomu na návštěvě nevyprávím.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZAHRADKAR: Já vždycky přijedu autem, to respektuje každý.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    EFFKA: Nejde o to, ze neumim rict ne - jde o to, ze to 'ne' nemusi byt pochopeno jako 'ne'. Nekteri lidi pak jedou dal jako kolovratek. Jak jsem psal, ja to resim tak, ze pak radeji z takoveho mista odejdu, protoze me to uz dal nebavi. Ale kdyz treba nahodou ridim, tak jsem vlastne rad, ze to pro tyhle 'demony' je z nejakeho duvodu pochopitelnejsi.
    PEJR
    PEJR --- ---
    Obzvlast u starsich lidi je to brany jako odmitnuti pohostinnosti. Hostitel se pak cejti blbe, ze ti to co nabizi neni dost dobry. Coz je samozrejme hlavne problem v jejich hlave, ale na atmosfere to nekdy neprida.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když lidi fakt naléhaj, hrozně se mi osvědčilo říct poměrně důrazně, že momentálně alkohol nepiju a prosím, aby mě do něj nenutili, nebo se vyloženě zeptat "ne, já si dneska nedám, je to nějakej problém?" Zatím to vždycky zabralo
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    ZAHRADKAR: Nauc se rikat NE. Neni duvod to okecavat, rekni nechci a cau. Klidne to rekni vickrat. Kdyz si budou delat prdel, tak rekni zas ze nechci, nepiju. Nevim, proc bys mel hledat vymluvy.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZAHRADKAR: moc to kolem sebe nemam, ani si nevzpomenu ze by mi nekdo zkousel nutit alkohol pri nezajmu, tuplem tvrde. ale kdyz uz by ne nestacilo, pouzivam asi nejvice to rizeni. a jelikoz taky nerad lzu, tak to kutim tak, abych opravdu i ridil. ono se to i hodi. a chozeni na akce spise driv a kdyz uz jsou lidi moc tak vypadnout taky pouzivam. ohledne te motivace proc to lidi delaji, nevidel bych to tak promakane. prosta nevedomost mi prijde dasi nejcastejsi, na tu podvedomou reakci co podezrivas uz musi byt clovek vlastne docela vedomy.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Proč to tak okecávat? :) Stačí asertivně říct Ne, díky a najet na režim porouchaná deska. Nebo si z toho udělat srandu. Nebo prostě zdravotní důvody, čus.

Jedná z mých teorií, proč lidi nutí ostatním alkohol je, že oni sami se pak cítí líp, když pijou všichni. Ti abstinenti jim připomínají, že je něco špatně, že ta pohodinda není dokonalá, že to normalizování chlastání někdo narušuje.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Jak resite rodinne oslavy, Velikonoce, Vanoce, atp, kde se typicky lidem davaji panaky, nekdy i nuti. Co rikate? Ja vyzkousel uz:

- nechci si dat, protoze nemam naladu (ty lidi me znaji treba i z dob, kdy jsem si dal rad, takze to moc nefunguje)
    - omlouvat to zdravotnim stavem nebo leky (nemuzu, protoze ekzem, protoze beru nejake leky, atp, ale nerad lzu, takze jakmile sem se ekzemu zbavil, prestal jsem to pouzivat)
    - ridim (to se zda, ze lidi chapou docela dobre)

Ja vim, ze je dost tristni, ze si clovek v CR musi ospravedlnovat, proc do sebe nechce lit organicke rozpoustedlo, ale proste to tak je ... Ted uz si lidi kolem me celkem zvykli na to, ze (temer) nepiju a mam celkem pokoj. Az tedy do doby, kdyz se treba nejaka oslava rozjede a zase se najdou demoni/demonky, kteri maji potrebu lit do kazdeho chlast. Toto zatim resim tak, za na takove party jdu brzo, abych ti lidi stihl jeste strizlive a jakmile uz jsou dost pod parou, tak jdu dom.

Ale napadla me odpoved: "Hele me vubec nevadi, ze pijes, to je v pohode, ale ja si fakt nedam, diky ..." Protoze mi prijde, ze tihle demoni ten chlast nuti i kvuli mozna nejakemu svemu pocitu viny nebo co ... Co myslite? Proc lidi nuti alkohol jinejm na oslavach atp?
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CHOZZE89: a to pivo bylo taky mnohem slabsi
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    XCHAOS: Tak uplne historicky se u nas pilo pivo z toho duvodu, ze voda jako takova byla spatna, zkazena. Kdyz se to v pivu pekne "prevarilo" tak se z toho pak clovek neposral a dalo se to relativne bezpecne pit. Ale to jsme ve stredoveku.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    I wont drink no mo I promise

Drunk man while talking to judge on facetime court
    https://www.youtube.com/watch?v=8E43Sr_PnLU
    N_I
    N_I --- ---
    no

Autobusák nadýchal skoro čtyři promile, přitom vezl lidi. Ve voze měl prázdnou lahev - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/brno/zpravy/ridic-autobusu-alkohol-4-promile-lahev-vodky-brno-hradiste.A250204_125950_brno-zpravy_krut
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Jasně. Já jsem jen dával kulturně-náboženské upřesnění k tomu, že se tam chlastá (a možná pálí) v půlce baráků. Protože ta druhá půlka jsou baptisti, kteří z náboženských důvodů nepijí. Když se jedni účastníci našeho zájezdu "doma" podřekli, že kamarádi jsou ubytováni u baptistů, tak jim jejich domácí dával flašky domácí kořalky pro ty kamarády, aby chudáci netrpěli žízní :-)
    To bylo před 30 lety, nevím, jak je to tam dnes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: no dnes se na venkově chlastá, nejen na českém, a taky jezdí auty a tak. otázka je, jak moc se chlastalo ve středověku, jak moc chlastaly jednotlivé společenské vrstvy a tak. Na jihu měli víno, ale doprava byla nákladná i pro elity, takže v evropském vnitrozemí podle mě lidi dosáhli tak na to slabé pivo. Až do novověku bylo pálení alkoholu v podstatě hi-tech...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PLECH: A kdyby půlka českých obyvatel Banátu nebyli baptisti, ale byli všichni katolíci, tak je tam domácí alkohol v každým baráku :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PLECH: ano, ale to se bavíš o 20.století. To, že ti to tam připadá, jako by zamrzli v 18.století, to moc nevypovídá o tom, jak takovýhle venkov skutečně žil ve středověku.
    PLECH
    PLECH --- ---
    XCHAOS: To si nemyslim, tvdej alkohol si doma pálí leckdo, je to poměrně jednoduchý. V rumunskym Banátu (dnes už je to skanzen, ale jezdil jsem tam v době, kdy to byly ještě normální vesničky), kde byla zakonzervovaná poměrně "starší" kultura, bylo alkoholiků habaděj a domácí alkohol v každym druhym domě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: While current beers are 3–5% alcohol, the beer drunk in the historical past was generally 1% or so
    History of alcoholic drinks - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_alcoholic_drinks#Medieval_Europe

V nealku je max. 0.5%, v radleru nebo v takových těch cyklopivech asi 2%. Ve středověkém či raně novověkém "pivu" tedy mohlo být méně alkoholu, než v 7-9° cyklopivu....

No ale samozřejmě, ono bylo i důležité, že alkoholické nápoje byly prevence infekcí. Uplatňovat na to dnešní kritéria je mimo. Dnes jednak máme kdekoliv přístup k nezávadné pitné vodě i bez převaření (v nejhorším si koupíme balenou), naopak alkoholické nápoje jsou daleko silnější. Takže odvolávat se na to, co že je to vlastně naše místní kultura a tradice je poněkud ošemetné...
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Nejakou statistiku mame?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam