• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MCD: how dare you! how double dare you!!!

    :D
    MCD
    MCD --- ---
    ELWERINE: Tak zas takovýmu AKM už nemůže ublížit vůbec nic, natož nějaký plasty :-p
    (Výbuch taktické nukleární hlavice za 3... 2... 1...)
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    CERMI_FOX: tak třeba to řešení od RS regulate funguje moc hezky, ale stojí jako celá druhá kosa že jo :D nebo potom low profile rail na předpažbí jako to mám já. Člověk si musí zvyknout na red dot na předpažbí, ale je to použitelné + to moje sedí tak nízko že nepřekryje mířidla.

    Navíc kdo by jezdil s kosou na závody :))
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KASUMI: nope, Shaddie delal jine prasarny. Jako hodit do plastu AKM. How the fck dare he!!!
    NJAL
    NJAL --- ---
    CERMI_FOX: No, zavody svym zpusobem simuluji SHTF uz jen tim, ze se pocita cas. Zavody zase nenapadly me, to je validni pripominka :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NJAL: absence railu znamená absence reddotu, což je pro mě velké ergonomické minus.
    3 a 4 není jen SHTF (to mě ani nenapadlo) ale i problém na závodech.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    XMEDA: ta pažba mně stála 300Kč a tedy je to klíčová součást mé "Modernizace Sociální".

    Totiž - když jsem ji s kamarádem kupoval, v Opletalce nám řekli - "no jo, to sice koupíte pušku za 7000, ale pak vrazíte jednou tolik do příslušenství." Tak jsem se zabejčil, že ji just dokážu modernizovat za pakatel. Sehnal jsem tu AR pažbu za 300, Alu předpažbí s railem za 1500 a dokázal to. Jsem prostě rebel :D

    Plus jsem velký fanda teleskopických pažeb protože nastavelí LOP podle použití - ultrakrátká nablízko / do pouzdra vs. vytažená na dálku. Viz ta MBA-3 - stejná logika "na co mít buffer tube se západkami a připravit se o teleskopičnost pažby?"

    Ale tahle je moc pěkná, o tom žádná.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    XMEDA: me se libi ta textura na tom gripu. Jsem si nedavno rikal ze bych taky pajel, ale mam mantavy ruce a zadnou trpelivost, bylo by to hnusny...
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    XMEDA: Jo no, tahle vypadá o tři třídy vejš.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PAN_MYVAL: ta pazba je hnusna, vic tam sedi tahle

    NJAL
    NJAL --- ---
    CERMI_FOX: Ok, to je docela rozumne, i kdyz zrovna absenci railu bych jako ergonomii nepocital, to je u me spis nejaka "rozsiritelnost". Holt Kosa mela tu smulu, ze i kdyz nebyla o tolik starsi jako prvni XM1-E1, pak slouzila dalsich 30+ let armade, ktera nemela zajem ani prostredky na vylepseni, a civilni trh, ktery by takova vylepseni zaplatil, neexistoval. Ostatne myslim, ze dost podobne na tom je FN FAL, jen v USA se muze dostat takova puska i do civilniho prostredi, ktery nejaka dalsi vylepseni nebo upravy zaplati, pokud po nich armada netouzi.

    Ale jinak jo, neco z tech ergonomickych hledisek by mohlo pomoct v SHTF scenarich, na strelnici 3 a 4 neni velke omezeni. Nicmene jo, Kosa je stara. Musela by se uplne predelati, aby clovek mohl vymenovat napriklad spouste. Ma to u zbrane pro bigose, ktery mel v lidskych vlnach utocit smerem k Atlantiku, nechteli vynakladat investice.

    Ergonomicky horsi, v SHTF vic nevyhod, ktere na strelnici zas tak tragicke nejsou.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NJAL: za mě, budu předpokládat vyměněnou pažbu na něco pohodlného
    podstatné věci:
    1) šílená spoušť, nemožnost výměny
    2) nemá raily a pokud je dodám, tak je třeba je při každým čištění (které je kvůli korozivným zápalkám třeba dělat velmi často) sundat, tedy nemůžou držet příliš napevno
    3) tlačítko na vyhození magu není na dosah střílející ruky (druhá už sahá pro další mag).
    A vůbec to zacvakávání magu je takové divné, v tomhle mi vyhovuje víc AR style, protože je shodný s pistolí, takže mám jeden dril, ale bude to asi o preferencích každého osudruha, na co je zvyklý

    méně podstatné
    4) nejde shodit závěr tlačítkem, ale musím pravou rukou verglovat se závěrem
    5) o několik řádů menší aftermarket, tedy horší možnost vybrat si předpažbí nebo ručku tak, aby ideálně vyhovovala zamýšlenému účelu a osobě.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    KASUMI: How dare you!? :-D

    měl jsem jen kraťase od tvého muže s plastovým předpažbím.
    Má ho Elwe. :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    " já v tomhle zastávám názor, že puška má mít standardní ergonomii "
    Tento názor zdá se mi býti nešťastným. A to z několika důvodů.
    1) tvá zbraň ti vyhovuje méně, než by mohla
    2) vnucuje představu, že každá odchylka od toho, nač jsi zvyklý, je špatně. Na "má mít" se nehraje. Pušky ani pistole stejné nejsou.
    3) "když ti někdo strčí do pracek jinou stejného typu" jsi zvyklý jen na to svoje.
    4) čím dřív vystřídáš různé a modifikované zbraně, tím dřív se dostaneš do stádia, kdy potmě, s boulí na hlavě nahmatáš nějakou pažbu, a čím jsi střílel se podíváš, až když je vyřešeno. VZ58, nějaká manufaktura, nebo AK, bude ti to fuk.
    5) u cizí zbraně zkontroluješ stejně základní funkce. a když víš, k čemu je např. tlačítko vypouštění závěru, tak je to výhoda, ne chyba. A ano je dobré vědět, jak se bez toho obejít.

    Přehodnoť tu myšlenku a budeš šťastnější. Nemusíš se vrhnout do každé pitomosti, ale pokud ti něco vyhovuje, nezříkej se toho jen "aby ta jiná zbraň nebyla jiná." Svět je rozmanitý. Neřaď se zbytečně k nešťastníkům, kteří mají problém, protože to není sklopka, pádlo, nebo třeba modré ečko"
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LUCKYBSD: neměl Shaddie náhodou z kosy takovou “modernu” plnou plastu?:)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    DESTROYER: já v tomhle zastávám názor, že puška má mít standardní ergonomii - aby když ti někdo strčí do pracek jinou stejného typu, tak abys marně nehledal natahovací páku závěru na špatné straně, vypouštění zásobníku tam kde není, a tlačítko vypouštění závěru když žádné neexistuje.


    LUCKYBSD: to záleží, že. Třeba Švédi modernizují G3 právě o moderní rail a pažbu aby zlepšili ergonomii, a není to žádný "tuzing" jen pro tacticool estetiku, ale 100% funkční a funkcionalistické minimalistické zlepšení, které dostane pušku stavěnou pro ergonometriku 165cm na dnešní ergonometriku 175-185cm:


    Ditto u Kosy. Teleskopická AR pažba je naprosto klíčová pro length of pull; pažba v rovině hlavně výrazné zlepšení pro recoil management; a raily na horní části předpažbí jsou jednoduchý a efektivní způsob, jak na Kosu dostat RDS a pop. svítilnu, což je dnes dosti postatné. Nic z toho nezvýší váhu žádným hrozným způsobem, jen zlepší funkci. Viz moje CZ858 "Modernizace Sociální":


    Za pitomost naopak považuji railovaný kryt závěru pro montáž puškohledu s klasickým krátkým eye relief, protože to je prostě kočkopes který je s Kosou vysloveně nekompatibilní a musí obcházet jak rozborku, tak vyhazování nábojnic (deflexní skluzavky apod.)
    NJAL
    NJAL --- ---
    LUCKYBSD: Tohle neni flame otazka, fakt by me to zajimalo: co je na Kose tak neergonomickeho (ergonomie beru jako prijemnost pouzivani pro cloveka), pokud vynechame, ze byla zkonstruovana v tech 60's na mensi lidi? Ovsem take priznam, ze jsem ARkem nepoznamenany, takze mozna nevidim, co bych videt mel :-) Anebo to nevidim, protoze me to zrovna nevadi.
    DESTROYER
    DESTROYER --- ---
    LUCKYBSD: Mi prijde, ze v tom videu na to jde velice dobre. Lepsi rucka, lepsi zachyt zaveru a rozumnej mount na kolimator. + Vidim kompik na usti. Vsechno naprosto validni a zatim zadne zbytecnosti, co by tomu pridavali vylozene zbytecnou vahu navic.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    CHROSTISTKO: :) to byla reakce na to, ze tuning ve smyslu z toho udelat zbran 21. stoleti nema moc smysl, sam kosu mam, je to jako davat obri kridlo a rychly pruhy na skodu 120, vysledek je casto minimalne usmevnej, kdy z puvodne lehky kosy se stane tezkej ingot ovesenej zbytecnostma, ale stale s ergonomii z 60. let
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    PAN_MYVAL: Typická politická odpověď, neodpovím na dotaz, ale položím si jiný a rovnou si na něj odpovím.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CHROSTISTKO: důležitější filosofická otázka je, kdy přesně se puška stane ARkem, resp. kdy se přestane počítat mezi ARka?

    Když (ne)používá AR buffer tube? (ZM LR300)
    Když (ne)používá AR závorník? (KAC E3)
    Když (ne)používá AR upper? (Brownells AR-180)
    Když (ne)používá AR DI systém a gas block (HK416)
    A určitě by se našlel i příklad pušky, která používá všechny standardní AR-15 komponenty ale má non-compliant upper.

    Takže: kolik komponent na Vz.58 či AKM je třeba vyměnit za komponenty z AR, aby se začaly počítat jako "AR-15", nebo kolik komponent AR-15 je možné vyměnit za nestandardní, aby se ještě nepřestala počítat jako "AR-15"? Třeba CMMG Mutant...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam