Wut? Co je tohle za kreativní výklad právních předpisů? Aneb na FB to na mě vyskočilo a samozřejmě mě to svým zavádějícím právním názorem velmi pohoršilo. To fakt neumí lidi číst, co je napsáno v § 11 odst. 3 zák. o zbraních?
Zde byl původní neškodný dotaz: "Zdravím, nemáte někdo náhodou nějaký vzor na potvrzení o sportovní střelbě pro zbraň kategorie A-I?"
A zde imho špatná právní interpretace... jaké každoroční předkládání povolení... ? srsly?
"Přidám s dovolením odpověď, kterou jsem dostal od Hard Task Rangers:
"Nez ti odpovim na polozenou otazku, odpovim na otazku nepolozenou.
Ne, to potvrzeni nepotrebujes. Protoze pro sportovni strelbu sice potrebujes A1 vyjimku, ale jedine podstatne je, jestli tu vyjimku mas - nikoliv - z jakeho duvodu jsi o ni pozadal/z jakeho duvodu byla udelena.
Je to stejne jako s povolenim na B - muzes pozadat vyhradne kvuli ochrane zivota, muzes zbran zaregistrovat pouze na ochranu zivota a presto pak tu zbran muzes normalne pouzivat jak pri trenincich tak na zavodech. Protoze zakon nijak neomezuje co se zbrani smis nebo nesmis delat podle duvodu uvedenych na zadosti o povoleni, dulezite je pouze to, ze povoleni mas (nikoliv proc).
S vyjimkou to funguje stejne - je lhostejne jake duvody uvedes na zadosti, co se zbrani smis nebo nesmis delat se ridi vyhradne faktem, ze vyjimku mas.
Proc ti odpovidam na otaszku, kterou jsi nepolozil ? Jakmile na zadosti o vyjimku zaskrtnes jako duvod "sport" potrebujes skutecne potvrzeni, ze v poslednich dvanacti mesicich jsi bla-bla-bla. Je zrejme, ze takove potvrzeni ma z principu platnost pouze rok - pote uz potvrzeni nemas a protoze potvrzeni je povinnou soucasti tohoto duvodu, bud' dovalis potvrzeni cerstve (a kazdy dalsi rok zas) nebo tento duvod ztracis a policie by mela zahait spravni rizeni o odneti vyjimky neb "pominul duvod pro ktery byla vydana". Nikdo, ani samo OSZBM, nevi jak budou za rok postupovat - ale je riziko, ze nejak takhle, protoze to zakon proste chce. Takzed napsat si tam sport je mozny problem - v tom nejlepsim pripade opruz s kazdorocnim dodavanim potvrzeni.
Moje uprimna rada tedy je - zaskrtni si vsechno ostatni, ale na "sport" se vykasli. I tak budes moct trenovat a zavodit - potrebnou vyjimku mit budes. Uz k tomu reknu jen tolik, ze ja vyjimku na zasobniky i strelivo uz mam a prestoze bych si za klub to potvrzeni napsal sam, tak ja si sport nezaskrtnul. Lip uz svoji radu podporit neumim.
A tim se dostavame k otazce, kterou jsi polozil. Pokud jsi v uplynulych dvanacti mesicich byl na treninku nebo zavode organizovanem HTR, pak ti HTR takove potvrzeni vystavi. Pokud jsi v uplynulych dvanacti mesicich byl na kurzy nebo zavode organozovanem HT pak ti potvrzeni vystavi HT. Pokud jsi "bla-bla-bla" splnil u nekoho jineho, i tak zakon umoznuje aby to potvrzneni vystavilo HT nebo HTR, ale jestli to doopravdy udela zalezi o co presne slo.
Takze ty si ted nechej projit hlavou jestli chces reiskovat, nebo jestli radsi klid a jistotu. Pokud se rozhodnes bojovat, tak si rekni od ktere spolecnosti potvrzeni chces (a jake akce jsi se v poslednim roce ucastnil)."