• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    TUILE: neni to proste hovorove?

neco jako v anglictine:
    A: I'm ready
    B: You are ready?

to B se bezne v tomhle kontextu pouzije jako "otazka", i kdyz u otazky by mel byt opacny slovosled.

A neni to treba zkraceny "das mache ich"?
    TUILE
    TUILE --- ---
    Pokud mi nekdo v praci da nejakej ukol a ja chci rict udelam to, Nemci odpovidaji "mache ich". ja bych odpovedela "ich mache es".
    Je oboji gramaticky spravne?
    jaktoze je to prvni gamaticky spravne, kdyz neni sloveso na druhym miste ve vete?
    jsem zmatena...
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    Potreboval bych doporucit nejakou ucebnici k oziveni Nemciny. Ucil jsem se 4 roky na gymplu (nedobrovolne a bez jakehokoliv zajmu) podle ucebnic Nemecky od Adama 1 a 2. Avsak nepouzival jsem ji prakticky cele 3 roky VS studia (pri te jsem naopak zurocoval a vylepsoval svou zalibu v anglictine).
    Doporucite mi nejaky titul vhodny k samostudiu? Predem diky. (klidne posta)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Děkuji všem.
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: http://www.icm.cz/nemecko-otevira-pracovni-trh-ceskym-vysokoskolakum

Nové nařízení však neruší povinnost žádat o pracovní povolení.
    NECECH
    NECECH --- ---
    AETHER: viz nize "Otevření německého pracovního trhu pro absolventy vysokých škol"
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: spis je to tak, ze jsou vyjimky, kde to pracovni povoleni nepotrebujes, nez naopak

info zde: http://www.nazkusenou.cz/prace-v-nemecku-a103.html
    NECECH
    NECECH --- ---
    FRAKTALEK: urcite odhlasit ceske pojisteni a uzavrit nemecke, nejlepe po nahlaseni bydliste a prip. pred zadosti o prac. povoleni
    NECECH
    NECECH --- ---
    Pravda! Pracovni povoleni clovek potrebuje pro nektere prace, napr. ve stavebnictvi. Pokud clovek ma vysokoskolsky diplom a dela ve sve profesi, tak spis ne (zejm. shaneji IT-experty a inzenyry). Pokud clovek pracuje jako zivnostnik, taky povoleni nepotrebuje. U svobodnych povolani ("freier Beruf" napr. prekladatelstvi) ani zivnostenske opravneni.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    MECHTILD: aha, tak v tom ja se nevyznam..
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    FRAKTALEK: Pokud jsi mel zivnostak, tak je podle me treba odhlasit i to socialni.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    BUBLINKY: jen se zaregistrovat, vyridit si to potvrzeni, pripadne sehnat pracovni povoleni. Taky si asi odhlasit zdravotni pojisteni v Cesku, pokud by sis ho platila v Nemecku, jak je asi normalni. Socialni myslim neni potreba odhlasovat
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: Děkuji.
    Jde o to, že možná dojde na to, že odejdu s přítelem, který dostal v Německu nabídku na práci. Háček je v tom, že neumím více než deset slov v němčině...Jen mě zajímalo, co vše je potřeba vyřídit na úředech.
    JENNE
    JENNE --- ---
    NECECH: pracovni povoleni potreba je... A zalezi o jakou praci se bude jednat atd..
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    MARKOVKA: podle jejiho popisu to tak nevypada. Prilezitostnou praci si clovek asi najde i na cerno, u studentu nevim jak to je, rozebiralo se to na mnichov.de, ale obecne na normalni praci, kdyz clovek student neni a nepracuje jako "vedec" (a par dalsich profesi, co maji vyjimku), tak povoleni potrebuje
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    FRAKTALEK: co kdyz chce nekdo studovat nejaky cas, treba mesic, dva, ..., pet v jazykovce a sem tam prilezitostne pracovat?
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    NECECH: pokud chce pracovat tak ve vetsine pripadu pracovni povoleni potrebuje, ne?
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: Musis se registrovat na miste bydliste. Potrebujes zejmena tzv. Freizügigkeitsbestätigung (dokument potvrzujici EU-obcanstvi). To shanej jako prvni. Pracovni povoleni (Arbeitserlaubnis) nepotrebujes.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Zdravím. Máte někdo zkušenosti s prací v Německu? Pokud bych vycestovala cca na dva roky, co vše je k tomu potřeba? Za jakékoli info budu vděčná. Děkuji.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ZUZKAOU: pokud jsi splachovaci, zajdi si na stranky sudetonemeckeho landsmannschaftu. Kdysi jsem tam chodival, z nejakeho mne neznameho duvodu - je tam vsechno tak nejak po staru. Odsun se tam povazuje az za druhe zlo, hned po zalozeni ceskoslovenska, ktere je tim pravym cinem jak ze soukmenovcu udelat "obcany druhe tridy" :-)

Hlavne ale nic nepis do tech jejich diskusnich for, to nema cenu, spis se muzes poptat na to co potrebujes, on se nejakej soukmenovec treba slituje :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam