• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    ATREY
    ATREY --- ---
    LODBROG: Stary a mlady mnich jdou po ceste a dojdou az k rece. U brodu reky stoji mlada a krasna zena. V rece je vsak silny proud a mlada zena by mela potize brod prekonat. Stary mnich ji vezme na zada a pres brod prenese. Pokracuji dale v ceste a mlady mnich se rozcili: "V klastere nas ucili, ze si zen nemame vsimat, ani dotykat, jakto, ze jsi ji prenesl pres vodu?"
    Stary mnich na to odveti:" Ja ji nechal na brehu reky, ale ty ji stale jeste neses"
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ZIVA: tak trošku podle sebe soudím tebe, tak vím že záměr a záměr je rozdíl
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Czechtek a rozličné jiné party sice zpravidla nemají v prvním plánu nějakou šamanskou zkušenost, whatever, ale masa lidí, hudba, genius loci, a záměry těch jedinců dohromady vytváří zajímavou kolektivní sílu, která pochopitelně může některé jedince strhnout někam, kde si "způsobí" nějakou iniciaci. Rovněž se na takových akcích vyskytuje vždycky pár lidí, co do toho už přímo jdou s nějakým spirituálním záměrem. Minimálně to má potenciál přinést radikálně odlišnou zkušenost od těch, které je možné zažít v kolečku práce-pivo-spánek-práce-televize-sex-spánek-hypotéka-ad mortem...
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    jasny. proste to tak je a to je proste pravda.

    :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no kuprikladu takovej czechtek..to je spis omyl nez ze by to melo co delat se samanismem. proste to tam neni. spis to dela v lidech tak akorat bordel.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    NIKOPOL: ad honzal
    to by me teda zajimalo, kde beres tu jistotu

    a nevim tez cemu OGMIOS presne rika spritualni zalezitosti, ale jeho tvrzeni me taky dost zarazi.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    NIKOPOL:
    HONZAL:
    HONZAL: nicméně ta nevědomá účast a realizace v nějakym porovnávání síly nikdy nemůže uspět proti vědomímu záměru, směrování a kooperaci skupiny lidí (nebo lidí a bytostí)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    na druhou stranu ty vzory v nás jsou mocný, se klidně stane, že nakrásně se v rámci nějakýho průvodu potkaji lidi, všechno dopadne, že se spolu sblíží, pojedí popijí a nakonec se pomilují ,,, že to celý je na posvátném místě v rámci krajinného chrámu, že na sebe vzali roli archetypů, na chvíli se podíleli na všeobsáhlosti středu, stanuli u zdroje a opakovali stvoření ... toho si třeba ani nikdo nevšimne
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    OGMIOS: jo, to je jedině dobře, že tam ty "spirituální záležitosti" nejsou :-)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    at to ma kdo rad jak chce tyhle party, tak to nema nic spolecnyho se spiritualnima zalezitostma, ani zbozny prani ani nejlepsi pocit ze se tam clovek vyradil s tim nic neudelaj. proste to tam neni.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    CONTINUITY: oni hlavně tyhle novodobý rituály normálně odpovídaj svým historickým vzorům (v tý pastovaný eseji mýtus o věčnym návratu v klubu transforace je to docela rozepsaný)

    a co se dělo na velkých teknivalech jako czechtek podle nemá moc obdoby, proti tomu jsou new age rituály tak trochu dětskou hrou...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    DIDGENAUT: asi četla Eliadeho...k tomu bych snad jen dodal, že třeba McKenna podstatu šamanismu popisuje líp (imho)

    pokud existuje na tohle téma nějaká zajímavá literatura, asi by mě to zajímalo

    NIKOPOL: proč ne?

    roztrhání těla nemusí probíhat nutně vyloženě fyzicky
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CUCHULAIN: mno treba kdyz delas nakej vyzkum, tak metoda ti nedovoluje zapocitavat svoje osobni zkusenosti. takze ad dulezite, ano i ne.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ATREY: No, daleko spíš to vypadá že se snažíš blahosklonně poučovat lidi, u kterých si myslíš že to potřebují, zatímco oni o to nestojí.

    Jak se tomu říká - honění ega?
    Je jedno jak to děláš - blbě to vypadá v každé formě. A hlavně na to nikdo není zvědavý.

    Takovým lidem obvykle prospěje když se místo trousení "mouder" vrátí k vlastní praxi.
    Bohužel pro ně i pro lidi okolo se tito často schovávají za iluzi,
    že přece "praxe není potřeba", protože "všechno potřebné už přece je".
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NIKOPOL: Mě to přijde docela inspirativní. Blízkost smrti je dobrej inciační zážitek a neni úplně neobvyklej. Nemá to holt ty folklórní barvy, ale funguje to:) Poznal jsem dívku co od klinické smrti začala vnímat energie, komunikovat se světem duchů a praktikovat kde co. Kámoš epileptik zase třikrát za život věděl že někdo od nich z rodiny zrovna zemřel a kdyby se snažil, mohl by určitě ten dar rozvinout.
    Co se týče nedobrovolnsti, tak to bývá taky docela často. Prostě si to člověka vybere a chce ho to. Celého a dokud to nepřijme tak má problémy.
    Trvat na vymření rodiny je asi v našem kulturnim kontextu trochu přehnané;)

    Nicméně se mi tvoje reakce líbila, protože kam bychom přišli, kdybychom se klaněli religionistům;)

    DIDGENAUT: Díky moc. Zajímavý. Ta paní co ti o tom povídala tím pádem tedy vůbec nic nepraktikuje, když neprošla iniciací?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Jinak kartálky jsou zdrobnělina, my jim tak řikali..nebo taky smrťáčky:)) Kdo měl někdy nějaké povedené v ruce nebo hrál ve stejné rytmu třeba ve třech lidech na troje různé, tak ví proč:))) Takže ofiko se jim řiká kartály. Krišňáci to tak píšou. Jak je to anglicky nevim a docela by mě to zajímalo, zatím jsem s různými transkripcemi nepochodil, kdyžtak dejte echo.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NIKOPOL: Jak se říká jednomu činelku nevím, ale ony ty kartálky prostě mají dva činelky, ale přesto jsou jedny žejo:)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    AIM_FREEMAN: takže takový ty tybetský budhistický činelky se jmenujou kartálky ? jeden činelek je ta kartálka ?
    ty jsou boží :-)
    hned jsem si je musel pořídit.. , po tom, co jsem zjistil, že moje oblíbená šamanka s nima dokáže zastavit čas ;-D
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    :-)
    je hezké si přečíst o neodsuzování v jednom textu s krabičkami nutnými pro koordinaci složitých fabulací zároveň s nutkáním všude proklamovat všepodrobující zákon svobody jednotlivce.
    k těm vybracím už se tu AIM_FREEMAN docela trefně vyjádřil.
    pokud se tedy chceš bavit o pocitech nehledě na argumenty, mám dojem, že se tě poněkud dotkla mnou vybraná slova a skrz svoje emoce jen težko vnímáš o co v textu šlo ...
    nemám pocit, že můj kontakt s psí komunitou je až úplně povrchní, spíš nikoliv ...
    nijak jsem se nezmiňoval o tom, jestli celý psí trance akce, lidi a vůbec všechno je úplně parádní a v tom, co to je, opravdový, nezmiňoval jsem se o tom, jaká je v tom radost, živost, hra, harmonie a dynamika života zároveň a už vůbec jsem neříkal, že to takové není; spíš jsem se snažil pojmenovat oblasti, skze které mi psí novodobé rituály přijdou problematické a za co se z výše zmíněných důvodů nedají považovat

    a ano máš pravdu baví mě označovat lidi z psí komunity, jako new age happy hipi, protože přesně takoví jsou, a to jaké akce podnikají, jak se na ně těší a jak je brání v auditkách, to celý objasňuje :-)

    děkuji, že si to celý ještě párkrát přečteš než začneš pálit .-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    CONTINUITY: Co se týče působení zvuku, tak je myslim docela instruktivní si cinknout kartálkama nebo zahrát na misku a pak si něco takovýho pustit z beden. Stejně jako zahrát si na šamanskej buben vs. kroutit knobama na kontroleru. Ta dnešní virtualizace zejména čehokoli mě osobně trochu zneklidňuje,
    a to i přesto, že mě rozšíření možností, které s ní jde ruku v ruce fascinuje.
    Na jednu stranu supr, ale..když to přirovnám..dokud jsem měl dvacet kazet, který jsem točil furt dokola a znal skoro každej tón, nepociťoval jsem žádný nedostatek. Dnes s nějakým stem gigabytů mp3 pociťuji přehlcení..

    Věci prostě nechají dít a vznikají samy - to podle mě není rituál. Rituály mají přece jen nějakou strukturu a nějaký společný záměr, smysl. Ano, můžeme party brát jako rituál se záměrem pobavit se.;) Ale spíš bych tomu říkal slavnost..osobně mám to slovo rituál rezervované pro něco jiného, než se děje na párty. Zajímalo by mě, jak to máte vy ostatní.

    Ten poslední odstavec se ti povedl.:) Na to se fakt nesmí zapomínat a já to docela často dělám..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam