• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: No jo, tak kdyz chces legalni flintu nepodlehajici registraci, tak to neco stoji to je jasny.

    To i ten nagant v pouzitelny razi je rozdil v cene asi tak “1000%” kdyz je rok 1889 a nebo 1891, a pritom je to uplne ta stejna vec, viď? :)

    Jestli mas na peknej perkusni revolver v dobrym stavu pred rokem 1890, tak to uz nebude takovej problem dosetrit:)


    Jen me trochu zarazilo ze si stezujes na cenu u relativne “moderni” flinty na jednotnej naboj, ale oproti tomu archaickej starozitnej krkolomnej a nespolehlivej perkusni revolver v cene vyssi nez za fungl novej glock nemas problem doporucit jako “zalozni” zbran. :)

    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VACA: daji se sehnat.. jen jsou pak cenou v oblasti moderni utocne pusky :)
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: Nehlede na to ze je to na danej ucel tazatele nesmysl, tak vis jaka je cena perkusniho revolveru pre 1890 v rozumnym stavu? :)

    Tak ci tak, v ty cene o ktery se ted bavime jsou imho mnohem vhodnejsi kandidati nez perkus, pokud by to mela bejt nejaka “zaloha na horsi casy”. Bez ZP, registrace a pripadny hrozby odebrani pri prevratu :)

    Treba takova husqarna nagant, pokud vim tak tesne pred 1890 jeste stihla mit normalni kalibr.
    (Vyrabela se pak v licencich v nezmenene podobe velmi dlouho, rusove to snad pouzivaly jeste za druhy valky. Takze hadam ze se da sehnat mnoho dilu na to)

    Nebo ruzny s&w, pre 1890 taky casto v normalnim kalibru, na jednotnej naboj.

    Nebo stary Colt, taky na normalni dodnes rozsireny naboje.

    Atd.


    I pusky pre 1890 se daj najit v normalni dnes dostupny razi na jednotnej naboj..




    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DESTROYER: jako obsluha strelnice je obecne jedna z profesi kerou nikomu nezavidim
    DESTROYER
    DESTROYER --- ---
    SIRIUS: Kolega delava obsluhu na strelnici a uz mel parkrat tu cest (nejaci degeni s GW88 (plnotucna klika pred 1890 - kdo nezna) a nejaci tihle dehringeraci) a z toho co mi vypravel (neexistence zakladnich bezpecnostnich navyku atd..) tu zkusenost fakt nikomu nepreji.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    REDSNAKE: ja jako nejvetsi problem hlavne vidim to ze sem skeptickej vudci tomu ze clovek nalaknej na reklamu super sebeobrane zbrane proti cmoudum a imperialistum bez zbrojaku si tydle technicky detaily uvedomuje a to je proste poukaz na pruser
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SHADDIE: Problem je, ze zatimce u klasicke pistole vyhodim zasobnik ev pretahnu zaver pro vybiti, u derringeru manipuluju primo se zapalkou u !nabite! zbrane, pripadne delaboruju strelu z hlavne s podsypanym prachem.

    Jsem si nicmene jist, ze zrovna tobe to vysvetlovat neni potreba.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    SHADDIE: no SA bez padove pojistky bych taky nebral jako neco co chces uplne nosit :) ale ja tady beru celej ten balicek, tzn problem vybijeni atp. Hypoteticky de delat lecos, ale propagovat to jako super zbran na noseni ke kere nepotrebujes zbrojak je podle me minimalne nezodpovedny
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SIRIUS: No já to myslel tak, že část lidí považuje perkus za něco jako bouchací kuličky. A nějak jim nedochází, že je to střelná zbraň se všemi důsledky. A že by to měli vědět, než si ho pořídí a budou s ním blbnout. Pak může být míň průserů.

    Je v pořádku psát, že i z hlediska přesnosti, bezpečnosti a spolehlivosti jsou perkusy daleko za nábojnicovým střelivem. Je potřeba si to uvědomit a počítat s tím. I tak se omezí nehody.

    Ovšem ve chvíli kdy potřebuješ střílet je
    a) lepší že máš alespoň perkus. I když je to krám a může selhat.
    b) lepší že nemáš nic. Protože perkus je krám a může selhat.
    Já jsem za a). Samozřejmě netvrdím, že tě vytáhne ze všeho, že je nejlepší volbou, nebo dokonce, že stačí na duel proti něčemu s nábojnicí. Ale historie mi dává za pravdu, že je to alespoň šance.

    Ohledně REDSNAKE: Jistěže je s tím víc práce. A než se rozhodneš si ji pořídit na obranu je dobré to vědět. Ale "jak dlouho to člověka bude bavit a bude důslednej."? Ona to není zábava. Je potřeba se o to starat. Asi by šlo mít krytky zápalek a místo loje mít ucpávku zalitou voskem. Ale na doporučení jak mít perkus ve střelby schopném stavu se necítím.

    Závěrem si dovolím uzavřít myšlenkou "Při pohledu do hlavně perkusu budu počítat s tím, že vystřelí. Při pohledu přes hlaveň perkusu, že vystřelit nemusí."
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    SIRIUS: no, nevim jak přesně je řešen bicí mechanismus toho gladiatora, ale chtěl bych podotknout (aniž bych nějak vyvracel, že perkus je přežitý), že perkusní zápalky nejsou o nic víc nebo míň nebezpečný, než zápalky používané v běžném nabojnicovem střelivu. Takže nošení nabitého perkusu v nataženém nebo nenataženém stavu je zhruba stejně nebezpečné jako SA pistole bez pádové pojistky nebo blokace uderniku. Takže čistě hypoteticky, pokud má ten gladiator bicí ústrojí vybavený nějakou rozumnou pojitskou, pak by to šlo i bezpečně nosit nabitý.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    ERGOSUM: ja ani tak nemyslel pruser ve stylu "že když ten perkus použiješ, nejsi na tom před soudem o nic lépe, než kdybys použil gloka na ZP" jako to ze to je technicky proste pro danej ucel nevhodny viz . REDSNAKE a na noseni uz tuplem takze ta sance ze si prasknes kdy neches je tam o dost vetsi, nebo naopak kdyz nedejboze budes potrebovat tak si neprasknes...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Tahle diskuse ukazuje na jednu krasnou vec - co clovek, to nazor a zatim nas nikdo neomezuje, jestli na sebeobranu nosime perkusaky, mece, noze, pepraky, teleskopy, glocky, brokovnice, arka nebo odzbrojujici usmev. A snad to tak i dlouho zustane :)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Loading and Firing Cap and Ball Revolvers
    https://www.youtube.com/watch?v=TgymEGCW0ho
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Ovšem SIRIUS: mě inspiroval."kvalitni peprak je 100krat lepsi volba pro obranu nez todle" Jaký by byl výsledek, kdyby někdo v té čekárně použil plošně pepřák(tedy ne krátkou přesně cílenou dávku)?
    V první fázi by nejspíš pár životů zachránil. Ovšem vliv na astmatiky, personál a odstavení nemocnice?
    Asi bych použil(kdybych tam byl s pepřákem a bez střelné zbraně), protože bych nevěděl, kolik má zbraní a nábojů. Ale s hodnocením váhám.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LUCKYBSD: Neřekl bych. S nožem proti lešeňovce celkem "bez šance", proti noži počítej s vážným zraněním i když vyhraješ. Ten perkus je účinný i když nevystřelí, jako boxer. A konečně vlastnictví perkusu nevylučuje nůž, jinou zbraň, ani medaili ze sprintu. Otázka není co je lepší, ale proč je lepší perkus nemít.
    Ale to už je akademická debata. Počet přeživších s perkusem a počet jeho uživatelů(a to i po nástupu nábojnicového střeliva) svědčí spíš pro to, že střelná zbraň v podobě perkusu je v případě potřeby lepší než žádná střelná zbraň. Na Darvina je docela spoleh.

    SIRIUS: Marketing a možnost průseru je jedna věc. Bylo by dobré připomínat, že když ten perkus použiješ, nejsi na tom před soudem o nic lépe, než kdybys použil gloka na ZP. Včetně střílení na Silvestra, nebo v opilosti.
    Když už někdo zbroják mít nemůže, je podle mě lepší, když koupí legálně perkus, než aby kupoval na černém trhu.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    BAAL: za me je todle demence este vo nekolik levelu nad uvahou "koupim si plynovku na sebeobranu". Kazdej kdo trochu zkoumal perkusaky nebo z nich nedejboze strilel vi ze to je proste kravina bez odrazu v realite, kvalitni peprak je 100krat lepsi volba pro obranu nez todle, pro nejaky hypoteticky scenar ala postapo lov zombie medvedu je teda kdyz uz budem lovit v techdle vodach nejaka sharpska, zbejvajcici bizoni by mohli vypravet....

    Tohle je proste marketing na urovni SPD kdy firma cili na lidi kery o tom bud hovno vi, takze v lepsi pripade si ten kram koupi abude jim lezet v supliku, nebo v horsim pripade zbrojak mit nemuzou, takze je to pro ne jedina moznost a je pak zase otazka nez z toho bude zase nejakej pruser kerej dopadne na drzitele ZP.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JAZZZ: Ve své úvaze máš několik nedomyšleností.

    1) Restriktivní legislativa tě neochrání. Legislativa by měla být taková, aby poskytovala výhodu těm, kteří ji dodržují, před těmi, kteří ji nedodržují. A zároveň by mělo být zřejmé, že sama přináší prospěch. Asi jako když je rozhodnuto po které straně ulice budeme jezdit. (Netvrdím, že taková ta legislativa je.)

    2) "nehodlam ssebou nosit nabitou zbran" Pak ji nebudeš mít v okamžiku potřeby. Nenos ji tedy vůbec. Není to žádná hanba. Pokud máš jakoukoliv zbraň na obranu, musíš být schopen vyhodnotit situaci a být schopen zbraň použít.

    3) Počet lumpů nesouvisí s počtem partají a neplatí, že A vždy lžou a B vždy říkají pravdu. Třídní boj bych do toho nezaváděl.

    4)"zbran a neverim, ze by ji vetsina lidi dokazala spravne pouzit v situaci, na kterou nejsou predem pripraveni ."
    ZP má právě i na takové situace připravit. A "správně použít" myslíš vzhledem k jaké možnosti? Stát či sedět, ječet a umírat? Podle mě platí jediné měřítko. Když zbraň použiji nezemře víc lidí, než kdybych ji nepoužil. A ať věříš čemu chceš, je to problém matematiky. Můžeš si to ověřit na střelnici. Nech si připravit třeba 6 terčů. To jsou jako oběti a 2 někdo vybere a tajně označí jako ozbrojené. Vedle budou dva střelci střílet na jeden terč. To budeš ty, jako útočník. Jakou šanci máš trefit 6 terčů než oní trefí jeden? Dokonce i situace, kdy zbraň vypadne z mých mrtvých prstů znamená pro útočníka spíš problém, než výhodu.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    ERGOSUM: otazka jestli nuz and/or sprinterska pruprava nebude ucinnejsi nez takovejhle perkus :) viz. ostatne jak to hezky shrnul REDSNAKE
    MCD
    MCD --- ---
    JAZZZ: Jakkoliv to není předmětem tvého dotazu, tak si dovolím poukázat na skutečnost, že koncept "školeného profesionála" je především iluze, kterou stát vytváří v rámci usilování o onu důvěru veřejnosti v bezpečností sbory, a těm třem bachařům bych ani toto označení pochybného obsahu nepřiznal. Úroveň drtivé většiny příslušníků Vězeňské služby (a to včetně těch kukláčů, co zajišťují přepravu osob mezi věznicemi a soudem) v zacházení s palnou zbraní je naprosto tristní.

    K meritu věci: Pokud zvládneš vyřešit praktické problémy, které nastiňuje REDSNAKE, tak je to pořád kus železa, ze kterýho vyletí nezanedbatelný kus olova, a pokud se zvládneš na těch pět metrů trefit (což nebude legrace, protože ta zbraň je zjevně koncipována jako příložník a její délka záměrné, tuhost spouště a možnosti úchopu ke střelbě na jakoukoliv vzdálenost příliš nevybízí), paseku to napáchá.
    Protože bych v rámci nastíněného scénáře předpokládal, že zdivočelí trikolorníci budou útočit v tlupách, zamýšlel bych se nad tím, jak nosit více kusů - ty dvě rány se mi jeví málo.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    zajímalo by mne kolik lidí co tu považuje perkus za relevantní variantu sebeobranného prostředku má s perkusy nějakou zkušenost, nepočítaje, že si z toho někdy práskli na střelnici. Relevantní to bylo naposledy tak v polovině 19. století.

    Nosit cokoliv s nasazenou zápalkou je big no no, už z pohledu bezpečnosti a to nemluvím o spolehlivosti. Jak budete řešit přebíjení? To jako jednou za čas ten perkus vystřílím abych ho nabil čerstvě? To by mě zajímalo jak dlouho to člověka bude bavit a bude důslednej. Budu pochybně sundávat zápalky na doma a manipulovat tak s nabitým kvérem? Jak pořešíte mazání a mazanou ucpávku aby se to působením času nedostalo k prachu a neznehodnotilo jej to? Jak zajistíte odolnost proti vlhku, zas zápalka prach?

    Je samozřejmě pravda že existují případy kdy v muzeu objevili nabitou zbraň nevím z kolikátého století a ta nakonec i vystřelila, jak se říká, "když pánbůh dá, i motyka spustí", ale chcete na tom opravdu stavět svou sebeobranu?

    Je to blbost a marketing té firmy, kdy se snaží tlačit perkusy jako sebeobranný prostředek se mi vůbec nelíbí, protože po pár průšvizích se dosáhne jen toho, že i jedno a dvou rané zbraně skončí na ZP.

    Do šuplíku na SHTF asi dobrý, ale na nošení na denní bázi je to prostě konina.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BAAL: "dve rany nic moc" Také zastávám názor, že o ránu víc mít, nebo nemít, jsou dvě rány rozdíl. Nicméně v případě NO šlo často právě o jeden, dva výstřely, které rozhodly ve prospěch obránce.
    A pak. Jen málokterý soudce či prokurátor má chuť zesměšnit se otázkou "Přišel jste se svým dvouranným perkusem zabít co nejvíc lidí?"
    Takže i s ohledem na co to psal CERMI považuji ten perkus za relevantní alternativu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam