• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    GUTO: pokial viem, tak v BRD polohruba ani hruba muka nie su.
    tie cisla su viacmenej len o obili, z ktoreho to je a ci je to celozrnna, biela atd. vzdy je hladka.
    niekedy sa da pouzit namiesto hrubej napr. krupica, alebo sa pozriet v ruskych obchodoch, tam mavaju nieco, co sa podoba hrubej al. polohrubej muke.
    GUTO
    GUTO --- ---
    MARKOVKA: 5 dní. Teda tak to chodí z jihu Německa až na druhý konec republiky u nás doma.
    úplně "egal" co tam napíšeš za stát. Já většinou dávám německý název (Deutschland, Tschechien).
    GUTO
    GUTO --- ---
    Je tady nějaká kuchařka, či kuchař ? Nechápu zdejší systém mouk (550, 1050 apod.). Mohl by mi pls někdo poradit, které mouky odpovídají českým protějškům (tj. hladká - polohrubá - hrubá). Mají těch druhů nějak moc a já jsem z toho už v koncích. Domácí zásoby už mi docházejí a já ne a ne si poradit. Metoda "pokus - omyl" byl fakt omyl a vícekrát bych se na tomto poli do experimentování už nechtěl pouštět.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MARKOVKA: v breznu sem posilala tri pohledy z cech do bavorska a jeden dosel po 10 dnech, druhej po 16 dnech a treti po 33 dnech. nase posta je pomala a nespolehliva. ale vetsinou to z cech dojde do toho tejdne, vsechny ostatni pohledy a dopisy byly dostatecne rychle.

(jednou sem dokonce posilala pohled z nemec do nemec, hazela sem ho nekdy kolem druhy odpoledne a druhy den rano uz byl ve schrance)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MARKOVKA: to byl dárek k narozeninám... a posílala jsem to pro jistotu měsíc dopředu...
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    LUCKARO: uz je tam ;) pravda, na svatek jsem zapomnela.. ceska posta pise, ze zeme musi byt napsana v mezinarodnim jazyce. tak jsem to dala anglicky jako ty.

MUFLONEK: nestras, prosim. je to prani k narozeninam, ale taky je cenne ;) z rucne vyrobeneho papiru z losin.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MARKOVKA: Mně v létě šlo cenné psaní do Kölnu skoro čtvrt roku...
    LUCKARO
    LUCKARO --- ---
    MARKOVKA: no uz bych to radsi hodila na postu, nezapomen, ze prvniho je svatek! sice postu nosi i v sobotu, ale sicher je sicher, ze? :)
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    LUCKARO: diky. jsem si rikala, ze nazev zeme je vlastne jen pro ceskou postu, aby vedeli, kam zasilku dat pri trideni. slysela jsem, ze v nemecku jde dopis postou tak den nebo dva. Takze to snad do pateho muze dojit.
    LUCKARO
    LUCKARO --- ---
    MARKOVKA: ja bych pocitala tak s tydnem, vic to nebude. a ja teda, kdyz pisu dopisy do zahranici, tak to vetsinou pisu mezinarodne, tzn. Germany, ale s Nemeckem si myslim, nic nezkazis :-)
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    jak dlouho muze jit dopis z CR na sever Nemecka? tyden nebo mene jak tyden?
    jo a jeste, na obalku se pise co :D nemecko nebo spolkova republika nemecko nebo srn nebo deutschland nebo bundesrepublik deutschland?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Resp. pomohl s kontrolou správnosti překladu.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Kdyby si nekdo nasel mistecko ve svem volnem casu a pomohl mi s prekladem pul stranky ceskeho textu do nemciny, byl bych mu neskonale vdecen.

kdyztak posta, bohate se odmenim:)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    SANCHA: ja si ted vybral Techniker Krankenkasse...na doporuceni kamaradky. Tahle pojistovna vyhrala parkrat nejaky srovnavaci testy casopisu Focus-Money myslim
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    LIBRIUM: Diky :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SANCHA: v podstate su +/- to iste (GKKs).
    lisia sa napriklad v mesacnych Beitragoch (ale v "zakladnom"
    modele nie zasadne), niektore preberaju naklady aj za alternativne
    liecebne metody (akupunktura, homeopatia atd.). co sa zakladnej
    lekarskej starostlivosti a nakladov za lieky tyka, je to v podstate vsade
    to iste, nakolko su tieto poslednych par rokov striktne zakonne regulovane.
    keby som mal volit, asi najskor Barmer, alebo po konzultaci zamestnavatela
    (BKKs atd.).
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    All: Mate nekdo zkusenosti se zdravotnimi pojistovnami v Nemecku? Potrebovala bych si nejakou vybrat, tak pokud nekdo mate zkusenosti, ocenim tipy. Diky.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    all: diky, uz je to vyreseno.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    all : Potrebovala bych prelozit asi jednu stranku nemeckeho textu. Tak se ptam, zda by zde byl nekdo kdo by to za maly uplatek provedl. Dekuji, vice do posty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam