• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TETHALKA: Já jsem si to právě počítal, že by mě kolikrát poštovné z takových těch normálních amazonů a spol. vyšlo levněji než ty jejich manipulační poplatky... Ale pro ty případy, kdy někdo neposílá mimo Reich asi dobrý...
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    GOBERS:
    Nezkoušela jsem to pro jiné případy než nákupy čteček z německého Amazonu, kde jsem si raději zaplatila kurýra (asi 160 Kč), ale kolegyně takhle nakupuje i od prodejců, kteří do Čech zasílají, a je spokojená. Trochu leze do peněz to slučování zásilek.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GOBERS: jo, tohle už je horší... sám jsem ostatně na poli nečitelnosti rukopisu průkopníkem ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: A abych jenom neřečnil a dal příklad... tak tohle je třeba jeden z těch čitelnějších rukopisů... taky by to mohlo být psáno v mnohem větším spěchu... třetinovým písmem... na pohlednici... (no - a toho tu mám na zpracování asi 30 archivních kartonů). Lááála lííí la láááá...

JENNE
    JENNE --- ---
    ZCR: To je na ranu...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TETHALKA: Hele, jsem koukal na ty jejich taxy... vyplatí se to, nebo to je pro ty případy, že jinam než do Němec dotyční prodejci nezasílají? (typický případ kde bych užil německou adresu - objednávky z Amazonu, e-baye a podobných shopů, kde je po německů poštovné zdarma)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZCR: Inu... z toho by jeden snad raději šel na čistý luft... :D :D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    BIDAK: A vidíš to... zrovna tohle je úplně v pohodě (zvlášť jak je to strojově krasopisné)... ale ono to je prostě tréningem. Nicméně (ne)přál bych vám vidět ty sudetské prasárny z 2. poloviny 19. století, kterých mám plný archiv (a musím je zpracovávat).
    ZCR
    ZCR --- ---
    BIDAK: Noch nicht nach ?aus gehen, sondern sich erst Feuer anmachen und ein Bischen wärmen.

A jinak jak to vypadá, když někdo s kurentem problém má, konkrétně jeden antikvář (nejmenovaný, nechci denunciovat, a vybral jsem ostatně nejtragičtější příklad):

Luftige Tiroler Befchichten - Rudolf Breing

BIDAK
    BIDAK --- ---
    ZCR: Tyjo, tak já nemám problém s kurentem atd, zato tohle je pro mě naprosto nečitelný.
    ZCR
    ZCR --- ---
    BIDAK: systematicky nezkoušel, ale po chvíli zírání to přečtu, dohledat bych si musel akorát sem tam velké písmenko - to mi ostatně dělalo problém zpočátku i ve fraktuře: na ta nejdivnější a nejzrádnější malá písmena (s, k apod) si člověk zvykne rychle, protože je vidí pořád, ale méně běžná velká...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ZCR: Pche, tohle je pohodička. Zkoušel jsi číst suetterlin? To je jak elfí runy.
    ZCR
    ZCR --- ---
    a radosti kurentu/fraktury/švabachu v kostce:

Je to Senfter?

Je to Fenster!
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    FERRENC:

Nikoho u hranic nemám, ale balíky si nechávám posílat přes mailboxde.cz - mám virtuální adresu v Zittau a oni mi balík přepošlou sem.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZCR: ooo, díky... já už Okoun moc nesleduju, ale tohle za to stojí
    ZCR
    ZCR --- ---
    Možná bych tu s dovolením znovu nenápadně propagoval okouní klub Unwützige Wütze - ujal se totiž skoro nečekaně dobře a je plněn tím nejlepším z toho nejhoršího, co německý humor, slovem i obrazem, nabízí.
    Náročný čtenář pak snad ocení, že se nemalý podíl nevtipů pravidelně koná v kurentu/fraktuře/švabachu, neboť je dolován ze zlatých žil různých sborníků anekdot a žertů z přelomu 19. a 20. století. Jedinečná šance cvičit si dovednost četby takových textů, a ještě se u toho nepobavit!
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JENNE: prelozeno "z konecne hodnoty"
    JENNE
    JENNE --- ---
    PALEONTOLOG: vom Endwert... viz treba wiki http://de.wikipedia.org/wiki/Messger%C3%A4teabweichung (posledni clanek, prvni odstavec)... jestli to je to, co hledas...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mám otázku, neznáte význam zkratky v.E. ? něco jako nejistota měření nebo rozptyl, ale nemůžu to zběžně najít
    předem Dík
    FERRENC
    FERRENC --- ---
    Nebydlíte někdo, prosím, v Německu blízko hranic ČR, nebo nemáte tam známého? Potřeboval bych k někomu poslat balík (barové židle) z Anglie, protože k nám je nedovezou.

Moc díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam