• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    CICO
    CICO --- ---
    FIN: ...jo, ale když s tím počítáš jako s proměnnou, dá se ten dopad dost výrazně eliminovat...))
    FIN
    FIN --- ---
    CICO: existence vyspělého nebo nevyspělého voličstva posere nebo neposere každý systém, hele :-)
    CICO
    CICO --- ---
    ...myslím, že většinový volební systém v jednomandátových obvodech by mohl být řešením pouze v případě, že by v ČR existovala podstatně vyšší úroveň politické kultury, zejména ve vztahu k politické odpovědnosti stran a kandidátů, ale i ve vztahu k elektorátu, který zatím prostě ještě neví, kterak odlišit klíčové body politické agendy od prkotin a "udiček"...o vícemandátových raději nemluvme, tam by to bohužel nejspíše dospělo do stadia, které popisuje Tigre...a zase, to, co se nazývá většinovým systémem má po světě tolik odlišných variant s výrazně odlišnými účinky na podobu volených kolektivních orgánů, že jakákoliv zobecňující charakteristika většinového systému je nutně zjednodušující...on by se totiž "akceschopný" parlament dal postavit i na základě poměrného systému, pro který zatím rozhodně hlasuji, ale chtělo by to pár úprav, příp. použití prémie pro vítěze nebo tzv. supersmíšeného volebního systému
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ok, tak v tom případě jsem to blbě pochopil.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    hledas v mem prispevku postoj, ktery nevyjadruji. proste jen srovnavam kadry v psp a senatu, a rikam, ze to souvisi s volebnim systemem./mimojine/ to je vse. :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    no ale ja taky ani jednim slovem nenapsal ze vetsinovy system v pripade psp by neco resil.

argument ze jsem nekde pracoval, byl pouzit pro ilustraci faktu, ze mohu zodpovedne prohlasit poslance za daleko vetsi dementy nez senatory. :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    asi mluvíme každý jinou řečí... já vnímám rozdíl mezi psp a senátem, ale nevidím v tom ani zbla, co by mělo dokazovat, že by většinový systém v případě psp měl být lepším řešením ve filtrování dementů. argument, že si v obou pracoval, možná vypovídá něco o tvé subjektivní zkušenosti, ale nic víc :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    a to pomijim fakt, jak moc po kontrolou maticky strany jsi v senatu a jak moc v psp...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    TIGRE: no pokud nevnimas zretelnej rozdil mezi kvalitou materialu v psp a senatu ( a nemyslim rovinu souhlasim s nimi, nesouhlasim s nimi) a ze mas pri volbach do senatu lepsi kontrolu nad tim kdo kandiduje, ve smyslu znalosti, tak se nemame moc o cem bavit. pro podlozeni dalsim argumentem pracoval jsem v obou institucich. takze to mam z prvni ruky.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FEMUR: A já jsem se zase ptal, v čem to při většinovém systému funguje lépe. Na což si mi začal volby do psp srovnávat se senátními...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    TIGRE: kdyby sis muj prispevek precetl pozornuji, nenajdes tam nic o tom, ze by se mel vymenit pomerny za vetsinovy, jen konstatovani ze pri vetsinovem to funguje lepe nez pomernem, coz vzhledem k faktu, ze narazim na senatni volby je pouhe konstatovani, srovnani kvality kadru..nikoli vyzva.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FEMUR: Já ten rozdíl vidím, ale to funguje v případě, že se jedná o jeden mandát a jednoho jednotlivce. V případě většinového systému budeš volit stejný marasmus jako do teď, ale budeš to mít zredukované do dvou zel. Do kvazipravice a do kvazilevice, že by takové řešení zkultivovalo zdejší partokratický systém si nemyslím, nemáme na co navazovat, obdobný marasmus kvůli partajčení, kilientelismu, korupce apod tu byl už za První republiky...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    TIGRE: srovnej si volby do psp a do senatu. nerikam ze tam jsou nejake lepsi kadry, ale v senatu proste lidi voli jine lidi a ne strany:) v takovem meritku jako do psp. kolik elektoratu opravdu krouzkuje kazde volby(kdyz nepocitam minule vzedmuti-haha)
    a ty lidi do senatu jsou vetsinou opravdu z regionu, a maj nejakou stopu.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FEMUR: v čem to funguje lépe?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    sorry dementi:)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    RUDOLF: nedementi jsou automaticky pri pomernem volebnim systemu. pri vetsinovem ta filtrace jaksi funguje o neco lepe.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    RUDOLF: ja popisuji:) nenabizim reseni. a zajimalo by me kterej clovek mi dal minus.:)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FEMUR: a copak jsou nedementi na volebním menu?:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PATISLAV: pod tohle bych se podepsala.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FEMUR: to je pravda, lidi volí dementy a pak šediví :).
    BONGI: Ještě než jsem přečetl tvůj příspěvek, napadlo mě, jak by to dopadlo, kdyby lidé ve volbách mohli kromě hlasování dávat i protihlasy. Jiný mandát by podle mě měla mít strana, která má 10% podporu voličů a zbytku je ukradená nebo i sympatická, a strana, která má sice 10% podpory voličů, ale zbytek země ji nenávidí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam