• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    TUILE:
    NECECH: taky si myslim. Pouzivat hovorovou nemcinu pri ustni zkousce by nemel byt problem - rikala mi to ucitelka, co na certifikaty tady v nemecku pripravuje - takze uplne klidne normalni slovosled po "weil" - psane by to byla hrubka, ustne je to ok i u zkousky.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TUILE: Je to elipticka konstrukce, tzn. gramaticky nutna informace je dana v kontextu.
    Napr.: "Gehst du zur Party?" - "Mache ich." [misto "Das mache ich."]
    Stejne cesky napr.: "Chces domu?" - "Chci." [misto "To chci."]
    Je to ciste stylisticka otazka. V hovorovem jazyce jsou elipticke konstrukce castejsi - i kvuli tomu, ze se pouziva predevsim v mluvene reci. Pokud to "sedi", nebal bych se to pouzit v slohove praci, ani pri ustni zkousce.
    TUILE
    TUILE --- ---
    FRAKTALEK, LIBRIUM, BLOWUP: diky.
    prave to, ze je to hovorove je pro me dulezita informace. ja bych to ani neresila, ale moje znalosti v gramatice maj tak obrovsky mezery...
    proste sem chtela vedet, jestli to neni nejaky pravidlo.
    bohuzel ami nemci cato nevedi.
    tak jestli se nekdy dotlacim k nejakymu zakladnimu certifikatu, tak vim, ze tohle u zkousky nepouzivat :)
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    prodám učebnici ASPEKTE mittelstufe Lehrbuch 1 - je takřka nová - za 200,-
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VERTEIDIGER:
    VERTEIDIGER:
    mas to oboji blbe
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TUILE: je to proste hovorove zkraceny, to neres :-)
    VERTEIDIGER
    VERTEIDIGER --- ---
    Ich wuerde sagen,dass beide richtig ist.
    VERTEIDIGER
    VERTEIDIGER --- ---
    Ich misverstehe es,denn bin dumm.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TUILE: neviem, nakolko ma zmysel analyzovat gramaticku korektnost frazeologizmu. v cestine mas predsa tiez frazy/floskuly, ktore su prisne vzate (a odhliadnuc od kontextu, kde ich pouzivas) gramaticky nespravne, ale nic to nemeni na vyzname, hm?
    WENCA
    WENCA --- ---
    ahoj, mam uplne stejnej dotaz jako [ MARJANKA007 @ FORUM GERMANUM ] ani nemusi byt rodily mluvci, ale bylo by to lepsi. info taky pls do posty.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    TUILE: neni to proste hovorove?

neco jako v anglictine:
    A: I'm ready
    B: You are ready?

to B se bezne v tomhle kontextu pouzije jako "otazka", i kdyz u otazky by mel byt opacny slovosled.

A neni to treba zkraceny "das mache ich"?
    TUILE
    TUILE --- ---
    Pokud mi nekdo v praci da nejakej ukol a ja chci rict udelam to, Nemci odpovidaji "mache ich". ja bych odpovedela "ich mache es".
    Je oboji gramaticky spravne?
    jaktoze je to prvni gamaticky spravne, kdyz neni sloveso na druhym miste ve vete?
    jsem zmatena...
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    Potreboval bych doporucit nejakou ucebnici k oziveni Nemciny. Ucil jsem se 4 roky na gymplu (nedobrovolne a bez jakehokoliv zajmu) podle ucebnic Nemecky od Adama 1 a 2. Avsak nepouzival jsem ji prakticky cele 3 roky VS studia (pri te jsem naopak zurocoval a vylepsoval svou zalibu v anglictine).
    Doporucite mi nejaky titul vhodny k samostudiu? Predem diky. (klidne posta)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Děkuji všem.
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: http://www.icm.cz/nemecko-otevira-pracovni-trh-ceskym-vysokoskolakum

Nové nařízení však neruší povinnost žádat o pracovní povolení.
    NECECH
    NECECH --- ---
    AETHER: viz nize "Otevření německého pracovního trhu pro absolventy vysokých škol"
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: spis je to tak, ze jsou vyjimky, kde to pracovni povoleni nepotrebujes, nez naopak

info zde: http://www.nazkusenou.cz/prace-v-nemecku-a103.html
    NECECH
    NECECH --- ---
    FRAKTALEK: urcite odhlasit ceske pojisteni a uzavrit nemecke, nejlepe po nahlaseni bydliste a prip. pred zadosti o prac. povoleni
    NECECH
    NECECH --- ---
    Pravda! Pracovni povoleni clovek potrebuje pro nektere prace, napr. ve stavebnictvi. Pokud clovek ma vysokoskolsky diplom a dela ve sve profesi, tak spis ne (zejm. shaneji IT-experty a inzenyry). Pokud clovek pracuje jako zivnostnik, taky povoleni nepotrebuje. U svobodnych povolani ("freier Beruf" napr. prekladatelstvi) ani zivnostenske opravneni.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    MECHTILD: aha, tak v tom ja se nevyznam..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam