• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    BAAL
    BAAL --- ---
    KASUMI: Za me jednoznacne a bez diskuze ne, historie nasich zemi a zkusenosti z US (pomijim dalsi zeme jako Iran a Cina) jasne ukazuji ze je to uplna kravina, plna justicnich omylu, problemu se zpusobem popravy, kdy chemikalie nefunguji atd.

    Za me podpora trestu smrti je vlhky sen diskuteru z novinek a podobnych idiotu.

    John Oliver k tomu mel kuprikladu par hezkych ilustrativnich videii s obrazkama pro mene chapave:

    Death Penalty: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    http://www.youtube.com/watch?v=Kye2oX-b39E


    Lethal Injections: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    http://www.youtube.com/watch?v=0lTczPEG8iI


    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KASUMI: nicmene doplnim k tomu ze si myslim ze by ten instutut mel existovat a takovej brejvik by si tu pasku zaslouzil zfleku, ale nemyslim si ze by to realne melo byt soucasti bezne struktury trestu a mel by by to byt nejaky mimoradny prostredek nekde na urovni milosti atp. jenomze pak clovek vidi jak to vypada s udelovanim milosti a je celkem jeasny ze to je totalni scifi
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MARWIN: Až budu z něčeho podezřelej puso.
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    XMEDA: prokurátor neříkal, že se zločinci nebojí trestu smrti potom co je chytí. Říkal, že je trest smrti neodstrašuje předtím než je chytí, protože s tím, že by byli chyceni, nepočítají a tudíž je to nemůže odstrašit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    trest smrti

    51 hlasy od 51 respondentů

    MARWIN
    MARWIN --- ---
    OCTOPUSS: hlasis se dobrovolne na jednoho z tech dvou? Furt to bude dobre skore.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    RIVOK: Taky by mohl takovy Breivik v pet rano dostat klackem pres zada a do desiti vecer treba kopat ve stole krumpacem sutry s pridelem ctvrtky chleba a vody z hadice.. az do brzke smrti.
    Utraceni injekci nebo obesenim moc odstrasujici neni, to je pravda. (Nicmene i ta Hepnarova, kdyz ji zminujes, se pri odvadeni k poprave kompletne rozsypala a podelala.)

    Samozrejme je otazka definice zvlast zavaznych pripadu, kde takto postupovat. Skladovanim veznu na dlouhy leta ve veznicich se toho ocividne moc neresi.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    RIVOK: To asi dává smysl.

    Nicméně názor "měl by shnít v base" je tu u některých účastníků taky nepopulární, takže se obávám, že to nemá řešení :D
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    OCTOPUSS: trest smrti absolutně odstrašující není. Před lety jsem četl interview s posledním československým prokurátorem, který tu uložil trest smrti - mj. jej požadoval i pro Hepnarovou. A ten říkal, že podle jeho zkušeností trest smrti nikdy žádné zločince neodradil, protože zločinec si buď vůbec nepřipouští, že by jej mohli chytit - myslí si, že je nejchytřejší a unikne -, nebo naopak vůbec nepřemýšlí o tom, co se stane po zločinu, protože má extrémně vysokou časovou preferenci a žije pouze přítomností.

    Zkušenosti psychologů z USA říkají totéž: vězni se nebojí policajtům, protože těm přeci zdrhnou, ale bojí se ozbrojených občanů kteří by jim překazili zločin samotný ne protože by je chytali, ale protože by prostě stáli v cestě a museli se jim bránit.

    A Breivika by mnohem více potrestalo, kdyby mu sebrali konzoli a zato mu každý den pozůstalí chodili říkat "Nejsi nic než _____".
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    RIVOK: Já neříkám, že by se trest smrti měl používat, rozhodně spíš ne než jo, ale přijde mi jako teoreticky fungující odstrašující případ "tohle můžeš dostat". A prostě jsou případy, kdy by byl na místě. Viz třeba ten Breivik.
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    OCTOPUSS: klasické úsloví praví, že "lidské společnosti se dělí podle toho, zda raději pustí 1000 viníků než aby stát se svou neporazitelnou mocí nespravedlivě zavraždil 1 nevinného - nebo jestli raději zavraždí 1000 nevinných, jen aby neunikl 1 viník."

    První variantu oficiálně prosazovali Otcové-zakladatelé USA.

    Druhou variantu prosazovaly orientální despocie, bolševici a nacisté.

    Na první variantě stojí celý koncept právního státu a svobody: neexistuje horší scénář, než kdy lidé zcela přestanou důvěřovat státu a začnou jej považovat za tyranického vraha a pachatele bezpráví. Protože zatímco proti zvůli zločince se jedinec může a smí bránit, proti zvůli státu s jeho policií, zásahovkami a armádami se bránit nesmí a nemůže. A protože všichni policajti z podstaty považují VŠECHNY kteří jim padnou do pracek za "viníky" - protože "každý zločinec nám tvrdí, že je nevinnej, takže všichni co to tvrdí lžou" -, druhý přístup nevyhnutelně způsobí, že nezůstane u "dvou ze sta", ale nakonec to dopadne na každého.

    Jenže to prostě příznivcům represe nikdy nedojde, protože ti si vždy jen vychutnávají představu, jak to stát osolí těm, které nemají rádi, a NIKDY si nepřipustí, že daleko pravděpodobněji si stát vychutná je - kteří v tom neumí chodit, nemají vazby na kmotry ani schopnost korumpovat.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    2ND: Ty vole a kdo se tě ptal na názor na můj komentář? Mohl sis ho nechat pro sebe a ještě se nepokoušet o urážky, jako by tvůj názor byl jedinej správnej.

    RIVOK: S Amerikou bych teda jaksi nesrovnával...

    A asi je to nepřípustnej názor, ale jestliže ze 100 popravených si to 98 zaslouží, protože udělali něco strašnýho, pijde mi to jako dobrý skóre.
    Kde je vůbec rozdíl mezi justičním omylem u popravy a justičním omylem, na základě kterýho někdo seděl 36 let zbytečně? Má život v píči tak jako tak.
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    XMEDA: koneckonců vzpomínám na případ z 90. let: zavraždili kluka. Jeho kamarád byl zrovna na cestě k němu, takže když to zjistil, zapadl do hospody ve vedlejší vesnici a šel to zapít. Vedle něj seděl nějaký strejc, který mu koupil pivo a začal s tím teoretizovat, jak by toho zavražděného zavraždil, kdyby to chtěl udělat on. Připitý kamarád se zamyslel a logicky něco odvodil - načež strejc vytáhl placku a odvlekl ho na služebnu jako pachatele vraždy, který se přiznal.

    Protože ten popis způsobu vraždy, který kamarád logicky vydedukoval, naprosto přesně odpovídal způsobu vraždy jak ji zdokumentovala policie.

    Jenže po pár měsících se Policii úplně jinde v úplně jiném případu pochlubil jiný zadržený, že tu vraždu spáchal on. IIRC policie u něj dokonce zajistila i vražednou zbraň. Takže "úplně jasný podezřelý" to prostě udělat nemohl - ale Policajti měli jasno, zničili by mu život doživotím - a kdyby byl trest smrti, byl by také "jasnej" a dostal to.
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    XMEDA: Mhm. Je hezké argumentovat takovým extrémem, jenže ten se stane jednou za 100 let - ale pod záminkou takovýchto extrémů se pak popravují jiné "jasné případy", které naprosto takto "jasné nejsou, ale policajtům a krvechtivé lůze tak připadají.

    Jako údajný únosce+vrah Lindenbergova dítěte - který sice fyzicky nemohl únos spáchat, ale našla se u něj část výkupného, tak "nebylo pochyb". I když mu nabídli doživotí namísto trestu smrti pokud se přizná, trval na nevině. Ale "byl naprosto jasnej", vždyť kdyby to nebyl únosce, nemohl by u sebe mít část výkupného.

    Nebo třeba Lacina - veřejnost tehdy také volala po trestu smrti "vrahovi co se ji pokusil vytlačit a zabít". Jakmile je jednou zaveden trest smrti, NIKDY se nedá udržet jen na extrémních "úplně jasných" případech. Vždycky se rozšiřuje a končí justičními vraždami.

    Koneckonců tvrdá fakta: stačí se podívat na The Innocence Project v USA: kolik % lidí bylo prokazatelně odsouzeno k trestu smrti na základě zcela zfalšovaných a nesmyslných pseudo-důkazů, protože Policie prostě "měla jasno" a tak ignorovala všechny důkazy hovořící ve prospěch obviněného - nebo dokonce ukazující na jiného pachatele - a naopak klidně falšovala důkazy v neprospěch obviněného.

    Protože poctivým vědeckým zkoumáním policejní praxe a psychologie se ukázalo, že policie nefunguje tak, že by "hledala zločince": policie funguje tak, že "se jí udělá názor" kdo je zločinec - a jakmile "má jasno", snaží se svou oběť usvědčit jakýmikoli prostředky a za jakoukoli cenu: od spánkové deprivace a takových výslechů, že i v USA dokáže způsobit 2%-10% vyslýchaných, že uvěří ve svou vinu i když jsou prokazatelně nevinní, až po falšování důkazů.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    RIVOK: Prekrucujes to jinam. STENNY: A ty taky. Nikde nepisu "jediny potrebny dukaz". Pokud budu mit ve sklepe nekolik vykuchanych lidi, dalsi zavreny v kleci a prepadne me tam zasahovka, zastrelim jim tri kolegy kalachem a pak se vzdam a ke vsemu doznam, protoze to nejhorsi co me ceka je, ze o mne bude dozivotne plne postarano, co na tom budes soudit? :)
    SPM
    SPM --- ---
    Tak ono hlavně v případě doživotí se taky může stát, že ho zase nějaká vyšinutá hlava zamnestuje a pak tu ještě bude pobíhat znova... takhle se to aspoň nestane.
    2ND
    2ND --- ---
    OCTOPUSS: asi tak stejne jak tvoje kecy o trestu smrti.. ja s tim nezacal
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    XMEDA: Jistě. Třeba jako když policajti v USA zastřelili obránce, který zpacifikoval aktivního střelce, zadržel jej a držel jej v šachu. Aniž by na ně namířil a i když volal že je obránce - prostě výjezd na aktivního střelce, vidí chlapa se zbraní, není co řešit, "no ano, dvě dávky".
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    STENNY: i Milada Horáková se přiznala, žeano.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Mám matný dojem, že systémy založené na přiznání jako jediném potřebném důkazu už jsme tu měli a úplně to nebylo ono :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam