• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    381007
    381007 --- ---
    SIRIUS: je to na plotteru vyřezaná reflexní folie určená na textil a nažehlená termolisem (jak se jmenuje nevím, nechávám si to dělat v reklamce :). Materiál panelu je padákový ripstop nylon :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XMEDA: Zvláštní. Korán v angličtině. Keramické kuchyňáky, když tam chceš najet autem a fejkové pásy. To je na tom džihád blbě.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Útočníci z Londýna si chtěli půjčit větší auto. Nože měli z Lidlu, byly v akci – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...i-z-londyna-si-chteli-pujcit-vetsi-auto-noze-meli-z-lidlu-byly-v-akci.html

    Tak co zakazou ted? Dodavky? Autopujcovny? Mobily? Kuchynske noze? Tkanicky? Lidl? Vino ve flaskach?

    A kam se podely casto zminovane macety?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ERGOSUM: ale já psal, že záleží na situaci.

    Pokud cvok začně střílet v Mekáči, kde zrovna jím a půjde o vteřiny, asi telefonovat nebudu.
    Pokud jsem ale například ve škole a zjistím, že na druhé straně pavilonu zní střelba, tak zavolám policii, oznámím střelbu, popíšu sebe, oznámím, že mám zbraň a budu se snažit třeba hlídat studenty v tělocvičně, atd. Na to času bude dost.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BRUKEV: :-D Promiň představuji si situaci kdy kolem řádí cvok a já volám policii že mám zbraň a jdu ho řešit.
    Spíš to vidím tak, že
    1) reaguji na ohrožení.
    2) a- útočník odhodí zbraň, ale je schopný odporu- kontroluji ho zbraní, volám policii(nebo někoho pověřím) a nepustím k němu nikoho, koho by mohl vzít jako rukojmí. V takovém případě zdůrazním, že já jsem ten se zbraní a hlídám lumpa.
    b- útočník uteče- schovám zbraň přesunu se abych nebyl na ráně a volám policii.
    c- útočník je zneškodněn- schovám zbraň- volám policii,řeším další.
    3) čekám na policii- "Teď počkáme až přijede policie a zůstaneme v klidu ať se ve zmatku ještě někomu něco nestane"...
    4) po příjezdu policie se řídím pokyny policie.

    Ano. Je tu riziko, že má kámoše, ale než se projeví moc nenadělám.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SHADDIE: základ je, aby co nejvíc "civilů" bylo za tebou a živých, než před tebou a mrtvých. Když někam přiletí zásahovka, koho sejme? Maníka se zbraní, za kterým leží, klečí, stojí spousta civilů, nebo maníka, který řvě něco o Alláhovi a u nohou mu leží rozstřílená babička?

    Pokud bych měl čas volat policii, popíšu se co nejlépe, řeknu, že mám zbraň, že se bráním napadení a kdo koho napadá. Neříkal bych, že se jdu aktivně postarat o útočníka.
    Pokud bych byl během přepadení/situace nucen střílet a dobře to dopadlo, všechny potencionální svědky bych upozornil, že nyní schovávám zbraň, nejsem s útočníkem nijak spojen a že až na mě naskáče policie, tak je prosím o případné vysvětlení mojí činnosti policistům.

    Ale fakt půjde o to, jestli se to stane v obchodáku, na ulici, bude tam pet lidí, nebo několik set.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    VYGIDOR: dik
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    381007: jj presne to by se me libilo, hodit si to do brasny a frcim :) to logo je tam nasiti nebot o je tisk?
    381007
    381007 --- ---
    SIRIUS: v shopu to zatím nemám asi jako 1500 dalších výrobků, které mi za ty roky prošly rukama. Nechtěl jsem na nový eshop dávat staré fotky, ale tenhle panel je zrovna docela OK, tak ho tam dám ;). Já je mám na obou taškách, které na EDC střídám, protože občas se stane, že jdeš někde podle silnice neosvětlený... a navíc je teď ta vyhláška, že musíš něco reflexního mít, tak to vždycky rozbalím přes tašku a jsem OK :) - já teda nosím takovéhle prominentní (logo i webovka jsou reflexní) :)

    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: Tak když tam bude hluk a spousta lidí, tak zavolá i někdo další. Důležitý bude záznam, že jsi volal ty(i když ti nebylo rozumět (Můžete být ticho? Volám policii!)). Ale jinak souhlas a záleží na okolnostech.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    381007: a v shopu to mas kde? :-)
    381007
    381007 --- ---
    SIRIUS: dělali jsme několik modelů ;) - tohle je reflexák na batoh (byl v sadě s pyrotechnickým stroboskopem, dělali jsme to pro slovinské horské myslivce), nicméně funkce je asi stejná ;)

    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    VYGIDOR: nevis vyrobce, eventulane by to mohl byt namet pro mistniho sevce - 381007 coz?
    STENNY
    STENNY --- ---
    ERGOSUM: Bude záležet na situaci, ale skoro se mi zdá, že přeceňuješ flegmatičnost ostatních lidí. Naštěstí můžu soudit jenom z modelových situací, videí z kamer atd., ale nikdy jsem nezaregistroval, že by brzy po útoku nastal nějaký stav klidu - lidi obvykle zdrhají od střelby a ječí. Pokud to bude v místě, kde je třeba padesát (nebo taky dvě stě) lidí, tak tam IMHO okamžitě po prvním výstřelu propukne takový chaos a hluk, že nebude slyšet vlastního slova, takže předat těm ostatním "svůj pohled" bude obtížné. Naopak bych považoval za nemalé nebezpečí možnost zranění kvůli pohybu davu k východům a podobně.
    Jako faktory vidím i časový rámec celé situace a duchapřítomnost svědků. Pokud vezmu jako modelovou situaci, že třeba do posluchárny na univerzitě, do obchoďáku atd. vběhne útočník s palnou zbraní, pak v případě intervence ozbrojeného civilisty pravděpodobně půjde o situaci v řádu vteřin - obránce nejspíš zapadne do prvního dostupného krytu, bude opětovat palbu a ta bude mít nějaký výsledek (útěk, zranění nebo smrt útočníka... nebo bude zastřelen obránce, ale to už nám pak může být jedno). Spousta lidí vůbec neuvidí, co se děje, protože zpanikaří a bude hledat východ, zaleze pod regály při prvním výstřelu atd. Střelba v budově bude mít svoje následky, některým lidem stres vypíná sluch... spousta verzí vznikne i při tvojí přítomnosti, pokud tam bude dost lidí. A vzhledem k tomu, že obránce bude zřejmě zasahovat až při již probíhajícím útoku, tak budou existovat důkazy, že tam nějaký útok probíhal (útočníkem zraněné osoby, např.).
    To ale všechno platí, jak jsem psal, pro případy s velkým množstvím lidí, kdy překážky a ohrožení ze strany davu můžeš vyhodnotit jako větší než jako možnost fám, které vzniknou. Ve chvíli, kdy chlap s mačetou vrazí do ospalé hospůdky, kde popíjí osm lidí, jednoho sejne a sám je následně zastřelen obráncem, tak s tvým postupem souhlasím beze zbytku. A focení/natáčení scény je určitě dobré, to bez diskuze... jen byl bych opatrný mít cokoliv v ruce, až přijede policie.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: " se stáhnout někam, kde je klid - do jiné místnosti, třeba. "
    To nehodnotím kladně. Ti ostatní jsou svědci. A když někdo nadhodí "Tady chlap vytáh pistoli, ten druhej se chtěl bránit, ale je mrtvej a pak ten zločinec utek."... Když tam nebudeš vzniknou nejrůznější verze zcela odlišné od reality. Naopak když všichni vidí, že voláš policii a mluvíš o nebezpečném cvokovi, který tu chtěl vraždit a pak, pokud to má smysl požádáš o obvazy pro lumpa, budou spíš na tvé straně.
    IMHO nebude od věci nafotit případnou zbraň (když budou fotit i ostatní tím líp) a stav střeleného(udělal jsem co se dalo je obvázaný / ne s dírou v hlavě nemělo smysl poskytovat první pomoc).
    MOKOPA
    MOKOPA --- ---
    No, pokud vím, tak třeba při zásazích v letadle (což je teda asi ta extrémnější situace) se bere jako legitimní cíl každý kdo se zvedne ze sedadla a začne ječet (zjednodušeně). Prostě buď schováš hlavu a nebo začneš paniřit a můžeš ji slíznout.

    Jinak samozřejmě v takové situaci zbraň do pouzdra, být připraven na to, že se se všemi zachází jako s potenciálními útočníky a očekával bych, že když s rukama nad hlavou vylezu ven a řeknu, že mám zbraň, tak na mě bude klečet pět chlapů do doby, než se to vysvětlí. Pokud by to byl velký prostor a čekal bych, než se ke mě dostanou přes x pater nebo něco takového a zároveň by šlo volat policii, tak bych asi zkusil někde splašit tu reflexní vestu / červené trenýrky nebo cokoliv specifického a hlásil bych do telefonu, že "muž s koženou brašnou" je klaďas. A zároveň bych moc nespoléhal na to, že to doputuje až k těm zasahujícím.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    SHADDIE: rvi POLICIE POLICIE.. ovce kolem te budou brat za prislusnika a zbytek se vysvetli potom..
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    STENNY: ad reflexna vesta - polska firma Husar robi taky maly pouch, ktory obsahuje reflexny panel, je to vhodne na kazdodenne nosenie (male, na opasok), aj na strelnicu.
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    381007: Jo, na necem podobnem jsem byl, kdyz probihaly scenare v radiu Svobodna Evropa. Bohuzel jsem si zapomnel nandat spunty, takze jsem pak moc neslyslel co po me kdo vlastne chce, ale prohledavali tenkrat vsechny jednou na miste zasahu a pak venku za asistence zachranaru.

    Pokud bych se do podobne situace dostal, tak jen doufam, ze bych si vubec vzpomnel na to, ze nejakou zbran v ruce mam a zahodil bych ji/zandal do pouzdra. Vsechno ostatni je v te chvili asi podruzne. Maximalne bych na PCR cekal tak, aby na me bylo z dalky videt, aby se nelekli, pokud bych sedel nekde za barem:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam