• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI, Grok, Optimus
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ALMAD: uroven spotrebovaneho kerosinu pri 10000 raketach rocne? v porovnani so 100000 komercnymi letmi denne?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALMAD: plánuje 10.000 roket ročně. Teda vyrobenejch, kolikrát budou přistávat těžko říct.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Vubec teda nemluvim o tom, ze kdyz to naskalujem na tuhle uroven, tak moooznaaa ta uroven spotrebovanyho kerosinu bude mit nejaky efekty, ale hlavne se vsichni budem moc usmivat na to az vsechny tyhle veci budou delat reentry, odparovat kusy atmosfery, nechavat tam ty tezky kovy a obcas nam neco spadne na hlavu.

Deje se to uz ted, kolikrat ze to musime naskalovat, x1000? Bude supr
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TOXICMAN: Hele, cet si ten clanek?

Podle jakyho vypoctu/odhadu skalujou energeticky zdroje na zemi hur, nez mnozstvi mista na tech spravnejch obeznejch drahach?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TOXICMAN: zatímco na oběžný dráze tohle všechno je? Když to uděláš jako ostrovní záležitost a budeš to chladit vzduchem, nepotřebuješ nic z toho. Dyk je to uplně stejný jako v tom vesmíru... akorát tady na to nepotřebuješ řešit půlku fyzikálních omezení, co tam nahoře, a dovezeš to Liazkou místo Starshipama. Nic ti nebrání postavit co já vím třeba v Sonorský poušti hromadu solárů připojenejch do jednoho velkýho datacentra uprostřed. 80% světa je relativně nedotčenejch civilizací, že by došly všechny pouště a náhorní planiny bych se opravdu v následujících dekádách nebál.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    OMNIHASH: omg, já neříkám, že nefungují, nad 1GW je jich asi jenom 20 na celé planetě, drtivá většina Čína a Indie... hádal bych kvůli tomu, že právě přijde soudruh a řekne, že zde bude teď elektrárna a žádná diskuze natož odpor není povolen, protože jinak ty a tvoje rodina zmizíte

ale zkus jich udělat 10, 100... na místech kde je i další potřebná infrastruktura, vedení, voda... nebo lidská práva

ty jedna větší louko, asi nevíš jak vypadá 100km2
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: to se omlouvám a píšu si dnes už druhé mínus za fatální neznalost, ano, je to o stát vedle. Ale opět bych řekl, že to nijak nemění můj příspěvek.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: ake bulharsko?

The Kalyon Karapınar solar park in Turkey (often cited as Europe's largest) has a peak capacity of 1.35 GW (with a 1 GW grid connection). However, it is located in the Asian part of Turkey (Konya province, Asia Minor), so it is not in geographical Europe. Turkey's European portion is limited, and this facility is not there. It is expanding toward 1.85 GW with an additional phase.

In geographical/EU Europe, the largest operational solar farm is the Witznitz Energy Park in eastern Germany, at ~605–650 MW (commissioned around 2024, on a former mining site).

Other notable large ones include Francisco Pizarro in Spain (~590–600 MW) and various clusters or portfolios, but no single site exceeds 1 GW.

1 GW solarne parky mi nedavaju moc zmysel, lepsie je mat mensie distribuovane elektrarne rozprestrene na vacsej rozlohe, je to odolnejsie voci vsetkym predstavitelnym rizikam nez jeden centralny velky zdroj
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: já si ale nemyslím, že cpát AI všude a budovat kvůli tomu gigawattová datacentra je dobrý nápad. Malé datacentrum, co ohřívá vodu pro pár bytů, už mám, pro jakékoliv reálné tržní potřeby takový přístup bohatě stačí. (Asi je to tady offtopic, ale já myslím, že minimálně část těch "údajně AI" datacenter tím maskuje to, že tam těžej bitcoin... protože to by mělo hodně špatný zvuk, i oproti AI...)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TOXICMAN: heh? Gigawattový solární parky normálně fungujou, nejbližší je snad v Bulharsku. Nějak si nejsem jistej, že vyběhat povolení na zábor jedný větší louky bude jednodušší, než to samý pro řádově tisíc raket, abys to zaparkoval na oběžný dráze... jinak sem teda žil v přesvědčení, že Musk se baví snad o roce 2028, rozhodně ne nějaký vzdálený budoucnosti, kdy dojde místo na solární farmu po celý planetě.

Tohle mi dost zavání tím, že si Elon šoupnul keťák, a pustil si nějakou sci-fi audioknížku. Já sem pro všechny matrjoškový mozky, Škadovy motory a stanice pro generování laserů pro solární plachty zaparkovaný ve sluneční koroně, jako každej druhej hard-scifi nerd, ale kuwa, na to potřebujeme udělat ještě ty veci z prvních patnácti kapitol...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: do it
    Konec konců musí to fungovat ekonomicky, tam tě akcie nezachrání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: ve skutečnosti, na náhorních planinách aspoň trochu poblíž rovníku (existují) máš slušnou šanci dosáhnout dobrého poměru insolace a chlazení (a můžeš přidat i pár větrných elektráren). Fakt to nakonec bude levnější, než na Měsíci :-) Skutečným důvodem těch keců není technická přiměřenost, ale to, že může vyhajpovat fanoušky sci-fi, aby investovali do jeho akcií.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Nicméně, je tam spousta otazníků, kapacita Starship... kolik čipů vůbec dokážeme vyrobit... to dělájí snad 3 společnosti na planetě a jsou vyprodaný dopředu... takže je to long run
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: já chci na odvrácené straně Měsíce radioteleskop, každopádně. Umožnil by nám dohlédnout ještě blíže ke kosmickému horizontu, než JWST (protože za infra následuje rádio, co se redshiftu týče). Jenže věda není cool, věda neprodává. Prodávají samořídící a samokreslící nesmysly. Tohle není vedlejší klub, takže tuhle debatu tady moc vést nepůjde, každopádně: nemyslím, že Starship je nějak extra dobře připravená a vytuněná na nějaké masivní zásobování Měsíce. Elon v podstatě smísil velmi kvalitní portfolio (to, co na SpaceX a Starlinku doopravdy funguje) se spekulativním portfoliem (Starship, která možná bude a možná nebude fungovat) a naprostý odpad (Xitter, xAi... neudržitelný směr vývoje).
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    OMNIHASH: dal jsem ti argumenty, jenom ty je ignoruješ

Energetické zdroje na Zemi neškálují... zkus postavit 1GW solární pole, najdi a kup 20km² volné plochy, pak to všechno zdvojnásob pro noc, přidej 1GW bateriové úložiště, pokud to nebude na poušti, tak to ještě znásob Xkrát pro dny se špatným počasí, pak přidej prach, sklon slunce.
    A pak si to nech povolit a nikdo proti tomu neprotestoval.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    OMNIHASH: Jasne. Vsak ja taky uz par serveru do racku namontoval a nejake ty draty natahnul, ale nestavel jsem nikdy cele datove centrum. Chlazeni jsem se ani nedotknul, napajeni jen na urovni pripojeni konkretni masiny,...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DOKIS: to je ale chyba to by si měl vyzkoušet každej! Tahat miliony kabelů po těch úložnejch prostorách je vlastně celkem sranda a dobrej zen. Občas to tu vezmu jako brigádu, když je na aplikaci klid, a jdu si krimpovat dráty do podzemí...
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KAERO: Aha, tak to jsi mohl napsat rovnou, ze ve vysledku budes nakonec verit vzdy jim, protoze poslali druzici na obeznou drahu. Tim bysme usetrili kus casu. S datovymi centry sice trochu zkusenosti mam (i kdyz jsem zadne nestavel), ale do vesmiru jsem skutecne nikdy nic neposlal.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALMAD: já bych hlavně rád viděl ty argumenty pro, zatím jedinej, co sem slyšel byl, že to techbros přišlo cool. Upřímně sem si nemyslel, že tuhle debatu budu muset víst s kýmkoliv rozumnějším a znalejším problematiky, než mým pubertálním bratrem... jako zcela vážně, kdo se podívá na jakejkoliv byznys a řekne si: a víte kde by byl daleko výdělečnější? No přece v kosmíru! Jediná reálná výhoda je, že soláry můžou ject o nějakejch 30% větší bomby než na Zemi, za cenu toho, že se to nedá servisovat, a stojí to 3.000-30.000$/kg za dopravu. Nemusíme používat vodní chlazení, dyk to nemusíme ani dneska, akorát je to daleko efektivnější než jiný druhy. Proto to vystřelíme na oběžnou dráhu, a budeme to chladit tyvole vesmírnejma radiátorama, bo namontovat ty heatsinky na střechu datacentra by bylo moc low, nebo co já vim.

PES: tak podobný zpoždění budeš mít kdekoliv kromě LEO, moc věcí blíž než Měsíc ve vesmíru není. Můžeš si vybrat buď LEO, nebo to zaparkovat za van Allenovy pásy, co končej někde u 80k km. Jestli tu bude mít zpoždění půl nebo pět vtřein už je ve výsledku jedno, použití bude dost podobný.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Však pro Měsíc s tím cca 1.25 vteřiny zpožděním (RTT kolem 2.5 vteřiny) se snad nepočítá s umisťováním nějakých center sloužících pro Zemi - leda tak nějaké "Glacier" archívy (redundance proti globální katastrofě) a jinak to bude snad sloužit tomu osídlení Měsíce - tedy alespoň tak bych na to nahlížel já.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam