hm .. v rámci průzkumu andělů, jsem se dostal a nahlíd do nějakejch kabalistickejch spisů (překladů samozřejmě - hebrejsky neumim) a jako ftipný no ...
nějak se mi trošku rozpad ten obraz místního náboženství jako instituce proti čarodějnictví ....
na základě toho čtení jsem nabyl dojmu, že ... takový ty kydy v bibli, že každej sejde, kdo jen něco mumlat bude .. atd .. jsou jen, asi pro křesťany ... podle těch kabalistickejch knih, židi čarovat můžou (minimálně aby se rána zahojila, úroda urodila a tak )
co zůstává závadný resp. veškerá polemika/obhajoba je vedena (možná skoro až svedena) k poukazům, opětovný verbalizaci a několikerýmu ujištění, že zápovědi v bibli se týkají věštění (rozuměj jako Pythie v Delfách)
nicméně pak se tam píše, docela kosmopolitně, že kabala je v praktický rovině nástroj k užívání a že stejný systémy, doktríny si uchovali i ostatní kultury který stojí podle židů za zmínku, a to jsou indové a většina národů na jih od kaneánu ... tzn babyloňani, asyřani, egypťani a peršani a asi ještě nějaký další, píše se tam kdo měl koho za boha a proč a kdy se uctíval.
a zdá se, kabalistům, je jedno, kdo jim pomáhá, důležitý je sehnat si podstatnou pomoc (asi ve smyslu "účel světí prostředky")
píše se tam o recitaci božích jmen, podle toho, co chce člověk dosáhnout, podle toho volá.
křesťanství záhadně, ale nutno podotknout velmi pružně, adoptovalo, jak pohanský božstva do systému světců a světic, tak blízkovýchodní víru v andělé a démony.
konc konců v tom by se dala i na krásně vidět další inspirace přebrána z fungování říše (dáme si do pantheonu všechny bohy a oni nám pak budou všichni pomáhat).
no prostě hustý ....
další objev je, že kabalisti měli docela velký respekt ke gnostikům a z jejich nauk hojně čerpali
DRUDRIGER2: ahoj ... a toho krista si viděl a nebo sním i mluvil ?