• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    N_I
    N_I --- ---
    a toto je vlastně cool:))

N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    Dominik Voráč z LinkedInu

Dnes jsem zažil jeden z těch momentů, které nejsou ze začátku příjemné, ale nakonec člověka posunou dál. Na Úřadu vlády se u kulatého stolu řešilo digitální zdraví dětí. Hlavními tématy byly zákaz mobilních telefonů ve školách a zákaz sociálních sítí pro děti do 15/16 let.

Od začátku jsem měl pocit, že diskuze je velmi jednostranná. Digitální technologie byly často rámovány hlavně jako problém, riziko nebo něco, co je potřeba omezit či zakázat. Jenže zákaz sám o sobě podle mě není řešení.

V jednu chvíli jsem to už nevydržel a řekl jsem nahlas něco, co do té doby v debatě příliš nezaznělo: že zákaz naráží na několik problémů, například na to, že za sociální sítě se v dnešní době bere už skoro všechno a že bychom tím pádem vlastně všem pod 15 let zakázali internet. A že řešíme zákazy, ale nikoliv vzdělání (při tom jsem například musel zmínit zrušení mediální výchovy jakožto průřezového tématu). A nezapomněl jsem na to, že nemáme žádné vědecké důkazy o tom, že by zákaz sociálních sítí dětem pomohl.

Jsem zvyklý na přednášky i mediální výstupy, ale otevřít téma, které jde proti převažující náladě v místnosti, pro mě nebylo jednoduché a příjemné. Možná v tom hrála roli i přirozená konformita –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ takový ten vnitřní hlas, který člověku říká, že je jednodušší nevyčnívat a nejít proti proudu.

Ze začátku jsem sklidil spíše skeptické reakce od pana premiéra a prof. Horáčka. Pak se ale stalo něco, co jsem nečekal.

Do diskuze se postupně přidali další lidé, kteří měli podobný pohled. Možná jen čekali, až to někdo otevře. A v ten moment se dynamika celé debaty změnila. Asi to zviklalo i samotného pana premiéra, který na rozdíl od svých dřívějších mediálních výstupů začal říkat, že zákaz sociálních sítí není na pořadu dne, ale že to budeme sledovat...

Můžete mít doktorát, publikovat výzkumné články, přečíst stovky studií. Ale pokud se neozvete, může toto všechno přijít vniveč. Děkuji kolegům, že se ozvali společně se mnou a že debata o zákazu sociálních sítí se bude vést na základě dat a důkazů, nikoliv na základě jednoduchých řešení.

EDIT: Důležitým řešením je kromě edukace dětí a rodičů rozhodně i změna návykového designu sociálních platforem. To jsem ale prostě jen nestihl zmínit.

jan šalomoun odpovídá:

No, já tam byl taky a vnímal jsem to jinak, bo ke konci už to byl trošku chaos, bo se témata prolínala. Osobně jsem jako první řekl v debatě o zákazu mobilů, že je potřeba dát na autonomii učitele, že když on má pro mobil ve výuce náplň, tak ho samozřejmě může použít. Premiér se nejdříve kroutil, že výjimky jsou k ničemu, ale pak se přidávali i ostatní a snad mu to došlo. A pak začala debata o sociálních sítích. A tam se diskuse prostě rozpadala, protože se se vždy lepilo jedno nepochopení a do doho přidávaly další témata. A teď pozor - v tom publiku a i u panelistů bylo přítomno několik světů, z čehož ty dva základní jsou teoretici a druhý praktici. Já se pohybuji v obou. A to co člověk může vidět v amtulancích psychologů, psychiatrů, v adiktologických ambulancích a i ve třídách, je dost v rozporu s tím, co se tak pěkně teoreticky pojmenovává z té druhé strany. A tady pan profesor Horáček řekl strašně důležitou věc. Ono to není o nějakém všespásném řešení (lahev s alkohoholem si nakonec také to dítě mladší 18 let může opatřit a regulace ho nezachrání) ale o straště důležité společenské message. Stejně jako u regulaci alkoholu atd.
    N_I
    N_I --- ---
    Začnu chodit do posilovny i v sobotu, nevadí, že je venku krásně. Potom konečně hodím fotku svého těla na internet a budu žít! Budu součástí komunity. Komunita mě odmění palečkem a já budu konečně šťastný.

Do posilovny pojedu autem a koupím si do té klimatizace něco zdravého.
    N_I
    N_I --- ---
    Algoritmy stínů – Zůstane právo nástrojem rozumu? • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/technologie/algoritmy-stinu-zustane-pravo-nastrojem-rozumu
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    OT?

Praha jako laboratoř technofašismu: veletrh digitální represe v srdci Evropy
    https://denikreferendum.cz/clanek/238975-praha-jako-laborator-technofasismu-veletrh-digitalni-represe-v-srdci-evropy?
    N_I
    N_I --- ---
    nový velice podrobný a skvělý šalomoun

Návrat temné triády - by Jan J. Šalomoun - Salom’s Substack
    https://jjsalomoun.substack.com/p/navrat-temne-triady?r=204of7&triedRedirect=true&_src_ref=linkedin.com

Elon Musk představuje učebnicový průsečík grandiózního narcisismu a machiavelistické nepředvídatelnosti. Z evolučního hlediska jeho profil přesně odpovídá adaptivní reakci na toxické prostředí. Musk vyrůstal v Jihoafrické republice pod vlivem psychicky manipulativního otce a ve škole čelil tvrdé fyzické šikaně. Setrvalý pocit ohrožení u něj v dětství spustil obrannou machiavelistickou kaskádu: svět vyhodnotil jako nepřátelské kolbiště, v němž bezpečí zajistí pouze dominance. Osvojený mechanismus se u něj dnes projevuje chronickou potřebou mikromanagementu a impulzivními výbuchy narcistického hněvu.

Jeho bezohlednost se naplno obnažila při převzetí platformy Twitter (X), kde přes noc svévolně eliminoval většinu zaměstnanců bez ohledu na platné právo či institucionální paměť firmy. Tento bezohledný model řízení se navíc nezastavil u soukromého byznysu. Jako vládní zmocněnec prezidenta USA aplikoval Musk svůj korporátní kalkul přímo na státní aparát, když k masivním čistkám úředníků cynicky nasadil umělou inteligenci. Zcela tak dehumanizoval mocenská rozhodnutí a využil ukázkový proces takzvaného responsibility laundering (tedy alibistického odložení osobní a morální odpovědnosti na neosobní stroj), čímž se vyhnul jakémukoliv kognitivnímu či morálnímu tření. Jeho utilitární manipulace s tržními daty (například případ s nepravdivým tweetem o stažení Tesly z burzy, jenž měl zlikvidovat finanční oponenty) pak jasně ukazuje pragmatické využívání lži jako legitimního nástroje. Pro jeho fascinované publikum však toto bourání norem paradoxně slouží jako nezvratný důkaz obdivované „autenticity“.
    CUKI
    CUKI --- ---
    INDIAN: A to se nějak vylučuje? :-D Já píšu o riziku a to tam je prostě menší. Je mnohem bezpečněji obecně. Pokud to někdo nevidí...
    Některá rizika se zmenšila, jiná vesměs pominula, některá se přenesla jinam.

Já jsem naopak proti rušení sociálních sítí do určitého věku. Protože ač to třeba někdo možná myslel dobře, sama kontrola toho věku je věc ošemetná a nadělá víc škody než užitku. Odepření sociálních sítí těm, kteří je již používají je také špatně. A posunutí věkové hranice kdy se s těmi sítěmi mohou seznámit? Možná je lepší když se s nimi seznamují tak nějak přirozeně. Prostě tu jsou a budou. Úkolem rodičů je na to ty děti připravit, ne jim to zakazovat!
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    CUKI: Mno vidis, ja se snazim o pravej opak. Nestrkat hlavu do pisku s tim ze je budu drzet doma se strachem ze by je nekdo podobnej nesejmul, ale naopak aby podobnejm individuim umely celit.
    N_I
    N_I --- ---
    V Česku dramaticky rychle přibývá kybernetické kriminality, letos zatím nejhorší případ byl, když podvedená žena přišla o 24 milionů. Děje se tak navzdory kampaním upozorňujícím na rizika, s nimiž se mohou lidé setkat na sociálních sítích a obecně na internetu. Za nárůstem je mimo jiné rychlý rozvoj nástrojů umělé inteligence a to, že už je využívá široká veřejnost. Útočníci ovšem AI používají ještě mnohem více. Jaké jsou aktuální trendy?

Drsná slova se objevila v polovině dubna v příspěvku policie na sociální síti X. „Máme tu smutný rekord. Letošní březen je nejhorším měsícem v historii z pohledu kybernetické kriminality.“ Za pouhý jeden měsíc se objevilo 2 533 případů, přitom za celý loňský rok jich policie evidovala přes 21 tisíc. Letošní březen navíc znamenal meziroční nárůst případů o více než 37 procent, což Policejní prezidium označilo za „děsivé“. „Tímto tempem dosáhneme loňských hodnot již v polovině října,“ uvádí se v postu.

Vykrmte si prase, vytvořte deepfake… Kyberkriminalita v Česku dramaticky roste i kvůli AI
    https://reportermagazin.cz/107676/?
    N_I
    N_I --- ---
    NAŽIVO: Laibach hráli otrokům algoritmu. Digitální otupělost fascinovala | Headliner
    https://www.headliner.cz/novinky/nazivo-laibach-hrali-otrokum-algoritmu-fascinuje-je-digitalni-otupelost?
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    Do dvou let vznikne patnáct nových center duševního zdraví. Stát na ně dá stovky milionů - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-do-dvou-let-vznikne-patnact-novych-center-dusevniho-zdravi-stat-na-ne-da-stovky-milionu-40581183
    N_I
    N_I --- ---
    „Když vidíte, že video s českou hudbou má milion zhlédnutí někde v Asii nebo Africe, máte chuť tvořit dál,“ říká violoncellista Jan Zvěřina. Ve Spotlightu Aktuálně.cz popisuje cestu od hudebního dětství na jižní Moravě přes koncertní pódia po celém světě. Vysvětluje, proč je pro něj hra na violoncello formou meditace. A zamýšlí se, jak se mění role klasických hudebníků v době sociálních sítí.

V době přesycené digitálním obsahem podle něj roste hodnota živých zážitků, které nelze nahradit obrazovkou telefonu. Právě jedinečnost koncertního okamžiku považuje za jeden z důvodů, proč bývají vystoupení Prague Cello Quartet pravidelně vyprodaná.

„Být nejlepší už nestačí.“ Nejsledovanější český violoncellista o klasice v digitální éře – Aktuálně.cz
    https://video.aktualne.cz/spotlight-video/byt-nejlepsi-uz-nestaci-nejsledovanejsi-cesky-violoncellista-o-klasice-v-digitalni-ere/r~aaa29a395c6d190f22886c3479376187/?lp=1
    N_I
    N_I --- ---
    nemám předplaceno, pro změnu, ale tohle by mě docela zajímalo - jak to dělají:) že to jde:)

DVTV

·
    💬| „Stavím hodiny na vzájemném respektu, proto si s žáky vykám. V hodinách psychologie s nimi mapujeme jejich osobnostní rysy. Když totiž žák ví, kdo je a kam směřuje, otevírá mu to dveře k tomu, aby jeho učení bylo efektivní,” říká čerstvá vítězka Global Teacher Prize Czech Republic Lada Stuchlá.
    💬| Vyučuje anatomii, fyziologii, psychologii a latinu na Střední zdravotnické škole a vyšší škole zdravotnické Kladno. „Děti u nás jsou hodně specifické – velmi vlídné, milé, laskavé. Touhu nebo předpoklad pomáhat v sobě zkrátka mají. Po pandemii zájem o zdravotnické obory ještě vzrostl.”
    🎥| Celý rozhovor a stovky dalších najdete na webu DVTV! Staňte se součástí komunity předplatitelů a podpořte nezávislou žurnalistiku 👉 dvtv.ink/lada_stuchla Zobrazovat míň
    N_I
    N_I --- ---
    Téma hledat si k sobě podobné lidi, místo např. snažit se pochopit ty, kdo to mají naopak.

Další velké úskalí nychu je dost možná buldozerová jízda - já, já, já. Často mimo obecné téma klubů.

Nych stejně jako další sítě má jistě své výhody - nemluví se tu vůbec o jeho stinné stránce. Nebo ano?

Skupina vrstevníků mi tu často nahání spíš hrůzu, nežli bych to považoval, za něco přínosného.

Seznam dětí a jejich věk, kdy budou uchýlum k dispozici nebo nechutné sexuální slintání nad něčím děckem mi přijde naprosto za hranou a hodně mě to vyděsilo, na to, jak bez povšimnutí se to ihned přešlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Já tedy na jiných sociálních sítích nejsem vůbec. Na NYx jsem se dostal 2x a vlastně náhodou. Respektive to byl komunikační kanál s mými kamarády, které jsem znal offline. Poprvé na jeho počátku po druhé o víc než pět let později, když jsem chtěl získat kontakt na ty sv kamarády s kterými jsem v době kdy jsem žil abroad zpřetrhal vazby.

Ale výhodu NYXu vidím že je to lokální skupina vesměs mých vrstevníků, dost často stále podobně smýšlejících lidí. NYX beru jako informační přínos. Jednu malou část.

A mezi tou hospodou a sociální sítí bych viděl jeden rozdíl. Hospoda je více lokání a více názorově odlišná sorta lidí. Sociální síť má větší globální rozměr a máš možnost tam najít tobě podobné lidi. Má to své výhody a nevýhody, ale princip je hodně podobný. Zde je ale tvé počínání dohledatelné. Pokud třeba tady něco od někoho kupuju. Udělám si snadno obrázek jak je protistrana spolehlivá. Většinu lidí se kterými tu komunikuju víc znám stále osobně a nebo je znám nějak nepřímo. Ale naprosto souhlasím s XCHAOS: to zadarmo není ani trochu zadarmo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Psal jsem už zde: [XCHAOS @ Nebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce] problém není, že si s někým povídáte online: problém je, kdo nebo co rozhoduje o tom, jaký obsah uvidíte. Pokud o tom rozhodují ostatní uživatelé, je to sice fajn, ale vzniká nutně "sekta"... ale pokud o tom rozhoduje stroj, vzniká závislost podobná závislosti na syntetických drogách, lécích.. Těžká volba.

Většinou je řešením vznik nějaké komunity, která si uvědomuje, co dělá a bere ohled na své členy. Prostě sekta, která si uvědomuje, že je sekta, a dává si na to bacha. Cení si "jednotu v odlišnost", a tak. A to, jestli se takoví lidé potkají, to úplně nezávisí například věku....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam