• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    BLOWUP: Montalcino? Tak to je pro mě objev. Díky za tip. Archivní jsem v případě rakouské protimrznoucí kapaliny či co to bylo myslela s nadsázkou. Víno prý tenkrát tak získalo charakter archivního a bez chemické analýzy to bylo poměrně těžké rozeznat.
    Přesně - mně v něm. vínech absolutně chyběly třísloviny, kyseliny, prostě všechno, co se mi na vínech líbí... člověk je dlouze a marně hledal pod nánosem tlamolepu...

NECECH: Popravdě, divím se, proč do toho Gysi jde. Je čerstvě po infarktu, jako žid možná i pod nějakým vnitřním tlakem, minulost a svědomí mu to taky neulehčují a ještě si posadí na záda tlusťocha Oskara....:(
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ROTWEIN: "archivni" je dost matouci pojem. V cechach se rika "archivni snad vsemu, co se okamzite nevypije... Ja se k vinu dostal pres rodinu moji zeny, jeji dedecek pochazi ze severni Italie a s vinem obchodoval. Coz v sobe skytalo zajimave moznosti, at uz slo o Barolo nebo o jednodussi Barbaresco. Zrovna to Barolo je ohledne terminu "archivni" docela dobry heslo, ponevadz to se snad mladsi nez petilety ani nepije, a ve sklepe myho tchana lezej i superrocniky 1961, 1969.... Dobre skladovatelny je samozrejme Bordeaux a ze spanelska Rioja... A co se tyce tech nemeckej desertnich, tak ty ja moc nemusim... tu uz spis obcas vino santo nebo suchy sherry :-)

Montepulciano mam z tech toskanskejch asi nejradsi, hned po Montalcino :-)
    NECECH
    NECECH --- ---
    Zkratka: Gysi je vtipny a Lafontaine je smesny - nehodi se spolu. Ale kdyby to dotahli ve volbach nad 5%, byla by zase sranda v Bundestagu...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Ostatně, co říkáte na Lafontaina a Gysiho? Netušila jsem, že byl Gysi agentem Stasi... Inu vrána k vráně...:(
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    necech: nemám to před očima... nejvíc měl Koehler tak kolem 70-ti, pak Angela. zkusím to najít přesně..
    NECECH
    NECECH --- ---
    Merkelova ma 62%.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Blowup: nakonec jsme obvykle končili ve stáčírně "vom Fass", kde se čepovalo Montepulciano. Ještě že je Německo obklopeno Italy a Francouzi...:)

Zajímavé, že členové vládního kabinetu mají všichni důvěru mezi 53-49 procent. Nejméně - podle očekávání - ministrině zdravotnictví -a i ta snad 44 procent...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Bluwop: nemáš rád archivní? :))))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ROTWEIN: no, nemecky vina krome tech dezertnich snad ani nikomu jinymu nez nemcum nechutnaj. Ale aspon do nich nelejou glykol jako pred lety rakusani :-)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    No podle vysvětlení místňáků je Mittelwald prostřední část lesa, kde se stromy nechávají vyrůst hodně vysoko, trochu to připomíná džungli, i tráva je tam vysoká. Takhle narostlé stromy se pak používají na stavební účely. Např. krovy apod.
    Nedoporučuji tam ale chodit bez očkování proti klíšťatům. Je jich tam hrozně.:)

Jediný druh vína, který mi chutnal, je jedna z novějších odrůd. Jmenuje se Domina - červené. Bílá typu Rivaner, nebo Scheurebe taky jdou, ale už na mě moc sladká.
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: chudinko, taky nesnasim sladka vina... maximalne jeste tak nektera muskatova...

Mittelwald - takhle bez kontextu me nic nenapada? Jedina spojnice vede k oznaceni lidi, kteri bydli v Bavorskem lese, v kopcich (o tech se, i kdyz bydli treba na holem kopci, rika, ze jsou oasm'Woalda;)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Tak se hlásím zpět z Němec. Proč ale jen mají tak cukernatá vína.. přesvědčovala jsem vinaře v Iphofenu, že jejich trocken je u nás polosuché.. o kabinetech či prädikatech ani nemluvě...a jestli by neměli něco opravdu suchého. Smáli se, že víc už to prostě nejde...:)

mám nové (pro mě určitě) slovíčko Mittelwald...
    Schválně..:)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    hildegard wohlgemuth

eroberer

die zähe beute
    weichgeritten
    unterm sattel
    die sprüche
    wiechgeklopft
    am rednerpult

hier steht
    ein mann
    und kann
    nicht anders

ich soll
    die rauhe schale
    streicheln
    der weiche kern
    ist vorbehalten
    andern energieverbrauchern
    ERROL
    ERROL --- ---
    AETHER: No myslela jsem germanistiku v Praze. Já jsem totiž s Dudenem poměrně dost spokojená a zajímalo mě, který profesor říká něco jiného. Nám třeba naopak vyučující na lexikologii Duden vřele doporučují.
    NECECH
    NECECH --- ---
    ERROL: Norbert Fries (HU-Berlin)
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: a co je dle Tveho profesora lepsi nez Duden? Nechci tvrdit, ze Duden je nejlepsi lexikograficke dilo, ktere spatrilo svetlo sveta, naopak - mam k nemu radu vyhrad, ale na druhou stranu neznam prilis alternativ. A zrovna Tva vytka je ponekud 'mimo misu': Duden je primarne urcen pro nemecky mluviciho uzivatele (mysleno Deutsch als Muttersprache) - ackoliv samozrejme v ruznych svych materialech uvadeji, ze muze byt pouzivan i lidmi, kteri se nemcinu teprve uci, a take jimi pouzivan je, castecne z nedostatku vhodnejsich del (i kdyz v poslednich letech se situace zlepsila, vychazeji ruzne jednojazycne slovniky pro DaF, muj nejoblibenejsi je Langenscheidt) - a Nemec podrobnou informaci o uziti slova nepotrebuje.

//mimochodem, i Duden vydal Lernerwörterbuch Deutsch als Fremdsprache, ma spoustu 'vychytavek' ale jako celek se mi zda byt sity horkou jehlou, zvlaste vyber slovni zasoby je ponekud zvlastni...

ERROL: tipuji, ze nejde o ceskou germanistiku, ale nekde v Nemecku? ;)
    ERROL
    ERROL --- ---
    NECECH: na germanistice te uci syntax Dovalil??
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    BLOWUP: *usmála se*
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ACIDQA: no, on mail ma za normalnich okolnosti taky hlavicku... :-)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    + dopis žádnou hlavičku nemá, je to mejlová odpověď, to s tím Rakouskem jsem vynechat nemohla...ale prostě to už nemusíme rozebírat, když nevíš na co a komu jsem odpovídala.... BB napsat umím..a kdybych neuměla vezmu si učebnici, že jo:)

BLOWUP:
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Už jsem děkovala...je to vyřešený . . .odeslaný. Nebyl to Bewerbungsbrief...byla to odpověď, takže chápu, že bez toho, na co odpovídám, vám to může připadat poněkud zvláštní formulace....

Za překlad znovu děkuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam