• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    LAURINKA
    LAURINKA --- ---
    je tam nějaké pravidlo, že si x se = mir x mich?
    LAURINKA
    LAURINKA --- ---
    chtěla bych se zeptat = ich wollte miCH fragen?
    RETAL
    RETAL --- ---
    Ihr Angebot, Dieser Termin.
    LAURINKA
    LAURINKA --- ---
    prosím, mám to takto správně?:
    danke für Ihres Angebot. Dieses Termin passt mir.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    RETAL: NO občas mi pomůže jen další slovní spojení k nastartování mé představivosti.o) Tak vím co by to mohlo být a zda mi to dá smysl.o)
    AETHER
    AETHER --- ---
    RETAL: nemluvim o spolehani, ale u vetsiny techto veci to cloveku doda predstavu, o co jde;)
    RETAL
    RETAL --- ---
    AETHER: Jelikož vím, jak Google Images funguje, na tuto metodu nespoléhám. Nehledě na to, že obrázek ti nedodá konotace, což je to, oč u většiny neznámých slov běží. Ne, že bych nebyl schopen rozložit "Aktenboden" na dvě slova a odhadnout, co to asi bude znamenat. :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    RETAL: ja tyhle veci nejradeji hledam na googlu - mezi obrazky, vetsinou clovek ziska relativne presnou predstavu, co je tim mineno...

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    RETAL: No já jsem také pátrala po tom, co myslí tím Aktenböden, nakonec jsem to prohnala přes google a z odkazu jsem pochopila, že to jsou prostě přihrádky ve skříni a protože se do skříně dávají spisy, tak Aktenböden.o)
    RETAL
    RETAL --- ---
    "V Čechách vrcholí houbářská sezóna. V Německu sbírají něco úplně jiného: 30. září 2006 končí jedinečný hon na slova, který vypsali Goethe Institut a Deutscher Sprachrat (Rada pro jazyk). Hledají se výrazy tipu Zeitgeist, Leitmotiv nebo Lumpenproletariat, tedy výrazy, ktery se dostaly do různých cizích jazyků – i se semantickou změnou.

Navrhovat taková slova může každý, a to přes web formulář na DEUTSCHER-SPRACHRAT.de. Po ukončení akce se chystá publikace s názvem Wörterwanderung (migrace slov). Zároveň se mezi účastníky sbírky vylosuje cena – kulturní zájezd do Berlína. Chci, aby tato cena šla do Čech, a nejlépe abych to vyhral ja ;-)."

...píše Němec žijící 12 let v ČR.
    http://stamgast.bloguje.cz/
    RETAL
    RETAL --- ---
    V tomto katalogu (PDF) na straně 18 z PDF, s. 76 z katalogu používají Aktenboden (překvapivě) pro police na spisy, ale při bližším prozkoumání to libovolně zaměňují s Fachboden.
    CNV
    CNV --- ---
    RETAL: Ve slovníku jsem to nenašla, ale z kontextu vyplývá, že je to jediná možnost.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Co myslí těmi "Aktenböden"? Jednotlivé police?
    CNV
    CNV --- ---
    AETHER: Dík, před chvílí jsem dostala odpověď do pošty, takže vyřešeno :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    CNV: pise, ze v zasade ma o tu skrin zajem a pta se, jestli ji mas ve dvoudverovem provedeni a jenom s polickama na dokumenty (?). A zdravi:)
    CNV
    CNV --- ---
    Můžete mi prosím pomoct rozluštit, na co se mě ptá? První větu jsem ještě se slovníkem v ruce rozluštila, ale u druhé si nejsem jistá.

Sehr geehrter Anbieter, an einem solchen Schrank bin ich grundsätzlich interessiert. Haben Sie ihn vielleicht auch mit 2 Türen und nur mit Aktenböden? Mit freundlichen Grüßen Johannsen
    RYBRCOUL
    RYBRCOUL --- ---
    MARKOVKA: mluví německy a anglicky
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    dotaz tak trochu mimo. kdyz poletim z čr lufthansou do nemecka, tak jakou reci mluvi posadka? a co kdyz poletim nazpet? urcite to mate na rozdil ode mne odzkouseny..
    AETHER
    AETHER --- ---
    RETAL: lezet;)
    RETAL
    RETAL --- ---
    To záleží, co jsi v tom e-mailu dostala. :)
    S "Nachricht" nemůžeš ležet falešně. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam