• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ZCR
    ZCR --- ---
    VERTEIDIGER: že je zámek 'das' a jazyk 'die' není o nic logičtější nebo snáze zapamatovatelné než že je javor 'der' a rampa 'die'... tohle má každý jinak a imho víceméně náhodně... šlo mi jen o metodu, ne o konkrétní příklady
    VERTEIDIGER
    VERTEIDIGER --- ---
    slova jako jazyk a zamek kapiruju opravdu od prirody ale napriklad slova jako --die Rampe, das Kabel, das Pferd ,der Ahorn, das Baby, u kabele jim dokonce neverim ,,,ted mam okno protoze jsem v cechach ale dal neco prilozim !!!
    ZCR
    ZCR --- ---
    jinak docela dost pomáhá vštípit si různá kratičká spojení a vazby, z nichž je člen jasně patrný, pomáhají i názvy děl, já si takhle pamatuju třeba jazyk podle Die gerettete Zunge od Canettiho nebo Das Schloss podle Kafky, nebo čas podle 'habe keine Zeit' ...
    VERTEIDIGER
    VERTEIDIGER --- ---
    nebot cleny obcas nevi ani rozeny nemecky redici.
    VERTEIDIGER
    VERTEIDIGER --- ---
    v rozhovorech cleny nehrajou az zas takovou roly s tim , ze Mehrzahl pozna kazdy,,,horsi je kdyz se pise tam pak vsichni rvou ,,,ze jsem nevzdelanej a Schlamper apod a nejvic vsichni nenavidi kdyz porad rikam ,,,bist du gut eingeschlafen? To sou pak 10 minutovy vytky,,porad to nejsem schopny kapirovat. Jeste tak 25 let a bude dobre!!! Myslim si ale ze takovy Rekove to maj jeste horsi nez my.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GOBERS: z toho si mam vzit ponauceni, ze jsem na tom vlastne dobre, kdyz se mi to neplete s dalsima jazykama? aneb relativizovat je vzdycky fajn =)

ale presne ten pocit mam - nasrotit se slovo od slova - je jediny co pomuze

a kdyz k tomu mam denne ca 50 novejch slovicek, mohla bych si kazdej druhej den vzit volno a ucit se cleny =)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PROMETHEA: Mně na to pomohlo akorát brutální bušení se pomocí kartiček v programu Anki. Než jsem šel dělat GDS, tak jsem se tím mořil každý den. A stejně už to zase způli vyšumělo... nejhorší na tom je, že se to člověk v němčině naučí a totéž slovo třeba v jidiš nebo holandštině má jiný člen. No to by se z toho jeden vobkreslil...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    H3CHT: za tu dobu, co se ucim, a aktivne nemcinu pouzivam se mi jeste nestalo, abych mela pocit, ze si osvojuju cit pro cleny :DD
    H3CHT
    H3CHT --- ---
    :PFAUST
    němčinu se učim dlouho, a čim dýl se o tom člověk učí, tim víc si osvojuje cit pro to, kam dát jakej člen. jak jsem již psal, existuje řada možností, jak si učení členů zjednodušit. na druhou stranu tam navždy budou taková slova jako 'element', 'projekt' nebo 'referat', který si asi nezapamatuju do konce života:D
    JENNE
    JENNE --- ---
    ZCR: clovek se porad uci :)))
    PFAUST
    PFAUST --- ---
    ad debata členy a plurál. členy se učím vždy, plurál už ne tolik, což mi ale teď dává jistý impuls, abych se na něj zkoncentroval. největší "Stolperstein" jsou fakt členy, to se jeden prostě musí naučit, jiná možnost neexistuje..
    AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    ZCR: Fantastisch, to je ono, diky!
    ZCR
    ZCR --- ---
    AKTAJSA: Hand für Koje oder Hand gegen Koje:
    (von englisch hand: Besatzungsmitglied) – Arbeit auf einem Schiff, die mit freier Unterkunft an Bord „bezahlt“ wird, oder anders ausgedrückt eine kostenlose Mitfahrgelegenheit (vor allem bei Segelschiffen); ein Besatzungsmitglied hilft an Bord mit und fährt im Gegenzug kostenlos mit
    JENNE
    JENNE --- ---
    AKTAJSA: Napada mne jenom (der) "Hahn im Korb" - coz sice neni o dobrovolnicke praci, ale zase v rozhovoru by to mohl pouzit, zalezi o cem byla presne v danem momente rec.....

No je to trochu jako hadani z ruky ;))

AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    Prosimvas, delal jsem rozhovor v anglictine s Nemcem a uvedl jedno nemecke rceni, ktere ma znamenat neco ve stylo, ze clovek pracuje za stravu a strechu nad hlavou. z kontextu by se to dat vztahnout na dobrovolnickou praci. Chytil jsem, ze jsou to tri slova a zni to jako "han fi kóje,"... mozna neco jako Hahn fur... a treti me ani nenapada jak by to melo byt. Neporadi nedko? Diky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    PROMETHEA: inu, jsem vděčný za každé -ung, -keit, -chen a -lein :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ale ted jak jsem to napsala, tak mam pocit, ze bych si to mohla jednou pro vzdy zapamatovat :)

mozna by to chtelo tady na nyxu diskuzi: jake cleny si nemuzete zapamatovat?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SKRU: jojo, tak to mam stejne

plural se vetsinou da odhadnout mnohem lip nez ty cleny
    pricemz teda u clenu je par podstatnejch jmen, kde si to az notoricky ne a ne zapamatovat (das Projekt :)
    SKRU
    SKRU --- ---
    PROMETHEA: vzdycky clen i plural. dneska uz mam na plural trochu i cit (posledni rok mluvim nemecky prakticky denne) a zaroven jsou slova, kde ty cleny budu plest asi vzdycky, v zapalu rozhovoru, typicky der Name a die Email neustale prohazuju rody..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BENM: jednou za to budes rad =)

jinak jak to mate s clenama? ucili jste se poctive ke vsem slovum cleny uz od zacatku?

ja byla na zakladce a na stredni na nemcinu fakt lajdak, a nak se mi to nespojilo, takze mam porad pocit, ze se naprosto nestrefuju / a to spis u kazdodenni mluvy nez u odbornejch vyrazu, ktery jsem se naucila pozdeji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam