• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: buďme rádi, že se nám daru Poznání dostalo takhle brzy a v takové míře a množství... a že ho můžeme takhle přes net sdílet, třeba potkat se vzájemně v reálu je pro nás oba dost těžko proveditelný, přitom třeba pro mě ta vzájemná komunikace je fakt zajímavá...

    Si vem, že před sto, stopadesáti lety klečeli i padesátiletí dědci před dveřma lóže, aby dostali jeden posranej svitek s instrukcema a dneska to stáhneš na ulož.to, namnožíš, vytiskneš a můžeš si s tím třeba vytapetovat na hajzlu všechny stěny :D a je těch svatých knih všude tolik, že nevíme co s tím.. to stejný různý linie a tradice. Se můžeme půl roku dohadovat klidně, jestli teda seš chaos mág, tibetský buddhista, zeňák, křesťan, čaroděj nebo šaman... tyvole, džungke :-)))
    Já jsem osobně tak vděčnej, že jsem se ke spoustě věcem dostal fakt hodně hodně brzo a postupně dál dostávám, jsme v tomhle imho globálněji jako generace mnohem dál než naši otcové a matky...
    A taky jako dřív, no, no, někdy je dobrý některý věci neuspěchat, nevím úplně, k čemu mi bylo OBE v 16 letech, ale tak naučil jsem se to viď... ale teprve po xx letech mi to začíná dávat úplně jiný smysl... taky si některýma praxema může člověk ublížit. Dobrého pomálu, víš jak :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    co ja videl tak clovek muze dosahnout cokoliv. nicmene potrebuje se taky rozvijet aby urcity urovne dosahl. ty spiritualni praxe menej cloveka taky na fyzicky urovni. jinak vsechno co si nekdo dokaze predstavit je mozny pro lidskou bytost. nejvetsi poznani ze vsech pro me bylo ze jaky si to udelam, takovy to mam. to kdyz jsem pochopil tak jsem si rikal proc mi to nekdo kurna nerekl driv :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: nevím jestli bych to nazval nadřazenost, ale rozhodně tělesnost je jeden ze zásadních výhodných aspektů nás lidí... mágové, kteří s bytosmi pracují docela dost tvrdí, že člověk je jedna z nejmocnějších bytosti v kosmu, ale zase asi ocamcaď pocamcaď... nicméně přehnaná submise není na místě, narozdíl od vděku, respektu a pokory.
    Je dobré rozlišovat, zatímco vděk, respekt a pokora jsou nástroje a mocná artilerie pro posun pláněmi vědomí, submise může vést ke ztrátě energie a (zbytečnému) připoutání
    KUATO
    KUATO --- ---
    RAEL: jsem presvedcen, ze clovek je potencialne nadrazen bytostem (astralnim a mentalnim) vsem. na rozdil od "andelu" my mame svobodnou vuli a pokud ji napreme spravnym smerem, muzeme realizovat stav, kdy se uvedomime jako kosmos (souhrn vsech jeho aspektu), coz drtiva vetsina bytosti nejspis nemuze, protoze ty ztelesnujou jen jeden aspekt. nicmene realne je ten stav pouze potencialni, tedy z pocatku nejspis tomu tak neni. kdyz vyvolam nejakou bytost, dokud jeji "zaber" je vetsi nez muj, nadrazen ji nejsem, jenze zatimco ja se mohu rozvijet, ona ne. v okamziku, kdyz prijmu, ze "toto je definitivne vyssi nez ja", tak si dobrovolne stanovuju, ze pres "tuhle" latku nevyskocim. tedy stykat se s bytostma ano, ucit a inspirovat se od nich, ale ovladat se natolik, abych jim nikdy nepodlehnul a nesklonil pred nimi hlavu. pripominat si, ze vzdy je jeste neco "dal". i kdyby to "dal" byla jen synteza, skladani mozaiky "sveta" z jednotlivych kaminku/principu/zakonitosti, ktere ztelesnuji dane bytosti.
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    RAEL: taky si nemyslim zeby byl kazdy clovek nadrazen, ale urcite i takovi tady jsou :)
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Je fakt, že obezřetnost je na místě, určitě si v první řadě chránit svou životní sílu a svobodu.
    RAEL
    RAEL --- ---
    KUATO: Musím se přiznat, že nesdílím ten pohled na věc, že člověk je nadřazen... nebo minimálně ne všem... Tady by asi bylo vhodné zmínit co je mylšeno těmi duchy a bytostmi prosím.
    RAEL
    RAEL --- ---
    díky za odpovědi všem!
    KUATO
    KUATO --- ---
    RAEL: vim, ze je to dost nekonkretni, ale.. na druhou stranu bys nemel zapominat, ze clovek je duchum a bytostem nadrazen. tedy podekovat ano, chovat se dustojne k "malym" i "velkym", ale na nejake velke vdecnosti bych byl opatrny. nektere entity jsou hajzlici a kdyz si te libovolnou cestou omotaji kolem prstu, mas pruser :o). slabost neni ctnost.
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Osobně neděkuji nutně nahlas, někdy mi stačí jen silný pocit vděčnosti. Obětiny entitám při rituálech či obřadech - různé jídlo (sušenky, ovoce, mošt), kovy, kus vlasů, namalovaný obraz... , osobně obětuji pouze to, čemu fakt důvěřuji a určitě záleží také na tom, co je to za entitu. Nedávno jsem třeba napsala báseň své oblíbené bohyni. Zpívání či tanec je podle mě také skvělá forma uctívání. Dar může být fakt cokoliv co cítíš, že je vhodné dle mého názoru, ale já jsem chaos witch, takže nevím, jak přesně to dělají šamanky. :-D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAEL: podekovat nahlas, dar hodnoty symbolicke, ale cenny: tabak, trochu vykurovadla, nektere kmeny darovali i krev nebo sperma ;-)
    RAEL
    RAEL --- ---
    Zdravím všechny.
    Předem prosím o shovívavost pro začátečníka...
    prosím o informaci, inspiraci... nápovědu..
    Jak děkujete duchům, které žádáte o pomoc a radu? jak uctít ty entity s kterými pracujete? Jaký používáte dar, jaký rituál? Pokud nějaký.
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    OGMIOS: Ty kráso, tak to věřím.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: trochu bych to rozporoval. nase spolecnost je spolecnost vlku a ovecky se tu zerou. a nejenom ovecky. u me stacilo ze sem si delal prilis velkou prdel z policajtu potom co me preprali a spoutali a posledni zbran jsem mel jen jazyk a tak jsem skoncil zavrenej v blazinci. sice jenom za 2ma drevenejma dverma ktery bych vykopl. jenze venku kosa a me tam fici privezli jen v trenkach a tricku. takze ikdybych vzal roha tak bych byl dost podezrelej pobihat tak kolem blazince v trenyrkach. tak jsem si dal vejlet do divnorise. bylo to tam silene koncentrovany, ty energie cloveka uplne rozkladaly.
    jinak dalsi postreh z blazince byl ze nejvetsi psycho tam byl ten doktor na prijmu. ten mel takovy silenstvi v ocich. prisel mi jako sberatel blaznu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DARJEEL: tak když mě bylo 25 a bylo mi zle jak psovi, dala sem se zavřit do blázince dobrovolně, a připlácli mě dg hraniční poruchu, nejspíš totálně nevěděli co se mnou. A byl to fajn blázinec, připmínalo to takový pionýrský tábor, jen na podzim, bylo to tam bezpečný, a z propustek jsme se vraceli s výkřiky pustě nás zpátky do blázince. (Otevřený odd sou takový prej všude)
    (Měla jsem strach že už mi psychóza propukla a potřebovala sem se schovat, a povedlo se to)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ALIQUPISO: je rozdil psychologicka a psychiatricka dignoza prip lecba
    Hranicni se zaviraji do blazincu az (si) neco udelaji zavazneho.
    Clovek muze byt sebevetsi magor, ale dokud neublizi sobe nebo druhymu, tak si muze litat po svete jak chce. To mi prijde vic nez fer na nasi spolecnost plnou kontroly.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ALIQUPISO: tak se uzemni dobre jestli ti lita mysl vsude mozne. spravnej saman musi stat pevne nohama na zemi ;)
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    OGMIOS: Tak to je masakr, to mě kdysi byla psycholožkou diagnostikována hraniční porucha osobnosti, kdybych ten psychotest dělala dnes, asi by mi vyšlo něco jiného nebo by mě zaškatulkovali do kolonky normální. Je fakt, že my ta mysl občas také lítá všude možně, ale v blázinci jsem naštěstí nebyla.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: užij si to :)

    dovolím si tedy pár tématických odkazů k věci:

    http://www.grandmotherscouncil.org/

    Home | Center for Sacred Studies
    http://centerforsacredstudies.org/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    to zdravy rozohneni me pobavilo :D

    no nicmen tady z trochu jineho soudku ;)

    http://www.filmsforaction.org/watch/for-the-next-7-generations-2009/
    -jdu koukat
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NIKOPOL: Nasranej nejsem, jen jsem se zdravě rozohnil, což se mi dlouho nestalo, tak jsem na to spíš koukal, co se to děje... jsem Ti psal před tréninkem, tak to za Tebe schytala lapa ,-) (ne, dělám si srandu). Výborně tak postoje k věci jsme si už vyjasnili, přátelský sparring beru, ale musíš pochopit, že z toho taky chci něco mít, tj. bavit se v duchu vyvracení hesel z wikipedie nebo nějaký dojmologie se mi jaksi nechce... tak ať je to aspoň tak zábavný, že mě to vytrhne od psaní zpráv, ok? :-)

    Tak ten odstavec o neurotikovi budu ignorovat, ať si to dál nekazíme, o bažině a močálu by se jistě dalo mluvit, ale my myslím měli na mysli bezbřehé hvězdné nebe naplňené Duchem, archetypy apod... tak bych to nerad spojoval s chorobným opakovaným umýváním rukou nebo věčným přeskládáváním skleniček na poličce do přesné přímky, jestli si rozumíme :-)

    Já má za to (a o tomhle klidně polemizujme, protože v tom jen tak jasno asi nebude), že "prostor" ve kterém se pohybuje mystik a psychotik jsou totožné, rozdíl mezi nimi je ve výbavě, se kterou do toho vstupují. Rozuměj psychické výbavě. Jeden se dlouho učil plavat a druhý byl do vody vržen, když použiju ten příměr co tu už byl... Pokud to vezmu více psychologicky (s dovolením), tak nabídnu citaci z jedné fajn knihy, kde se právě v kapitole o psychoze autor rozdílu věnuje:

    "Esterson popisuje reverzi (forma regrese, která došla před osobní historický startovní bod jedince) způsobem, který blízce koresponduje se stavem, který jsem dříve popsal jako odtělesnění.
    Dobře uzemněný mystik se umí vzdát pocitu nezávislého já a hluboko se vnořit do zkušenosti splývání s jednotou a s kosmickým významem self. Schizofrenik má však jen křehké ego, jež se snadno rozpustí a uvrhne jej do univerzálního, avšak fragmentárního pocitu, že není schopen rozlišovat. Někdy vyhledává takový stav aktivně, někdy do něj upadá bez vlastního přičinění a někdy se před ním snaží vší silou uchránit. Laing mluví o polaritě mezi pohlcením a petrifikací:

    Namísto polarit oddělenosti a propojenosti založených na individuální autonomii se objevuje antiteze úplné ztráty bytí skrze absorpci druhým člověkem (pohlcení) a úplnou samotou (izolace)."

    To koresponduje s tím, co tu píšete, jen trochu dáváme do pořádku pojmy, aby v tom nebyl bordel :)))

    ---
    můj argument je, že zatímco psychoza je vlastně forma oddtělesnění (stejně jako mystický prožitek), neuroza nic takového neposkytuje, spíše se jedná o formu tělesné fixace, nebo chcete-li projev v podobě tělesného pancíře. (tím neříkám, že neuroza a psychoza jsou opozita, jen to, že podobnost s mystickými stavy má psychoza, jen je jaksi nekontrolovaná, nechtěná, nebezpečná).

    OGMIOS: jsme se o tom už před nějakou dobou bavili v poště tuším. Jako tohle je katastrofa a spousta lidí čeká na reformu psychiatrie, která snad brzy přijde, je to otázka času, jen se neví jak dlouhého. Poučením z této smutné pohádky budiž to, že pro cesty do nebes je třeba se nejprve pořádně ukotvit, trénovat a pak teprve nastartovat raketoplán...

    ---

    mimochodem všimněte si, že jedním z významných akcentovaných prvků šamanské praxe je právě uzemnění a to uzemnění dvojí - vztahové (kmen, duchové, strážci) a senzorické (zvuky nástrojů, vůně kuřidel, práce s dechem,...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam