LIBRIUM: Jakým způsobem se pak trénuje slovní zásoba? To si na druhou stranu kartičky napíšu výklad, nebo se snažím si to slovo vybavit v mysli? Jsem typ člověka co k věcem musí přistupovat systematicky a produktivně. Tenhle imerzivní způsob zní lákavě, ale ve výsledku podle mě mapování na známý jazyk nabízí rychlost a efektivitu.
Pro pochopení popíšu moji momentální metodu, která je fakt specifická pro mě. Gramatiku se učím zvlášť, jako bych se učil fyziku nebo programovací jazyk. Jde o pochopení pravidel a funkcí, takže to chci jasně vysvětlené a nic jiného. Slovní zásobu se učím taky zvlášť, jednak ze souboru 4000 nejpoužívánějších slov
Langenscheidt Basic German Vocabulary a ze svého vlastního slovníčku kde si zapisuju každé nové slovo. Oboje trénuju pomocí programu iVocabulary, který umí rozlišit která slova umím víc a která míň, a hazí mi je náhodně dokud je neumím všechny.
K tomu čtu normální německé články na internetu, sleduju dabované filmy a seriály (s en titulkama), hraju stará RPG z mého mládí v němčině, přičemž rozumím samozřejmě jen část. A touha rozumět líp mě motivuje k produktivní práci na gramatice a slovní zásobě.
GOBERS: Na tu učebnici se rozhodně podívám, (bohužel jsem nenašel PDF) ale jsem skeptický vůči tomu, jestli učit se to přímo v němčině by pro mě bylo dostatečně efektivní.