• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed

    Kick, ban, ignore, offtopic
    Jak se po 20 000 prispevku ukazalo, tak v tomhle klubu jsou vsichni uznavani odbornici na tema co je a co neni cyberpunk. Nedoporucuji proto psat sem ani slovo punk ani slovo cyber /kyber, cp..../, protoze jinak se najde vzdycky nekdo, kdo vam rekne, ze to neni dost cyber nebo dost punk.
    S pozdravem vas milujici Overdrive

    LUKASHIVA --- --- 8.07:22 24.8.2004
    NIC JAKO CYBERPUNKER neexistuje! Podte mi to odsouhlasit at uz je klid.. :)) Kdo byl kdy cyberpunker? Case ( myslim ze spis zkrachovaly programator), Kovboj ( ten byl snad pilotem ve vysluzbe, chlastajici troska touzici se vratit na oblohu), Silencio (prtavy dite s pravdepodobne poskozenym mozkem?), Ransom Stark (bloodnet), Rick z Dreamwebu?


    Navrhuji temata pro audit:
    [Augmented Personality - paradigm change && "Kazdy den je prochazkou v databazi"] -- [Hack of reality, hack of virtuality] -- [Smart City & House] -- [CyberPunk is the state of Art - projekty, ktere nejakym zpusobem umelecky zpracovavaji nebo reaguji na CP, jsou CP] -- [Cyberpunk Geography - od SIlicon Valley az po hardwarove plaze na Tchaiwanu, middle east and Africa sillicon valley boom?] -- [Augmented Body & Brain - od LSD po benza a hydergine] -- [Completely Virtual - virtual paranoia, Internet 3.0 - matrix...] -- [Future military] -- [???]


    Navrhujte dalsi temata s tim, ze cilem je shromazdit nejen linky, ale treba i predstavy budoucnosti, touhy a predstavy, ktere se ve vas s danym tematem objevuji. Samozrejme ale davejte linky a informace o cemkoliv, co se sem hodi. Idealne muzete prispevky otagovat pomoci #keyword, v RSS se to pak lepe filtruje. [BloodNet - cyberpunková hra, imho jedna z nejlepsich] -- [DreamWeb - cyberpunkvá hra s motivy magie] -- [Cyberpunk RPG] -- [Cyberpunk, industrial a novoromantika v textech a hlavne obrazech...].... atd, atd.
    Google.com
    Neural.it
    rozbalit záhlaví
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    RADIQAL: me prave pripada, ze tady zminujes vsechno mozne v prospech statu, co je ve skutecnosti spis prave problem naroda. kultura, jazyk, teritorium... dokonce nejaka identifikace s necim.
    Co se zdravotnictvi, skolstvi a policie/armady tyce, tak treba myslim, ze nas stat je daleko horsi manazer, nez kdyz by to delaly nejake zajmove organizace. Shodli jsme se s kamoskou [jejiz tata byl namestek policejniho prezidenta], ze stat [alespon ten nas] zadnym zpusobem nevede policii. Ze vedeni vznika jaksi neoficialne a daleko niz, nez na statni urovni. Z toho pak vznika stjna diskrepance, jako kdyz na free-open system zacnes roubovat soukromi.
    Na jednu stranu stat si vyhrazuje posledni slovo, ale na druhou stranu pak uz nema zadnou povinost to posledni slovo vyrknout, coz taky casto nendela.
    Dostavame se tak do momentu, kde vetsina veci co nekdo v danych strukturach dela je jaxi pololegalni. Nebylo to schvalenoz zhora, coz by bylo legalne spravne, ale zhora ani nikdo nic schvalovat nebo zakazovat nechce.
    Vznika tak takovy ten vachrlaty moment, kdy v momente, kde kdyz se zmeni vlada, mohou byt lide postihovani za neco, co delali [treba i v dobrem umyslu], jen proto, ze jim to sice nikdo nezakazal, ale taky "nemaj zadnej papir" na to, ze to delat meli.

    Typicky priklad toho je treba clovek, co mu hrozne vadi, jako mjiteli GrowShopu, ze kdyz budou elektronicke pokladny, tak se ukaze, jak moc se tady v CR vlastne pestuje a huli, a tim padem budou postihy a tak.
    Za dane situace ma uplnou pravdu.
    Kdyz by se to ale resilo spravne, jakoze tak jak by asi mel fungovat stat, tak by se reklo, ze ze zjisteni z elektronickych pokladen, jsme prisli na to, ze tolik a tolik lidi huli, a tim padem musime vec resit. A pak se rozhodne, zda je to legalni nebo nelegalni. Samo bez retrospektivy.
    Ted to mas tak, ze on vlastne nevi, jestli dela veci legalne, nebo nelegalne a neni si jisty, jestli zmena je pro nej ok nebo ne. A to ptoto, ze nenexistuje zadna diskuze, zadna spolecenska smlouva, nic.
    A tady stat selhava a jako takovy nedela co ma.

    Je to cele jen priklad, a stat podle me neni nezbytny a pokud je, tak jsem spise pro politiku zajmovych skupin, ktere rozhoduji nad vecmi ktere se jich tykaji, nez nejakeho a priori voleneho zastupce "lidu", kteryzto proste nemuze nijak zastupovat cely ten chaos zajmu uz jen proto, ze to nejsou jeho zajmy a neda se ani ve velkem prodat jemnost, s kterou by se opravdove vladnuti muselo potykat, pokud by vazne vladnout chtelo a mohlo.

    MMchodem existuji nejaky zajimavy statni weby, ktery vychazej z data-miningu nas jako obcanu? Pocitam nejaky scitani lidu, mozna nejakej web, kterej ukazuje jak kdo hlasoval v parlamentu a nejake statistiky... ale treba prave neco na tema skolstvi a medicina, pripadne budoucnost zakonu... a to myslim ne jako odborne organizizace, ale neco jako komunikace s obcany... [tohle jsem ted definoval hrozne siroko a asi to nebude fungovat... rekneme ale, ze je to neco, co treba ted maji amici v ruznych tech projektech : otevrena statni sprava, kdy urady musi mit datove API a lide na tom pak pisou ruzne weby... takoveho neco me zajima]
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    QWWERTY: Net byl od základu stovřenej jako otevřená síť - cryptování prostě nemá v krvi. Když se do systému, který je z principu otevřený začne roubovat něco jako soukromí/bezpečnost, nemůže to fungovat. resp může, ale bude to vypadat asi takhle:


    Souhlasím, že lidskost je tím klíčem. Jak řiká Rushkoff, I'm on team human. A když jednou vypnou elektřinu, chcu být připravenej - proto se snažim žít mezi lidma, i když je to někdy těžký (btw. tež dik za Mr. robot). A nejde jen o elektřinu, jde o to, že lidskej modus operandi je jinej než computerovej.
    Tím, co nás může měnit jsou ideály a mít na to koule vylézt na pódium OVERDRIVE: a všem to povědět anebo se nikam necpat, ale trpělivě vysvětlovat a pilně pracovat.

    OVERDRIVE: Co ti dává stát? To je dobrej LOL, od zdravotnictví pro vaše děti, přes školy až po "bezpečí" zaručované monopolem na násilí, jak by řekl Foucault. To jsou ale trapný tokeny, který by sis klidně - a možná i rád - zaplatil nebýt toho že 40% výdělku odvedeš na daních. Hlavní funkcí státu je ale něco jinýho - a nikoli statní aparát - estabilishment, ale spíš nation - neplést s "národem" pls - zprostředkovává soužití, kulturu a komunity kolem nás a kontinuitu v čase (za chvilku budem slavit 100 let - i když vic jak polovina nestála za moc), je to něco, s čím se můžeš identifikovat (od odmítání přes nenávist až po to vyhazování Nuseláku - to jsou taky formy identifikace, akorát negativně vymezené) a na čem můžeš stavět - a na čem vlastně stavíš pokaždé, když používáš státní programovací jazyk - češtinu.

    Za největší fail považuju něco, co net zprostředkovává, ale není jeho původcem - je to nekonečné rožvaňování, pochybování a lavírování. Nekonečné názory a protinázory a výsledná paralýza, která ničí i člověka, který/á má zájem něco "řešit".

    Na závěr něco, co už jednou padlo: nemyslim si, že by nová úroveň vědomí (ASI AI) měla nějaký imanentní zájem na lidském pokolení. Nedivil bych se, kdyby si s lidstvem na začátku své existence trochu pohrála...


    ...než by jí došlo, jak absurdní je snažit se vysvětlit cvičnýmu papouškovi, jaký je to společenský faux pas jít na heavy metalovej koncert v uplým růžovým tričku. A začla by řešit svoje vály. Představa, že jsme - jako lidstvo - předposledním krokem evoluce je docela zajiamva a je vtipný že o tom už před půl stoletím psal nejen P.K. Dick, ale i Egon Bondy ve výborný krátký povídce s názvem Nepovídka.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TRAGED: schopnější přežije, silnější pes mrdá, filtrace degenerace
    imho je jedno jak tomu říkáš - tenhle samočistící druhový filtr je imho součástí evoluce, která se takhle zbavuje jedinců / části společnosti, kteří nejsou pro budoucnost perspektivní
    ....prostě pod pojmem evoluce nevidím nutně jenom mutaci a vývoj něčeho novýho, ale i tyhle samoudržovací mechanismy

    jasně, dá se argumentovat, že cyklus civilizačního/technologickýho pokroku nepatří tak úplně k biologickýmu vývoji druhu, ale právě o protínání a společných aspektech různých světů (technických, biologických, sociálních....) je celá kybernetika
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Essentially, Nicolelis turned rat brains into a meaty artificial network that could classify, store and transfer data. However, no “thinking” in the traditional sense occurred; the animals’ sensory cortices simply functioned like silicon processors.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    QWWERTY: Evoluci do toho netahej, je to vzestup a pad civilizaci. Technologickej pokrok vede k lenivosti, upadku moralky a idealismu, ktery ovsem nakonec bez skorpuli prevalcuje horda barbaru. Tak to bylo a zatim to vypada ze i je a bude.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    OVERDRIVE: Kazdej CyberPunker vidi, ze tato konkretni URL popis uz obsahuji, tak proc by se s nima vypisoval? :-]
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Animal Brains Networked Into Organic Computer ‘Brainet’ - Singularity HUB
    http://singularityhub.com/...fferd7fd1&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OVERDRIVE: s definicí AI vycházím z waitbutwhy (01, 02) ...celkem čitelný tl;dr výcuc (ve srovnání s odbornejma pracema v oboru)
    neříkám že nás AI vyhladí (to zvládneme sami), spíš vidím něco ala Neuromancer - budou nás využívat jako prostředky pro dosažení svých vlastních cílů (stejně jako využíváme zvířata my)

    Transmetropolitan krásně ukazuje, že bez ohledu na naši technologickou úroveň se naše sociální a morální o moc nezvedne, protože vždycky se někdo bude mít dobře na úkor někoho jinýho
    ....souhlas, že v případě ekvalizace to znamená pro západní společnost jenom cestu dolů, blíž k úrovni těch co právě vykořisťujeme (Afrika, Čína, Indie...)

    imho je to prostě evoluce - adaptuj se na měnící se prostředí nebo chcípni
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QWWERTY: cele je to problem a] definice AI, b] definice inteligence a evolucniho kroku...
    treba lidstvo se uci respektovat vic a vic veci, kterym driv nevenovalo pozornost. ekologie byla jeste pred par rokama neco, co nikdo neznal. lidi treba bezne brali zvirata jen jako neco, co se da sezrat nebo bezne vyuzit [konecne vetsina populace to porad dela] - minuly tyden jsem zaznamenal, ze USA padlo za minuly rok o 400milionu min krav/prasat nez loni... je mozne, ze se treba ucime nezabijet jine?

    Zas treba porad nevime co se stane, kdyz bychom nezabijeli jako tak, treba v Japonsku bylo obdobi, kdy byl zakazany lov a premnozila se tam zver, ze z toho byl hladomor.

    Tak treba se ted proste premnozujem my a jen cekame na kntrolni mechanismus, kterym jsme zase my.
    Samo nikdo nerekne, ze kdyz ma slabe a nedonosene dite, ze zrovna to jeho nedaji do inkubatoru, zejo.
    Vymysleli jsme si na to etiky a kdejake bohy, jako obstrukce k hruze reality, ze proste vetsina lidi chcipne blbe a at delas co delas, stejne chcipnes.

    Uvaz co by se stalo, kdyz by prislo neco, co by smazalo vsechny kompy.... hladomor? mozna chvili, mozna by nastala doba temna a lidi by se hralbali ve starem zeleze, nez aby se posuvali kazdy pulrok ^2, ale kolik lidi to veskutecnosti pokrejva? 1-2% svetove populace? Ti ostatni se stejne hrabou v nasem bordelu. Kdyz by nas nejaky Shodan napad pres site, shazoval nas ve vytazich a strilel nas autonomnima kulometama, stejne by to nebylo nic proti kazdodennimu bordelu v Africe nebo nejake Asii... sever Mexika taky uplne nechces.

    Proste zas by vzniknul jen jeden dalsi proud v tom celem vyreni. Jo, jsou nejaky definitiva, treba vystrelit vsechno, co ma na palube jaderna ponorka, udelat "spinavou bombu" s ebolou, vyhodit do vzduchu Nuselak ...

    To same je to s tema datama, vlastne uplne nikdo kvuli tomu moc nechcipa, ze google krade data [krade???].
    Daleko vic lidi treba chcipalo, kdyz se na Stock Exchange prosadilo, ze se muze obchodovat s nejakejma zakladnima surovninama jako je petrolej a rejze. Zvedla se cena minimalni zivotni davky 4x a zas jsme nasima "ne-AI" informacnima valkama vyvrazdili par lidi v Africe a na blizkem vychode...

    To delame kazdodene, kvuli penezum, kvuli zabave. Kolik telefonu jsi mel za posledni roky? Jobs zhohatl na tom, ze regulerne vykoristuje lidi, jako ne jejich data, ale jeji moznost zit, rozmnozovat se, jist... a jeste je oslavnovany jako podnikatelsky genius.

    To je vsechno znak spolecnosti zakopane same do sebe, a jako takove to vlastne nemusi vubec zkoncit negativne, pro tech asi 98% sveta.
    Zlej prubeh to bude mit jen pro nas bile, zasrane bohate nicitele vseho, na co sahnou...

    A stejne to bude zas jen TAZ, proste jen proud, tedy pokud nekdo nevyhodi do vzduchu Nuselak ;]

    -----------
    Zas nekoherentni hromada uvah, nicmene, k cemu to muze cele vest: - ted teda vime, ze cerne za dverma je nase ruzova budoucnost, ze? Nebudem s tim neco delat? Fakt nemuzem?
    Open Source treba vedl k extremnimu rozvoji technologii co se IT tyce, co by se asi stalo, kdyz by se opeSourcovaly patenty na leky a biotechnologie? Asi by to taky bylo vesele, ale...
    Co by se stalo, kdyz by nase bile/nicitelske facebooky naucily lidem psat si vlastni programy, a ti lidi, z posledni prdele nekde na Sri Lance by najednou dokazali napsat treba casem to AI... a to se deje, uz ted.
    Mame jedinecnou moznost vyuzit vyrobniho prostredku typu informace... ktery, jak definoval McLuhan, je zvlastni tim, ze a] kopirovanim se neztraci, b] kopirovanim nesnizuje svou kvalitu [tam je pak neco jako informacni sum a tak, ale..]

    Vidim konstruktivni silu v obou smerech, i ve sledovani destruktivni vetve... typicky, kdyz veris, ze ti jednou nepujde, proud, asi si umis predstavit, jak se budes chovat, kdyz se to stane, a tim padem delas vlastne neco jako primarni vyzkum....

    i v konstruktivnim - ok, neco mame, je cas s tim ven, a uvidime co se stane, ty modely jsou tak strasne slozite, ze je to vlastne jen logika chaosu [coz je precejen uz dnes taky veda]

    Dobre o tom pise Greg Egan, dotahuje treba dusledky vedeckeho pokroku az ad absurdum, a vklada to toho openSource bezvladi... [nekdy jsou to trosku verneovky, pokud rozumis zakladum... proste Nautilus se nepotapel proto, ze bys stlacil vodu, a tim ji dostal do zasobniku vic ;]

    Zajimave socialni dusledky jsou treba videt v Transmetropolitanu - to je vubec zajimavy comix, na jednu stranu pusobi extreme distopicky, na druhou stranu z lidskosti tam vznika takova nadeje, ze vsechno neni v hajzlu, ze se clovek a zdivi...

    a prave ta lidskost je neco, co si myslim, ze odlisuje Cyberpunk od Sf, treba. Technologie vyuzita SriLanskym ditetem, a zaroven atomove bomby v rukou pratelskych korporaci. Vidim tam hranu, ktera tam je porad, jing a jang, i s tema teckama opacne barvy.

    Podle me technoParanoig dneska dokaze byt kazdej, je to vcelku snadny, protoze lidskemu ja, stejne jako zviratum je vlastni chodit po vyslapanych stezkach. Zkus treba v nejake firme zavest uplne jine workflow, uvidis, co na to lidi co jsou tam dlouho zacnou rikat. Pravdepodobe o ne prijdes nebo budou extreme negativisticti... to je to co se deje vsem tem, kteri se desi technologii, proste prisli o schopnost premyslet a hrat si [i kdyz k tomu muzou mit dost duvodu, to nerikam ze ne]

    Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam odešel, nic nezůstane. Zůstanu jen já.
    ~ Benegesseritská litanie proti strachu
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OVERDRIVE: spousta lidí by mě asi za pesimistu označila - já prostě rád vidím i tu druhou stranu a ne jenom ty utopický vize :)
    (ano, vím že z hlediska businessu a vývoje je to mrtvej přístup, ptže např. SpaceX by s tímhle pohledem na svět ani nevzniklo, protože by vidělo akorát moc rizik)

    "Myslis, ze ty hracky jsou vsechny spatne?" - jsou to nástroje a je na lidech jak je použijou (viz přirovnání ke štěpení jádra)
    problém je imho v lidech - máme primitivní reward-system založenej na dopaminu, který strašně snadno formuje naše návyky a ve výsledku závislosti ..na telefonech, internetu (můj problém), sociálních sítích
    zajímavá myšlenka padla v Mr. Robot (díky za tip na seriál), že si lidi budou vytvářet část své osobnosti, kterou budou držet striktně offline

    btw co bude dělat taková ASI, která už nebude jenom nástroj, ale bude sama sebe považovat za další evoluční krok ...jak moc se homo sapiens (před rozvojem civilizace) zabýval tím, co se stane s opicí?
    jak se lidstvo vyrovná s tím, že už nebude predátor #1 na tomhle vesmírnym šutru?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MMchodem hlavni spor, co jsem kdy vedl s GHIVERANEM... on kdysi veril ruznym konspiracim... prave ta hlaska o AI proti systemu byla dusledkem tohohle, a ja se s nim prel, ze konspirace je blbost, protoze v prostredi lidi, neexistuje zadny mod, kdy by neco dlouhodobe vydrzelo utajene. to proste nejde. nekdo to leakne, neco se rozbije atd.
    v konecnem dusledku neexistuje nic jako "zly system", jak tady ted nekdo poznamenal, existuji mody, existuji zajmove sfery a existuji na ruznych stranach barikad, jsou mezi korporacemi, staty, kmeny, skupinami, jedinci... to vsechno dohromady dava takovy FLUX a CHAOS, ze neni mozne mit nejakou dlouhodobou konspiraci v prubehu casu [rozhodne ne kontinualne]...

    demence typu socialismus, kapitalismus, fasismus... to vsechno mel byt system, ale takova vec uplne ocividne nefunguje. a to ani za predpokladu, ze urezes vsechny vetve, ktery ti trcej k sousedum za plot
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    AVATAR: zato je z nej pan doktor a myslim, ze je i zenatej a ma deti... vtipna hlaska tohle to, co tady napsal v roce 2003 ;] tenkrat mu musel byt tak 15 ;]

    Mmchodem, jsem ted v Shadowrunu vypustil vrazdici umelou inteligenci a vubec mi nepripadlo vtipny, jak se ta vetev pak ubirala.

    Zajimave je, ze ve vetsine spolecnosti jako je treba tahle, prevazuje ten pesimistickej pohled na veci. Jakoby vsichni ze stepeni jadra videli jen atomovou bombu. Jakoze ja s tim souhlasim, do jiste miry, ale zajimalo by me, jestli to jde nejak vybalancovat videnim pozitiv... proto jsem se tady na to taky ptal.
    Pripadne mi, ze treba koncept osobnich udaju se prezil stejne jako koncept autorskeho prava... problem vznika jen tam, kde jsou tyhle dve veci v trni, na te hrane se to pak lame.

    Zas naproti tomu je zajimave, ze vlastne koncept ochrany dat se temer vubec nevzil: dodneska nemas data na 99% disku sifrovana, nemas podepsany jediny email za tyden [nemluve o sifrovani], vetsina komunikacnich protokolu se sifrovanim pocita az pomerne pozde a je relativne tezke je prosadit ze siroka.

    Dik tomu, ze treba tohle se nedeje, tak dochazi k relativne malemu rozvoji. Zajimave na to jde Moxie Marlinspike a ta jeho banda, kteri nejsou takovi ti crypto-konickari, ale zaroven vidi uzivatelsky pohled.
    To co delaji oni je treba crypto-optimismus a techno-optimismus.

    Jejich sifrovaci system proste ZRUSIL podporu SMS, pac tvrdej, ze SMS je obsolete technologie, ktera zbytence tahne z5nou kompatibilitu... nepotrebujem, zrusit. A maj uplnou pravdu. To same se ma stat shitum jako Flash, proste kill switch, jak ted nekdo rek z FB.

    A tim se dostavam k pozitivu bohate firmy, abych tenhle nekoherentni text nejak jeste opepril necim, s cim nikdo nebude souhlasit: velka firma [korporacka] muze prosazovat zasadni kroky.
    Milion lidi muze mrcet jak se jim nelibi Facebook, ale bez nej by se polovina z toho milionu lidi nikdy ani nepotkala. Bez googlu by polovina lidi nemela dnes ani email [kolik lidi ma vlastni servery a domeny?]...

    Je tady diskrepance mezi postojem konickaru a postojem BFU. Neumim si predtsavit, ze by moje zena chtela mit vlastni mailovy server... nechtela, protoze hromadu casu travi necim, v cem je dobra. Ja zas hromadu hodin travim patchovanim der v serverovych appkach. A za to, ze ona ma email, jsem ja a] placeny, b] plati to tim, ze prodava neco, co ji nijak moc nechybi... ji se libi, ze kdyz uz musi byt reklama [a ze byt musi, na tom se shodnem, protoze neexistuje mechanismus, jak nekomu neco zakazat... to plati obecne a je to imho fakt]...takze ona je proste rada, ze ji chodej targetovane reklamy. Dokonce se ji libi, ze si na zaklade nich muze neco koupit, protoze se stava, ze se tak dostane k necemu, co opravdu chce a co treba za neco stoji, misto aby chodila regalama supermarketu a vybirala shit. Vlastne prodani sveho soukromi je pro ni filtr na realitu a vzhledem k tomu, ze je tam ocividne konkurence, neni to filtr jednostrany...

    Takze dik korporackam typu FB a Google proste prodavame neco, co nepotrebujeme [ocividne vetsina z nas, protoze uprime, kolikrat se vam vazne stalo, ze google pouzil vase vyhledavani proti vam?]. Jine je to samozrejme v nejakych Cinach a Kubach a tak. Jine je to samozrejme, kdyz jina korporace ma k necemu deklarativni pristup... ta korporace se jmenuje stat a je zvlastni tim, ze vytvari zakony, ktery ovlivnujou volnou soutez. At k dobremu, nebo ke spatnemu, to je otazka, ale v dany moment, kdyz stat muze naridit FB a Googlu aby NEPLACENE vydal vse co ma... pak tve osobni udaje nejsou v konkurencnim boji, nemusi za to nekdo ZAPLATIT [a ted nemyslim jen penezma]... dostane je proste nekdo, kdo je muze defacto jen zneuzit proti tobe... google mi poskytuje servery, facebook taktez... komunikaci, uceni, cloud na sdileni ... co mi za to, ze ma moje data poskytuje stat.

    A to je presne ta treci plocha, kdy jednem neco davam protoze chci, druhym protoze musim.... oboji je to korporace, stat je korporace jako jakakoliv jina, cim se lisi od TATA, Verizonu, IBM... akorat tim, ze vic prodelava.
    Management tam je, postihy tam jsou, frakce tam jsou, zajmy tam jsou...
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    OVERDRIVE: copa Ghii, jeho myslenky v tomhle auditku formovaly muj nazor na spolecnost. Lituju, ze nyx opustil...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QWWERTY: myslis takhle?



    Takze jsi techPesimista?

    Myslis, ze ty hracky jsou vsechny spatne? Treba typicky NYX je facebook jak vysitej, akorat misto Cronenberga.. eeeh Zuckerberga, mame Marka... kolikrat jsem se s nim bavil na tema "do evil/not to do evil", dorby je, ze on zlo proste delat nechce, nemusi a nema na to ani pomysleni... ale dokazes si predstavit celou jednu generaci lidi, kteri se tady prodali?

    Ad korporace: treba bez DARPA [eh, neni to uplne korporace, ale armada, a mmchodem se u nich uchazim o praci], nebo bez AT&T a Verizonu a Akamai by defacto nebyl Internet, zejo...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OVERDRIVE: systémový řešení imho není
    1] západní společnost jako taková
    a) někdo (PR který začalo využívat psychonalaytický marketing v první půlce 20 st.) lidem řekl, že mají právo chtít všechno, hned a nemyslet nad tím, ale prostě být šťastní
    (...hned jak si pořídí to co je zrovna in - a je jedno jestli za peníze nebo za osobní data)
    b) převládá základní myšlenka demokracie - co chce většina je automaticky správně
    ...i kdyby jsme měli být stádo lumíků na útesu, hlavně nekritizovat a následovat dav

    2] dopad techniky na společnost
    a) skupina lidí co dělá výzkum pro výzkum - žijou v tom, že posouvají hranice lidstva (nepochybně ano!) a praktický dopad je okrajový téma
    b) skupiny nadšenců co dělají vývoj - berou věci z výzkůmů a dělají z nich defacto další technologický krok
    od komplexních moderních systémů, big data analýz, až po všechny cool hračky, který se nám jako malejm tak strašně líbily v televizi a teď koněcně existujou
    c]jenže na konci tohohle řetězu je skoro vždycky korporace, která celou původní myšlenku překroutí - všechny vlastnosti a ideály produktu jsou převedeny na společný jmenovatel ..$$$

    ..nezbývá než počkat na ASI level AI, který nás trošku srovná :))
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Takovy jeden obecnejsi TED Talk na tema soukromi a to, ze neexistuji zadne free apps, free services a free lunch, taky o tom, ze zije za sklenenymi stenami...

    The Internet is on fire | Mikko Hypponen | TEDxBrussels
    http://www.youtube.com/watch?v=QKe-aO44R7k



    Pokud se tady jeste i mluvi, nejen linkuje [na coz jsou lepsi site, tady to je diskuzak ne?], tak by me vcelku zajimalo, jak se podle vas meni vas pristup k soukromejm datum.
    Treba ja osobne tvrdim, ze vsechno co delam je vlastne verejne a tak se vlastne nevystavuji riziku zneuziti, protoze tezko na me nekdo vykope neco, co by nebylo verejne zname. Otazka je, zda je to mozne delat ve vsech pripadech a u vsech, navic je to asi pro vetsinu lidi extremni pristup.

    Kazdopadne soukromi je dnes na internetech neco jako plastove oboly v obchodech: temer nejde dosahnout toho, aby clovek sel nakoupit, a nebyly tram alespon nejake plasty, ktere se vyhazuji. Coz znamena, ze chte nechte zbytecne vyuzivam neco, co nejde snadno vratit a zaroven to mnohdy ani nepotrebuju.
    Obdoba toho je internet... viz prave ten TED talk, kde je to hezky popsano.
    Jak se k tomu stavite? Meni se vas pristup? Neresite? Rezignovali jste na nejake reseni? Stojite a berete do ruky mikrofon?

    Ja sam jsem zaroven pomerne dost aktivnim clenem ruznych crypto- komunit a vnimam to, ze vsechno, co ti lidi delaji, jsou uz jen male, jemne vyladeni, proti specifickym utokum. Podobne jako lidi, kteri se snazi vyresit slozity hack SSH/SSL a pak to nekdo obejde nejakou vymrdavkou, ktera je na rovine tak snadne, jako socialni engineering... Security vnimam jako zakopanou samu do sebe, a zaroven jako pre-requsitu pro nejake masove rozsireni. Ale spasa v tom neni.
    Vidite nekdo nejake systemove reseni?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    DRAGON: JVMLOK: a jeste nevic potrebujete IMG smajliky, kdyz prehlizite ty, ktery clovek pise ascii? ;/ <--- tady je emoticon ;] <--- a tady taky
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ono sice nyx je black magic, ale když se sem ten link hodí správně, tak to aspoň automaticky okopíruje title toho webu kam to linkuje :)
    třeba z OVERDRIVE
    Mr. Robot (TV seriál) (2015) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/409508-mr-robot/
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    a ze by tady tech kulervoucich prispevky bylo nejak moc, nez se tady jednou za pul roku ukazes a vsecky naseres, to mi taky neprijde.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: no ode mne tam mas minus taky a s podobne fasistickym pristupem si ten ban dam sam. pa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam