• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    FRAKTALEK: co kdyz chce nekdo studovat nejaky cas, treba mesic, dva, ..., pet v jazykovce a sem tam prilezitostne pracovat?
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    NECECH: pokud chce pracovat tak ve vetsine pripadu pracovni povoleni potrebuje, ne?
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: Musis se registrovat na miste bydliste. Potrebujes zejmena tzv. Freizügigkeitsbestätigung (dokument potvrzujici EU-obcanstvi). To shanej jako prvni. Pracovni povoleni (Arbeitserlaubnis) nepotrebujes.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Zdravím. Máte někdo zkušenosti s prací v Německu? Pokud bych vycestovala cca na dva roky, co vše je k tomu potřeba? Za jakékoli info budu vděčná. Děkuji.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ZUZKAOU: pokud jsi splachovaci, zajdi si na stranky sudetonemeckeho landsmannschaftu. Kdysi jsem tam chodival, z nejakeho mne neznameho duvodu - je tam vsechno tak nejak po staru. Odsun se tam povazuje az za druhe zlo, hned po zalozeni ceskoslovenska, ktere je tim pravym cinem jak ze soukmenovcu udelat "obcany druhe tridy" :-)

Hlavne ale nic nepis do tech jejich diskusnich for, to nema cenu, spis se muzes poptat na to co potrebujes, on se nejakej soukmenovec treba slituje :-)
    PEPO
    PEPO --- ---
    ahoj měl bych na Vás prosbu....

před púár měsíci mě v německu chytnuli policisti, našli u mě zanedbatelné množství marihuany ( z toho problém neni) a odvezli me na testy, tam sem mel nejakou zvýšenou hladinu THC v krvi, i když sem nepřekročil zákon, nutí mě jí tn nějaký psychologický vyšetření... mám ted o d nich hafo dopisů a jeliokož němčinu vůbec neovládám, potřeboval bych s tím pomoci...kdyby se někdo takový našel , prosím do pošty, rád odměním třeba lahvinkou něčeho onačejšího....

nebp kdyby měl s něčím podobným někdo zkušenosti...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MECHTILD: No právě že ne. Díky moc za nabídku, ale nemá smysl do toho investovat o moc víc energie.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    ZUZKAOU: Ja to nemyslel po arschlochovsku, jen jsem chtel upozornit na to, ze to nezni uplne duveryhodne. (A ja zrovna obyvatel nemeckyho mesta s velkejma knihovnama jsem, tak se muzu zkusit pozeptat - nevis ale treba, jestli to nebylo otisteny v nejakejch novinach a popripade v jakejch? Zas na velky reserse pro tebe nebudu mit cas.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MECHTILD: dětma nezatopím, nic lepšího není sehnatelné bez přemlouvání berlíňanů či jiných obyvatel měst s velkýma knihovnama, aby mi dohdledávali původné zdroje. A s myšlenkou pracovat s tím textem se už stejně pomalu loučím...
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    ZUZKAOU: Tomu překladu bych ale uplně nedůvěřoval, když Parteitag přeládá jako den strany...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak v tom Čelovském jsou jen úryvky (ale nejdelší co jsem zatím potkala), prameny odkazují na nějaký německý sborník projevů vydaný v roce 1938 (Dokumente der deutschen Politik, 1938). Vzhledem k tomu, že to potřebuju jen na jeden program výchovné dramatiky, tak se vykvajznu na to shánět komplet projevu a překlad. Děkuji všem zúčastněným za rady a tipy.

Pro zájemce přepis Čelovského překladu
    "... Nyní mluvím o Českosklovensku. ... Německo má dnes po mnohých stranách úplně uspokojivé hranice a rozhodlo se tyto hranice považovat za nezměnitelné a definitivní, což jsme veřejně vyhlásili, aby Evropa měla pocit jistoty a míru. Toto dobrovolné omezení bylo patrně na mnoha místech považováno za slabost Německa. Chtěl bych tedy zde tento omyl napravit:
    Nemyslím že pochybovat o tom, zda ... Německo je schopno přihlížet bez zájmu k utrpené a na život tří a půl milionu soukmenovců ... prospěje egytpskému míru. ...My chápeme, když Anglie a Francie hájí své zájmy po celém světě.
    Chtěl bych zde státníky v Paříži a v Londýně ujistit, že existují také německé zájm, kterých jsme se rozhodli ujmout a to za všech okolností. ...
    Pan Beneš taktizuje, snaží se organizovat jednání, podle ženevského vzoru chce vyjasnit procedurální otázky a nabízí nám dárečky k uklidnění. Takto to už dále nepůjde! Nejde zde o fráze, nýbrž o práva, o porušená práva. Němci chtějí právo na sebeurčení, jemuž se těší každý národ, nikoliv nějaké fráze. Beneš si může nechat svoje dárky, neboť sudetští Němci mají právo na svůj vlastní život, tak jako každý jiný národ. Mělo by vážné následky, kdyby demokracie se dombívaly, že v tomto přpadě musí chránit všemi prostředky utlačování Němců. Myslím že přispěji k zachování míru, když o tom nepřipustím žádní pochyby...
    Jde o německé soukmenovce. Nepřipustím, aby vychytralí politici vytvořili v samém srdci Evropy druhou Palestinu.Chudáci Arabové jsou bezbranní a snad i opuštění. Němci v Československu nejsou ani bezbraní, ani opuštění. To by se mělo vzít na vědomí...
    Pokládám za nutné se těmito myšlenkami zabývat na Dni srany, kterého se poprvé účastní zástupci německo-rakouských krajů. Právě oni vědí dobře, co to znamená být odtržen od mateřské vlasti. Právě oni porozumí smyslu mých vývodů. Oni také nejradostněji uvítají mé prohlášení, že bychom si nezasloužili být Němci, kdybycho nebyli připraveni tak či onak ke krokům, které z našeho rozhodnutí plynou..."

Čelovský B.: So oder so, Tilia 1997.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ZUZKAOU: pokial nenajdes co hladas v archiovoch CRo alebo Nar. Knih., mozes skusit aj
    http://www.ifz-muenchen.de/
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    NECECH: sirenie. nie pouzitie v ramci zurnalistiky alebo historigrafie.
    inak v CR by snad mohol pomoct archiv Ceskeho Rozhlasu, pripadne Narodni Knihovna.
    pokial ide o serioznu zurnalistiku, dalo by sa s nutnou diskreciou obratit aj na ambasadu BRD.
    NECECH
    NECECH --- ---
    ZUZKAOU: Sireni takovych materialu je v Nemecku prisne zakazano, takze me neprekvapuje, ze se ti to nedari najit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Netušíte někde, jak získat celý Hitlerův projev 12. září v Norimberku ( o útlaku sudetských němců), který by byl delší než přiložený úryvek?

Ideálně český či anglický překlad, ale klidně i v originálu. Potřebuju s ním pracovat v jednom pořadu o sudetech a nějak se mi ho nedaří najít. Nepotřebuju ho elektornicky, stačí odkaz na nějako knihu, ideálně dostupnou v ČR. Nebo myslíte že by šel najít v archivu v novinách?

04 - Hitler proti Československu - Projev A. Hitlera na sjezdu nacistické strany v Norimberku.mp3 (1945600 B)
    VERTEIDIGER
    VERTEIDIGER --- ---
    Lepší je odjet pryč, ale tento příspěvek je zcela neduležitý, ale mám ho ověřen nedávno jsem byl v Heiligenkreuzu poblíž Vídně a paráda dobře jsem tam valil ty moje chybný věty.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, ješte dotaz, rad bych se zacal ucit nemecky, chtel bych sehnat neco do 300 - 400,- za 2 hodky tydne.Ma tu nekdo zkusenosti s jazykovymi skolami v praze?Dik!
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BLOWUP: Jo dobrý, dík:)Mě by i docela zajímalo, jestli někdo tu knihu četl;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DAWYT: tak nevim, ale ja bych asi zkusil spis Amazon.de
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Ahoj asi to bude OT, tak se předem omlouvam! Shanim nejakou knihu o Tantře v němčině.Neznáte nějakého německého autora?Nebo kvalitní německý překlad?Budu vděčen za každou radu.Děkuji!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam