• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLECTICAKrize středního věku, perimenopauza a další radosti stárnutí Andropauzu tu probíráme taky :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    CELLINDRA: tak že je menstruace slabá, to ještě nemusí být výhra... taky se mi to zeslabilo, ale bolí mě vždy břicho a zejména hlava ještě pár dní po menstruaci tak, že se teda taky těším, až mi ta menstruační povinnost úplně skončí :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KLEINZACH: jj, unavený oči mám poslední cca dva roky taky, ale já si to vysvětluju tím, že to zřejmě plyne ze suchosti očí, která mě trápí taky, občas si na to koupím nějaký kapky. A poslední dobou nemůžu mít na očích ani čočky, hrozně mi tam začaly vadit, prostě mám málo slz.
    FRENNET: viz níže, nezkoušela a ani nevím, jestli nadále zkoušet kofein, jen z jiné rostliny než kávovníku, nebo radši přejít na nějaký adaptogen, otázka je ale na jaký. Musím nějaký zase zkusit po čase.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    Tak ta anhedonie patri i mezi priznaky deprese (tedy nezavisle na hormonech)... ja tenhle termin mivam v lekarsky zprave. No moc si nedovedu predstavit, ze se mi to s prechodem jeste vsechno zhorsi ... ,(

Ale aspon, ze se mi povedlo upravit ten pracovni rezim tak, ze z nej nejsem uplne vyrizena... - pracuju z domova, sama na sebe, takze si vse organizuju podle sebe... doufam, ze to takhle vydrzi .)

Kdyz jsem pracovala na fulltime, tak to byl taky v podstate cely den v kanclu a vecer jsem byla uplne hotova... Uz bych to takhle nikdy nechtela, ani za cenu vyssiho prijmu...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    IOM_NUKSO: taky sedím celý den v kanclu a musím říct, že mě to zmáhá čím dál víc. Proto taky se večer prostě musím hecnout a jít aspoň něco nachodit nebo si jít zacvičit. Taky se mi nechce, ale pak z toho mám fakt dobrej pocit. Akorát teď jak chodím z práce už za tmy, tak to stojí o to víc úsilí se pak ještě hecnout jít ven. Já teda zatím tenhle příznak nemám, ale co mě teda překvapilo, že mě začly bolet klouby, což jsem četla, že je taky jeden z příznaků menopauzy, tak snad to zas přejde.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    VALENTINA: to mam pak menopauzu asi celej zivot :)
    Mne se ted ta krize projevuje hlavne znechucenim z toho looku, jak se menim na skrin na nozickach. A nejvic krizovy na tom je to, ze jsem nemusela nic zmenit, ono to samo :( Tak se zacinam vic hybat, snazim se upravit si rutinu a zvyknout si na to, ze v ni je vic pohybu, co je samo o sobe tezky zmenit tu rutinu, protoze nestiham a chybi mi cas. A pak taky to nucene sezeni celej den v kanclu, nekdy to vsechno strasne nenavidim, v jakym jsme nezdravym systemu a jak vlastne jednotlivec s tim musi strasne zapasit, aby ten nucenej zivotni styl nasilu prebil a nasel skulinku casu. Kdyz mi celej aktivni cas dne veme nucene sezeni v kancelari, tak je pak hrozne tezky nekam nacpat ten pohyb. Rano jsem moc zombie, vecer jsem moc vyrizena.
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    ZUZKAOU: Teda já považuju svůj slabej a nepravidelnej cyklus za požehnání a těším se, až skončí úplně. ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: A kolik toho naspíš, jak dlouho usinas a jak přerušovaný je ten spanek, kolik hodin denne koukas do obrazovek?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    mivam posledni dobou unaveny oci - mate nejaky tipy a triky?

(po 23h uz fakt nemuzou az tak, ze samy silhaj... nelol)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ELIZHANNAH: yerba mate jsi skousela? Kdyz maca nefunguje?
    EKG
    EKG --- ---
    Zlate to casy bez kofeinu, ale s dlouhyma smenama se to tak uplne neda. Da se zase navyknout, ale je to navyk, no.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ELIZHANNAH: zacala jsem k uli traveni filtrovanou kavu a jen a pouze rano po probuzeni. Posleni salek dopijim tak v 10:00, pozdeji uz ne. Na poobedni zpruhu piju sackovej zelenej, po sypanem bych neusla.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ZUZKAOU: maté jsem zatím nezkoušela, mírná konzumace slabého zeleného nebo černého čaje to nedělá. Ale taky mě příliš nevzpruží, spíš vůbec.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELIZHANNAH: A dela ti to i jina forma, treba caj, nebo mate?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ZUZKAOU: maca je asi dobrá na hormony a tak, jj, to už jsem četla z více stran.

Já teda mám špatné zjištění, že poslední dobou vůbec nemůžu kofein. Nejdřív jsem měla z každodenní konzumace kávy rozhozený spaní, tak jsem se toužila kávy zbavit, to se po několika pokusech konečně povedlo, ale teď prostě nemám čím se vzpružit, protože na kafe fakt už závislost nemám, ale taky nemám toleranci na kofein vůbec žádnou, spíš nějaký naprosto podrážděný reakce. Dám si kafe = mám ostrou bolest hlavy a zažívání se taky netváří povzbudivě a ještě jsem unavená...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chm... začala jsem mit velmi slaby a nepravidelny cyklus. Gynekologie neukazala nic špatneho, jina přiznaky naštesti nemam. Zrhuba dva, tři tydny jsem si dělam kakao s macou (a obcas s troskou guarany), s tim že te macy použivam kavovou lžičku, tedy neco přes pet gramu. Ne každy denn, spis tak čtyřikrat, petkrat do tydne.

Spustila se mi plnohodotna menstruace. Zhruba po roce. Jine efeky macy či kakaa nevnimam, kofein v guarane pochopitelne funguje. Jako variana kavy to funguje a navic to je chutna dobře.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Andropauza: i muži mají přechod, jak ho prožívají? - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/andropauza-muzi-testosteron-zmeny.A251002_095555_ona-vztahy_job
    ULO
    ULO --- ---
    Sice ne prekvapive, ale i tak zajimave https://youtu.be/NQ0270jDrGY?si=I4QJFR6Z51n0M5AL
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    LUSINDA: tuhle skupinu mi taky FB nabízí, algoritmus asi usoudil, že jsem důchodce
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Vím, že máte spoustu času. Ale existují i pozitivní stárnoucí lidé.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam