• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    Skoro každej si ve svých telecích letech myslí, že to co vystuduje pak bude dělat.. Jaksi mu ale nedochází, že s prací je to úplně stejné jak s obchodem - platí zde pravidlo nabídky vs. poptávky.. Pokud si někdo vybere debilní obor, pak se nemůže divit, že po něm nesežene práci.

A pokud se ten dotyčný pak ptá jak je možný, že ten obor, který studoval, stát nějakým způsobem nereguloval, ať se kouká probudit.. Nežijeme v socializmu!
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Transformace KSČM a role antikomunismu - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=x9N-3_S7QxE
    FIN
    FIN --- ---
    HAROLD: jistě, soudruhu. a byli i marxisti, co zafungovali jako vynikající šašci. možná, že nakonec, na sám hrubý konec, v tom něco je. avšak pouze jako nechtěný hrubý produkt. což, mimochodem, nám říká cosi o nejstarších, ale vedlejších fotosyntézách - jsou to nakonec taky fotosyntézy. akorát jen ty, které bylo potřeba vynalézt, aby se pak přišlo na ty, které doopravdy dávají smysl. ať žije matička příroda :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    EOLIS: To znám. Bejvali ševci, co dělali premiéry. Vítejte v bolševismu!
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    VIRIK: Chybi ti na konci otaznik.... a tim padem pak jeste odpoved na otazku. :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    PREVIT: to je v poradku, ja jsem na tohle zvyklej. Nejen internetem mne pravicovy povl neustale spini a ruzne pomlouva. Predevsim lide co nepracuji ci pracovat neumi a za sebou nemaji zadne vysledky. Jak si prece muzu vydelavat tim co delam, kdyz prece neumim napsat prispevek na nyx.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    VIRIK: No jo, to jste vy - levicaci...:)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    VIRIK: Takze jen neurotik si kontroluje, jestli jeho veta ma smysl, ktery ji chtel dat?
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMAL: Ja tam nemam chybu, to VIRIK...:)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    nejsem neurotik co si porad kontroluje zda ma vsechno psany uplne perfektne, jak to na nyx priplacnu, takovy to na tomdle chatu je. Ale tak snad chapes, co myslim.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    PREVIT: tak teď ses v tom sám ztratil a máš tam chybu:
    "Neexistuje neumělec, který by si nevydělával nevlastní prací a nebyl propojenej s komercí."
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Taky by se dalo rict, ze "Neexistuje neumelec, kterej by si nevydelaval vlastni praci a nebyl nepropojenej s komerci"... :o))
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    VIRIK: Jakoze existuje umelec, kterej by si vydelaval vlastni praci a nebyl propojenej s komerci? (Dva prvni zapory se rusi...)
    Nebo přilis mnoho zaporu ve vete? :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    neexistuje umelec, ktery by si nevydelaval vlastni praci a nebyl tezce propojenej s komerci :D
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    BINARY_PARANOIC: Nu, já bych přidal stranu mince zadavatele grafiky :)

Když tak zhodnotím ten kontrolní vzorek několika desítek grafiků co prošli kolem, tak jen pár mělo formální vzdělání a na všech to "bylo znát". Jak negativně, tak pozitivně. Pozitivně ve smyslu, že lety vydrilovaný talent zvládal levou zadní to, na čem kolemsedící trávili zbytečně moc času (barvy, perspektiva, kompozice) - jeden se nemusel bát zadat práci jen schematicky a nechat mu volnou ruku, protože výsledek býval skvělý.

Negativa byla často, ale formálního rázu - takový člověk potřeboval specifickou práci. Něco, co nezvládne nikdo jiný, protože na nádeničinu ho je škoda a je na ní moc drahý. Potřeboval zajímavou práci, neb při svém talentu si mohl vybírat a když ho to přestalo bavit, odešel.

Tzn. ve výsledku bylo takových lidí cca 1/8 - a bylo to tak akorát. Zbytek jsou amatéři, lidé z jiných, něčím spřízněných oborů (třeba vystudovaný architekt), nebo i zcela absurdní kombinace (Eolisem zmiňovaný právník pro nás dělá a je dobrý, nedávno nás opustil bývalý ukrajinský pilot bombardéru atd.). Tito "nevzdělanci" ale mají své místo a svou práci - a věř mi, že práce, kde by studovaný grafik sice podal lepší výkon, ale vlastně zcela předražený vůči tomu, co potřebujeme opravdu je blízko těm 7/8.

A když se oklikou vrátím k tématu -- jít dělat "něco jiného než jsem studoval", znamená zhusta spadnout někam do mnou popisovaného "nádenického" průměru, bez větších šancí na nějaké vrcholové výkony či ocenění. Neznamená to, že se neuplatním a neznamená to že výsledkem bude nutně šlendrián a neznamená to že nebudu Čapkovsky řečeno "sice ne nejlepší, ale prostě dobrý". Mít schopnost sestoupit kdykoliv z cesty úzké specializace je naopak efektivní sociální strategie a nekončím jako geniální jedinec bez práce, neb mi nikdo nedá adekvátní peníze za to, co umím a za to, že jsem investoval 6 let do získání těch znalostí a teď mi chybí na výdělku a zkušenostech (i také jsme měli).
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a podle meho nazoru - zadny talent neexistuje. Jsou jen moznosti a pile.

LOPIK: ehm... negativni. Dostal jsem od pratel z UK knihu o ceske secesi, je to krasne.... a u mnoho z nich jsou zakladem reklamni plakaty pro Nestle. Jmeno jako Mucha ti asi take neco rika, ze? I ve francii se lide jako Toulouse Lotrek zivili delanim reklamnich plakatu, kolikrat pro kolotocare nebo nocni kluby. Zbytek mecenasi, nebo vlastni remeslna vyroba, poltrety obchodnicku, komercni zakazky....
    FIN
    FIN --- ---
    LOPIK: znám několik velice schopných lidí, tak či onak, umělecky, dá-li se to tak říci, a vůbec jim nevadí dělat "spoustej byznys/komerci", aby se uživili a pak se realizovali ve volném čase a další prací na uměleckém poli, které *někdy* jen velice zřídka nese peníze i u jedinců jinak slušně disponovaných.
    samo, přijde na to, zda je zrovna daný styl v módě anebo ne, pak se dá prodat i hodně umělecké umění dobře, zda jsou zrovna lidé "při penězích" anebo ne, za umění se "vyhazuje" až naposled, že jo, většinou a tak dále.
    ale rozhodně už vím, že nadávat "já bysem chtěl" a fňukat, že zrovna tohle (byť vysoce umělecké) mi "teď" v této době nikdy nezaplatí, není znakem umění, ale znakem duševní a rozumové dospělosti - tedy něčeho zcela jiného.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Je ale taky fakt, že umělci málokdy celej život přimalovávali bubliny "sleva" k salámům..
    FIN
    FIN --- ---
    BINARY_PARANOIC: to asi ano.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    FIN: samozřejmě i já jsem pro svobodu výběru grafika :) I když např. u státních zakázek myslím, že by podmínka o vystudované vysoké škole být mohla / měla.

A výjimečně s tebou souhlasím i ve zbytku příspěvku :) Zejména s poslední větou. Po dosti nepochopitelném zrušení Design Centra ČR (asi nemusím říkat, že jsme bez státem podporovaného design centra opět v rámci Evropy za exoty) je to se „vzděláváním“ laické veřejnosti čím dál tím náročnější, neboť své představy o designu získávají jen z (většinou blbého) okolí a life-stylových magazínů, díky nimž zas dostává výraz „designový“ téměř pejorativní nádech (design je tak v očích mnohých jen synonymum pro předražené nefunkční věci).

Už dlouho říkám, že bychom potřebovali nějakého Pohlreicha designu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam