• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TETHALKA: Já jsem si to právě počítal, že by mě kolikrát poštovné z takových těch normálních amazonů a spol. vyšlo levněji než ty jejich manipulační poplatky... Ale pro ty případy, kdy někdo neposílá mimo Reich asi dobrý...
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    GOBERS:
    Nezkoušela jsem to pro jiné případy než nákupy čteček z německého Amazonu, kde jsem si raději zaplatila kurýra (asi 160 Kč), ale kolegyně takhle nakupuje i od prodejců, kteří do Čech zasílají, a je spokojená. Trochu leze do peněz to slučování zásilek.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GOBERS: jo, tohle už je horší... sám jsem ostatně na poli nečitelnosti rukopisu průkopníkem ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: A abych jenom neřečnil a dal příklad... tak tohle je třeba jeden z těch čitelnějších rukopisů... taky by to mohlo být psáno v mnohem větším spěchu... třetinovým písmem... na pohlednici... (no - a toho tu mám na zpracování asi 30 archivních kartonů). Lááála lííí la láááá...

JENNE
    JENNE --- ---
    ZCR: To je na ranu...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TETHALKA: Hele, jsem koukal na ty jejich taxy... vyplatí se to, nebo to je pro ty případy, že jinam než do Němec dotyční prodejci nezasílají? (typický případ kde bych užil německou adresu - objednávky z Amazonu, e-baye a podobných shopů, kde je po německů poštovné zdarma)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZCR: Inu... z toho by jeden snad raději šel na čistý luft... :D :D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    BIDAK: A vidíš to... zrovna tohle je úplně v pohodě (zvlášť jak je to strojově krasopisné)... ale ono to je prostě tréningem. Nicméně (ne)přál bych vám vidět ty sudetské prasárny z 2. poloviny 19. století, kterých mám plný archiv (a musím je zpracovávat).
    ZCR
    ZCR --- ---
    BIDAK: Noch nicht nach ?aus gehen, sondern sich erst Feuer anmachen und ein Bischen wärmen.

A jinak jak to vypadá, když někdo s kurentem problém má, konkrétně jeden antikvář (nejmenovaný, nechci denunciovat, a vybral jsem ostatně nejtragičtější příklad):

Luftige Tiroler Befchichten - Rudolf Breing

BIDAK
    BIDAK --- ---
    ZCR: Tyjo, tak já nemám problém s kurentem atd, zato tohle je pro mě naprosto nečitelný.
    ZCR
    ZCR --- ---
    BIDAK: systematicky nezkoušel, ale po chvíli zírání to přečtu, dohledat bych si musel akorát sem tam velké písmenko - to mi ostatně dělalo problém zpočátku i ve fraktuře: na ta nejdivnější a nejzrádnější malá písmena (s, k apod) si člověk zvykne rychle, protože je vidí pořád, ale méně běžná velká...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ZCR: Pche, tohle je pohodička. Zkoušel jsi číst suetterlin? To je jak elfí runy.
    ZCR
    ZCR --- ---
    a radosti kurentu/fraktury/švabachu v kostce:

Je to Senfter?

Je to Fenster!
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    FERRENC:

Nikoho u hranic nemám, ale balíky si nechávám posílat přes mailboxde.cz - mám virtuální adresu v Zittau a oni mi balík přepošlou sem.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZCR: ooo, díky... já už Okoun moc nesleduju, ale tohle za to stojí
    ZCR
    ZCR --- ---
    Možná bych tu s dovolením znovu nenápadně propagoval okouní klub Unwützige Wütze - ujal se totiž skoro nečekaně dobře a je plněn tím nejlepším z toho nejhoršího, co německý humor, slovem i obrazem, nabízí.
    Náročný čtenář pak snad ocení, že se nemalý podíl nevtipů pravidelně koná v kurentu/fraktuře/švabachu, neboť je dolován ze zlatých žil různých sborníků anekdot a žertů z přelomu 19. a 20. století. Jedinečná šance cvičit si dovednost četby takových textů, a ještě se u toho nepobavit!
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JENNE: prelozeno "z konecne hodnoty"
    JENNE
    JENNE --- ---
    PALEONTOLOG: vom Endwert... viz treba wiki http://de.wikipedia.org/wiki/Messger%C3%A4teabweichung (posledni clanek, prvni odstavec)... jestli to je to, co hledas...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mám otázku, neznáte význam zkratky v.E. ? něco jako nejistota měření nebo rozptyl, ale nemůžu to zběžně najít
    předem Dík
    FERRENC
    FERRENC --- ---
    Nebydlíte někdo, prosím, v Německu blízko hranic ČR, nebo nemáte tam známého? Potřeboval bych k někomu poslat balík (barové židle) z Anglie, protože k nám je nedovezou.

Moc díky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    no, my se tady tomu Haškovu vtipu s císařovým portrétem smějeme, a ona je to přitom reálie:

Der Wirt brachte ein Tischchen und zwei Stühle in die Küche und entzündete eine grünliche Gaslampe. In der Wirtsstube schmetterte der Musikapparat wieder, ein Potpourri aus bekannten Märschen, zwischen denen die ersten Trommeltakte des Radetzkymarsches, entstellt durch heisere Nebengeräusche, aber immer noch kenntlich, in bestimmten Zeitabständen erklangen. Im grünlichen Schatten, den der Lampenschirm über die weißgetünchten Küchenwände zeichnete, dämmerte das bekannte Porträt des Obersten Kriegsherrn in blütenweißer Uniform auf, zwischen zwei riesigen Pfannen aus rötlichem Kupfer. Das weiße Gewand des Kaisers war von zahllosen Fliegenspuren betupft, wie von winzigen Schrotkügelchen durchsiebt, und die Augen Franz Josephs des Ersten, sicher auch auf diesem Porträt im selbstverständlichen Porzellanblau gemalt, waren im Schatten des Lampenschirms erloschen.

(Joseph Roth, Radetzkymarsch, Kap. 7)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam