PES: no, ale Měsíc je už poměrně daleko z hlediska telekomunikací... ok, lasery, budiž. Každopádně: čipy tam v dohledné době nebudeš vyrábět, budeš je dovážet ze Země. (Nebo ok: možná právě továrna na hi-tech čipy může na Měsíci časem dávat lepší smysl, než kdekoliv na Zemi, ale nejsem si tím jistý - že by se tam nějak dobře vytvářelo ultra-čisté prostředí, to mi nepřijde). Energie a chlazení je dejme-tomu levnější, akorát na Zemi se můžeš posunout do neobydlených končin, spíše vysokohorských, než arktických.
V oblasti Xinjiangu v Číně máš fakt abundantní zdroje energie a přitom velká část Tibetské náhorní plošiny je ve výšce několika tisíc metrů a uchladíš tam doslova cokoliv; míst na Zemi, kde můžeš cokoliv uchladit a současně to pohánět OZE, není tak málo (potřebuješ více jak 12h akumulace energie a více jak 12h akumulace tepla, abys využil noční chlad - ale stejně je souhrnná plocha vhodných náhorních plošin ve středních a rovníkových zeměpisných šířkách násobně větší , než oblast jižního pólu Měsíce)
Datacentra na Měsíci dávají okrajový smysl - někdo si tam může chtít třeba nechat zálohovat nějaká data, budiž - ale pořád to jako ekonomické zdůvodnění té expanze je hodně chabý argument.
Jinak jsme v klubu, kde podle mě budeme ukončeni za
#offtopic. Podle mě tyhle postranní příběhy jsou vlastně nepodstatné: ano, NĚCO na jižní pól Měsíce budeme chtít dostat, i když je velká otázka co a proč, já pořád sázím na omezenou lidskou přítomnost ve stylu stanic v Antarktidě, ale možná to bude ještě omezenější přítomnost a bude mít charakter "kosmické turistiky", protože žádný reálný důvod pro přítomnost lidské obsluhy na základně fakt nebude: opravitelnost komplexních systémů pomocí šroubováku, lepicí pásky, apod. zkrátka v čase klesá.
Mimochodem, architektura Blue Origin pomocí raket New Glenn, byť těch zvětšených (pro Měsíc měl být původně určený New Armstrong, ale to ještě uvažovali plnou znovupoužitelnost všech stupňů...), je skoro stejně zběsilá, jako pomocí Starship. Také je tam spousta dotankování, i když ne TOLIK. Vlastně čínská architektura, i když se v průběhu času dost mění, proti tomu působí jednoduše a kompaktně.