• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    RETAL
    RETAL --- ---
    VANEK: Nenašel jsi tu pasáž? Tak to bude překlad Rotwein první vůbec, hezké :-)
    Teď jsem se znovu díval do katalogu. Přehlédl jsem se, co se týče překladatele:
    "Vybráno a přel. z něm. orig. Das Narrenschiff s přihlédnutím k novodobému přepisu Margot Richterové"
    Takže ne, že to překládala.

ROTWEIN: Jak to myslíš "kolik kB má normostrana"? NS čistého textu bude mít 1800 bajtů. NS ve Wordu se může pohybovat od 10 kB do stovek kB (když například necháš vložit fonty atd.) :-)
    Nebo jsem nepochopil tvou otázku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    RETAL: Kde že to žiješ? Včera jsem sjel na Mariánské a normálně ji mají ve skladu, akorát že je to jenom výbor a nikde jsem to tam nenašel (a kupodivu ani překladatelku, v tiráži akorát "vybráno a přeloženo z německého vydání ...", do Zamlčovaných překladatelů jsem se kouknout zapomněl).
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Aether: taky jsem to někde měla. Inu Turecko:) Jdu počítat..:))
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: NS - 30 radek po 60 uhozech; kB nemuzes pocitat, zalezelo by na formatovani - ruzne prekladatelske agentury NS odhaduji z poctu celkovych znaku s ruznym koeficientem, nekde jsem mela tabulku, ktera na ten odhad slusne fungoval, zel uz dva roky ji marne hledam... asi spinka nekde v nebi binarnich soustav...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Nevím, jestli lepší verze, ale už žádná jiná nebude.
    Židovská činže obstojně jistá
    teď tu však pro ně nebude místa
    židovští křesťané ženou je pryč
    při tom však třímají lichvářský bič

Aether: prosím nevíš, kolik kB má normostrana...? Zapomněla jsem číslo...:)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Jejda, nechte toho, je to HROZNÉ...

:+0
    :-)
    TAJFUNKA
    TAJFUNKA --- ---
    ROTWEIN: ty jsi úžasná!!!
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Hrozné naprosto.. jenže kde nic není, ani básníkova smrt nebere...:§)

Zkusím přes večer popřemýšlet, třeba mě napadne něco chytřejšího... :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    (panejo, ja jsem slepa, cetla jsem jen tu prvni cast: dotaz, zda to nekdo ma doma a muze dohledat;)

Rot: krasny preklad;)
    RETAL
    RETAL --- ---
    Alle Achtung!
    To je vynikající! Moc ti děkuju!

!
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    RETAL: Velmi volně přebásněno:) Nebo to chceš úplně doslova?

Žiďáků činže vcelku obstojné výše,
    u nás však pro ně již pražádné skrýše,
    Křesťanští židé pryč ze země je vyštvat chtějí
    Leč sami na stejném lichvářském rožni se hřejí.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    děkuji...taky jsem to tak udělala :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ACIDQA: v diplomce se to urcite dava nakonec a ja to myslim davala i do seminarek az za literaturu;)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Dodělávám seminárky, a chtěla jsme se zeptat..když dávám jako přílohu fotografie autorů + životopis, který nechci, aby byl přímo v textu seminárky, kam se to přikládá...až za literaturu úplně nakonec nebo ještě před?
    RETAL
    RETAL --- ---
    Překládám studii o nepřátelství vůči Židům ve středověké společnosti a objevuje se v ní citát z Narrenschiff Sebastiana Branta (1494). Loď bláznů měla vyjít v roce 1973 v českém překladu Margot Richterové, ale tuto verzi bohužel nemám k dispozici. Takže prosba: máte-li překlad po ruce, můžete se podívat / můžete pomoci s jeho překladem tady na místě?
    Pasáž zní:
    Der Juden Zins war leidlich genug,
    Aber sie können nicht mehr bleiben,
    Die Christenjuden sie vertreiben,
    Die mit dem Judenspieß [Wucher] selbst rennen...

Děkuji za pomoc.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    juuu....vy jste ale hodnoucky.....zacala jsem ted rozebirat jednu z basni..tak ji pak hodim...

aether:pomuze cokoliv...:)
    AETHER
    AETHER --- ---
    Mozna i vim, oc jde:)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Myslím, že přesný název je Handbuch der deutschen Literatur, ale nechci mást, dlouho jsem ji neměla v ruce...:))) Je to takové modré monstrum..:)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: copak je to za knihu? :)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    ACIDQUA: pokud už máš takovou nechuť k německé literatuře...:)), můžu poskytnout celkem zdařilý korpus k tvému tématu nebo ke knize, kterou si vybereš a pak rozvedeš na potřebné strany. Vlastním totiž úžasnou knihu s obsahy všech jen trochu významnějších děl něm. lit. Jsou obsáhlé a s prvky analýzy, takže by se to hodilo. Můžu nafaxovat nebo poslat poštou. Ale až ve středu. Po a Út tu nejsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam