• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JASONEKK: ahoj ... imho záleží jestli tě ty rodinný vztahy ruší v tvojí práci . pokud ne, asi stačí od toho odhlížet dokud se sám nedostaneš do stavu, kdy dokážeš vidět polaritu věcí a neupadneš přitom do stínu (to je imho blízko pro každýho, když si dá trochu disciplíny).
    nebo tě to ruší .. nedej bože nejsi skrze ten ruch schopnej dělat věci, nebo je dotáhnout.

    každopádně rešení (na osobní rovině) je nasnadě
    Co teď zmínim jsem se dozvěděl od Pabla Russela (černonožského šamana), ..
    Publo povídal o černonožskym medicine wheelu ..
    podle něj je těch wheelů tolik, proto, že kruh je klasický indiánský výkladvý schéma pro cokoliv, že prej indiáni viděli kruh ve všem a tak se k takovýmu účelu jeví jako patřičnej.
    Černonožský medicine wheelu má 4 části (možná jsou tam ještě nějaký fragmenty, dluho jsme to neviděl, ale hlavní jsou čtyři) každý části odpovídá životní fáze, každá má jiný úkoly a těm úkolům odpovídají v lidský společnosti určitý rádcové.
    myslim první fáze je dítě od 0 do 4 let je hlavním dětským hrdinou matka, ta má za úkol naučit děti o bezpečí a přijetí, protože to jsou základy pro poznání nebo realizování lásky.
    (trošku v těch levelech plavu, nepamatuju si to přesně, pokud tě to bude zajímat dohledám to)
    pak je myslim fáze od 4 do 8mi nebo 10 let .. tam jsou hlavními rádci prarodiče, protože ty znají všechny příběhy svého lidu, které jsou důležité pro poznání zákonitostí ve světě a dítě je přebírá právě od prarodičů, který je dokázali svym životem.
    pak je fáze pospolitosti přátel, mentora, pak otce (nebo opačně) pak fáze následování učitele .. atd. ¨

    každý tý fázi patří učitel z lidskýho světa většinou z prostředí rodiny nebo klanu, kterej tě tou fází provází, který tě učí.
    podle jejich nauky jsou ty povinnosti, úkoly, který každej v tý daný fázi musí zvládnout jsou fundamentální pro samotnou možnost uspět na dalších úrovních. pokud nastane situace, že dítě, mladý člověk nemá odpovídajícího pomocníka, učitele, logicky velmi těžko zvládne úkoly tý který fáze v plný šíři.
    a už je jedno jestli ten člověk neni protože už neni vůbec nebo jen ve svý roli není schopen z nějakého důvodu obstát. důležitý je, že pokud neni odpovídající vzor v dosahu (ať už si danou vývojovou fázi opustil nebo ne) je třeba se vrátit a tuhle mezeru zaplnit a svoje věci si pořešit.
    černonožci to řešej adopcí, prostě pokud není odpovídající vzor, najdou si někoho, kdo danej úkol, roli zvládne a svojí cestu pokračujou snim, a nepovažuje se to za urážku odpovídajícího člena rodiny.
    (možná by nám o tom mohl něco napsat [ OGMIOS @ ŠaManYsMuS ]

    pomáhání druhým je hrozně krásná věc ... ale je to past,
    pokud se soustředíš příliš na to, co chtějí nebo potřebují druzí, téměř jistě ztratíš sám sebe

    JASONEKK: .. ano, druhá možnost je skoro smrtelná. .. mám to doma asi podobně (težký).
    imho je důležitý se zeptat, zjistit, doslova se o tom ujistit .. jestli je tvoje cesta těm lidem pomáhat? jestli to oni chtějí, dovolí (jsou svobodné bytosti nehledě na to jak na první pohled nesvobodně si počínají) a druhak jestli je ti to dovoleno, dáno, jestli je to (blbě řečeno) momentálně "karmicky" možný.
    pokud ne ... máš jasno: důležitý jsi ty, o toho se máš postarat v první řadě. slepec nikoho nezachrání, všechny odvede do propasti.
    pokud ano, je opět důležitá tvoje práce, záměr a zanícení .. a to už je asi jedno kterou metodou nebo způsobem.
    temnota je většinou nedostatkem světla, a tak proti tmě nebo temnotě nemůžeš bojovat, jen přines zažehni světlo ... temnota se rozptýlí.
    stejně člověk ztracený, zmítán a mučen démony, je potřeba zajisti jeho očistu na nejzákladnějších úrovních (i to ale někdy může být problém, někdo prostě chce hromadit krámy. a pokud stim nejde pohnout, asi je nutný se na to koukat jako, že je to zrcadlo a podnět k léčení sebe, pak se vidí jestli je to reciproční)

    KUATO: taky si myslim, že to je do značný míry zmanipulovaný v rámci archaickýho židovskýáho ultra nacionalismu ** ... ja jednu stranu mi to docela připomíná pohádku o dušičce a slunci, na druhou je tam nějaká negativní dikce, která na mě působí jakože je tendenční.

    DARJEEL: mě přijde dobrej ... resp. asi docela velký procento těch jeho knih jsou spekulativního charakteru. ale ten začátek tý první knihy jsem cejtil, že je od srdce a to mě přesvědčilo. Co mu ale věřim je na jedný straně ta jeho metoda meditace ..a na druhý straně ten channeling s Thovtem.

    JASONEKK: stim závěrem souhlasim, na trhu může být úspěšný. otázka je ale jak funguje ta jeho praxe. Mírova praxe funguje určitě šamansky. Jak si sám řekl, přitahuje zajímavý lidi, a těm to snim funguje, energie se tam otáčí a odcházejí nebo se vrací s pocitem, který není "zklamání" a jestli jsou i takový asi jsem neměl tu čest.

    OGMIOS: ... jo ? .. já myslel, ře to funguje jako v zenu, že tě tři mistři potvrděj jsi mistr. podobně to vidim tady, když ti řeknou, že už nejsi adept . .tak je to asi ono.

    OGMIOS: :-)) alicie tomu říká paper-religion :-)

    **: ještě k tomu židovi : Melchizedek v tom spise o posvátný geometrii mimo jiné píše, že v určitý fázi, se sebral Mojžíš (byl zasvěcenec, a egypťani prej brali všechny, kdo prokázali schopnost) cosi důležitýho esotericky-duchovního významu ukrad, velekněze zabil a s lupem se zdekoval do israele. Kabala je asi hustá .. a asi je to hlavní proud nebo nuance hermetisku a západní tradice, ale prostě na tý židovský otázce něco smrdí a na tom jejich odvěkym fundamentalismu a nacionalismu taky.
    Takže je namístě být pozornej u židovských tradic mouder poučení ... jestli to až moc nezní jako Protokoly sionských mudrců.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    JASONEKK: jeden z indiánských obřadů je obřad, kdy se ti dva stanou "rodinou", nevzpomínám si jak se to jmenuje, je to něco jako že jsou si otcem a dcerou a tak. Z logiky věci je to zajímavá věc, protože, když ti jako evropanovi náhle umře rodina, jsi vlastně bez rodiny. Tahle tu rodinu můžeš mít, kdy si projdeš právě tímhle obřadem. Je to jeden ze sedmi indiánských obřadů. Osobně si myslím, že je tona každém z nás jak věci přijme.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JASONEKK: sice budu citovat jednoho zida, ale plati to "Nemyslete si, že jsem přišel na zem uvést pokoj; nepřišel jsem uvést pokoj, ale meč. Neboť jsem přišel postavit syna proti jeho otci, dceru proti matce, snachu proti tchyni; a ‚nepřítelem člověka bude jeho vlastní rodina‘. Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden."
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: co nadelas, mame jen sebe. vse ostatni je luxus.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: tohle chápu a uznávám, ale ted pro všechny. co kdy je moje rodina opravdu tragická a nedaří se mi té rodině nijak pomoct. Jsem v tu chvíli ochuzen o tu celistvost .. o ty kořeny, které hledám... tedy bych nemohl být v tomto životě šamanem.... nebo pohled na rodinu je už přenesený a dá se za rodinu považovat bližší vztah s lidmi, kteří nejsou pokrevní rodina? Máte na tohle někdo ucelený pohled?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: že se staraj o svůj kmen, klan, bytosti v okolí a přispívaji k harmonii světa...vidis to tohle pro me nejsou znamky samana. to jsou znamky dobryho cloveka.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: ňuňu, malej :-)

    NIKOPOL: to máš teda tvrdý data, Nikopole :-))) bys mohl udělat statistiku :-) podělíš se s náma o jména nebo přezdívky nebo to taky patří do tajného Dragelova seznamu :-)))

    A ještě by mě docela zajímalo, podle čeho se ta práce pozná, že je přesvědčivá, o čem to teda je.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    šaman je imho totiž povolání/zaměstnání (i jako v těch kmenech to tak vždycky bylo) ..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    já osobně viděl zatim tři lidi, který mě přesvědčili, že jsou šamani. že se staraj o svůj kmen, klan, bytosti v okolí a přispívaji k harmonii světa (pracujou) z českýho prostředí (ztoho o tom jednom jsem docela dlouze pochyboval). Pak jsem teda viděl ještě víc lidí, co tvrdili, že se zasazujou o harmonii světa, pracujou ... a buď pro mě to tvrzení nebylo úplně přesvědčivý a nebo jsem se za toho člověka rovnou začal modlit...

    pak jsem viděl ještě 9 jakože importovanejch většinou domorodejch šamanů, z toho s 5i z nich jsem měl intenzivní zážitky (v jejich přítomnosti nebo dokonce při práci) a z toho jeden se celkem bych řek prokázal, že zase tak úplně šaman neni (nicméně nějakou práci odvedl) a dalšímu tu práci věřim i když jsem neměl tu čest. Totální vyjímkou z těch 9ti je pak Marko Pogačnik, neni domorodej indián, neřiká si šaman, a přesto to šaman je a jeden z těch hustčích :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: fnuk..a ja uz doufal ze nas tu je vic na okoli :(
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: a první cenu získává...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: ten od cesky lipy jsem ja nebo nekdo jinej?
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    JASONEKK: ještě přidám... to mudrlování s lidmi... o to nejde. Jde o sdílení jejich energií. To je pocit, to je subjektivní to je pro mne i důkaz. (berte jako jeden z možných příkladů)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    KUATO: No a já mám svůj pohled založený na svých zážitcích... to je to co je pro mou subjektivní realitu důležité :) Tedy moje koncepty se opírají o mé zkušenosti, nebo zkušenosti z objektivní (společné) reality, které jsou podložené společným zkoumáním... v podstatě hovořím vyznání se a snahu o propojení subjektivního a objektivního světa.... snad to dává smysl... pro mne ano.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JASONEKK: napsal jsi, ze hledas dukazy nebo ukazy pro sve koncepty. koncept je vlastne "nazor" nebo "teorie". nejake uz mas, menit se budou cely zivot. jenze koncept, ktery nema provazani na realny zivot je k nicemu, i kdyby byl "pravdivy". tedy podotykam, ze jeho spravnost muzes proverit treba praxi a to stejne dobre, ne-li lepe, nez mudrovanim s dalsimi lidmi.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DARJEEL: nedělám Bablionskou věž ;) tohle je jen symbióza duchovního a materiálního pojetí světa... aby to mělo hlavu a patu a nebylo to jen o "víře".....
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JASONEKK: to jo... já jen, že to uspořádání je jen taková šlupka... aby se neřeklo :-)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DARJEEL: pro mne má smysl poznávat a mít to poznání nějak uspořádané... to abych se v tom vyznal :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    KUATO: tomu co píšeš asi tak úplně nerozumím, nebo jsi nepochopil/la co jsem tím myslel já :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JASONEKK: každá struktura půjde jednou k zemi, aby mohla vzniknout nová... copak i tisíciletý lotos má svůj květ trvalé na hladině rozevřený? :-))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JASONEKK: rozumím, já též... jenže to je těžký, jeden z Brna, další z České Lípy, od nevidím do nevidím makají v práci, přes víkend jsou na zahradě a v lese, do toho pár Pražáků co by se slézt mohli, no tak aspoň plkáme tady, jaký to je v oddělené skutečnosti :)

    OGMIOS: sem na první přečtení viděl "rozbijem"... koncepty jako hračky, sem s nimi :-)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: já je nechci rozebírat... jsou to koncepty a v tomto stavu jsou dost "křehké" proto chci poznávat tak dlouho, dokud se z nich nevytvoří opravdu pevná struktůra ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JASONEKK: na potvrzeni/vyvraceni konceptu staci delat prakticky libovolnou okultni nauku :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam