• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed

    Kick, ban, ignore, offtopic
    Jak se po 20 000 prispevku ukazalo, tak v tomhle klubu jsou vsichni uznavani odbornici na tema co je a co neni cyberpunk. Nedoporucuji proto psat sem ani slovo punk ani slovo cyber /kyber, cp..../, protoze jinak se najde vzdycky nekdo, kdo vam rekne, ze to neni dost cyber nebo dost punk.
    S pozdravem vas milujici Overdrive

    LUKASHIVA --- --- 8.07:22 24.8.2004
    NIC JAKO CYBERPUNKER neexistuje! Podte mi to odsouhlasit at uz je klid.. :)) Kdo byl kdy cyberpunker? Case ( myslim ze spis zkrachovaly programator), Kovboj ( ten byl snad pilotem ve vysluzbe, chlastajici troska touzici se vratit na oblohu), Silencio (prtavy dite s pravdepodobne poskozenym mozkem?), Ransom Stark (bloodnet), Rick z Dreamwebu?


    Navrhuji temata pro audit:
    [Augmented Personality - paradigm change && "Kazdy den je prochazkou v databazi"] -- [Hack of reality, hack of virtuality] -- [Smart City & House] -- [CyberPunk is the state of Art - projekty, ktere nejakym zpusobem umelecky zpracovavaji nebo reaguji na CP, jsou CP] -- [Cyberpunk Geography - od SIlicon Valley az po hardwarove plaze na Tchaiwanu, middle east and Africa sillicon valley boom?] -- [Augmented Body & Brain - od LSD po benza a hydergine] -- [Completely Virtual - virtual paranoia, Internet 3.0 - matrix...] -- [Future military] -- [???]


    Navrhujte dalsi temata s tim, ze cilem je shromazdit nejen linky, ale treba i predstavy budoucnosti, touhy a predstavy, ktere se ve vas s danym tematem objevuji. Samozrejme ale davejte linky a informace o cemkoliv, co se sem hodi. Idealne muzete prispevky otagovat pomoci #keyword, v RSS se to pak lepe filtruje. [BloodNet - cyberpunková hra, imho jedna z nejlepsich] -- [DreamWeb - cyberpunkvá hra s motivy magie] -- [Cyberpunk RPG] -- [Cyberpunk, industrial a novoromantika v textech a hlavne obrazech...].... atd, atd.
    Google.com
    Neural.it
    rozbalit záhlaví
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    ADYZ: cp děl je spousta, nepujdete lehce definovat, kolik cp děl, kolik cp myšlenek-tolik odpovědí, jak je to v cp

    JANCHOR: já myslel, že bylo nejdří světové zřízení a pak vznikali první cp díla :))
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    BUGSLE: Dovoluji si zlehka nesouhlasit s oběma částmi tvého příspěvku ;-) I v CP se vládní orgány oficiálně tváří jako by skutečně nějakou moc a funkci měly. Jediný rozdíl mezi CP a dneškem spatřuji v tomhle ohledu pouze v tom, že dnes jim to ještě spousta lidí věří (což částečně potvrzuje i druhá část tvého příspěvku :-D).
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    ADYZ: ano, ale v cp si na to nehrají, to je ten zásadní rozdíl, tady(teď) se s tím snaží něco dělat(a nebo taky ne :-))
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    BUGSLE: Jak to myslíš "víc kapitalistický"? Já si třeba myslím, že společensky jsme reálnému cyberpunku mnohem blíž, než se na první pohled zdá, třebaže vlády a státní instituce si pořád hrají na svrchované vládce ;-)
    SPECTRE
    SPECTRE --- ---
    tak uz jsem konecne taky mature ;)
    IMZMETECH
    IMZMETECH --- ---
    x-terminator.. tusim ze :))

    jinak docela souhlasim s GHIVERANem a myslim, ze nazev post-cyberpunk me dostatecne uspokojuje, uspokojoval by, alespon v globalnim, bezne pouzivanem, soucasnem in kontextu.

    par zajimavosti >

    Real Time, On-line, Hunting and Shooting Experience !!!

    Scientists Make Bacteria Behave Like Computers
    /.. ehm.. docela pekny obrazky..treba tenhle/
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    KIE: já právě myslel jako instituci. nekdy jsem videl o tom videl film, davno a nevim, ani jak se jmenuje. Před střední kordony policistů, žáci bouchačky, vytuněný káry. Nevííte někdo jak se to jmenuje?
    SATAI
    SATAI --- ---
    BUGSLE: Velke U?
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    tak mě napadá: nevíte jestli je někde v CP řešena škola? A jak?
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    CP je o mnoha věcech.
    SATAI
    SATAI --- ---
    IMHO není CP o technologii, ale o estetice.
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    Po stránce technologii teď v CP žít můžem, ale společensky rozhodně ne, svět je rozhodně víc kapitalistický než si ho představovali(a možná i než si ho představujeme i my).
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    Spis bych se na to dival z jineho svetla, urcite znate nejruznejsi CP RPG. RPG se imho snazi simulovat realny i kdyz fiktivni svet. Vezmete si nejaky gamebook napr. gurps cyberpunk, poradne ho prostudujte a podtrhejte si vsechny rysy CP sveta, ktere uz se staly realitou a to ostatni nas bud ceka v blizke budoucnosti nebo jsou to naproste nesmysly. Pravda je, ze uz zijeme v CP. Nepotrebujeme poradat nejaky karnevaly a la starwars bo co. Vam neprijde pestovani GMO jako CP? A co RFID a milïony dalsich uz funkcnich technologii???Nerikam, ze realny CP svet neni jiny, trosku min romanticky a vice kapitalisticky nez si ho predstavovali spisovatele v osumdesatych letech. Ale Armstronga taky nevystrelili na mesic v delovem naboji jak predpovidal Jules Verne!
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    Já si stejně myslím, že cyberpunk nás teprve čeká ;-)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    SATAI: Já sem to nějak vůbec nemohl skousnout. Ale ještě to rozhodně plánuju přečíst. v tý době sem byl nalazenej na jinou vlnu a dokonce i oblíbený JWP už na mě nepůsobil tak jakop dřív.

    KIE: Počkej Jestli byl Gibson mrtvej už v roce kdy Neuromancer vyšel, tak celý hnutí CP bylo asi dost nemrtvá záležitost :)

    Jinak si vůbec nejsem jistej jestli CP vůbec je něco jinýho než umělecký směr. Jasně že ve svý době ovlivnil celou SF literaturu, a nejen to, celej svět kolem - ale sám jakožto hnutí je podle mě vázanej na umělce, který už se většinou posunuli trochu jinam. Takže i dnes je jeho vliv všude cítit, ale rozhodně bych nějaký svobodomyslný styl života s využíváním internetu apod. nenazýval cyberpunk. A pokud jo - bylo by rozhodně nutný ho úplně předefinovat. (vtipná je definice O. Herce: cyberpunk je budoucnost, která se zřítila do přítomnosti a stala se minulostí. )
    SATAI
    SATAI --- ---
    Btw: četl tu někdo punkfiction a obzvláště Medkovu antipunkovou Punkvu?

    Je docela zajímavé přečíst si, co z jednotlivých autorů vypadlo (a že tam jsou kousky dobré i dost mizerné).
    GINO
    GINO --- ---
    ech, prijde mi ze jenom cast cyberpunku je popularizovana a sesrotovana biomasou ;-) a to asi ta prvni cast cyber-

    -punk stale zije ;-)

    takze navrhuju pohrbit cyberpunk jako totalne provareny mismas ktery pronika do NODu za doprovodu indianskych sperku, vodnich dymek, dredu a kdovi jakych dalsich etnosragor a zacit nejakou renesanci toho vseho pod tajemnym nazvem cyber-punk (nebo punk-cyber - to uz by pozirace konzumu zmatlo totalne!) a znovu pekne nadefinovat vsechny stavebni kameny nejlepe tak, aby nam nadale nikdo nelezl do zeli a tak, aby ten nas cyber-punk/punk-cyber zustal zase na co nejdelsi dobu co nejvic tim punkem, ktery si mohou dovolit jen ti, kdo na to maji zaludek

    ;-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    Budeme na CP vzpomínat jako Gibson na klasickou sci-fi v Gersebackově kontinuu?
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    No a v tom to celý je: co mi můj již odhulenej mozek pamatuje z minulosti, tak vždy pro mě kyberpank byla drsná realita...

    nanotechnologie... ty máme přece v hlavě, kurňafix :-))
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    Njn, když se z fikce pomalu ale jistě stává realita, ztrácí to trošku toho kouzla :-)
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    Lukashiva ma recht. Ja si k tomu prisadim, ze cyberpunk je retro fetis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam