• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    TYET: toho se ti imho dostává .. a největšího chápání se ti dostane, až to tu zabalíš a půjdeš dál ...

    prý pak jdeš před velkýho ducha, orla .. to je jedno ... a máš mu předvíct co a jak bylo ...ä pak jde právě o to jak si se stím ty sama popasovala .. jestli byl tvůj život a tvoje zkušenosti v něm dobré
    jestli mu to vyjasníš, prosvětlíš .. jestli to dokážeš ukázat v jasnosti, ve světle .. a v tom světle a jasnosti zůstat ... a nebo se radši utečeš schovat do stínů, protože na to nemůžeš koukat jaký to je .. a tim mín se stím někomu pochlubit

    stejně tak špatně se prý nabízí/chlubí se s utrpením a strastmi ... protože to je něco, o co nikdo nestojí, nikdo to nepožadu .. je to tvoje rozhodnutí
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TYET: Tohle nejni debata na internet a v podstatě to ani nejni na debatu..
    TYET
    TYET --- ---
    WAMP_ELF: co jsem čekala? doufala jsem a pořád doufám v pochopení
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TYET: a co jsi čekala. To o čem píšeš není souzeno zdaleka každýmu. Smiř se s tím čím jsi.
    TYET
    TYET --- ---
    mě právě děsí, že dobro i zlo jedno jsou, člověk je vychován a celý život žije v té dualitě a pokaždé se snaží rozhodnout se "správně", takže dospět do fáze, kdy na ničem nezáleží a zároveň záleží na všem stejně, že nikoho nemiluješ a zároveň miluješ všechny, že každé tvé rozhodnutí je stejně správné nebo stejně špatné jako kterékoliv jiné je hodně vzdálenej level :) a nejhorší na tom je, že člověk (já) se nechce vzdát možnosti být dobrý v tom tradičním smyslu toho slova, nehledě na útěchu v náruči dobrotivého Boha
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LOVE_DALI: hmm ja si myslim ze o tom jestli je vesmir hodny nebo zly rozhoduje kazdy z nas uvnitr sebe. protoze pokud by byl vesmir zalozen ciste predatorsky, odkud by se vzaly dobre kvality? protoze nepochybne dobre kvality existuji. samozrejme ze to u nas na zemi je zalozene na konzumaci energie. znas ten klasickej retez kdyz slunicko sviti na kytky, ty vyrostou, sezerou je kralici, ty sezerou lisky a atd atd az zas na konci ten nejvyssi predator zahyne a rozlozi ho hmyz a bakterie a vyrostou na nem kytky z apomoci slunicka. jo takhle to je jasny ze to muzeme videt rpedatorsky, ale jestli to je hodny nebo zly, pratelsky ci nepratelsky..to je bitva ktera se odehrava v kazdem z nas niterne. jde jen o to cemu uverime. jinak moznosti tu je spousta. nicmene samanske praktiky nam davaji krasny nastroj pro komunikaci s napomocnymi elementy, tak proc se bat smrti? zijeme a jsme soucasti tohoto systemu dokud zijeme. existujou praktiky jak se vymanit z kolobehu zivota a smrti. at uz je to alternativni smrt nagualu, kdy vyhrajete souboj s orlem a nebo meditaci k nirvane ci jinak.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    TYET: Pokud vyhodíme představu Boha jako nekonečné lásky, kde upřímně řečeno to dost ukazuje na dogmatickou víru, že Bůh je takový, protože jinak by to přeci nešlo, tak nám doopravdy zůstane pouze to, že se musíme starat sami o sebe. A Nagualové si vzali jednoduchá fakta. Jediné, na co se můžeš spolehnout je čas a smrt. A vzheledem k tomu, že smrt je tu stále s námi, tak není prostor na flákání se. Aneb "neznáš ani dne ani minuty". Z toho principu je logické, že místo resignace vzlali Nagualové myšlenku smrti jako svůj hnací motor...

    OGMIOS: Nevím, jestli je Vesmír přátelský, ale když se podíváme na veškeré aspekty života. Nejenom našeho (jak si stále něco nalháváme, jak neposloucháme své vyšší já a z toho po tom do nekonečna trpíme), ale i duše naší rodiny, města, národa a v neposlední řadě lidstva, tak tady máme jednoznačný důkaz o tom, že Vesmír je predátorský a zlý. To, co se děje ve světě je samozřejmě důkazem úpadku naší morálky a hodnot. To samozřejmě generuje to, že 1% má možnost si s námi hrát na kočku a na myš a jsme pro ně, na fyzické (i duševní) rovině loutky. Ale zase je to začarovaný kruh (kruhy jsou nejlepší ne ;)). Je tomu tak, protože my tomu tak dovolíme...

    Takže otázka? Pokora a víra, že po smrti, když nebudu moc "zlý" je ráj, takže celý život budu pokorný a hodný a budu možná mít vstupenku do nebe. A nebo boj o vlastní individualitu a svobodu?

    Když jsme u představy pekla po smrti, tak mi to nedá vzpomenout si na Welsche, kde ve svých Hovorech s Bohem trochu rozebírá představu nekonečného pekla a utrpení.

    Pokud je Bůh, tak dobrotivý a všemilující, tak proč by něco takovýho dělal?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TYET: jinak ano, vidim to ze duse/vedomi tu sbira zkusenosti ktere se pote sdili se zdrojem. takze chapu odkud pochazi ta vize orla v uceni nagualu. takze jedina otazka kterou si ted muzu klast je: je tento vesmir pratelsky?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TYET: je to zajimavy, dost jsem o tom premyslel protoze pro kazdeho je ta smrt jina i to co prijde po smrti kazdy vidi jinak, nevim cim to je. myslel jsem si ze to muze byt kulturou jenze pak jsem videl ze treba i nase kultura dava lidem prozit okamzik smrti jinak. at uz nekdo potka prevoznika nebo to je jinak. ja co jsem videl je ze po smrti clovek prochazi nekolika urovnema tady na zemi, potom prichazi krajina ktera je podobna te zemske ale takova lepsi(treba koresponduje s predstavou raje) potom ale duse jde dal a dal a prochazi znamym vesmirem az projde za vesmir a dostane se zpatky ke zdroji. myslim ze uceni nagualu je jen jeden z pohledu na to same. urcite si myslim ze jim to funguje, ale take si myslim ze funguji pristupy jinych uceni/nabozenstvi. jde jen o to cemu veris a co si z tohohle sveta udelas, takova potom bude i tvoje zkusenost.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TYET: ještě že můj osud splétají norny...
    TYET
    TYET --- ---
    tohle jsou hrozně silný, děsivý a nepříjemný věci, člověk to skoro nerad čte, na druhou stranu to je svým způsobem uklidňující:
    Učení Nagualů (Gato)
    Všechna světová náboženství tak či onak učí, že celá podstata vesmíru je dobrotivá a přátelská. Pouze musíme vše uchopit za správný konec, získat pravý vhled do vlastní podstaty, dělat řádné věci a z každé situace se poučit...
    Za mnohdy děsivou maskou se skrývá dobrotivý Bůh (či podstata světa), jenž si onu masku nasazuje právě z toho důvodu, aby lidi odradil od skutků a cest, které vedou do krajin zmaru a bolesti.
    Ve starých mexických nábožensvích je jediným pánem čas, který mění mladíky ve starce, a ty pak v kostry. Navíc celý svět může být kdykoli zničen, jak se to už v minulosti několikrát stalo. Nezbývá tedy nic, než v pokoře a rezignaci žít den za dnem. O nějakém přátelském Bohu či vesmíru nemůže být ani řeč. Celý lidský svět je tu pouze k pobavení bohů, mnohdy krutých a rozmarných.
    Z podobného úhlu vidění je postavena i základní premisa učení Nagualů: Celý vesmír je predátorský, chladný a bez špetky zájmu o lidský uděl. Celé další učení se odvíjí od tohoto pohledu, a tím se zásadně liší od všech náboženství a drtivé většiny nauk.
    Vesmír je predátorský a Orel, síla, jež dává všemu živému život a vědomí, je uděluje jen proto, aby si posléze - v okamžiku smrti - vzal zpět jak život, tak i vědomí obohacené o životní energie a zkušenosti. Jinými slovy, Orel nás tvoří jen proto, aby si nás zvlášť chutně připravil k žrádlu.
    Celým učením a celým životem bojovníka prolíná strach. Strach je od počátku do konce hlavní hybnou silou v životě čaroděje. Je to právě tím, že od začátku je učedníkova pozornost záměrně obracena na děsivou stranu světa, tedy na onu destruktivní, predátorskou část. Je to zcela pochopitelné, neboť v nauce Nagualů není nikdo, ke komu by se dalo obrátit s prosbou o pomoc, milost nebo vykoupení. Není kde hledat útěchu či útočiště. Čarodějové tedy s obratností a moudrostí sobě vlastní přetváří strach v motor svého snažení.
    Vědí dobře, že člověk dosahuje svého maxima, když stojí zády ke zdi, nemá už kam couvnout a je nucen bojovat v bitvě, která dost dobře může být jeho poslední.
    Celá životní strategie čarodějů je upřena na rozhodující bitvu, kdy v okamžiku smrti čaroděj podstoupí rozhodující boj s všezničující silou o své vlastní vědomí. V sázce je buď konečná anihilace, nebo totální svoboda. Poněvadž ani čaroděj přesně neví, kdy k této bitvě dojde, musí být stále ve střehu, stále bezúhonný. Jinými slovy, strach mu brání byť jen na okamžik sejít z cesty či věnovat se zahálce.
    Je tu opět velký rozdíl mezi učením Nagualů a mnohými náboženstvími.
    V náboženství mnohdy stačí pouhé neporušování zákonů a tabu k získání odměny v podobě ráje. Je stále na koho se obracet, kde hledat útěchu nebo důvod, proč hledět na smrt s nadějí. V buddhismu a hinduismu lze dosáhnout nirvány už během života.
    Čarodějové potřebují nesmírnou moudrost a poznání, aby překročili nihilismus a beznaděj děsivé strany světa, kde místo Boha, Buddhy či jiných dobrotivých mocností je jen rozšklebená maska Času neúprosně požírající vše stvořené, jen ten, kdo hledí přímo do této masky a s klidem se usmívá, má duši bojovníka.
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    SLAPPY: ..súra je ekvivalent slova kapitola, ne jakože jedna z kapitol se tak jmenuje
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    NIKOPOL: súra je jedna kapitola v koránu, sura je něco jako "božská (andělská) bytost" v sanskrtu (od toho asura - démon), sjúra neznam, Súrja znamená Slunce, Sluneční bůh, opět ze sanskrtu
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ahoj všichni :-)

    potřeboval bych vědět jestli někomu něco říká, něco asociuje, na nějaké vlastní, místní nebo legendární jména upomíná jméno nebo slovo Súra, Sura, .. možná Sjúra nebo Súrja ?

    děkuji
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: Třeba se to jednou povede a "to" bude ku prospěchu lidstava a vesmíru :)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JASONEKK: myslím, že ten pán co zatím stojí má docela početnou sektu a řadu kontaktních sajt a centech a i připravených cest jak je podporovat (myslím v těch filech o i anouncuje) tak bych v tom neviděl problém :-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    pokud snad člověk ještě rád kouká na filmy ..
    tak tady je dost filmů, co vám mohou pomoci přestat tolik mžourat
    dost film, co vám mohou otevřít oči
    za sebe doporuču story of stuff, a pak zeitgeist, kymatica, esoteric agenda .. a třeba food i.n.c. ... (nezapoňte, že není třeba se bát ničeho, vyjma strachu samotného, že vesmír je ve své podstatě krásné a bezpečné místo, jaké ste měli stěstí, že se vám dostalo zkušenosti a poučení, že nic není náhoda a vše je jak potřebuje být a ve finále, že dokud máte nad hlavou nebe a nohama se opíráte o zem není důvod propadat panice)

    enjoy

    Dokumentární.TV > Filmy, které Vám otevřou oči!
    http://dokumentarni.tv/
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: Právě že to otevírá oči a nutí lidi přemýšlet:) To je asi to nejlepší... s tim technokratistickým směrem (je jedno jak se to jmenuje). To máš pravdu, ale on v těch osobních projevech do toho začíná vnášet spiritualistické myšlenky a tak mi přijde, že je to možná myšlenková cesta, jak tupá lidská strvoření v systému konzum nasměrovat co nejschůdnějším způsobem na směr spiritualita:) Ono samotná věda, je hodně zajímavá "víra" a je to hodně o izolovanosti. V takovám systému jako by mohl bý ten resource economy, by lidé už z pohledu vědeckého museli na zemi a přírodu mysle... rad je podpořím. Změny někdy nejdou tak rychle u společnosti jako u jedinců :)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JASONEKK: známe ... ta jeho analýza společnosti a argumentace mi připadá funkční a patřičná ... bohužel se ale domnívám, že autorem předkládané řešení nemůže fungovat už jen kvůli tomu, že je totálně technofilní (technofilní rozuměj techniku milující) a od přírody odtržené ... (věří se tam, že věda, technika, vyřeší i problémy, které sama způsobila, předpokládá se, že člověk dokáže žít ve městech, izolovaných asi částečně sobě stačných strukturách, kde zdroje energie se řeší z obnovitelných zdrojů a jídlo se pěstuje ve speciálních pěstebních mrakodrapech (rozuměj v halách v patrech nad sebou!!) které budou v centru všeho dění a tohle s "dobrými" informace pro náš život se bude distribuovat po celý jednotce města ...

    no prostě scientismus na druhou ...
    ale neva ... jak jsem psal ta analýza společnosti a jejích mechanizmů .. včetně nějaký příčetnosti, částečnýho se oprštění od tunnelového vidění, sledování souvislostí v relativně vzdálenějších řetězcích a návaznostech ...

    no rozhodně je to jeden z těch konspiračních filmů, který je potřeba vidět, aby se člověk vůbec probudil z tý iluze naší konzumní západní po-nás-potopa společnosti, bez toho aby přmýšlel sám za sebe ... ( PROTOŽE I TADY VÁM TO SERVÍRUJE NĚKDO JINEJ NA PODNOSE, žáný samostatný uvažování, žádná autenticita, žádná osobitost a už vůbec žádná svoboda ) ...
    takže v pohodě ... koukněte se na film a pak se zeptejte ... co já vlastně vím sám za sebe ... co vím bez napovídání druhých .. co je v mém životě jisté .. a CO JE V MÉM ŽIVOTĚ HODNOTNÉ ... a pak, nebo možná nejdřív, KDO JSEM JÁ VE SVĚTĚ, KDE JE TOHLE SKUTEČNÉ ? (že by další lekce advaity v diskuzi o šamanismu?)

    možná pak to bude něco znamenat
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    tohle video je hodně silný: http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w chce to na to klid. uz to videlo12 211 456 :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam