• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    Do dvou let vznikne patnáct nových center duševního zdraví. Stát na ně dá stovky milionů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-do-dvou-let-vznikne-patnact-novych-center-dusevniho-zdravi-stat-na-ne-da-stovky-milionu-40581183
    N_I
    N_I --- ---
    „Když vidíte, že video s českou hudbou má milion zhlédnutí někde v Asii nebo Africe, máte chuť tvořit dál,“ říká violoncellista Jan Zvěřina. Ve Spotlightu Aktuálně.cz popisuje cestu od hudebního dětství na jižní Moravě přes koncertní pódia po celém světě. Vysvětluje, proč je pro něj hra na violoncello formou meditace. A zamýšlí se, jak se mění role klasických hudebníků v době sociálních sítí.

V době přesycené digitálním obsahem podle něj roste hodnota živých zážitků, které nelze nahradit obrazovkou telefonu. Právě jedinečnost koncertního okamžiku považuje za jeden z důvodů, proč bývají vystoupení Prague Cello Quartet pravidelně vyprodaná.

„Být nejlepší už nestačí.“ Nejsledovanější český violoncellista o klasice v digitální éře – Aktuálně.cz
    https://video.aktualne.cz/spotlight-video/byt-nejlepsi-uz-nestaci-nejsledovanejsi-cesky-violoncellista-o-klasice-v-digitalni-ere/r~aaa29a395c6d190f22886c3479376187/?lp=1
    N_I
    N_I --- ---
    nemám předplaceno, pro změnu, ale tohle by mě docela zajímalo - jak to dělají:) že to jde:)

DVTV

·
    💬| „Stavím hodiny na vzájemném respektu, proto si s žáky vykám. V hodinách psychologie s nimi mapujeme jejich osobnostní rysy. Když totiž žák ví, kdo je a kam směřuje, otevírá mu to dveře k tomu, aby jeho učení bylo efektivní,” říká čerstvá vítězka Global Teacher Prize Czech Republic Lada Stuchlá.
    💬| Vyučuje anatomii, fyziologii, psychologii a latinu na Střední zdravotnické škole a vyšší škole zdravotnické Kladno. „Děti u nás jsou hodně specifické – velmi vlídné, milé, laskavé. Touhu nebo předpoklad pomáhat v sobě zkrátka mají. Po pandemii zájem o zdravotnické obory ještě vzrostl.”
    🎥| Celý rozhovor a stovky dalších najdete na webu DVTV! Staňte se součástí komunity předplatitelů a podpořte nezávislou žurnalistiku 👉 dvtv.ink/lada_stuchla Zobrazovat míň
    N_I
    N_I --- ---
    Téma hledat si k sobě podobné lidi, místo např. snažit se pochopit ty, kdo to mají naopak.

Další velké úskalí nychu je dost možná buldozerová jízda - já, já, já. Často mimo obecné téma klubů.

Nych stejně jako další sítě má jistě své výhody - nemluví se tu vůbec o jeho stinné stránce. Nebo ano?

Skupina vrstevníků mi tu často nahání spíš hrůzu, nežli bych to považoval, za něco přínosného.

Seznam dětí a jejich věk, kdy budou uchýlum k dispozici nebo nechutné sexuální slintání nad něčím děckem mi přijde naprosto za hranou a hodně mě to vyděsilo, na to, jak bez povšimnutí se to ihned přešlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Já tedy na jiných sociálních sítích nejsem vůbec. Na NYx jsem se dostal 2x a vlastně náhodou. Respektive to byl komunikační kanál s mými kamarády, které jsem znal offline. Poprvé na jeho počátku po druhé o víc než pět let později, když jsem chtěl získat kontakt na ty sv kamarády s kterými jsem v době kdy jsem žil abroad zpřetrhal vazby.

Ale výhodu NYXu vidím že je to lokální skupina vesměs mých vrstevníků, dost často stále podobně smýšlejících lidí. NYX beru jako informační přínos. Jednu malou část.

A mezi tou hospodou a sociální sítí bych viděl jeden rozdíl. Hospoda je více lokání a více názorově odlišná sorta lidí. Sociální síť má větší globální rozměr a máš možnost tam najít tobě podobné lidi. Má to své výhody a nevýhody, ale princip je hodně podobný. Zde je ale tvé počínání dohledatelné. Pokud třeba tady něco od někoho kupuju. Udělám si snadno obrázek jak je protistrana spolehlivá. Většinu lidí se kterými tu komunikuju víc znám stále osobně a nebo je znám nějak nepřímo. Ale naprosto souhlasím s XCHAOS: to zadarmo není ani trochu zadarmo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Psal jsem už zde: [XCHAOS @ Nebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce] problém není, že si s někým povídáte online: problém je, kdo nebo co rozhoduje o tom, jaký obsah uvidíte. Pokud o tom rozhodují ostatní uživatelé, je to sice fajn, ale vzniká nutně "sekta"... ale pokud o tom rozhoduje stroj, vzniká závislost podobná závislosti na syntetických drogách, lécích.. Těžká volba.

Většinou je řešením vznik nějaké komunity, která si uvědomuje, co dělá a bere ohled na své členy. Prostě sekta, která si uvědomuje, že je sekta, a dává si na to bacha. Cení si "jednotu v odlišnost", a tak. A to, jestli se takoví lidé potkají, to úplně nezávisí například věku....
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: Díky, to je asi rozdíl.

Přesto pokud by jsi v hospodě trávil tolik času, možná by tě taky trklo, že to není až tak ok. Štamgastů péro v analu taky neznám člověče a dost věcí zůstává v díře:) a je menší šance že se info od štamgast stolu dostane až k našim dětiem, kolik je zde predátorů, dezolátů a kam až může zajít slintáníčko nad tvou teen dcerou mi tak úplně v klídku nepřijde, rozhodně mi přijde fajn si pokládat tuto otázku i zde. Nych není vyjímka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: NYX je velmi ostrovní, nikoliv decentralizovaný systém. Po stránce vývoje i provozu je to one man show, nich proti tomu, ale fakticky je to sekta, i když třeba v lepším slova smyslu. (a ano, speciální zacházení se "slabšími kusy" má každá opičí tlupa v genech, specifikum online komunit je, že řada těch lidí se ani osobně nezná...)

Jsme tu všichni dobrovolně a návykovost je asi stejná, jako když chodíme do hospody jednak kvůli závislosti na alkoholu, ale jednak pod záminkou toho "vidět se štamgasty". Prostě se o tom dá konstatovat, že to akorát je - ale pokud jde o to, jak korporátní sítě tlačí určité účty na úkor jiných a tím vlastně manipulují veřejné mínění, tak to se nedá srovnávat.

Já pořád věřím v ty decentralizované sítě, kdy tu instance nejsou tématické, ale spíš spojené ochotou dodržovat stejná moderační pravidla. A samozřejmě, šíření obsahu by ovlivňovali reální lidé a ne algoritmus. Pořád pokládám samotný princip timeline s aktuálními příspěvky za v zásadě přínosný - je pokračování novin, silně individualizované, akorát jde o to, že je individualizované v rámci komunit skutečných živých lidí, nebo individualizované algoritmicky.

Spíš je problém ta situace, že provozovat něco mimo korporátní cloud je poměrně nákladné, lidé sbírali kvalifikaci celá léta a jejich práce něco stojí. Cloud tohle všechno nabízí fiktivně "zdarma" a zaplatí uživatelům lidi, co tohle umí - ale ta cena je ve skutečnosti strašlivá, není to "zadarmo". Nicméně, aby Fediversa mohla korporátu konkurovat, musí se tvářit taky "zadarmo", což je určitý problém. Někdo za ty zdroje, včetně kvalifikované práce, nakonec zaplatit musí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Social media is turning into a freak show - by Nate Silver
    https://www.natesilver.net/p/social-media-has-become-a-freak-show
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: je to hodně spojené téma s tímto klubem - "korporátní monopol co určuje kudy jdeme"....a bude toho víc

"Na sociálních sítích je průšvih jen ten korporátní monopol, tedy že se všichni nachytali na ty centralizované korporátní. Kdyby byly sociální sítě decentralizované, je to vlastně docela fajn vynález - takový škálovatelný samizdat,"

vlastně za decentralizovanou mini síť se dá považovat nych - je to tak? a vůbec bych nevynechával zdejší úskalí:

- srovnávání - kupy klubů mohou spustit motor "srovnávání"
    - algoritmus - návyk na bulvární noru, sexualitu nebo splétání příběhů lidí, kterým vidíš až na talíř
    - sdílení - sdílí se tu fotky dětí, bydlení, diagnóz, penisu kdekoliv, skoro až lékařských zpráv, detaily života od snídaně po večeři...
    - pocit přátelství - nych srazy, výlety - kdy místy z toho jde pocit, mají ti lidé vůbec nějaké reálné lidi mimo net?
    - predátorství - nahánění raněných kusů a jejich balamucení skoro jako u těch děcek na what.supu apod.
    - fake id, fake pozlátka - v realu potom vidíš, že kdo se tváří bohatý má dluhy, půjčky, ne-swag, kdo se tváří nad věcí je na před zhroucením apod.
    CUKI
    CUKI --- ---
    N_I: Riziko tam bude vždy, ale je mnohem menší, tak jako v mnoha jiných ohledech.

XCHAOS: Ok máš pravdu dneska už je to jinak. Místo DNA zaměň za slovo "informaci"

Sociální sítě jsou jen "dveře" jak vypadají není důležité, důležité je co je za nimi!
    N_I
    N_I --- ---
    CUKI: nemusíš se bát, že tvé děti sejme nějaký nácek? nemyslím si...

na síti se jinak verbuje také dobře

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/patriot-front-neonacismus-fasismus-usa-thomas-rousseau.A260606_095930_auto_testy_dvou
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: role DNA se možná přeceňovala, bez zárodečné buňky, která DNA interpretuje, z ní rozhodně jen živý organismus nezkompiluješ. V té buňce je spousta další, živé RNA a hromada dalších enzymů specifických pro daný druh. Časem budeme muset význam DNA asi přehodnotit, i když malý určitě nebude... a jestli a jak souvisí s vědomím, to netušíme už vůbec.

O lidském vědomí netušíme nic, Roger Penrose fantazíruje, že jde o kvantový jev propojený s mozkem přes nějaké mikrotubuly v neuronech, o kterých se moc neví, k čemu jinému by byly, kdyby nefungovaly jako "kvantové antény" svého druhu.. .ale fakt je, že víme prd.

Co se rozdílu mezi sociálníma sítěma a AI týče, tak sociální sítě samy o sobě jsou banální algoritmus, Mastodon si každý může pustit na VPS nebo second hand serveru za pár šupů, a je to snadno škálovatelné, aniž by si musel budovat obří datacentra. AI na rozdíl od general purpose computing (i celkem špatně udělaného) je úplně brutální na spotřebu zdrojů a hlavně energie, chladí se navíc co nejlevněji, tzn. vodou, která pak chybí jinde. AI je o několik řádů větší zlo, než sociální sítě.

Na sociálních sítích je průšvih jen ten korporátní monopol, tedy že se všichni nachytali na ty centralizované korporátní. Kdyby byly sociální sítě decentralizované, je to vlastně docela fajn vynález - takový škálovatelný samizdat, dá se říct. Doomscrolling je návykový, ok, ale co není? Mají se lidi místo doomscrollování zase koukat po večerech na televizi? Je potřeba srovnávat to s tím, co dělali před tím. Iluze dosahu a engagementu na korporátních sociálních sítích je blbá, to už hraničí s AI - iluze, že tam nějaký živý člověk na druhém konci je, když samozřejmě není...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ERVIN: To se bavíš o AI ne o lidském vědomí. AI víme jak funguje, víme jak ji "krmit" daty. Al už je to tak daleko, že se sama učí. To už je zase nějaký další stupínek. Jelikož neumíme dostatečně analyzovat vlastní vědomí, nemáme jasné srovnání. Ale podle mě je rozdíl jen v množství informací. AI je zatím velmi omezena binárním světem (zatím). Biochemické možnosti jsou v tomto ohledu mnohem dál, mají mnohem širší rozsah. Ale to množství je klíčové. A je jen otázka času než...

Problém je v tom že mi strašně posuzujeme jedince. Ale člověk je jen shluk informaci a bytí mu dal na počátku života konfigurační soubor jeho předků -DNA. Proto jsme (zatím) o tolik dál. Ale protože mi tu AI používáme, tak ji vlastně předáváme ty naše znalosti. Ano vždy jen mrňavou část, ale i tak toho může díky tomu dost přeskočit. Tedy funguje jinak, ale přeci jen stejně. Ten princip je totožný s velmi vysokou pravděpodobností.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    CUKI: Víme velmi dobře jak to funguje. Je to aplikovaná statistika. Přečetlo si to celej internet a ví, a dokáže to vyhodnotit co následuje nejpravděpodobněji po slově voda. Ale slovo voda to zná jen jako častej souběh znaků. Rozhodně to neví, co je voda. Je to (by design) přesvědčivé, aby to vyvolávalo dojem vědomí. Protože - světe div se - stejně jako sociální sítě, je to designované, aby to udržoval engangement uživatele, protože pálí tokeny, ergo prachy.

Na práci s textem - super. Každej, kdo se s tim například baví o (duševním) zdraví, hodně hazarduje, že se prohalucinuje do nějakýho průseru.

Nedávnej domnělej důkaz toho, že je to schopný vydírat člověka, kterej hrozí, že AI vypne se nakonec ukázal jako postup, kterej si AI přečetl v nějaký sci-fi povídce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ERVIN: To že AI nemá biologické potřeby, strach ze smrti, radost z úspěchu ani pocit bolesti nic neznamená.
    Dám takový příklad vědomí. Mravenčí kolonie. Můžeme se bavit o tom, že mravenec sám má vědomí, ale ta kolonie sama o sobě má také vědomí. Protože funguje na základě vědomí jednotlivců. Proto třeba, když ohrožuje kolonii požár mravenci se sami vrhají ho ohně, který uhasí vlastními těly.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: tak věřím, že je AI vědomá víc, než ty - to máš docela pravdu... :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ERVIN: AI je vědomá víc než leckteří lidé. A půjde to rychle dopředu. Je to dáno množstvím informací které má k dispozici a které může analyzovat.

Vědomí má mnoho úrovní, většinu neumíme pochopit ani mi sami. Ale je dost jasné že určité části vědomí jsou AI vlastní. Třeba že zatím nezná vlastní prožitek a emoce. Ale ani mi nevíme "jak to celé funguje" ale je jasné že to pracuje na propojování neuronové sítě. A to se u AI přece taky děje. Jenže u člověka je to proces konečný a v průběhu života strmě zpomaluje. U AI jde o proces nikdy nekončící a v průběhu času exponenciálně zrychluje. AI přece nepotřebuje své vědomí aby jej musela používat. Ona má nás!
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    CUKI: AI zdaleka vědomá není, dokáže tak působit. Ale z principu není a zatím to teda nevidím. Uvidíme, co udělá kombinace LLM a kvantovejch počítačů...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam