FIN: neser
fakt jsem alergický na to, když někdo svádí své vlastní charakterové nedostatky na Beneše, protože v září 1938 de facto nevyhlásil válku celému mezinárodnímu společenství. A srovnává zbabělé čechy se statečnými poláky, kteří "se aspoň bránili". Tady naštěstí vím že se nejedná o tvůj osobní případ, ale tím spíš nechápu, proč papouškuješ tuhle floskuli kterou jsi slyšel od bůhvíkoho. (ve skutečnosti vůbec nechápu, proč má někdo potřebu odvozovat své sebevědomí z nějakých národních ikon (Smetana, Hus, Komenský, Nývlt ... a samozřejmě Mašín) nebo se deptat anti-hrdiny (jakým je asi i ten proklínaný Beneš)
Za prvé, poláci jsou stejní čůráci jako češi - alespoň já jsem si nevšiml nějakého podstatného rozdílu (pokud něco jako národní povaha vůbec existuje)
Z druhé, zahájení 2.světové v ČSR v září 1938 a zahájení téhož v Polsku v roce 1939 vůbec nejde srovnávat, a to zejména vzhledem k tomu, že "české kapitulaci" předcházela takzvaná Mnichovská dohoda:
http://www.valka.cz/clanek_10479.html . Proč?
Státní suverenita (tzn. i územní celistvost) ČSR vycházela z tzv. Versailleské smlouvy (ohledně hranice s Německem)
Ze školy víme, že tuto dohodu podepsaly veškeré tak zvané "Čelné mocnosti spojené a sdružené" - tzn. Říše britská, Francie, Italie a Japonsko (Spojené státy americké jsou sice rovněž "čelnou mocností", ale ty nikdy Versailleskou smlouvu nepodepsaly).
Mnichovskou dohodu podepsaly Říše britská, Francie, Italie (opět: "Čelné mocnosti") a Německo; Japonsko sice nepodepsalo, ale rozhodně ne proto, že by proti jejímu uzavření mělo nějaké výhrady - bylo mu to prostě a jednoduše šumák.
Mnichovská dohoda tedy, při svém vzniku, byla právně platným dokumentem, který prostě a jednoduše revidoval dříve uzavřenou smlouvu z Versaille (ohledně územního uspořádání ČSR ve vztahu k Německu).
Takže ten strašný zbabělec Beneš měl vpodstatě na výběr mezi dvěma možnostmi - buď bude právoplatnou dohodu respektovat, nebo si užije pět minut slávy a počínaje šestou minutou si oblíkne tepláky a půjde se zodpovídat před něco jako norimberský tribunál (to, že následný vývoj událostí /možná/ prakticky vyloučí druhou alternativu myslím že nemohl vědět, anžto nedisponoval křišťálovou koulí) - k tomu doporučuji otevřít výše připojený odkaz na text mnichovské dohody a přečíst zejména poslední větu souvětí článku 2).