• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BERRUNAKalorické tabulky
    Rady, tipy, návody, inspirace, fotky
    Sestavení jídelníčku.
    Krabičky do práce i na doma :)
    rozbalit záhlaví
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    PROSTE_LO: Tady je recept na večeři:
    Zapečené gnocchi se zeleninou a tempehem | Aktin recepty
    https://aktin.cz/zapecene-gnocchi-se-zeleninou-a-tempehem
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    Dnešní snídaně - sklenička a oběd - smaženka se zeleninou, svačina mango. Na večeři budou zapečené gnocchi se zeleninou a tempehem, teď je peču.

WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Po dojezdu z dnesniho kola. Trosku jsem to stravovani flakala. Pepsi, tycinky, gumidky, gely a normalni jidlo zadne, jen mala snidane.

BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    Mno :D

KURE
    KURE --- ---
    JULIANNE: tohle nevim jestli je na hobby forum na internetu. takhle nemocnymu člověku bych si jidlo teda radit netfoufnul. To je na nějakou odbornou konzultaci. Na nějakym nutričnim oddělení ve špitálu jste byli?

Ale přijde mi, že exoticky potraviny jako quinoa* je zbytečný do nich nutit. Na moje staroušky to prostě nefunguje. Učit se nový věci jíst nový věci, zbytečný komplikace.

Afaik neexistuje lepší zdroj sacharidů než brambor.
    Ideální kalorická hustota pro pocit sytosti. Taky bych zkusil zařadit ovesný vločky.

*) navíc ty benefity superpotravin jsou marketingem nafouknutý ad absurdum.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BERRUNA: Na tom bych nevydržela... BMR mám cca 1350 kalorií, takže i při nepříliš velkých fyzických výkonech bych měla denně dát okolo 1700 (rozhodně nechci zhubnout, jen jíst zdravěji), což možná často nedám. Ale takhle málo bych komfortně nedala asi ani jediný den

Ale proto tu nejsem; tabulky jsem si zřídila, abych alespoň čas od času navrhla vzorový jídelníček někomu jinému: nad 70 let, prediabetes, 105 kg při 170 cm (po mírném zhubnutí), středně závažné chronické onemocnění ledvin (takže zjednodušeně řečeno hlídat sodík, fosfor aj. a bílkoviny držet na nižší hranici doporučeného denního příjmu při jeho konstituci a aktivitě), nižší tělesná aktivita. Snažím se hlídat doporučení k ledvinám, omezit sacharidy (hlavně ty jednoduché, ale do jisté míry i celkově; bohužel býval hodně zvyklý na pečivo a brambory a třeba quinou si sám neudělá) a navýšit příjem zeleniny a zdravých tuků. Máte zkušenosti s podobným jídelníčkem? Nějaká doporučení?
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    CADDY: je to daný hodně tím, že pracuji v noci.. po probuzení kolem poledne začínám až kolem 14-15hod snídani, atd, atd a po noční se nedostanu víc než bylo například uvedeno :)
    CADDY
    CADDY --- ---
    BERRUNA: třeba tady úplně holá snídaně (nenech se mást nadpisem, většinou jsem líný ty časy korigovat), obyčejný bacon&eggs, žádné pečivo s máslem a další věci... často mám snídani pestřejší než jen takto čisté jídlo...

CADDY
    CADDY --- ---
    BERRUNA: Jo, já myslel, že chceš vidět ty 4k kalorií, tak daleko to zajít nenechám, když ty tabulky mám :-D A stydím se teď cokoli ukazovat, poslední dobou to hrozně prasím... tady třeba jeden takový spíše lehčí den, třeba ty řízky večer jsem vší vůlí s maximálním sebeovládáním držel už schválně tak nízko, jinak bych snědl další dva jak nic... a stejně jsem pak půlku jednoho ukousl jen tak cestou do kuchyně a už ani nezapsal...
    Stejně ze salátu tam mám jen tu okurku, trochu octa a soli jsem byl líný řešit... takže ono v reálu je tam ještě o něco navíc...

Já ale hlavně nechápal, jak můžeš zastavit na 818 kaloriích, to je jedna lehčí snídaně, reálně mám i větší, když si udělám fakt podle svých představ... To jsi ten typ, co sní k snídani jogurt a odpoledne jablko, ne? :-D

BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    CADDY: myslela jsem spíš screen například jednoho dne ;)
    CADDY
    CADDY --- ---
    BERRUNA: no nemám, od toho ty tabulky jsou...protože se tomu právě snažím zabránit a nemít zase o 25 kg více, jako jsem míval před lety :) Ale i úplně normální oběd umí udělat 80 % příjmu a nevím, jak neumřít večer hlady... jeden blbý burger může mít kolem 70 %, a co mám jíst zbytek dne, abych se vešel? :) A zeleninu mám rád, jenže ta hlad spíše probouzí a posiluje... Jako fakt závidím lidem, co nemají tu potřebu... a nebo jedí normálně, ale neprojeví se to :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    CADDY: 4K kalorii? Uf. Mas někde rozpis? :D
    CADDY
    CADDY --- ---
    BERRUNA: to nikdy nepochopím, jak tohle někdo dokáže a má s tím problém... já mám tabulky hlavně proto (krom snahy držet se LC), abych nesežral 3-4 tisíce kalorií a někdy mi to fakt dělá problém :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    Ja tomu dnes také víc nedám :(

RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Dnešní mizérie.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    REDSNAKE: jogurt (max), kikoman sojovka a Dijon hořčice.....zní to děsně, ale k masu je to překvapivě dobrý. Pak ještě jogurt/zakysaná smetana, česnek, bylinky.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    REDSNAKE: Jeste jsem zapomněla zmínit cottage (ten červený pilos z Lidlu - ma smetanovou chuť) s pestem. To si dávám běžně. Pro sebe to nemixuji, ale pro krémovou konzistenci bych to mixla.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    KURE: Pokud chci zdravý recept, hledám většinou zde:
    Zdravé recepty | Fit recepty | Aktin
    https://aktin.cz/recepty?srsltid=AfmBOopb6ifkQXAfS9WR0ZoRNpjwq_RGjruipLN4rdjaGiZfY_jSonPp
    Je tam rozpis, da se hezky filtrovat podle typu jídla, podle ingrediencí.
    Jsou tam vypsané nutrienty na porci, tak myslím, že. Y to mohlo s plánováním pomoct.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Nakonec jsem udelal mixaz z avokada a jogurtu. Ja vim, avokado je tucny jak prase, ale furt lepsi nez majoneza hadam.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    REDSNAKE: Dávám jogurt Hollandia a k tomu trošičku majonézy/ tatarky, pokud to je i pro muže. Ochutím hořčicí nebo chilli omáčkou, nebo bylinkami, medem, případně kombinuji ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam