NECROMAN: Já bych do začátku osobně doporučil full size Glocka nebo CZ-75 z druhé ruky. S tím že bych doporučil Glocka, je sice o něco dražší a zásobníky jsou dražší, ale jako člověk co dlouhá léta měl staré CZ-75 jsem to nakonec vzdal a šel do Glocka.
Na glocky seženeš mnohem mnohem více příslušenství a tuningů za zlomek ceny na CZ a dle mé zkušenosti je základní spoušť na Glocku mnohem lepší jak SA na CZ 75.
Ale ani CZ 75 není vyloženě krok špatným směrem.
Co bych ROZHODNĚ nedoporučoval do začátku je CZ 75 Compact (zde platí heslo devatero řemesel desatera bída), subkompakty na nošení (pokud vyloženě nepotřebuješ nosit hned, protože po tobě jde mafie), cokoliv mimo 9mm a mimo standard s dostupností dílů (tzn. Glock, nebo CZ a možná ještě 1911 nebo XDM).
Jak jsem již psal, být tebou se do začátku vzdám myšlenky pistole na každodenní nošení a vezmu něco většího. S tím se naučíš střílet a pak, až budeš umět střílet a budeš mít vše zažito, můžeš přemýšlet o koupi něčeho dalšího na EDC. Opačná cesta není dobrá, jelikož malé pistole většinou nejsou moc vhodné na trénink (nepříjemně kopají, mimo 9 mm drahé náboje atd.) a když nemáš nadrilováno..
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že full size pistole lze skrytě nosit (i když se to moc nehodí pod košili a není to vhodné na každodenné nošení). Pro nošení má Glock velkou výhodu že nemá kohoutek a nemusíš tedy trénovat spouštění kohoutku při nošení - z toho jsem byl zezačátku vždy hrozně vystressovaný.