N_I: tohle je složitá otázka, protože fakt nevím, jak by můj život vypadal bez počítačů a bez Internetu.
Počítače bez Internetu... hmm, psací stroj, na kterém se dají hrát počítačové hry? Tím jsem strávil několik let mládí. Online komunikace byla první využití, které alespoň trochu dávalo smysl. Ale samozřejmě, původní subkultury se vyčerpaly, přišly davy, které chtěly akorát zábavu a nezajímala je alternativa k televizní monokultuře.
Ano, to co se vyvinulo z korporátních sociálních sítí je problém, ale pořád se přes to lidi svolávají na různé akce, o kterých by jinak vůbec nevěděli. Jak říkám, aby to člověk odsoudil plošně, musel by mít nějakou představu, co nabídnout místo toho. V dětství jsem zažil, že 2 televizní programy musely stačit každému: nulová interaktivita, celá generace prožila svůj produktivní věk naplánovaný každý večer podle televizního programu... ono hodně lidí zapomnělo, jak špatné byly některé fáze 20.století.
Ano, dnešní stav je tristní, algoritmy socsítí jsou past, AI je past, ale někde pod tím je příležitost udělat to správně, a to jsou třeba takové sociální sítě, které se vrátí ke kořenům, bude tam záruka, že neinteragujeme s chatboty, že obsah není algoritmicky cílený, moorov zákon se využije spíš než k AI nesmyslům ke snížení energetické náročnosti natolik, že severy poběží lidem v předsíni a vše bude decentralizované.
Hllavní problém je s tím: kam se před éru Internetu vracet? Reálně zbývá živé vystupování a tištěné publikace na papíře. Všechna mezilehlá elektronická média v podstatě přestala existovat. Digitální médium není apriori zlo samo o sobě - problém je, že bylo určitým "zavirované". Ale nevidím to jako neřešitelnou situaci.
Odkaz, který jsem se dával, je příkladem toho, že můžeš mít článek na blogu, a pod ním federované komentáře, přicházející z Fediverse. Tedy žádný monopol Facebooku, Xitteru, Instagramu. Je principiálně možné té dělat i bez toho zisku pro korporace (když nepočítáme zisk z prodeje elektroniky, na které to celé poběží)