• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GORGworld conspiracy // 911 // free world order! ... part 5 ::
    Prosím dodržujte formát klubu - posílejte pouze reference (ideálně s copy paste relevantním obsahu) na věci related k topicu.
    Diskuze tu bude mazána. Na to tu není prostor.


    =>
    We cannot trust solutions that are offered by the people who created the problem in the first place.

    Principles for evaluating websites * How to Identify Misinformation

    We shall be slaves as long as we’re convinced that we have masters, and not one moment longer. Whatever must be done, we can do it ourselves. We do not need them; we need each other. All else is distraction and delusion.


  • Demokracie se nejlépe prosazuje v ignorantské společnosti, kterou je možno burcovat, jinými slovy ovládat, nacionalismem a náboženstvím.
  • Taková míra nacionalismu předpokládá existenci permanentní vnější hrozby. Když taková hrozba není, je nutno ji vytvořit.
  • Pravda musí být přísně střežena a tedy známa jen elitě několika vyvolených, kteří společnost řídí.
  • Tato elita musí být připravena říkat nechápavé mase "vznešené lži".


  • General: The Scientific Principles of Spiritual Enslavement (2002), Noel Huntley, Ph.D.
    The Educational System Was Designed to Keep Us Uneducated and Docile
    Silent Weapons for Quiet Wars (EN) :: Tiché zbraně pro klidné války (CZ)
    Blátivé stíny
    Financial: Murray N. Rothbard - What has government done to our money
    Fractional Reserve Banking as Economic Parasitism - Scientific, Mathematical & Historical Expose, Critique and Manifesto - Vladimir Z. Nuri, 62 pg.
    Chcem celú Zem + 5% navyše!
    Michael Rowbotham: Smrteľné zovretie
    Media: Who owns the media
    How To Deal With The Media, The Internet And The New World Order
    new world order in the news...
    Realita - paranoia - dystopie - (fnorDU4ever) * od 1984 do 2012?
    U nas v Kocourkove (und Eine Kleine Mafia) - jak hluboko lze jeste klesnout? - Klub pratel pro znovuoziveni defenstrace
    documents @ conspiracy central :: mvgroup.org :: p2p docs forum :: :: chomskytorrents.org :: indypeer.org

    Jsme zvyklí spojovat slovo teorie se slovem konspirace, protože konec konců žádná konspirace nemůže být reálná, všechno jsou to jen „teorie“, že ano? Nicméně ve spojení „konspirační teorie“ jsou dvě slova, prvním je slovo „konspirace“, druhým slovem je „teorie“. Dle definice je teorie předpoklad, myšlenka, koncept, hypotéza. Dám vám příklad. Teoreticky, pokud si koupím lístek do loterie, mohu vyhrát cenu. Dokud si lístek nekoupím, je má výhra pouze teoretická. Ale jakmile si jej koupím, výhra už není teorií, stává se možností. A čím více lístků si koupíte, tím je zde větší možnost, a eventuálně pravděpodobnost, že se výhra dostaví. Stejně je tomu v případě konspirační teorie. Dokud neexistují důkazy, neexistuje konspirační teorie. Jakmile však máte část důkazního materiálu, a nezáleží na tom, jak je chatrný či podružný, stává se z teorie možnost. A čím více důkazního materiálu je shromážděno, tím zde existuje větší možnost a eventuálně pravděpodobnost, že se jedná o konspiraci.
    V tomto klubu budete sledovat důkazy. A bude na Vás, abyste rozhodli, zda se jedná o konspirační teorii, nebo skutečně o konspiraci.
     
    Clifford Hugh Douglas, jeden z hlavných reformátorov monetárneho systému tridsiatych rokov 20. storočia:
    Jadrom tohto podvodu je tvrdenie, že peniaze, ktoré tvoria, sú ich vlastné, pričom sa od falšovania peňazí nelíši kvalitou, ale iba svojím obrovským rozsahom... Môžem to dokázať mimo akúkoľvek pochybnosť? Podstatou celej záložitosti je nárokovanie si vlastníctva peňazí. Akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá môže podľa ľubovôle tvoriť peniaze ekvivalentné cenám tovarov produkovaných komunitou, je skutočným vlastníkom týchto tovarov a preto nárokovanie si týchto peňazí bankovým systémom je nárokovaním si vlastníctva krajiny.

    Meyer Amstel Rothschild:
    "Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws."

    Lord Josiah Stamp, bývalý riaditeľ Bank of England:
    Moderný bankový systém vyrába peniaze z ničoho. Tento proces je azda tým najchytrejším kúzelníckym trikom, aký bol kedy vymyslený. Bankovníctvo bolo počaté v nečistote a zrodené v hriechu. Bankári vlastnia zem. Vezmite im ju, ale keď im ponecháte moc poskytovať úvery, ťahom pera dokážu vytvoriť dosť peňazí na to, aby si ju kúpili naspäť... Ak chcete byť otrokmi bankárov a platiť náklady vášho otroctva, potom nechajte, nech si banky tvoria peniaze.
    Thomas Jefferson:
    Keď americký ľud dovolí bankám, aby mali pod kontrolou vydávanie ich vlastnej meny, najprv formou inflácie a potom defláciou, banky a korporácie, ktoré okolo nich vyrastú, zbavia ľudí všetkého vlastníctva až sa ich deti zobudia a zistia, že na kontinente, ktorý ich otcovia obývali, sú bez domov. Moc vydávať peniaze by mala byť odňatá bankám a navrátená kongresu a ľuďom, ktorým patrí. Som úprimne presvedčený, že bankové inštitúcie vydávajúce peniaze predstavujú pre slobodu väčšie nebezpečenstvo než armády.

    "It (Central Bank) gives the National Bank almost complete control of national finance. The few who understand the system will either be so interested in its profits, or so dependent on its favours, that there will be no opposition from that class... The great body of the people, mentally incapable of comprehending, will bear its burden without complaint, and perhaps without even suspecting that the system is inimical (contrary) to their best interests."
    A Rothschild family communique to associates in New York, 1863

    There are only three types of people in the world:
    1. People who make things happen. 4%
    2. People who watch things happen. 6 %
    3. Sheeple who say, What happened? 90% ->


    >> part 2 >>   *   >> part 3 >> (zde v zahlavi puvodni 'elite search engine')   *   >> part 4 >>


    /
    We shall be slaves as long as we’re convinced that we have masters, and not one moment longer.
    We shall be slaves as long as we
    rozbalit záhlaví
    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: Já bych hlavně chtěl vědět, kdo všechny ty klimatology, glaciology a podobné příbuzné vědce a všechny ty ekologické aktivisty manipuluje a ovládá, když to tak vehementně tvrdíte. Zatím zazněli snad jen výrobci aut, což je teda blbost non plus ultra. Poděl se, na co jsi během svého konspiračního bádání přišel? Kdo za tou hysterií teda stojí a kdo z ní tyje? Kdo plánuje to zhoršení životní úrovně a zotročení pro všechny prostřednictvím zelené politiky? Já fakt nevím, fakt mě to zajímá a fakt jsi zatím ani nenaznačil...
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK:
    SCHWEPZ:
    To mi řekněte teda co vy dva pohledáváte v konspiračním auditku, krom asi ukrutné prčiti to nemá pro vás žádný přínos ne?
    COOK
    COOK --- ---
    GORG: Ty jsi fakt střelec: "média nezajímá ten kluk, co pomohl řešit ty plasty v oceánech."
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ocean-cleanup-znecisteni-oceanu-plasty-odpad_1910022327_zit
    https://www.respekt.cz/...st/nas-system-konecne-zachytava-plasty-v-oceanu-hlasi-vynalezce-boyan-slat
    https://www.seznamzpravy.cz/...vaceti-ceskych-statu-plovouci-hraz-je-opravena-a-vyrazi-do-boje-80061
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...41040-lapac-plastoveho-odpadu-po-technickych-potizich-opet-vyplouva

    Hlavně že sbíráš informace, bereš věci k uvážení a nenecháváš se pohltit. Podle mě sleduješ z velký části úplně pošahaný zdroje, což ti bere čas věnovat se těm důvěryhodným a pořádným a v hlavě se ti místo obrázku reality tvoří úplnej maglajs blbostí o tom, že zelená řešení stojí za nepokoji Blízkého východu a Afriky, že někdo nastoluje světovládu, genocidu, řídí každou lidskou aktivitu... Nic takovýho se neděje, respektive lidi, co se o to pokoušej, jsou úplně marný a fakt nejsou reálnou hrozbou pro nikoho. Naopak, svět je v průměru stále svobodnější, bohatší, demokratičtější a méně násilný.

    Vážný hrozby pro pokračování tohoto slibného vývoje jsou úplně jinde: Rostoucí nerovnost, kdy příliš úzká a stále se zužující vrstva lidí kontroluje stále se zvětšující podíl majetku (mj. důsledek Trumpových daňových škrtů pro nejbohatší). Slábnoucí důvěra v instituce, média a potažmo koncept pravdy celkově zneužívaná diktátory všeho druhu (mj. důsledek Trumpových útoků na média). No a mimo jiné změna klimatu hrozící například roztátím Himálajských ledovců, což by vedlo k vysychání Gangy, Indu, Jang-c’-ťiang a Mekongu (mj. důsledek Trumpova objímání se s uhlím).
    GORG
    GORG --- ---
    COOK: Nemusí to nikdo řídit, ale tady jseš v klubu o světovém spiknutí, a environmentalismus v něm má vybudován už desítky let ústřední roli. Ale to neznamená, že lidi z XR jsou nějací spiklenci nebo okultisti. Na druhou stranu některé čelní osoby možná jsou a vmanipulovali příznivce do podoby, která jim vyhovuje.

    Ale ať už to vymyslel někdo záměrně nebo ne, celá ta obsese smrtí, mi nepřijde vůbec zdravá. Že přesně naplňují symboliku Saturnu je zajímavý z pohledu okultismu a paranoii, i když nevím, jestli ta informace přímo k něčemu je. Pro okultismus je ale taková symbolika podstatná. Hlavně člověk tomu nemusí automaticky věřit ani nevěřit, ale vzít to jako něco k uvážení.

    Jinak tu záležitost s oteplováním/CO2 vnímám v celé věci spíš jako podružnou. Znepokojivé jsou ty vývody. Ať už je to pravda nebo ne, ta řešení přináší odůvodněné důvody očekávat sociální nepokoje (žluté vesty) a úpadek hospodářství vedoucí pak s jistou k tomu, čemu je přitom snaha naopak zabránit (hladomor, chudoba,...). Potenciálně tedy k úplnému kolapsu, který už je přímo k vidění na mnoha místech Blízkého východu nebo Afriky, stejně tak v Jižní Americe, takže se ani nebavíme o něčem nereálném.

    Tohle není místo přímo na nějaké polemiky jako spíš sběr informací. Já popravdě ani nevidím už důvod s někým o té vědě polemizovat. V relevantním klubu jsem dostal ban, takže co. Za mě vidím, jak ten konsensus je značně zveličen. A disentní vědci jsou obviněni ze spiknutí s Koch brothers. Samotná debata o zelených řešeních je zatížena stejným drilem selektivního přístupu. Negativ větrných a solárních elektráren je tolik, že je vůbec otázka, jestli zelená řešení nejsou nakonec mnohem horší z pohledu právě ekologie.

    A hele, já si už delší dobu myslím, že lidi planetu ničej, a potenciálně si skutečně můžeme přivolat nějakou katastrofu, ale proto bych řešil to, kde víme, že škodíme.. smog atd. Ne řešit jen CO2, kdy i samotná zpráva IPCC uvádí, že není možné predikovat vývoj klimatu. Jsou to jen hypotézy, ale můžeme řešit to, kde víme, že to dělá problémy. Slyšel si o tom klukovi, který od 16 let začal pracovat na stroji pro odstranění plastů z oceánů? Ten skutečně dělá něco užitečnýho pro životní prostředí. Neoblíká se do šatů smrtky s cedulí "END IS NEAR!".

    Šéf WMO kritizoval i média, že ten apokalyptický narativ podporují. A přitom média nezajímá ten kluk, co pomohl řešit ty plasty v oceánech. Se nediv, že lidi kritizují mánii kolem Gréty a skutečně si myslíš, že lidi už desítky let varující před nastolením světovlády, genocidy a spol. v případě, že jde o záchranu planety, budou ignorovat, jak se buduje aparát na řízení každé lidské aktivity? Přesně, jak se obávali. Tohle teď už takhle doslova bývá i deklarováno - každé ... lidské.. aktivity. Mrkni na už neexistující společnost Technocracy inc. Řízení společnosti měřením/příděly energie je už 100 starý koncept, na který ale už dnes existují smart cities technologie.

    A upřímně... já tyhle NWO věci beru už delší dobu jako danou věc s určitou nadějí, že nakonec možná dopadnou věci jinak. Ale víš, co jsem řekl o NWO synovci? Nic. S celkem úžasem pozoruju, jak osobně si ale ta mánie kolem oteplování bere, když tomu někdo nevěří, a jak je to protlačováno. Já to obecně nikomu nevnucuju.. a asi ani není dobrý se takovýma věcma nechat úplně pohltit.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUKIDE: KUKIDE: otevřená mysl je užitečný nástroj.
    Ještě bych do té pomyslné "brašny z nástroji" přidal Occamovu a Humeovu břitvu, kritické myšlení, digitální gramotnost a navrch bych přibalil selský rozum a nadhled ,-)
    "Někteří lidé věřili že země je placatá a neteří to tvrdí pořád ...musíš tomu dát šanci" -- Ne, děkuji :)

    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: Nikdo nikdy nevyvrátil ani čajovou konvici obíhající kolem Země nebo růžového slona visícího ve tvém pokoji :)) Ale tak když chceš věřit všemu, i když se to vzájemně popírá a vylučuje ty otevřená mysli... možná bys našel kámoše ve školce :)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    SCHWEPZ: ještě teda takový detail, on ten můj přístup chce trénink, a já ho ani stejně dobře neumím ale učím se, prostě nesmíš hned reagovat odmítnutím nějaké věci nebo tvrzení jen třeba proto že tam jsou ještírci nebo někdo píše jako pako jako třeba já :D
    Zkrátka je třeba k tom přistupovat s otevřenou myslí jako kdyby jsi zahodil vše co doteď víš... najít základy té teoria zjistitjestli jsou správně a pak postupovat dál a dál a pka to teprve začít porovnávat se svejma vědomostma/postojema...
    Hele není to tak dávno co lidé věřili že země je placka a někteří to tvrdí pořád i když mi přijde že tahle vlna je za zenitem v alternativně/konspiračních/eso webech... :)
    Ale buďiž i v tomhle případě tomu musíš dát šanci, no ikdyž to je celke mjednoduchý si t ovyvrátit sám protože balón do stratosfery pošlel za náklady pár tisíc korun a záběry ze svýho nezmanipulovanýho goproučka si sám můžeš prohlídnout, ale pak vůči tomu postav třeba teorii o tom ře existují různé dimenze reality a jsi v pytli páč jak výš že to gopourčo nemohly skrze nějakou jinou dimenzi zmanipulovat :D
    jo takže klidně ať žijou ještírci krom toho ono i na nich něco pravdy je protože každý je máme v hlavě v podobě Lyzar brain - https://www.psychologytoday.com/us/blog/where-addiction-meets-your-brain/201404/your-lizard-brain a pak už stačí jen postavit za to otázku vědomí a jsi tam --- ještírcy jsou všude :D
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    SCHWEPZ:hele pro mě jsou konspiace už jen inspirace o tom jak se na věc díva, a popravdě i v takovém ještírčím videu najdeš třeba i zajímavá fakta nebo nové pohledy na věc, které tě nikdynenapadly...
    krom toho nikdo nikdy ještírky nevyvrátil :D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUKIDE: a ty nerozlišuješ konspirace typu té, které probíhala před invazí do Iráku (Powel v OSN etc.), nebo té, které probíhala před napadením Polska nacistickým Německem (Gliwitz), nebo tzv. Iran contras konspirace... a tak dále a tak podobně....a "konspiracemi" typu "nějaký psychopat nebo podvodník dává na jů tjůb video o tom, jak ještírci z jiné galaxie nebo ilumináti skrytě řídí ekologická hnutí požadující umenšení emisí co2" ??
    Já to právě rozlišuji.
    Ale vy mlsáte úplně všechno a "zapadá Vám to do sebe", že áno :)

    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    SCHWEPZ: osciluješ mezi tím co si myslíš a trolením to je dost zajímavej stav tvýho podvědomí :D
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK: tak tady za tu diskusi padlo hodně konspirací :D si vyber :D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    COOK: je to podobně jako s tou ozonovou dírou a celosvětovým zákazem freonů...jsou za tím ilumináti!

    Eyes Wide Shut - New World Order Occult 666
    https://www.youtube.com/watch?v=H5YI6q90DAI
    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: No a kdo teda? Z tebe to leze jak z chlupaty deky...
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    ARCHDRONE: jj lidi serou na kvalitu máme spotřební kapitalizmus a jen blbec by se choval proti trhu :)
    že proč chtít něco co budu mít dvacet let, ale popravdě já celkem rád kvalitní věci, ale oni už se poslední dobou vlasně ani nevyrábí, což mě třeba osobně naprosto sere...
    A o dopadu toho že si musíš koupit nový auto co splňuje nějaké limity aby jsi mohl do některých měst je zbytečný mluvit... :)

    ARCHDRONE: tady bych trochu nesouhlasil že ideologie je jen nános, ona ta ideologie je podstatná protože ti co ovlivňují tak v nějakou věří nebo se jí řídí...
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    ARCHDRONE: Jeste bych dodal, ze davy se ovlivnuji primarne emocema (Le Bon https://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologie_davu ) a bicem (Machiavelli) a trochu mozna i cukrem. Ideologie je jen nanos, v pozadi stoji ekonomie resp. ekonomika, boj o zdroje a moc.
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    COOK: Nemam odpovedi na vsechno a rad bych se eventualne dobral k necemu rozumnymu. Vystrelim takovou hypotezu, kdo by mohl astroturfovat ty ekology, ktera vychazi z meho dlouhodobeho (profesionalniho) pozorovani zakonitostu trhu.

    Bohuzel nemam cas vsechno zdrojovat a pripadne uplne dohledavat a blabolit trochu vic koherentne, takze me klidne nekdo opravte.

    Podle me jsou za tim pracovni mista a zvysujici se tlak na stagnujicim globalnim trhu, coz nuti inovovat a "inovovat".

    V Dieselgate primarne neslo o to, ze by VW podvadel pri mereni emisi, ani o to, ze by nekoho az tak zajimalo zivotni prostredi. Primarni duvod, podle me, byla ochrana americkyho trhu (ale potazmo i ziskani relativni vyhody na ostatnich trzich), kdy GM byl v problemech, po restrukturalizaci, Ford, Chrysler ztraceji podil na vlastnim trhu proti japoncum a evropanum. Globalni peak prodeju aut byl na dohled (a uz v 2018 prodeje poklesly). V automotive pracuje zhruba kazdej 7.-8. pracujici american, mimochodem. [1] V nemecku zamestnava automotive pry temer milion lidi. [2]

    A tahle zaminka (jakkoli opravnena) se naramne hodila. Koneckoncu Trump od sveho nastupu do funkce v 2017 nedela nic jineho, nez ze se snazi chranit vlastni trh, jen to dela mnohem vic okate a min "sofistikovane", nez to byvalo zvykem. Principialne se, dle me, zajem v Dieselgate nelisi od zajmu s napr. takovym Nordstreamem, kdy se zjevne Americani snazi podporit vlastni vyvoz kapalnyho plynu a zabranit souperum, atd, atp.

    Jenze zvysit celkovy trh prodanych aut uz moc nelze a bojuje se o stale zmensujici se kolac (global car sales -0.8% Y/Y v 2018, -4.4% Y/Y v 2019 a -0.3% projekce na 2020 {coz mi prijde jeste optimisticky})[3].

    Konkurovat kvalitou na cim dal vic spotrebnim trhu? Good luck. Kvalita nikoho nezajima :) A kdyz budu kousavej, podivejme se, jak to s kvalitou myslel takovej Boeing s 737 Max. Testovano na lidech. Microsoft a Windows 10 se testovanim na lidech moc nelisi, akorat u toho snad nejsou mrtvi.

    Proste kvalita je draha a tezko se vysvetluje zakaznikum, tak se, pardon, na to sere.

    Konkurovat spotrebou paliv tedy inovacemi ciste ve spalovacich motorech? Tam uz mezni uzitek poklesl a vysledkem bylo mmj. podvadeni na emicich a Dieselgate. Zlepsovani jinych technickych vychytavek akorat kanibalizuje prodeje vyssi tridy aut. Taky ne.

    Takze nezbylo, nez udelat nejaky vetsi veletoc, napriklad:
    - udelat hype se samoriditelnymi auty (blbost, ale Tesla a Google tam maji nakroceno)
    - podporit elektromobily (Tesla, atp) a doufat, ze par automobilek, co se nechyti, uvolni trh pro ostatni

    A elektromobily pekne "synergizuji" :) s ekologii, snizovanim CO2. Jinymi slovy, lip se ta inovace prodava, kdyz je podporena mnoha ruznymi argumenty, kde si kazdej najde to svoje.

    Takze nakonec proti silne lobby tezaru nakonec muze stat paradoxne lobby vyrobcu aut (a spjati politici, investori, atp).

    [1] https://www.thebalance.com/economic-impact-of-automotive-industry-4771831
    [2] https://www.ozy.com/fast-forward/germanys-auto-woes-could-point-to-a-recession/95960/
    [3] https://edition.cnn.com/2020/01/20/business/global-auto-recession/index.html

    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK: zdani, dotova, zakázat hmmm ok

    hele je tu několik vrstev o kterých se bavíme najednou, je tokonspirační auditko :)
    1) CO2 viník???
    2) Kolik toho dělají lidi
    3) zelený fanatizmus
    4) konspirace okolo toho a to je ve dohromady

    já nevím tyhle výkřiky co vedeš jsou podle mě fanatizmus, podle mě si neumíš představit ty dopady na společnost... zadruhý už několikrát tu od samotnýho tebe padlo že víme málo, a ještě ty přímý měřiní jsou krátky (třeba vůči životu stomu), neznáme cykli, už jsem ti tu odkazoval třeba na teorii forcing clima, která hovoří o tom že úplně vynecháváme některé vnější vlivy na naši planetu z těch modelů, přesnost modelů, otázka jestli by se náhodou neoteplovalo i bez nás??? atd atd, ale ne svět je ztracenej pokud neomezíme CO2 a takže je třeba danit, zakozovat, dotovat, celé to vede jen ke snižovat životní úroveň... jasně že snižovat protože na eko nemáme peníze, až tu bude něco eko a levnější tak to nikdo nemusí nikomu nutit ani dotovat, protože se to bude používat samo :)

    Hlavní je najít jednoho viníka jako mediální médium takže tu máme CO2...

    Zapomeň na to že máš rád přírodu, to to fak nevidíš že to je hromadná histerie

    CO2 stím jak ničíme planetu nemá nic společného...

    A ještě jen úplně na okraj, proč se tomu asi říká skleníkové plyny... protože je to jak ve skleníku... a já měl za to že skleníky jsou super páč tam jsou super podmínky pro rostliny, ale ono asi ne, ono je to špatně :D
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK: mě jde o to kdo to využívá...
    COOK
    COOK --- ---
    ARCHDRONE: Tak stejnej dotaz jak na Kukiho: kdo podle tebe astroturfuje ty ekology? A doplnujici dotaz: neni to jen smesne slabe vyvazovani obriho tlaku lobby tezaru a palicu fosilnich paliv? Tam je zcela jasny, kdo to je...

    Nevim, kde je nejdulezitejsi zacit. Jasneze vozit zbozi pres pul planety tam a zpatky je hnusna zhuverilost (ne, cla to fakt nevyresej, tady musi nastoupit masivni zdaneni emisi co2 v doprave nebo nejakej daleko drsnejsi system emisnich povolenek). Jasneze je treba zastavit masivni odlesnovani, at jde ten hajzl Bolsonaro nekam. At zije MHD, vjezd aut do mest bych klidne zakazal zcela. To vsechno ale nic nemeni na tom, ze podle soucasnyho vedeckyho poznani to vypada, ze svuj vliv na zmenu klimatu muzeme omezit snizenim emisi co2. Takze chute do toho a pul je hotovo. Investujme ve velkym do jadra a mezitim vyvijejme baterky, obnovitelny zdroje a prenosovy technologie. A zavirejme uhelny elektrarny, dotujme vlaky, zdanme litani nebo namorni prepravu atd. atd.

    Hysterii a emoce do toho pridavaj stejnou merou extinction rebellion jako milovnici svyho trucku, co si daj nad vyfuk nalepku fuck you greta. Oboji jsou zaslepenci, o tom se snad nemusime bavit. Jako ke kazdymu politickymu sporu (protoze otazka jak reagovat na soucasny vedecyk poznani je politicka) k tomu patri extremy na obou stranach. Ty tu budou vzdycky, se s tim smir.
    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: A ty nectes ani to, co sem sam davas :)))) "It was not until the 1970s that the theory of man-made global climate change began gaining large-scale popular traction." Do ty doby to byly laboratorni hratky. Ale az tehdy se zacala masivne shromazdovat data, z nichz vychazi, ze lidi prispivaj ke zmene klimatu.

    Furt jsi mi neodpovedel na tu zakladni otazku: Kdo to zeleny hnuti podle tebe ridi?
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    COOK: jen naokraj takova spis technicka poznamka k "To část společnosti dost frustruje, a proto se vydala aktivistickou cestou". Tohle umi v US docela obratne vyuzivat a imitovat. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing kdy se proste jenom vytvori ci vyuziva zdani legitimniho aktivismu "zdola" pro nejake jine politicke ucely.

    Coz mi pripomina, ze nedavno sel peknej dokument https://www.ceskatelevize.cz/porady/12071959705-propaganda-tovarna-na-souhlas/21838256611/ kde mmj. rikaji, ze lobby vyrobcu cigaret vyuzila hnuti sufrazetek a nacpala jim cigarety jako "torches of freedom" (nedelam si legraci! :) )

    Nechci rict nic jinyho, ze nic nemusi byt tak, jak se zda, nebo prezentuje.

    COOK: Jsem rad, ze se prednaska libila. Samozrejme, at si kazdej odfiltruje trapnej balast dle vlastniho vyberu (treba ten o Grete).

    Spravne, Pokorny neni klimatolog, ale i kdyby jim byl a byl stejne intelektualne dusledny, tak si myslim, ze by si taky kryl zadek a nepoustel se do prilisne kvantifikace prispevku, ktery ma lidstvo na CO2 hladine resp. na zmene klimatu. A o tom jak prakticky a pragmaticky vypada vedecky vyzkum by se dalo mluvit dlouho (publish-or-perish, positive bias, blabla).

    Shodnem se na tom, ze clovek prispiva ke zmene klimatu. Jeste dulezitejsi otazka je "jak moc" a "cim", protoze z toho potom vyplyva co se s tim da delat (a jestli vubec). Metan a vodni para jsou mnohonasobne sklenikovejsi plyny, neni dulezitejsi zacit tady? Nebo omezit cast mezinarodniho obchodu (ehm, takze naparit cla), kdy se dovazi hovezi z Argentiny a cesnek z Ciny? Nebo je lepsi nejdrive zastavit masivni odlesnovani? Nebo co tak podporovat MHD, ale tak, aby bylo rychle, kvalitni, caste a ciste? (Schvalne se zeptejte rodilych Americanu, co si mysli o Prazske MHD. Vsichni co znam si ji nemuzou vynachvalit!)

    Taky je treba si uvedomit, ze jakakoli produkce energie produkuje odpadni teplo. Rychlym Google-Fu se spotreba energie za poslednich 50 let znasobila zhruba 4x.

    Bohuzel nemam pristup k celemu clanku tady https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364032115015750 ale v abstraktu je zajimave mmj. "The evaluation reveals that 72% of the global primary energy consumption is lost after conversion. In further detail, 63% of the considered waste heat streams arise at a temperature below 100 °C in which electricity generation has the largest share followed by transportation and industry."

    Dobre, takze omezit spotrebu energie zvysenim efektivity. Nojo, ale existuje https://cs.wikipedia.org/wiki/Jevons%C5%AFv_paradox

    A tak dal, spousta otazek. Zajimave postrehy taky pise Kubac tady http://petr-kubac.blog.cz/1912/ochrana-prirody-sama-od-sebe (a jinde napr. o jeho atomovych cementarnach, apod). Tedy neco se urcite delat da, nekde urcite ma smysl setrit a zefektivnovat, ale jakmile se do toho prida hysterie a emoce, tak se proste vypne rozum a pridaji se nejake lobby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam