• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI, Grok, Optimus
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    View of the Gigabay as seen from the flyover on July 11
    KAERO
    KAERO --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Americké úřady naznačují ústupky vůči autům bez volantu a pedálů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-americke-urady-naznacuji-ustupky-vuci-autum-bez-volantu-a-pedalu-40588076
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    PES: 2012 - 2013. No, maj co dohánět. Na druhou stranu ty slepý uličky už jsou docela zhusta prošlapaný, tak by jim to mohlo jít rychleji.
    PES
    PES --- ---
    Tak Japonci také, zdá se, že když jeden předvedl možnosti, tak ostatní to zkouší také...
    ...kdy testovalo SpaceX obdobnou fázi? Ať je srovnání časového rozdílu?

Japonsko úspěšně otestovalo prototyp znovupoužitelné rakety - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-japonsko-uspesne-otestovalo-prototyp-znovupouzitelne-rakety-40588108
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GEGE: pojďme do [Elon Musk] ... tady to je fakt spíš hozené směrem "jo, je to debil, ale jsme zvědaví, jakým způsobem mu příště Starship bouchne"
    GEGE
    GEGE --- ---
    XCHAOS: micham, souhlas. v ten moment me namichnulo, ze nekdo timto zpusobem porovnava snazeni/dopady Sanderse a Muska. potreboval jsem to ze sebe jen rychle dostat.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Cinsky CZ-10 ma mit 2000 tun. Falcon 9 Heavy ma 1400 tun. Starship s boosterem ma 5000 tun.

Nema smysl srovnavat lanove pristavani CZ-10 se Starship, navic kdyz do tech lan pristava jen 1/3 prvnich stupnu CZ-10, kdezto u starship pristava cely velky booster. Vetsi smysl ma srovnavat CZ-10 s F9 Heavy.

Jo, ty uchyty na lana budou mit malou hmotnost oproti pristavacim noham. F9 Heavy plati palivem za to aby mohl pristat na kazdy "rovnejsi" placek. Cinani budou muset mit behem pristani CZ-10 aspon 3 zachytove konstrukce, a mozna jedna navic jako zalozni?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: neviem ci zrovna musk vytvara nerovnost, zrovna spacex je priklad toho ked drahu technologiu zlevnuje pre masy, napr. nejake vynasanie studentskych satelitov by asi nebolo tak rozsirene kym tie ceny neklesli, ale teda neviem aka bola spolupraca akademikov s roscosmosom :)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: USA už se zdravotním (a i školním - VŠ) systémem přepadlo do stavu, kdy cena (přemrštěná) způsobuje ve výsledku mnohem větší škody než přínosy. Zvláště v tom zdravotnictví a k tomu přisátým "pojišťovnám" je to tam totální katastrofa.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES:
    GEGE: tak ono mícháte dohromady neslučitelné koncepty, všichni. "vytváření milionářů" je podivná metrika.. je to prostě jen vytváření nerovnosti, pravda, není to hra s nulovým součtem, ale pořád je bohatství ordinální a ne kardinální.

Ale ta zdravotní péče taky není triviální téma. Nejde lidi manipulovat, aby pracovali jako lékaři - lze je pouze motivovat. Lze kritizovat věci jako patenty na léčiva, co už by mohla být generická, v USA se vede debata např. o inzulinu, kde to žádným financováním vývoje nebo tak zdůvodnit nejde a ceny nafukuje monopolizace.

Otázka manipulace vs. motivace mi přijde zajímavá, celá současná AI-trilionářsko-miliadářská vlna mi ale přijde spíš o manipulaci a demotivaci. Transformace Elonova působení a směřování během let mi třeba osobně přijde demotivující strašně, ale to patří spíš do [Elon Musk]
    PES
    PES --- ---
    GEGE: anebo způsobí příšernou inflaci...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASAJS: Je to laso. v Texasu používají čínské jídlení hůlky (chopsticks), v Číně texaské laso... :-)
    GEGE
    GEGE --- ---
    KOUDY: kdyz to budou delat vsichni bohaci, tak to bude skvely. jinak mi prijde, ze napr. dostupne vzdelani a zdravotni pece muzou pomoct vytvorit miliony stastnych lidi nebo vice nez 4400 milionaru a odstrani stres pro miliony obcanu.
    MASAJS
    MASAJS --- ---
    Mě se líbí ten systém čtyř lan, která nahrazují chopsticky, je to mobilnější než přistávací věž, kterou by asi na moře nedostali.
    Jen mě přišlo úsměvné nazývat to sítí. Síť s jedním okem....
    PES
    PES --- ---
    MASAJS: každý začátek je těžký ;-)
    MASAJS
    MASAJS --- ---
    PES: Čtyři lana jsou síť? ... no budiž ....
    PES
    PES --- ---
    Číňani na to jsou trochu jinak...
    Čínská raketa Dlouhý pochod 10B: Návrat prvního stupně proběhl do sítě - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/vesmir/cina-vesmir-raketa-nosic-cz-10b-dlouhy-pochod-pristani-zachyceni-sit.A260713_103518_tec_vesmir_vse
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam