• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    MILIS
    MILIS --- ---
    dekuji ti
    AETHER
    AETHER --- ---
    In der Enwicklungsphase dieses Spiels wurde kein Robot verletzt, vernichtet bzw. beschädigt. An Menschen getestet.
    MILIS
    MILIS --- ---
    mohu pozadat o prelozeni teto vety?
    zadny robot nebyl zranen, znicen nebo poskozen behem vyvoje teto hry. testovano na lidech.
    dekuji )
    RETAL
    RETAL --- ---
    LAURA_S: Ehm, o pár týdnů pozdě, ale přece:
    es bei j-m klingeln lassen
    AETHER
    AETHER --- ---
    Deutsche Welle je take on-line, ne?
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    WENCA: dekuju za fajn odkaz. dokonce mi jede i v linuxu :))
    WENCA
    WENCA --- ---
    WENCA: http://www.multilingualbooks.com/online-radio-german.html

Ted posloucham Deutschlandfunk a je to celkem fajn.
    WENCA
    WENCA --- ---
    JESSIEATREIDES: Tak aby se tam hodne nemecky mluvilo, napr. :) Neco jako je u nas Cesky rozhlas, by bylo nejlepsi..
    INANNA
    INANNA --- ---
    JESSIEATREIDES: To máš pravdu, tady je jen komplikace v kontextu - je to o dětech, který ještě jáství nestihly mít, tudíž to není zpětný proces, ale k procesu vůbec nemůže dojít. No, nic já to nějak opíšu, ale kdyby Vás někoho ještě něco napadlo, budu ráda.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WENCA: dobrý nemecký internetový rádio je tak strašně široký pojem, že vlastně ani nevím, jestli ano... zkus nějak konkretizovat požadavky
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    INANNA: oddiferencování ega/jáství... podle toho, co jsem našla, se tomuto procesu kdysi říkalo "oslabení ega/jáství"

WENCA
    WENCA --- ---
    Mate tip na dobry nemecky internetovy radio? Dik.
    INANNA
    INANNA --- ---
    Jak byste přeložili
    Entdifferenzierung, resp. Entdifferenzierung des Ichs.

Je to něco jako znemožnení diferenciace?
    ARCHNATONA
    ARCHNATONA --- ---
    no v hovorovej nemcine sa bezne pouziva, ze napriklad nedas "danke fur den..." ale len "danke furn..."
    skor ma zaujima vyznam toho "zufur". Je mi jasne, ze to nie je spisovne, ale neviem si to jednoducho prelozit a uz som sa s tym parkrat stretla a nerozumela som.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MECHTILD: tak nejak

ARCHNATONA: to bylo pochopitelne prvni, co jsem udelala - ve valne vetsine tech vyskytu tam nicmene slovo zufür vzniklo na zaklade vynechani mezery mezi zu a für (napr. ten uplne prvni vyskyt, co google najde)... mozna se to pouziva nejak hovorove, ale rozhodne to neni soucasti spisovne nemciny a tudiz nejsou dana zadna pravidla pro uzivani takoveho slova;) zufürn mi prijde byt pak blbost totalni, ale treba se dozvim neco noveho?
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    No ale když už je to němčina, tak hodně divná. V naprostý většině evidentně ne od rodilejch mluvčích a leckdy se tam zaměňuje zufür za zuvor. Jedinej jakžtakž smysluplnej výskyt se mi zdá tenhle - a tam je význam jasnej:

"In einer angeregten Diskussion beraten die Räte und Rätinnen über Zufür und Zuwider
    dieses Antrages. So werden dem Antrag in dieser Form schlechte Chancen ausgerechnet,
    weil er wieder zuviel will. Dieses Anliegen soll doch später, bei einem Durchkommen des
    ursprünglichen Antrages, über den Weg der Fachvereine und Fakultäten beschritten
    werden."

Ale ani to se mi nějak nezdá úplně, protože se jinak říká Pro und Kontra, a navíc ani to zuwider se normálně nevyskytuje ve smyslu (pro a) proti. Zuwider je spíš "proti mysli". A mannheimskej korpus to taky nezná:) Nehledě na to, že jsou pod tim podepsaný Dobler Ralph a Beeli Peppina, což taky nevzbuzuje důvěru:)
    ARCHNATONA
    ARCHNATONA --- ---
    AETHER: ale praveze existuje. si to dajte napriklad normalne do googlu. Normalne nemecké stránky vám to nájde a normálne je tam ten vyraz.

http://www.google.sk/search?hl=sk&q=zuf%C3%BCr&btnG=H%C4%BEada%C5%A5+v+Google&meta=
    AETHER
    AETHER --- ---
    ARCHNATONA: taky bych rekla, ze takove slovo neexistuje, zvlast jestli mas na mysli predlozku?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ARCHNATONA
    ARCHNATONA --- ---
    aky vyznam ma "zufür" a kedy sa tam moze pripojit to -n (zufürn)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam