• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    Ať už šťastní a spokojení, kteří se svobodně rozhodli děti nemít a nebo ti, kteří se tím trápí jako třeba já

Pravidla:
    1. Vždy respektujeme názor druhého a nesnažíme se v diskuzi tlačit názor svůj jako jediný správný.
    2. Chováme se k sobě slušně, nenadáváme si, netrolíme se pro vlastní pobavení a tak podobně. Za porušení RO na týden.
    3. Chodíme sem diskutovat pod svým skutečným id, neuznávám zde mulťáky.
    4. Nechodíme sem přesvědčovat bezdětné osoby o tom, že rodičovství je největší smysl života.
    5. Veškeré osobní spory řešte prosím v poště a pakliže to není možné, tak v jiné diskuzi, nebo ignorem.
    rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: Možná víc číst, míň psát, spravedlnost a nerovnost nejsou synonyma, a to i kdyby neexistoval kontext příspěvku, na který jsem reagoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: já ti nevím: "dovolil bych si připomenout, že tahle diskuse je o tom, proč se lidé rozhodují děti nemít, není to diskuse o genderové spravedlnosti, ať už to znamená cokoli. " :-D
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: v pořádku, tím se to vysvětluje. O genderové nerovnosti jsem nic nepsal, proto mi to asi nedocházelo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: Reagoval jsem na tebe že to spolu nesouvisí. A já se ti snažil vysvětlit že ano. Protože ta genderová (ne)rovnost zasahuje do toho o čem jsem psal.
    K té druhé větě ano neplatí, taky si to vůbec nemyslím. Ale je dobré potkat lidi kteří to cítí stejně :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: čtu to už potřetí a furt si myslim, že reaguješ na někoho jinýho nebo na něco, co jsem nenapsal, tak pardon.

Ale teda k tomu, co píšeš, tady ti asi nikdo nepotvrdí nebo nevyvrátí, jestli jsi divnej. Jistě neplatí, že hlas většiny (okolí) má pravdu čistě proto, že je to většina.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    CHOCOLAT: A jsem u toho, jako by bez dětí člověk neměl v životě jiný hodnoty, zájmy, whatever...
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    MART1NKA: tak zrovna ta ředitelka by si asi nepomohla, kdyby měla děti. To by byly zase kecy, že co má co ředitelovat, kdyby se radši starala o chudinky děti. Tam byl problém, že je žena na vysoké pozici, to se prostě nesluší. Jinak u nás asi jediná diskriminace bezdětných, které jsem si všimla, jsou zkrácené úvazky. Na ty mají nárok jen dětní. Když nemáš děti, k čemu potřebuješ zkrácený úvazek...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: To je ten nejčastější důvod proč nemít děti. Pokud se tedy chceš bavit i o příčinách a ne důsledcích, tak to sem sakra patří.

Já mám děti dvě, každé s jinou ženou, a chodím sem proto, že se potřebuju přesvědčit, že nejsem divnej když si to vůbec neužívám. A mám obě děti opravdu moc rád, udělám pro ně skoro cokoliv. Ale žiju úplně jinej život, než bych chtěl. Tedy pokud se to životem dá nazvat.
    A kdyby se mi to stalo jednou, tak si řeknu, že jsme nebyli se ženou dostatečně kompatibilní, ale ono je to jak přes kopírák, narodilo se dítě a veškerej můj život šel do háje. Jsem divnej, že v tom necítím radost jako mi okolí předhazuje? Já tu radost necítím, ale ani u mé ženy i když mi tvrdí opak.
    Nikdy bych nechtěl, aby se to nestalo. Nechci o ně přijít, ale pochybuji o sobě, že jsem byl vhodný kandidát na to mít rodinu a dost o sobě v tomto směru pochybuji, což není vlastnost, kterou jinak oplývám. Nechápu proč se mnou ty ženy chtěli vůbec zakládat rodinu? Když běhá po světě mnoho mužů, co by tu rodinu chtěli, ale nemají s kým. To je nějaká genetická dysfunkce, že ženy hledají k plození nevhodné partnery?

Chtěl bych se naučit si to užívat, ale nevím jak na to. A myslím že zdaleka nejsem jedinej.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MART1NKA: U nás je teda diskriminace bezdetnychdost tvrdá... Vánoce slouží jen ty bez dětí, o prázdninách mají přednost lidi s detma, prodloužené víkendy typu čtvrtek svátek striktně jen pro lidi s detma, úlevy že s normálním uvazkem si chodíš do práce na půl 8, ač normální pracovní doba je od 7 a to bych mohla pokračovat ad nauseam, lidi bez dětí totiž zjevně nemají nárok na to mít osobní život, jezdit na dovolenou nebo být doma na vánoce
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HONZAL: u nas je 14 tydnu materska, potom jdou deti do KiTa pokud chce matka pracovat a nema manzela kterej muze delat na mensi uvazek. Ono ale nejde jen o materskou: deti ti zmenej rozhodujicim zpusobem zivot, kdykoli se neco stane, musis umdisponovat a treba pri nemoci ti KiTa neni nic platna.

MART1NKA: To je i muj nazor. Na paygap existujou dva pohledy: ten prvni je vlastni spis levicovejm organizacim, ktere vychazeji z toho, ze je systemova nespravedlnost ze zeny (kupodivu jde vzdycky pouze o zeny) dostavaji mene i kdyz podavaji mensi vykon - kvuli detem, ale treba i kvuli work life balance, u nas jsou bezdetny a svobodny holky presto casto zamestnany treba na sedesat nebo osmdesat procent, proste protoze chtej. Jedna z nich je moje dcera, dela osmdesat procent aby mela vic ze zivota. Samozrejme ze za takovych okolnosti nikdy neprevezme vedeni nejakyho projektu a to se projevi i financne. Kdyz se to samy tyka muzu, je to ovsem samozrejme vsem jedno :-)
    To je ten narativ ze "v cili musi vsichni (krome muzu) dobehnout stejne" a tam nas statisticky urad mluvi asi o 15% rozdilu.

Druhy narativ je, ze bez ohledu na pohlavi nebo cokoli jineho se pocita pouze srovnatelny vykon, profesni zkusenost a praxe, mira odpovednosti pozice a pracovni (predevsim) nasazeni. To znamena, ze nekdo kdo jako nase kolegyne tou profesi zije, deti nema, v praci je dvanact hodin denne a pokud vse pujde podle planu, jednoho dne nasi firmu prevezme ma ten pay gap nulovej, respektive vydelava vic nez jeden nas muzskej kolega kterej ma dve maly deti a s manzelkou si peci o ne delej. Kdyz srovnas statistiky ktery opravdu srovnavaji jablka s jablky, tak je ten "nevysvetlitelnej rozdil" asi kolem tri procent - tam jde nejspis treba i o osobni sympatie a podobny veci. U nas je nulovej, pro nas je rozhodujici nasazeni a urcita vasen pro architekturu. Ten narativ na rozdil od toho prvniho vychazi z rovnych sanci na startu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOCOLAT: Ja som sa s tou diskriminaciou bezdetnych nestretla, naopak s diskriminaciou detnych ano. Proste bud budes na 120%, alebo vobec, budes dvihat telefony do 11 do vecera, jazdit do zahranicia na sluzobky atd, alebo odstup. Skratene uvazky len na admin poziciach typu basic HR ci recepcna…
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    BLOWUP: nevím z jakých dat vychází ten graf, ale ta nerovnost může být nejen o tom, že na stejné pozici bere jeden víc než druhý. Ale třeba i v tom, jakou máš šanci posunout se na vyšší, lépe placenou pozici. Vidím to u nás ve firmě. Dva kolegové na stejné pozici, spolužáci, ve firmě jsou stejně dlouho. Ona děti nemá a je asi už jasné, že mít nebude. On je má a celkem to i do jeho práce zasahuje. Ona má víc zkušeností se samostatnou prací, on se spíš nechává vodit za ručičku. Přesto on byl automaticky povýšen, když jejich společný šéf odešel do důchodu. On tu pozici ani nechtěl, ona ano. Druhý příklad: hledali člověka na jednu z nejvyšších pozic ve firmě, žádné výběrko, ředitel se porozhlédl mezi svými známými, co s nima chodí na pivo. Žádnou ženu v partě nemají, takže samozřejmě je to muž. Před lety jsme tu měli jednu kolegyni, které se podařilo vyšplhat na ředitelskou pozici a byla celkem rychle zase vyštípaná pryč. Ty kecy, co všichni měli. Vůbec to nesouviselo s jejími kompetencemi nebo chováním. Všem vadilo, že je žena a bezdětná.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CUKI: To zdrave medzi tym je najtazsie, pretoze na to potrebujes zmenit mindset i system, ktory v CR nefunguje. Preto tie statistiky co som posielala.

Mno imho to on topic je, pretoze toto je realny dovod deti nemat.
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: ?
    (To asi neni reakce na nic, co jsem napsal. Navrhuju nechat to tak a do středověku dál nezabrušovat.)
    CROSS
    CROSS --- ---
    HONZAL: v tom primárně vůbec nevidím problém, to je otázka nabídky a poptávky. Když to nebudou dělat místní, bude to dělat někdo jinej, to platí jak v pečovatelských službách, tak třeba u řízení autobusu. Problém vidim v tom, jestli je takový řešení dostupný, jak je složitý dejme tomu tu chůvu zaměstnat, jak rigidní nebo flexibilní je trh práce a nějakej legislativní rámec, jak dostupný jsou institucionální alternativy (jesle, školky, dětský skupiny), no a jak moc to celý podporujou zaměstnavatelé těch (potenciálních) rodičů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: Podle mě to spolu souvisí víc se si myslíš. Protože to rozhodnutí nemít děti, je většinově proto, že ty nároky na to ty děti mít jsou děsivější a děsivější. Ve středověku mít dítě nebyla taková zátěž, naopak to byl tvůj důchod a levná pracovní síla. Nijak se o děti niko moc nestaral a žili si sami svým životem, jen měli víc povinností. Dneska ale pokud chce aby dítě v dnešním světě uspělo, jsou na ně kladeny obrovské nároky a potažmo i na rodiče. Pak je nemalá skupina lidí co nemá děti protože si to nemohou finančně dovolit. Ale tahle je IMHO největší.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    CROSS: jo, je to OT, jinak muj post nemel vyznit tak, ze zena ze Syrie je nejak menecenna coby pecujii osoba. Spis to vnimam tak, ze bohate zeme svoje problemy resi tim, ze je outsourcuji jinam.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HONZAL: No jako jestli kariéru a nebo mateřství a nebo něco zdravého mezi tím. To je asi to samé jako rozdělení rolí v domácnosti. Jestli chce být chlap doma uklízečka, máma, kuchařka,... a nebo žena chce dělat nějaké silově náročnější věci na stavbě, tak proč ne. Ale měla by to být každého volba.
    CROSS
    CROSS --- ---
    HONZAL: dovolil bych si připomenout, že tahle diskuse je o tom, proč se lidé rozhodují děti nemít, není to diskuse o genderové spravedlnosti, ať už to znamená cokoli.

Možnost dát dítě do jeslí od roku nebo i dřív, možnost najmout si právě tu chůvu (chůva je pro mě profesionál v péči o děti, něco jako pečovatelka v jeslích nebo třeba učitel zeměpisu, a jestli bude ze Sýrie, nebo třeba z Kolumbie, či snad rodilá Švýcarka, je mi úplně šumák, pokud má pro danou činnost schopnosti a kvalifikaci), možnost nastavit si pracovní dobu, to jsou praktické faktory, které tohle rozhodování často doprovázejí.

Ještě bych podotknul, že je samozřejmě na každé společnosti, voličích a jejich volených zástupcích, :-] jak si tyhle věci nastaví, ale lkaní nad tím, že klesá porodnost, pak nezní úplně autenticky a věrohodně, když to je nastavený jako třeba teď v Česku.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    CUKI: nevím přesně kterou volbu máš na mysli, ale ono to je jedno, já myslím, že ten postmoderní pocit, že každý má mít absolutní svobodu je iluze a holt okolnosti dělají život svázaný a všelijak nespravedlivý a taky že ve společnosti fungují setrvačnosti a nemění se věci ze dne na den.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    MART1NKA: to nerozporuju, pro ženu je dítě mnohem větší závazek a zátěž a je to nastavené tak, že chlap může a nebo nemusí. Resp. v mojí generaci (ročník 84) už pozoruju (školka, škola), že od chlapa se čeká, že bude fungovat víc, pokud nechce být za debila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam