• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    VIRIK: Me na tom rozhovoru nejvic zaujalo jak si novinar - Marek Svehla - nemohl odpustit si delat s Uhla legraci a narazet na jeho vzdelani a vek. To, ze nedokaze poodstoupit od svyho videni sveta me naopak neprekvapilo. Spousta odpovedi Uhla se na druhou stranu opakovala, z prikladu pozitiv minulyho rezimu omilal ty autobusy a dostupnou zdravotni peci, a kdyz slo do tuheho, tak se zaklinal osobni zkusenosti s disidentske rodiny. Vlastne mu to ale nevycitam, protoze ho do pozice nekoho, kdo schvaluje stalinisticke zlociny umele dostaval novinar neschopnej se bavit normalne a k veci.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ale muze se to rikat, problem maji jen ti, co na zacatku schvalej reseni cikanu v plynu a pak po dalsich pivech si pripijeji na wehrmacht a zdravej u toho.
    NJAL
    NJAL --- ---
    VIRIK: Az na to, ze se to o tom Hitlerovi moc nesmi rikat, urcite ne bez sahodlouheho komentare, ze autor vyroku si je vedom za jakou cenu to bylo. Pokud bude pan Uhl ke kazdemu svemu vyroku takoveho typu pripojovat podony komentar, tak proc ne. Ale od cloveka, ktery si mysli, ze za procesy s kulaky byla vesnicka zavist, se neceho takoveho urcite nedockam...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    NJAL: samozrejme, vzdyt to tak je.
    NJAL
    NJAL --- ---
    VIRIK: Pokud ale rekl, ze za komunismu se pozvedlo Slovensko (coz byl fakt), tak potom je validni argument, ze za Hitlera se pozvedlo Nemecko (taky fakt). Ani v jednom pripade nyni neuvazuji, za jakou cenu ovsem...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    no me taky zajima, co tam rekl a v jaky souvislosti. nechce se mi verit, ze by to bylo tak ostre jak tvrdi kluk na blogu.
    Nicmene levicovy historik neznamena stranicky historik. Levicovej historik byli svym dilem i Peroutka, Masaryk, Slavik a levicovej byl i Capek a neznamena to, ze jejich dila by byly v necem horsi, ba spise naopak (Nova Evropa, Obycejny clovek, Demokraticky manifest aj.)
    NJAL
    NJAL --- ---
    VIRIK: No tak ted neposprintuju do obchodu, abych to koupil. Ale zitra si to nejspis koupim, abych si to precetl. A pokud ta veta v nadpisu "Ke slovu musí přijít levicoví historici" pochazi primo z ust pana Uhla, tak rikam dekuji, uz jsem blil, takovych del z per levicovych historiku jsem do roku 1989 i po nem ze starych zasob cetl bezpocet, vcetne vyuky dejepisu a vykladu dejin ve skolach, neni o co stat...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a tak je to dycky, s levici i s pravici. Nakonec musim zaplatit ja, abych pak zjistil ze vse je jinak :)

to neber osobne, ale prijde mi to vtipne, kdyz mi burzoa a vubec lide prezentujici urcitou tridu rikaji - je to placene, kup si to. Nebo, jako v pripade rozhovoru se Svankmajerem, o to stala cela komunita jistejch lidi a ja byl jedinej kdo mel 30 Kc na casopis a minutu na sken :D
    NJAL
    NJAL --- ---
    VIRIK: Kdyz ho najdes neplacene online, tak ho sem dej...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    nebylo by lepsi nechovat se jako komunisti za normalizace a prezentovat nekoho, kdo urcite slysel onoho a rika o tom tohle a ten tim urcite mysli tohlecto a dat sem ten rozhovor, aby bylo jasne v jakych souvislostech to vubec ten pan Uhl mluvi?
    NJAL
    NJAL --- ---

Radní ÚSTR Uhl: Jen hujeři považují diktaturu KSČ za dobu temna. Blog - Petr Tvrz mladší (blog.iDNES.cz)
    http://petrtvrzmladsi.blog.idnes.cz/c/332149/Radni-USTR-Uhl-Jen-hujeri-povazuji-diktaturu-KSC-za-dobu-temna.html

wUhl...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Iniciativa na podporu Pavla Zajíčka - Aktuality - Portál české literatury
    http://www.czechlit.cz/aktuality/iniciativa-na-podporu-pavla-zajicka/
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    jo dneska v rámci dne vědy:

16:30 - 17:45
    Normalizační ideologie: Mezi rituální a pragmatickou praxí
    PhDr. Michal Pullmann, Ph.D.
    místnost č. 200

Ideologii a její praxi v normalizačním období Československa budeme analyzovat nejen jako soubor doktrinálních principů, ale zaměříme se také na způsoby a hloubku osvojení či odmítnutí ideologie ve společnost a její kreativní proměnu včetně produktivních funkcí. Pokusíme se interpretovat úpadek a zhroucení režimu právě jako rozpad těch produktivních funkcí, které normalizační ideologie do té doby úspěšně plnila.

Program | 17. 4. 2013 | Den vědy
    http://denvedy.ff.cuni.cz/2013/program
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    EOLIS: veřejně to řekla, protože to vím - já pod pokličku nevidím. Prioritizace byla na základě kde se zrovna dělá výzkum, případně podle toho co se žádá za dokumenty. Nezničitelně digitalizováno snad bude vše - jinak digitalizace jaksi nemá význam. Míra nenahraditelnosti je asi komplikovanější kritérium než aktuální vědecké potřeby - což je celkem cost/benefit přístup. Další věc co jsem pochopil, že nejsou k naskenovaným věcem pořádná metadata. Což vzhledem k 25k kusům denně je celkem pochopitelný. Ale jestli tomu rozumím správně a skutečně máte 25k stránek denně, tak by mně zajímalo jak máte popsaný jejich obsah - což v důsledku mnohem důležitější než celá digitalizace, páč ty papíry můžou ležet ještě sto let, ne?

Btw.. nejsi pro nebo proti někomu v ústavu, pro mně samotného je ta situace nečitelná a nemám moc času se v tom vrtat víc. Každopádně kdo nejvíc bulíkoval dopisema, komplotem apod. byl odcházející ředitel - což není věcné a v důsledku směšné. Což je pro mně jeden signál, jak se na to dívat.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    jasne, nakonec se zarazime na tom kolik kdo toho naskenuje, a na konci – jako vzdy – budu obvinen, ze se mylim o 3–4 kusy a proto nemam pravdu, to zname. Ale ja chci videt – mimo jine vedle vykonu – i vystupy (a ne komercni publikace, ale ten prinos do skolstvi). Neprijde mi, ze odpovidaji vlozenym penezum. Navic odhad velikosti archivu StB a cas na jejich zdigitalizovani (nekdo rikal do roku 2030??? Coze?) vs. pomer cena vykon, tak to urcite neodpovida tem hysterkam co ted odchazeji a jejich argumentum.
    EOLIS
    EOLIS --- ---
    RUDOLF: Tak Šustrová mluvila o nákladech, výkonu a chybějící koncepci /s tím, že se jede podle ročního plánu, ale chybí dlouhodobější plán/. o prioritizaci veřejně neřekl nikdo ani slovo.
    Pokud jsou tedy důvody věcné, ok. Zrovna ovšem prioritizace toho, co se digitalizuje má hodně blízko k důvodům politickým (co bude "nezničitelně" archivováno a dostupné dříve a co později). Věcná prioritizace by se musela řídit hlavně mírou nenahraditelnosti dokumentu, pokud by měla být věcná.

VIRIK: Jaká konkrétně čísla? Odkaz na jiná čísla ze zdrojů Národního archivu jsem bohužel nenašel. Rád se nechám poučit.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Nekde jsem ukradl tuhle tabulku, predpokladejme, ze je pravdiva.

ÚSTR:

5 let existence, 5 ředitelů, utraceno 799 milionu korun...

Kapitola 355 – Ústav pro studium totalitních reľimů

Rok CELKEM VÝDAJE v tis. Kč

2008 163 000 Kč

2009 176 439 Kč

2010 155 442 Kč

2011 151 213 Kč

2012* 153 679 Kč

CELKEM 799 773 Kč

Kolik se slibovalo zajimavych knih, vytahu, ucebnic, dokumentu – a kolik je z toho hotovo? Zapisy o Kunderovy, ktere vedli k dobre kariere mladeho historika nepocitam.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    EOLIS: co jsem pochopil, jednalo se o prioritizaci toho co má jít první.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    navic narodni archiv hlasi jiny cisla....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam