NIKOPOL: Nasranej nejsem, jen jsem se zdravě rozohnil, což se mi dlouho nestalo, tak jsem na to spíš koukal, co se to děje... jsem Ti psal před tréninkem, tak to za Tebe schytala lapa ,-) (ne, dělám si srandu). Výborně tak postoje k věci jsme si už vyjasnili, přátelský sparring beru, ale musíš pochopit, že z toho taky chci něco mít, tj. bavit se v duchu vyvracení hesel z wikipedie nebo nějaký dojmologie se mi jaksi nechce... tak ať je to aspoň tak zábavný, že mě to vytrhne od psaní zpráv, ok? :-)
Tak ten odstavec o neurotikovi budu ignorovat, ať si to dál nekazíme, o bažině a močálu by se jistě dalo mluvit, ale my myslím měli na mysli bezbřehé hvězdné nebe naplňené Duchem, archetypy apod... tak bych to nerad spojoval s chorobným opakovaným umýváním rukou nebo věčným přeskládáváním skleniček na poličce do přesné přímky, jestli si rozumíme :-)
Já má za to (a o tomhle klidně polemizujme, protože v tom jen tak jasno asi nebude), že "prostor" ve kterém se pohybuje mystik a psychotik jsou totožné, rozdíl mezi nimi je ve výbavě, se kterou do toho vstupují. Rozuměj psychické výbavě. Jeden se dlouho učil plavat a druhý byl do vody vržen, když použiju ten příměr co tu už byl... Pokud to vezmu více psychologicky (s dovolením), tak nabídnu citaci z jedné fajn knihy, kde se právě v kapitole o psychoze autor rozdílu věnuje:
"Esterson popisuje reverzi (forma regrese, která došla před osobní historický startovní bod jedince) způsobem, který blízce koresponduje se stavem, který jsem dříve popsal jako odtělesnění.
Dobře uzemněný mystik se umí vzdát pocitu nezávislého já a hluboko se vnořit do zkušenosti splývání s jednotou a s kosmickým významem self. Schizofrenik má však jen křehké ego, jež se snadno rozpustí a uvrhne jej do univerzálního, avšak fragmentárního pocitu, že není schopen rozlišovat. Někdy vyhledává takový stav aktivně, někdy do něj upadá bez vlastního přičinění a někdy se před ním snaží vší silou uchránit. Laing mluví o polaritě mezi pohlcením a petrifikací:
Namísto polarit oddělenosti a propojenosti založených na individuální autonomii se objevuje antiteze úplné ztráty bytí skrze absorpci druhým člověkem (pohlcení) a úplnou samotou (izolace)."
To koresponduje s tím, co tu píšete, jen trochu dáváme do pořádku pojmy, aby v tom nebyl bordel :)))
---
můj argument je, že zatímco psychoza je vlastně forma oddtělesnění (stejně jako mystický prožitek), neuroza nic takového neposkytuje, spíše se jedná o formu tělesné fixace, nebo chcete-li projev v podobě tělesného pancíře. (tím neříkám, že neuroza a psychoza jsou opozita, jen to, že podobnost s mystickými stavy má psychoza, jen je jaksi nekontrolovaná, nechtěná, nebezpečná).
OGMIOS: jsme se o tom už před nějakou dobou bavili v poště tuším. Jako tohle je katastrofa a spousta lidí čeká na reformu psychiatrie, která snad brzy přijde, je to otázka času, jen se neví jak dlouhého. Poučením z této smutné pohádky budiž to, že pro cesty do nebes je třeba se nejprve pořádně ukotvit, trénovat a pak teprve nastartovat raketoplán...
---
mimochodem všimněte si, že jedním z významných akcentovaných prvků šamanské praxe je právě uzemnění a to uzemnění dvojí - vztahové (kmen, duchové, strážci) a senzorické (zvuky nástrojů, vůně kuřidel, práce s dechem,...)