• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    NJAL
    NJAL --- ---
    GILHAD: Proste mi to sermovani "strachem" prislo jako takovy strawman.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    NJAL: To uz je na posouzeni toho ktereho dotycneho a zvenku to moc poznat nejde, pokud to sam nejak nerekne.

    Vzhledem k tomu, jak slozita a vlekla je procedura ziskani zbrane (cimz myslim tu brokovnici/desert eagle/ar14 a jim podobne, nikoli litinovou panev/kladivo/plynovku), tak ji asi nepodstoupi nekdo ztuhly strachem, dokud se asspon trochu neodztuhne a vzhledem k cenam tam i trochu te racionality asi bude.

    Ale jako jsou lidi, co v televizi zaslechnou, ze novy strasny virus bububu, tak hned vytahnou ze z di a zabali do alobalu nejen pocitac, ale i radio a touster. Ti by si to ve vlasstnim zajmu meli rozmyslet.

    A jsou lidi, co si prectou statistiku zlocinu a usoudi, ze i kdyz konkretni pravdepodobnost prave ted prave pro nej je nizka, tak potencialni nasledky jsou vysoke a je celkem jasne, ze dnes a denne k nejakemu zlocinu dojde, jen neni jasne kdy a kde a tak se postaraji aby to pokud mozno nebylo u nich. A to je OK.

    A vzhledem k tomu, ze jak ten prvni, tak ten druhy pro ziskani zbrane musi vypnit nejake formulare, musi dojit do nejakeho obchodu a musi to nasledne vypapirovat, tak se mezi nimi neda jednoduse rozlisit jsouli tohoto vseho schopni) a nejakemu urednikovi to rozlisovani neprislusi.

    Ja bych JAZZZovo prohlaseni osobne bral tak, ze by si to mel kazdy zvazit sam a podle toho se rozhodnout sam za sebe. Stejne jako treba prohlaseni, ze pri rizeni vozidla bych se mel hlavne snazit dorazit bezpecne do cile, aniz bych zbytecne ohrozoval sebe, ci jine. Pro nekoho to znamena jezdit jen po znamych okreskach 1-15 pod limit, u jineho to znamena, ze si pri ceste Praha-Blava na pumpe da jedno kafe a projde par kroku.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    JAZZZ: Kdo je treba u nas ten trenovany profesional?

    Zasahovka utvaru rychleho nasazeni a par procent vojaku tak leda.. Bezne dostupny policajt rozhodne ne.
    NJAL
    NJAL --- ---
    XMEDA: Jojo, prekonani zabran by bylo jako zvyhodneni fajn.

    JAZZZ: A opravdu se ozbrojuji, celi ztuhli strachy? Nebo je to racionalni obava pramenici z nejake uvahy, co se asi tak muze stat (treba majitel klenotnictvi)...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    STENNY: to mas pravdu. proto jsou trenovani profesionalove v krizove situaci uspesnejsi a spolehlivejsi i kdyz zdaleka ne stoprocentne. lidi by se kazdapdne nemeli ozbrojovat ze strachu, ale z odhodlani prevzit zodpovednot. imho uplne jina motivace.

    viz tenhle pripad. je to smutny, ale presne to popisuje jak i profik muze ve stresu totalne selhat.
    https://abcnews.go.com/...jury-deciding-sentence-police-officer-amber-guyger-wrong/story?id=66002182
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    NJAL: No proste to neni tak jednoduchy. Kazdopadne bych byl pro zvyhodneni toho, kdo pouzije zbran u sebe doma na ciziho vetrelce, ktery prekonal zabrany. Tzn rozbil okno, vypacil dvere, vydratkoval zamek.. a neni to jen sousedka, ktera se sla zeptat co se deje, kdyz videla otevreny dvere do bytu.

    Samozrejme taky muzu sousedku zastrelit a pak rozmlatit dvere kladivem nez prijedou policajti.. ale uz to neni tak jednoduchy .)
    STENNY
    STENNY --- ---
    JAZZZ: "Strach zabiji mysleni" je popis holé skutečnosti, kterou silou vůle neovlivníš - jakmile ti vyletí tepovka a do krve zahučí adrenalin ve velkém, tvoje běžné kognitivní schopnosti se vypaří jak sníh v hutní peci.
    Ano, lidé se zbraní by měli být zodpovědní za svá rozhodnutí, ale zákonná norma, která po obránci vyžaduje, aby ve stavu ohrožení života uvažoval stejně racionálně, jak to dokáže běžně, je vůči němu sice skrytě, ale velmi podstatně zaujatá.
    Asi málokdo tu podporuje zákon typu "beztrestně střílet kohokoliv, koho najdu na pozemku," ale on ho ani nikdo nenavrhnul. Takže bych byl rád za seznam těch zastřelených jehovistů, hasičů, kluků na švestkách a podobných za poslední roky třeba na tom Slovensku.
    NJAL
    NJAL --- ---
    XMEDA: No ve vsech techto katastrofickych scenarich se tak nejak predpoklada, ze naraz probuzeny majitel si ma vsechno domyslet sam, jako kdyby ten hasic neumel mluvit Jen tam tak bude stat se sekerou a vubec nic nerekne. Jen stoji a cuci. To pak v tom scenari neni chyba pouze na strane hradniho pana.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak hlavni by asi byla u pripadneho projednani nutnost prokazat obranci umysl doma nekoho ciziho zranit/usmrtit.. tzn prenechat veskere prokazovani opravnenosti vniknuti na tom vniknuvsim.

    Ty hlasy proti "muj dum muj hrad" se jeste opiraji o policii, hasice apod.
    Treba spim, najednou randal, sklo, dupot a najednou mi v pokoji stoji velkej spinavej chlap se sekerou. V uleku taham z pod polstare pistoli, leka se i on a natahne se mym smerem aby mi zadrzel ruku.. a to uz v sobe ma treti ranu. A pak se ukaze, ze kolem hori a byl to hasic..
    NJAL
    NJAL --- ---
    JAZZZ: Chtel bych videt, jak pri uleku pouzivas mozek. To pak funguji jen takovy ty archaicky vrstvy a vmziku resej, jestli fight nebo flight.

    A jehovisti se zpravidla snazi o kontakt s majitelem, ze by zkouseli ulekem zvysit sance na vstup dane osoby do sekty, o tom jsem jeste neslysel :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    "Strach zabiji mysleni". A lidi se zbrani v ruce by meli pouzivat mozek a byt za sva rozhodnuti plne zodpovedni. Pokud nejaka priposrana babka rozstrili jehovisty byt by ji lezli na pozemek, tak by vazne nebylo stastne, kdyby ji zmena zakona podporovala v iluzi, ze pri uleku je to v pohode. Je to smutny ze par lidem ukradli v posledni dobe televizi, ale pokud to sklouzne ke zmene zakona jednim smerem, tak to v pripade pruseru muze jit i smerem opacnym a to by nebylo dobre.
    STENNY
    STENNY --- ---
    VOMAJDA: Docela se mi líbí, jak to mají "nad rámec NO" ošetřené Slováci:

    § 26
    Oprávnené použitie zbrane
    (1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom.
    (2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.

    Není to dokonalé, ale IMHO to hezky pokrývá přesně takové ty možnosti "lekl jsem se cizího chlapa v domě a přetáhl ho pánví, i když v danou chvíli jsem nedokázal říct, jestli hrozil útok."
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    DATEL: jak přesně si představuješ, že by ten zákon byl napsanej, abys měl jistotu, že naše soudnictví (kterýmu vlastně nevěříš) najednou začne fungovat podle tvé představy?
    Protože v současném zákoně je napsáno, že se můžeš bránit i před útokem, který bezprostředně hrozí. A chlap, kterej se mi uprostřed noci prohrabává šuplíkama, neuteče, když na něj zařvu, že jsem ozbrojenej a ještě se rozejde směrem ke mně, to je imho bezprostředně hrozící útok.

    Pokud nevěříš policajtům/státnímu zástupci/soudu, že jsou schopný to spravedlivě posoudit, proč si myslíš, že s novým zákonem najednou tuhle schopnost nabydou?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DATEL: nějak si nedokážu představit zloděje, který jako ve filmu v klidu přijde k týpkovi, který na něj řve a je zjevně ve stresu a drží v ruce brokovnici, a s úsměvem ji odhrne a jde si odnést televizi. Spíš bych tipl, že zdrhne, což je v zásadě win situace, protože
    a) nikdo nepřišel k úhoně
    b) obránce se nebudou snažit zavřít za zabití.
    c) případně ukradená data mám zálohované offsite
    d) jeho/její xicht bude na kameře pro pozdější identifikaci a doložení
    Věci jdou koupit zpátky, život, zdraví nebo roky svobody už ne.

    Pokud máš doma drahé předměty, se kterýma se dobře zdrhá, tak doporučuju je schovat, dát do trezoru nebo bankovní schránky.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    DATEL: Jak píše Kasumi, k tve osobe se proste nesmí priblizit, to ze ti potom bude zdrhat oknem tak je hold horsi, protoze po nekom kdo zdrha, byt s tvyma zlatyma cihličkama, střílet nemůžeš...
    DATEL
    DATEL --- ---
    KASUMI: jo, to bych nejspis taky tak udelal. Jde mi t
    o to, jestli to v dnesni dobe a u nasich soudcu skutecne bude stacit na NO.
    DATEL
    DATEL --- ---
    ELECTRICKOTA: ano, i s vecma :-) me jde hlavne o to, jestli ten zakon "muj dum, muj hrad" by opravdu vic zajistil to, ze muzu opravnene pouzit zbran (je jedno jakou) na vetrelce v dome, aniz bych se musel bat, ze mu pak budu v tom lepsim pripade dozivotne solit bolestne. Coz vzhledem k nasim soudum dnes s NO a KN nemam. Tj. to co zminoval ten politik v clanku, ze NO je prece dostatecna, tak osobne si myslim, ze pro tyto pripady ne.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DATEL: no kdyby se proti mne nekdo hrnul, s umyslem me sejmout, tak jako sorry, ale mne je uprimen jedno, jestli ma nebo nema zbran
    co kdyz je to trenovanej ranar? jak to mam vedet? nebo ma bouchacku za pasem a vytahne ji driv.. jak to mam vedet?
    i kdyby sel pomalu, tak na nej budu rvat, at se zastavi, jinak budu strilet
    a vystrelila bych, kdybych citila ohrozeni sebe nebo sve rodiny
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    DATEL: Tak pokud nemas na to ho zadrzet, tak je pro tebe to nejlepsí to ze utece ne?
    DATEL
    DATEL --- ---
    CERMI_FOX: teorie je hezka, ale dobre, zeptam se takhle. V noci se vzbudim s tim, ze je v byte zlodej a sramoti v obyvaku. Zavru dvere do loznice a do decaku, stoupnu ke vchodovym dverim, jdu pomalu do obyvaku s namirenou zbrani (vim, ze manzelka o deti jsou v posteli, takze tam je nekdo, kdo tam nema co delat). Zarvu na nej, at toho necha, ze mam zbran. On zbran nema, ale jde ke mne, je videt, ze opravdu v ruce nic nema. Jde proti me. V tuto chvili asi tezko pouziju zbran, abych ho strelil do nohy a obcansky zadrzel. Prat se neumim. A moc neverim tomu, ze kdybych ho do te nohy strelil, ze by mi to u soudu pro najevo, ze ja budu v pohode, ikdyz ho do te nohy strelim. Nebo se pletu? Nutna obrana to neni, nesel vylozene po me. Krajni nouze? No, nevim.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ELECTRICKOTA: a pak prijde claymore roomba? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam